Şi dacă au toţi dreptate ?

E foarte ciudat cum nişte oameni, care ar putea fi domni, preferă să fie mîrlani

Într-o seară ca toate celelalte, într-o seară profund româneasă, în care mai multe canale tv transmiteau emisiuni cu vedete, altfel spus cu golani spurcaţi la gură şi curve ţîfnoase de Dorobanţi, domnii Ioan Becali şi Adrian Mititelu s-au exprimat unul despre celălalt în felul naţional şi al dracului de distins, care i-a consacrat. Domnul Mititelu - că altul mai domn e greu de găsit în Craiova - a constatat că Ioan Becali “vorbeşte numai prostii. A îmbătrînit şi a înnebunit. Cînd vorbeşti de Becali, nu vorbeşti de civilizaţie”. Diagnosticul domnului Mititelu a fost că Ion Becali e “ un cretin irecuperabil”. Ca să-i dovedească patronului Craiovei că e cît se poate de recuperabil, fie şi numai ca limbaj profesional, domnul Giovani - al doilea mare domn în neamul Becali - a decis că Adrian Mititelu e “drogat”, “ţăran”, “nenorocit”, iar în plan clinic, şi “băşinos”. Domnul Becali a conchis că domnul Mititelu “nu are valoare să stea lîngă mine”. Dat fiind tonul şi cuprinsul disputei, orice om cu bun simţ înţelegea că, măcar în ce privea cele patru apelative, domnul Giovani avea mai multă valoare.

Putem alcătui cu mîrlăniile şi mitocăniile utilizate public de cei mai bogaţi dintre finanţatorii Ligii întîi un dicţionar al dispreţului pentru normele sociale, pentru masa de fideli ai micului ecran, pentru toţi şi toate. Ca şi cum banii le-ar permite să vorbească şi să se manifeste nervos în faţa unor mulţimi într-un mod scîrbavnic, pe care nu l-ar îngădui în familiile lor. E foarte ciudat cum toţi aceşti domni din prim-planul vieţii sportive, care au acum posibilitatea de a-şi construi o imagine nouă, favorizantă, de natură a le corecta părţi bune din biografii, preferă postura de neciopliţi. Unii nici nu sînt atît de needucaţi cît lasă să se vadă. Socotesc probabil că aşa îşi asigură legenda de bărbaţi puternici şi de adversari capabili de orice, pentru a se menţine sus. I-am văzut în cîteva rînduri jucînd foarte convingător roluri de seniori, de familişti cu frica lui Dumnezeu şi de formatori de maniere în lumea fotbalului. Nu cred că ieşirile acestea imunde  sînt doar scăpări de caracter. Cred că ţin de un scenariu al luptei pentru bani într-un stat corupt de sus în jos. E de fapt limbajul tensionat al unei societăţi în care legile nu funcţionează.

Frecvenţa cu care sponsorii, federalii, arbitrii, stăpînii Ligii şi alţi oameni de fotbal folosesc definiţii dure, precum măgari, boschetari, tîlhari, drogaţi, criminali, nenorociţi, mafioţi, barbugii, puşcăriaşi, pungaşi şi altele asemeni, mă fac mai rezervat cu prezumţiile psihologice. Or fi ştiind ei ce zic. În acelaşi timp, mă pun şi pe gînduri. Si dacă e adevărat? Dacă au toţi dreptate?
 

3 comments ↓

# 3 Sergiu on 25.01.10 at 7:00 pm

E adevarat !TOTI au dreptate…cheia acestei dileme se afla in fraza:”E de fapt limbajul tensionat al unei societati in care legile nu functioneaza”.Nici ale bunului simt,as adauga eu,dar nici cele care alcatuiesc normele de drept!

# 2 lol on 25.01.10 at 1:18 am

N-am vazut emisiunea. Daca n-as fi citit in ziar in ziua urmatoare, apoi acest articol, nici n-as fi stiut ca s-a intamplat. Voi incerca sa fac cu ziarele asa cum am facut si cu TV-ul.

Un lucru lipseste din acest articol: baietii cu camera, microfonul si pixul. Acesti gentlemani prin definitie care, cu curaj si demnitate, continua sa cheme la emisiuni, sa puna intrebari si sa scrie despre personaje care ii trateaza cu flegme.

Nu exista ingeri aici. Noi vrem gunoi, “marlanii” fac rost de el, iar gentlemanii ni-l transporta in casa. Acum, cine e mai vinovat? O intrebare la care fiecare raspunde cum il duce capul. Si, bineinteles, lasand pe ultimul loc categoria din care face parte.

# 1 realistu on 24.01.10 at 11:15 pm

Bine spus. Am scris acest comentariu numai ca sa stiti ca nu sunteti singurul care vede lucrurile asa.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.