Mai puţin Torres

Globalizarea are în general acte false şi e o falsă problemă

Fotbalul aparent englez a terminat anul cu un record inimaginabil pe toată durata ultimilor 150 de ani: nici un englez pe teren! Portsmouth-Arsenal s-a jucat în sistem Liga Naţiunilor: 22 jucători, 13 state, zero englezi. Ei şi? Probabil cea mai interesantă trăsătură a prospătului record anti-naţional englez e irelevanţa. Acum cîţiva ani, multă lume, inclusiv subsemnatul, ar fi mitraliat un rechizitoriu. Între timp, cauza s-a răcit. Nu mai emoţionează şi nu mai interesează. Ceva s-a stins şi altceva a convins. În afara cîtorva antrenori la cluburi medii şi mici, de la Aston Villa la Bolton, nimeni n-a scîncit, n-a protest. Peste cele cîteva critici răzleţe, pluteşte, dealtfel, o bănuială: opoziţia ar face acelaşi lucru dacă i-ar da mîna. Ar cumpăra tot ce mişcă în Africa şi America de Sud.

Da, globalizarea e o realitate; de la importul de mega echipe, la plasmele Made in China de care stau lipiţi fanii. Singura schimbare previzibilă e adîncirea globalizării. Nimic nu anunţă mai clar această direcţie decît plasmele super-ieftine pe care nu scrie nimic şi se livrează discret, din protbagaj, în spatele pub-ului, cu ultimul transport din Ungaria sau Ucraina.

Însă globalizarea nu e, totuşi, o chestiune lipsită de nuanţe şi mirări. În primul rînd, pentru că numita globalizare fotbalistică are acte false. Un meci cu 22 de străini în campionatul englez sugerează că pămîntul e plat şi continentele egale. Eroare. Numele corect al acestei situaţii e concentrarea de capital pe o singură piaţă. Globalizarea ar fi cerut, dimpotrivă, distribuţia universală a aceluiaşi model. Realitatea e complet diferită. Contează doar campionatele şi competiţiile euro-occidentale. Celelalte campionate şi competiţii continentale există ca furnizori sau nu există deloc.

A doua problemă a vestitei globalizări fotbalistice e existenţa viguroasă a realităţii contrare. Cea mai promiţătoare apariţie a sezonului la Arsenal e Ramsey, un englez care poartă numele unui clasic al fotbalului conservator naţional. Mai mult, Anglia, naţionala în teorie lovită de efectele globalizării, e alcătuită 99% din jucători englezi la cluburi engleze şi pleacă la Mondiale cu şanse serioase. În sfîrşit, Cupa Mondială va fi un pic neinteresantă pentru că se joacă săptămînal în campionatul englez, dar va fi cîştigată probabil de o altă echipă alcătuită 99% din băştinaşi de la cluburi băştinaşe: Spania. Mai puţin Torres de la Liverpool.

2 comments ↓

# 2 rose on 10.01.10 at 7:20 pm

Analiza e excelenta.

Doar un comentariu: Celelalte campionate şi competiţii continentale nici nu au existat vreodata (Cu exceptia, bineinteles, a Americii de Sud, unde Pele putea sa devina cel mai mare fotbalist din lume fara a calca la vreun club european. Pana si Maradona a devenit Maradona abia cand a debarcat pe Continent, la Barcelona, probabil n-ar fi ajuns niciodata campion mondial jucand la Boca). E edevarat insa, in trecut Europa de Est avea un cuvant greu in competitiile europene. E un fapt. Echipe ca Partizan Belgrad, Dinamo Kiev, Ferencvaros sau Steaua n-o sa se nasca in viitorii 50 de ani.

Stie cineva campioana Asiei sau Africii la echipe de club din 1980, de exemplu? Nici eu.

# 1 ac milan romania on 10.01.10 at 6:48 pm

Daca va mai fi la Liverpool pana incepe cupa mondiala. La ce probleme au cormorani e posibil ca Torres sa ajunga prin Italia sau Spania. Eu visez sa il vad la Milan.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.