De la Luanda la Liverpool

Ce faci cînd e 4-0 în Africa?

Duminică am încheiat săptămîna printr-o gafă ceva mai mare decît aceea din urmă cu două zile, cînd, vineri, am putut scrie aici că Fabregas, în meciul cu Aston Villa, a întors scorul la 2-1, el de fapt marcînd pentru 2-0 (mulţumesc lui supertucsi, care a avut omenia să mă amendeze). Duminică seară am făcut-o mai lată: la 4-0 pentru Angola, în meciul cu Mali, mă lămurisem ca tot omul european şi am plecat din Africa peste balta mediteraneană să văd ce face Milan la Torino şi cum mai merge Barca lui Messi, fie şi cu Tenerife. Am constatat că mai există Ronaldinho şi am văzut cum Messi poate centra de departe în careu, pentru Puyol, cu gol. M-am culcat liniştit, ca dimineaţa să aflu că, la Luanda, Mali a egalat la 4. Sigur că-l văzusem pe Carlos în poarta Angolei, dar de unde să-mi treacă prin cap că-i poate fi mai rău decît în Ghencea? De unde să bănuiesc că Mali poate fi o Foresta Fălticeni (mă rog, aproape…)?

Bulversat, m-am luat la şuturi. “De cîte ori ţi-am spus, nefericitule, să nu te ridici de la un meci pînă în minutul 90 plus prelungirile? “. “Chiar şi-n Cupa Africii?”. “Da, şi-n cupa Africii! Oriunde oamenii bat cu piciorul într-o minge timp de o oră şi jumătate…”. “Du-te, mă, de aici” - i-am spus super-eului meu dogmatic şi miercuri noaptea am înţepenit în fotoliu hotărît să văd returul lui Liverpool-Reading şi să nu mişc butonul nici la 5-0 pentru “cormorani”. Nu scrisesem despre acel 1-1 din tur fiindcă ţinusem să fiu fair şi deloc mitică. Manchesterul o luase prea grav de la Leeds ca să mă uit la capra rivalei şi să rîd de băieţii lui Rafa, care nu putuseră trece de o codaşă din Liga a doua.

Aiurea! Care 5-0? La pauză, era abia un 1-0 stabilit în prelungirile reprizei, un autogol de ajuns de nemernic, Reading ratînd două minunăţii de ocazii la care dacă strigai “Uau!”, cum se strigă acum cu spor, încă erai sobru. După pauză, fie şi fără Gerrard, Liverpool zice că are oricum meciul în mînă, Reading se bate zdravăn pe fiecare minge şi ne dă o frumuseţe de cursă singuratică, pe 50 de metri, a unuia, McAnuff, driblînd trei-patru “cormorani” şi ratînd din 16 de un centimetru; se prelungeşte cu 5 minute şi, desigur, ca Zorro în ultima clipă, vine penalty-ul pentru Reading; egalează Sigurdsson, un islandez din cei trei; urmează cele “două de 15″, zici că Reading e gata, nici vorbă, în al 99-lea minut mai au energia unei centrări perfecte şi unul, Long, face 2-1. Benayoun, în minutul 105, ratează singur cu portarul, dar cum să te duci la culcare? Rămîne 2-1, e după miezul nopţii şi super-eul te bate ca un îngeraş pe umăr:  Ştii că se vor face 50 de ani de cînd, într-o finală a Cupei, Arieşul Turda, cu Suciu în poartă, a bătut Rapidul tot cu 2-1?

14 comments ↓

# 14 cantona on 15.01.10 at 11:33 pm

Maestre, Liverpool- Reading nu a fost returul ci rejucarea, altminteri asta am spus si saptamana trecuta si nu-mi place sa ma repet…in cupa Angliei se rejoaca meciul in caz de egalitate, nu exista tur-retur, sper ca veti corecta in mod aplicat…Sanatate!

# 13 dacos on 15.01.10 at 2:03 pm

ariesul turda :)) tare

# 12 bhuttu on 15.01.10 at 1:55 pm

Chiar mai bine decat de obicei, articolul. Incantatoare mostra de jurnalism cinstit, Radu Cosasu.

# 11 victor L on 15.01.10 at 12:14 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Si, la naiba, la fel am patit si eu.
Noroc ca fi`miu a dat un buzz “maa, ce le fac malienii angolanilor” si am prins golul de 4-4.

# 10 danic on 15.01.10 at 10:27 am

Frumooos!
Despre sansele lui U2 mai bine sa nu ne pronuntam (inca).Sa ne amintim ca sanse avea si cu echipa lui Marica si in 11 minute i-au ametit “ametitii” de nemti!
In rest multa sanatate, maestre!

# 9 Bogdan Anderko on 15.01.10 at 5:35 am

Nici eu sunt ‘mitica’ (ce-am mai ras) poate doar subiectiv si astept un Milan pe 24 ianuarie sa-i dea o palma cu manusa lui Mou The Special One,o merita! Si daca se intampla asemenea fapt astept un editorial despre Leonardo.

Toate bune.

# 8 gicu on 15.01.10 at 4:54 am

Sanatate, maestre!

# 7 YNWA76 on 15.01.10 at 3:44 am

herbert, eu cred ca ar trebui sa te rezumi la comentarii pe pagina de amintiri a rapidului. “”din acel moment clubul a inceput sa alunece pe panta ce duce spre anonimat. 2oo5 a fost o ultima zbatere,un disperat strigat de ajutor”". In afara de titlul CL din 2005, Liverpool a mai luat 16 TROFEE IMPORTANTE din 1985 incoace. Iti las placerea sa descoperi care sunt!

# 6 YNWA76 on 15.01.10 at 3:33 am

ce ghevara cred ca nu ai inteles: britanicii au spus ca L.F.C. joaca in Europa League cu “unirea urziceni”! E o mare difernta!

# 5 YNWA76 on 15.01.10 at 3:29 am

Fiind suporter L.F.C., eu consider rautacioase si partinitoare aceste randuri. Dar trebuie sa recunosc, si eu m-am bucurat atunci cand man. utd. si-a luat-o de la Leeds! Dupa acest articol sunt sigur ca vei primi o oferta de la Eurosport2 Romania, sa te alaturi grupului vesel de comentatori care in sezonul trecut dansa la fiecare punct pierdut de Liverpool in Premier League. Succes!

# 4 herbert holyoake on 15.01.10 at 3:28 am

D-le mi se pare foarte potrivita,cu oexceptie,analogia intre Rapid ‘61 si Liverpool’10 ! In opinia mea ambele echipe trec prin acelasi blestem al zeului fotbal.Am fost martor ocular la acea finala din noiembrie ‘61. Am vazut ratarile incredibile ale lui Ozon,Langa,Nae Georgescu.Norocul orb al lui Suciu.Greseala enorma a arbitrului care nu a dat acel penalty la atacantul turdean.In plus am fost foarte necomfortabil cu vremea din acea zi.Exact la fel in Anglia.N-a fost penalty.Torres si Gerrard out.Vreme mizerabila si totul s-a intimplat ca Lierpool sa fie out.Cred ca LFC plateste acum pacatele din trecutul sau glorios.Nu trebuie sa spun mai mult decit Heyssel 1985 !Din acel moment clubul a inceput sa alunece pe panta ce duce spre anonimat. 2oo5 a fost o ultima zbatere,un disperat strigat de ajutor.Anul acesta este anul scadentei !O ultima sansa de salvare poate fi vinzarea clubului catre suporteri.Hotii de icoane isi freaca miinile ! Gerrard si Torres pot schimba templul !Chiar si Reina si Benitez !Va fi oare LFC o reincarnare a pasarii Phoenix ? Rapid a luat totusi titlul in ‘66 !

# 3 Che Guevara on 15.01.10 at 3:12 am

Superb, Maestre, ca intotdeauna! Multa sanatate va doresc si la cat mai multe editoriale frumoase! Sa vedeti acum, dupa aceasta infrangere, coroborata cu accidentarea lui Torres, cum ne vor inunda stirile conform carora U2 (asa cum i-au spus britanicii), are sanse reale de a trece de un stol de cormorani raniti.

# 2 dww on 15.01.10 at 2:54 am

corect si cate alte meciuri au fost in care s-a intors rezultatul chiar pe final , cel mai des imi vine in minte finala CL din 99 cred , manchester cu bayerm 2-1 dupa ce in 88 era 1-0 bayern ,fotbalul e mereu surpinzator si de aceea e frumos pentru ca oricine are o sansa pacat ca echipele noastre nu inteleg asta uneori si se duc gata invinsi , cum au facut in europa league anul care a fost.

# 1 fzr.1923 on 15.01.10 at 2:47 am

FELICITARI

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.