Un Fabregas

De ce nu avem ochi pentru truditorii geniali?

De două săptămîni simt şi cu West Bromwhich Albion. Pentru Tamaş. Nu cred că sînt anormal. Stau cu ochii pe el de parcă mi-ar fi un confrate la Sorbona; l-am văzut şi cu Nottingham Forest (eroare gravă la primul gol al “pădurarilor”) şi cu Newcastle, ce să spun cît mai echilibrat? Nu e foarte rău, nu e foarte bun, ce-i sigur: joacă altfel decît în Ştefan cel Mare. Adică e mai conştient unde se află şi cine-l vede, ca atare e mai crispat, mai cuminte, cu frîna trasă la tupeu. Cu Newcastle, i-a scăpat în ultimul minut al primei reprize un şut personal, pe cinste, de-a vuit stadionul; nu a mai greşit decisiv, a fost 2-2 din cauza portarului. Să fiu drept: comentatorii au fost mai discutabili decît el. Ei ne-au bîrîit 90 de minute că meciul e extraordinar. Nu era: aveai ce vedea ca angajament, se juca tare şi repede, dar extraordinar? Poate faţă de un Dinamo-Victoria Brăneşti, în nici un caz faţă de un Arsenal-Bolton, la care ce superlativ ai mai trînti? Are şi campionatul englez nuanţele lui, altfel de ce ar avea 4-5 ligi…?

Nu aduc vorba aiurea despre Arsenal şi meciurile consecutive cu Bolton. De două săptămîni sînt subjugat de echipa lui Wenger, fără să simt că mi-aş trăda Manchesterul sau aş subaprecia Barcelona. Am trăda fotbalul dacă - din considerente fanatice - nu am vedea cu încîntare ce joacă azi Arsenalul, în frunte cu acest formidabil Fabregas. Ce au făcut miercuri seară ar fi o nouă pagină din “Febra stadioanelor”, romanul acelui “bolnav” de Arsenal din anii ‘70. Săptămîna trecută bătuseră clar cu 2-0 la Bolton, iar acum în minutul 30, la Londra, era 0-2; începuseră foarte prost exact meciul pe care trebuiau să-l cîştige la două goluri diferenţă pentru a fi pe primul loc în clasament, peste Chelsea. La 0-2, se confirma din nou că Arsenal nu poate să învingă în meciurile decisive. Nu poate? Nu ştie? Un blestem? Se tace şi se joacă fără întrebări inutile. Fabregas îl găseşte pe Rosicky şi dreptul acestuia, necruţător, face pînă la pauză 1-2. Arsenalul - cum se zice - e “în cărţi”. În care cărţi? În acelea frumoase, unde autorul are liniştea basmului cînd anunţă: “Mai departe scrie în carte”. Şi se (în)scrie: Fabregas egalează la doi, tot el bate şi cornerul pentru 3-2, tot de la el porneşte faza în care Eduardo îi pasează lui Arshavin pentru 4-2-ul strict necesar. O repriză la 3-0 în stilul Barca lîngă care pun azi Arsenalul, fără multe ezitări.

Aşa cum îl pun pe Fabregas lîngă Rooney în Anglia şi pe amîndoi lîngă Messi. De ce nu-i vede lumea atît de sus? Fiindcă - nu rîdeţi! - ochiul nostru are ingratitudinile lui: ei muncesc prea mult, se cheltuiesc tot timpul în faze mari şi mici, din atac în apărare, nu apar cu intermitenţele de rigoare în “numere speciale”. Nu-s supervedete spre sute de milioane, sînt truditori. Dar cu geniu. Există cîţiva truditori cu geniu ca ei doi, ca Gerrard, ca Iniesta, ca Xavi. Mult mai fericite sînt, ca de obicei, geniile netruditoare.

Nu vreau să închei fără a preciza că de vreo cîteva zile ţin şi cu Victoria Brăneşti. Din cauza confratelui Buzărin. Dar asta e altă poveste, ceva mai complicată.

7 comments ↓

# 7 laziodin on 22.01.10 at 2:10 pm

eu ce sa ma mai fac,care sunt subjugat de arsenal de un an de zile….nu ratez niciun meci transmis la vreo televiziune din lume :)
aveam un clasament al preferintelor pentru echipele straine care s-a bulversat de tot.Inainte era: 1.lazio 2.real madrid 3.arsenal.Acum s-a raspurnat si e distanta mare prima clasata (Arsenal) si cea de-a 2-a :)
Arsenal e definitia puritatii fotbalului.Nu pierd niciun meci si nu m-am plictisit niciodata (cum s-a intamplat la infrangerea realului din weekend la bilbao).Arsenal are o medie de 3 goluri pe meci acasa si 84 de goluri iscrise in 22 dintre meciurile sale (de ambele echipe) Cu alte cuvinte: cand joaca arsenal ai garantate aproape 4 goluri :)…..restul e tacere.

# 6 bhuttu on 22.01.10 at 10:58 am

Maestre, nu stiu cum te raportezi dumneata la Tamas, dar mie mi se pare ca nu face. I-am estimat maxim doua meciuri, pe care le-a jucat. Daca mai prinde unul, se cheama ca l-am subestimat.

# 5 ba(la)nel on 22.01.10 at 10:02 am

Frumos articol, ca toate cele de pana acum, o incantare…cand ni se face dor de Nea Vanea, va citim pe d-voastra, maestre…

# 4 koskutim on 22.01.10 at 7:53 am

zanetti si atat

# 3 gicu on 22.01.10 at 4:06 am

Sanatate, maestre!

# 2 rinnad on 22.01.10 at 2:41 am

Mai sint si alti truditori subevaluati,si cel mai la indemina este Giggs.Sau GatussoFara figuri,impresii….ei doar isi joaca fotbalul la aceeasi intensitate tot timpul

# 1 lol on 21.01.10 at 9:24 pm

In ce-l priveste pe Tamas, doar doua intrebari (si imi cer scuze anticipat celor care ma vor considera impertinent, sunt dinamovist si - sper eu - mi se va permite, in cazul lui): Si, pana la urma, unde se afla? Pana la urma, cine il vede? Bine ca nu s-a transferat la MU (vezi vecinul nostru de peste Dunare), ca nu mai juca crispat, era direct rece, ar mai fi ramas sa-l puna in cosciug si sa-l ingroape… Ce vreau sa spun? Ca, da, o fi Championship peste Liga lui Mitica (ceea ce, iarasi, e discutabil), dar tot gradinita e pe langa Premiership.

In privinta lui Arsenal, voi fi (ca manchesterist, de data asta) la fel de impertinent (pentru unii). Sa fie sanatosi. Nu cred ca e motiv de mandrie sa fii condus acasa cu 2-0 de penultima clasata si sa intorci la 4-2. Nu spun ca-i de ici, de colea. Spun ca poate ar trebui sa incerce chestia asta impotriva lui… Tottenham, spre exemplu (prietenii stiu de ce, 25.04.2009, pentru mai multe detalii).

In privinta lui Fabregas/Rooney, daca s-ar arata Real Madrid sau Barca interesate de ei, cu siguranta v-ati schimba parerea despre cum nu sunt ei supervedete de sute de milioane. Sunt. Subevaluati e ultimul lucru care s-ar putea spune despre ei ca sunt.

In privinta Branestilor, tineam cu ei inainte. Acum nu. Datorita (sic!) fostului confrate. Din fericire, la mine povestea e simpla. Iar am fost impertinent. Nu m-am putut abtine.

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.