Ecuaţia care nu se închide

 În fotbalul nostru nu de o criză e vorba, ci de o scadenţă

Cine spune că fotbalul nostru e în plină criză economică, prin relaţie directă cu criza mondială, ori nu gîndeşte cu mintea lui, ori are un interes discret la nişte investitori, ca să vorbească aiurea şi să-i dubleze la văicăreală  Cheltuiala publicului mare al stadioanelor Europei cu fotbalul lui de pus pe pîine nu contează, pe lîngă celelalte cheltuieli ale familiei. Oricît de ieftin e biletul, cînd se înmulţeşte cu 50.000 totalul contează. Numai stadioanele pline închid ecuaţia economică pe cîştig.

Fotbalul nostru e într-adevăr într-o criză majoră de sistem, numai că ea are cauze strict româneşti. Stadioane mai mici şi mai goale ca la noi, la meciurile din Liga-ntîi, nu mai vezi niciunde. Dacă n-ar plăti televiziunile, fotbalul ar fi cea mai proastă investiţie. Ar fi doar o patimă de tratat cu dom’ doctor. Toate investiţiile în campionatele noastre - nu în fotbal, adică în suprastructuri, în sistem, în baza de juniori! - au contat masiv pe cîştigul în bani negri şi pe participările europene. Criza la noi e una de europenizare a fiscului. Criza economică obligă şi fotbalul să-şi scoată banii la vedere. Dacă diminuează corupţia şi nu mai funcţionează subteranul ca pînă acum, s-a zis cu fotbalul românesc! Fotbalul de mîine trebuie făcut cu alţi oameni.

După ce au vîndut, cu un cîştig la negru enorm, tot jucătorii cu adevărat buni din fotbalul românesc, samsarii noştri au mai păcălit un timp Europa exportînd mediocrii, terminaţi şi fotbalişti cu un psihic instabil. În ultimii ani, tot, dar absolut tot ce au dat ei pieţei europene, chiar şi unor echipe de mîna a treia, a fost păcăleală. Dar una cu dus-întors, fiindcă rataţii şi consumaţii au revenit la echipele lor cu nasul sus şi cu pretenţii financiare de vedete. Dinamo se minte în continuare recuperînd toţi jucătorii cu care a vrut să mintă Europa, iar Steaua, care a cumpărat scump şi a vîndut prost, a reuşit să alunge de pe stadion cel mai devotat public din toată istoria fotbalului nostru.

In fotbalul românesc nu e vorba de criză, ci de o scadenţă. Panica Ligii e atît de mare încît inventează legi economice de uz intern cu care pierde la orice tribunal. Revizuirea unilaterală a contractelor cluburilor cu jucătorii e o soluţie de faliment. Cînd nu ai idei de cîştig, cînd ai numai idei care limitează pe moment pierderile, se cheamă faliment şi prostie oficializată.

8 comments ↓

# 8 bogdan b. on 29.12.09 at 1:44 am

urmatoarea decizie a lpf + frf le va cere, probabil, suporterilor care vin la stadion si jucatorilor care vin la meci sa aduca bani de acasa. dom’ mitica nu e hot…. e doar baiat “destept”!

# 7 milici on 28.12.09 at 9:23 pm

Titlul articolului e un NONSENS.
O ecuatie e o egalitate continand necunoscute urmarindu-se REZOLVAREA ei.ECUATIA se REZOLVA , gasindu-se multimea valorilor necunoscutelor care satisfac egalitatea.
Daca ar fi BROASCA, IVAR, SEIF, GEAM, USA etc atunci , posibil ,s-ar INCHIDE.

# 6 mm on 28.12.09 at 8:59 pm

Intru totul de acord cu autorul!

# 5 Radu B. on 28.12.09 at 7:57 pm

Și pe lîngă salariile care vor trebui plătite, se vor plăti și niscaiva amenzi…

Domnilor jurnaliști, dacă doriți să vedeți ce se întîmplă cu fotbalul românesc, mergeți la jocurile de copii și juniori. O să vă cam șocați…

# 4 grig on 28.12.09 at 7:26 pm

ca de obicei : concret si corect analizat.felicitari.

# 3 ockiu on 28.12.09 at 4:15 pm

ceva mai bun ca`n ultima fraza nu am mai citit de foarte multa vreme :))
din pacate domnule Octavian aprope in aceasi stare este si situatia economica a Romaniei :(
foarte bun articolul - ca multe altele de-altfel.

Felicitari si sarbatori fericite!

# 2 adrian on 28.12.09 at 11:36 am

Corect. Si nu exista “daca”…

# 1 dan on 28.12.09 at 11:03 am

bine zis asa e

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.