Tîrgul de victime şi vinovaţi

Campionatul Mondial trebuia transportat în Africa de Sud. Franţa, de asemenea
Aşadar, Thierry Henry e nevinovat! Comisia de Disciplină FIFA s-a ciocnit ca de un tramvai de articolul 77a al Regulamentului de Disciplină şi a căzut lichidată la pămînt. FIFA admite că a fost henţ, dar n-are procedură. Curios accident într-o lume care caută într-una vinovaţi. Aşa de pildă, acum două săptămîni, cînd Anglia se scufunda în 10 centimetri de zăpadă, Emirates era gata de joc, deşi, în aceeaşi ţară şi în acelaşi moment, aeroporturile erau blocate, Eurostar-ul se înţepenise cu 2000 de prizonieri la bord în Tunelul de sub Canalul Mînecii, iar mersul la pîine era cea mai dură expediţie de la Ammundsen încoace. Şi totuşi, Arsenal a amînat meciul cu Bolton. Da, gazonul era perfect, dar frica de compensaţii a fost mai puternică. Dacă vreun spectator alunecă în tribună, se alege cu o luxaţie sau măcar cu o vînătaie şi dă clubul în judecată pentru vătămare? Dacă alţi 10-15 martori cer compensaţii pentru traumă psihică? Prin urmare, meciul se amînă. Wenger e furios şi vorbeşte cu furie filozofică despre “o lume de victime care aleargă după utopia vieţii fără riscuri şi are nevoie de vinovaţi”. Între timp, Togo urcă în autobuz şi pleacă direct în cătarea automatelor unui grup de tembeli care vor independenţă pentru Kabinda. Măcelul trece fără răspunderi. Cine a gîndit că Angola e locul ideal pentru Cupa Africii? Nimeni nu-şi mai aduce aminte. E Africa de Sud un loc mai bun? Danny Jordaan, Preşedintele Comitetului de Organizare al Cupei Mondiale n-are nici o îndoială. Între timp, o firmă care livrează (la hotel!) ceva intitulat “protektorvest” face afaceri straşnice cu ziariştii şi loturile aşteptate în Africa de Sud. “Protektorvest” e o vestă anti-cuţit şi se fabrică personalizat în culorile naţionale ale delegaţiei-client. Evident, în acest caz, toată lumea crede că riscul are ce căuta în viaţă, iar viaţa trebuie să asculte de comandamente înalte.

Filozofia juridică FIFA începe să se facă înţeleasă. E un tîrg. Vina şi răspunderea au loc numai cînd interesele au prioritate. Campionatul Mondial trebuie transportat politic în Africa de Sud, iar Franţa trebuie transportată manual în Africa de Sud. Operaţia trebuie dusă la bun sfîrşit cu orice preţ. Orice risc e acceptabil şi nici o vinovăţie nu e acceptabilă. În rest, lumea e plină de victime şi vinovaţi.Treaba ei.

14 comments ↓

# 14 herbert holyoake on 22.01.10 at 1:49 am

Cu 8 ani in urma a trebuit sa fac o calatorie de afaceri in SA.Voiam sa deschid o ramura acolo a companiei.La aeroportul din Joburg m-a luat in primire viitorul reprezentant al firmei.Mi-a sugestionat sa stau pe bancheta din spate a BMW-ului sau si in caz ca la un stop sintem in pericol de a fi atacati sa apas pe un anumit buton din portiera.S-ar fi activat un soi de aruncatoare de flacari din praguri care ar fi prajit picioarele celor de afara.Geamurile antiglont si instalatia de prajire au adus BMW-ul la pretul de $210 mii.Aproape dublu ! Din discutiile cu alti businessmeni am aflat ca e foarte greu de gasit o forta de munca stabila.Negrii de acolo sint foarte pretentiosi,intr-un fel lenesi si,in plus,asimileaza foarte greu cerintele tehnologice necesare.Am fost servit cu zeci de exemple de fabrici inchise din aceste motive,desi somajul in tara atinsese proportii ingrijoratoare pentru guvern.Pe plan social tara nu scapase de apartheid,doar ca acum era in sens invers.In discutiile avute cu ministrul de resort am avut impresia ca sint tratat ca un viitor criminal.Dupa 3 saptamini de sedere am fost foarte incintat sa las SA in urma mea !Bineinteles ca perspectiva de a deschide ceva acolo a murit in fasa !

# 13 Begaprunzer on 21.01.10 at 10:38 pm

Hent este, atunci cind arbitrul fluiera intreruperea jocului pe motiv de hent. Daca nu oface, nueste hent.

Spectatori din strainatate nu prea au sa fie la CM(uitati-va la vinzarile de bilete in Anglia si Germania de ex.) asa ca Politia care este acolo are sa faca fata cu paza strainilor iar cese intimpla de obicei acolo nu va fi tema de discutie in timpul turneului.

# 12 Gigi Codin on 21.01.10 at 9:44 pm

Franta merge la CM, chiar daca Henry a facut hent vazut de toata lumea, iar Basescu e presedinte chiar daca a fraudat alegerile ,lucru stiut de toata lumea. Asta pentru T.R.U. cel care le stie pe toate.

# 11 olteanu on 21.01.10 at 8:41 pm

ecuatie in loc de integrala,blabla

# 10 olteanu on 21.01.10 at 8:24 pm

Vineri13, Sa te fi vazut si eu pe tine ce pui de Einstein erai cand nu aveai nici un drept pe pamanturile tale si cum faceai integrale de gradul doi in cort nemancat de n zile.Sunt sigur ca nu te duceai sa dai cu tifla prin vecini si iti asteptai obstescu sfarsit cu demnitate si onoare.
Nu e ok organizarea CM in Africa de Sud pt ca e o natiune care mai are inca mult timp pana se va impaca cu ea insasi ,daramite cu altii si subiectul e lung si complicat.Dar un subiect simplu si lejer e de ce se organizeaza acolo,nu e nici un secret,dl Blater trebuia sa isi onoreze datoria si a facut-o.
Iar in cazul Thierry Henry-situatia e simpla-greseala de arbitraj,acesta va raspunde conform regulamentelor,sfarsitul povestii,restul sunt discutii de dragul de a discuta sau de a avea ce scrie.S-a facut un tam-tam aiurea si fara rost si care nu rezolva nimic,fotbalul de cand a devenit profesionist e doar o afacere si atat,nu mai are nici o treaba cu sportul si cu spiritul jocului,astea sunt povesti pt senili.

# 9 Old School on 21.01.10 at 4:41 pm

o sa fie un campionat mondial plin de sange. Veti vedea. Violentele de pe stadioanele din lume vi se vor parea joaca de copil.

# 8 Bogdan on 21.01.10 at 4:06 pm

Salut,daca esti de acord cu link exchange,contacteaza-ma!

# 7 Vlady B19 on 21.01.10 at 3:57 pm

Ce tampenie … tot aveti treaba cu Henry … ce e asa mare lucru ma? A facut hent , arbitrul nu a vazut si la revedere ! Ce naiba … nu e vina lui ca e orb ala !

# 6 liviu on 21.01.10 at 3:17 pm

mda pai : 1) wikipedia si nu google nu crede pe zeus :)))
2) important este ca eu stiu cum este corect dar tru special cu litere mic nu ca el scrie articolele si nu eu.
3) daca vb de semne de punctuatie vezi piine care de fapt ii paine nu?

# 5 vio on 21.01.10 at 2:33 pm

Ceva semne de punctuatie folosim si noi,Liviut? In rest,felicitari pt. Google search!

# 4 liviu on 21.01.10 at 1:36 pm

iar mersul la pîine era cea mai dură expediţie de la Ammundsen încoace, Roald Engelbregt Gravning Amundsen lipsa totala de cultura genrala

# 3 alin on 21.01.10 at 1:27 pm

Frumoasa scriere, frumoasa argumentatia. Din nefericire, fotbalul este afacere, nu sport.

# 2 cetateanul disperat on 21.01.10 at 12:25 pm

Puii mei , daca se califica si Romanica , sa vezi ce ii puneau la punct romalesii nostri pe negroteii desculti. Mai furau aia doar praf si servetele umede.

# 1 vineri13 on 21.01.10 at 11:53 am

Va fi urat la mondial. Cautati pe youtube marturii ale sud-africanilor albi nevoiti sa indure jafuri, ***** din partea majoritatii negre. Da, multi albi au vile frumoase in care stau insa sechestrati de teama de a se expune violentei cotidiene din acea tara.
***

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.