Messi apărătorul

Argentinianul reprezintă fotbalul integral şi are imaginea sportivilor superiori

O mare nepotrivire la Zurich. Lionel Messi şi Sepp Blatter în aceeaşi camer?. Nu există spaţiu comun pentru aceste două figuri, iar dacă există e de căutat oriunde: în parc sau în parcări, în hangare sau în gări, dar nu în fotbal. Sigur, Blatter e şef ceea ce nu înseamnă în momentul de faţă decît calificarea din oficiu a Franţei la Campionatul Mondial. Iar asta face din Thiery Henry  jucătorul anului. Şi Lionel Messi e şef, dar asta a făcut din Lionel Messi cel mai bun fotbalist al lumii în 2009. Şefia lui Messi e o chestiune de fotbal, de la un cap la altul sau, mai bine zis, de la vîrful bocancului la centrul pieptului care a împins mingea în poarta lui Estudiantes, aşa cum reuşesc mulţi numai cu latul şi unul anume numai cu mîna.  

Lionel Messi a încheiat 2009 în contul fotbalului. Şase trofee din şase posibile pentru Barcelona, plus golul care a inaugurat o dimensiune vecină cu viitorul sînt fapte de fotbal. Messi e fotbal integral. Asta se vede şi se simte în atingerea iute şi catifelată care electrizează mingea. Dar tot atît fotbal se simte şi în geometria măruntă şi cuceritoare a lui Andres Iniesta. Îl prefer. Lionel Messi are imaginea obligatorie a sportivilor superiori, în vreme ce Iniesta e condamnat la suferinţa tipologică pe care o îndură oamenii scunzi. Messi are încă un avantaj psihologic major: puterea de execuţie în spaţii mici şi perioade de mare compresie. Iar publicul preferă întotdeauna miracolele, cu viteza lor cuprinzătoare şi lipsită de rest. Regula e veche şi a dictat mereu în favoarea atacanţilor de geniu instantaneu: Pele, Maradona, Cruyff. Aceeaşi regulă a defavorizat discret şi părtinitor oamenii de compoziţie cerebrală ai fortalului: Di Stefano, Rivera şi acum Iniesta. Nu e nimic în neregulă cu această regulă care dă mereu dreptate precocităţii teribile. Dacă aţi remarcat, discutăm despre justiţie şi ierarhii fotbalistice fără a părăsi fotbalul. 

2009 a fost anul în care fotbalul a fost bruscat şi împins cu un pas mai aproape de zona în care nu mai poate hotărî singur, ci numai în prezenţa şi cu parafa lui Blatter. Împotriva acestei presiuni, nu l-am avut decît pe Lionel Messi. Omul care i-a ţinut piept lui Blatter, vecinul de gală FIFA la Zurich. Cel mai mare apărător al fotbalului în 2009.

9 comments ↓

# 9 Alex on 23.08.10 at 3:42 pm

“Iniesta e condamnat la suferinţa tipologică pe care o îndură oamenii scunzi” nu se referea la fizic, ci la faptul ca jucatorii de genul lui messi( atacantii de sclipire) iau prim planul jucatoriulor care mai mult creaza(iniesta, zidane etc.), dar asta nu inseamna ca sunt neaparat mai buni ca fotbnalisti , dar pot rezolva meciuri din nimic.

# 8 Freddy Rekla on 28.12.09 at 12:31 am

Deci asa…

SUCCESURI.

# 7 robert on 27.12.09 at 12:40 pm

Despre ce scrii aici? Blatter, scunzi, Messi, Iniesta, goluri cu mana… Ce are Messi cu Blatter? Care e problema intre “superiorul” Messi si scundul “Iniesta”? Sau ce treaba are calificarea dubioasa a Frantei cu Messi? Sau, despre ce scrii articolul asta? Pentru chestia asta iei bani?

# 6 asdgha on 25.12.09 at 2:25 pm

asta e cu siguranta cel mai prost articol pe care l-am citit pana acum

# 5 ionel on 25.12.09 at 5:00 am

si messi a dat gol cu mana sezonul trecut.
messi este chiar mai scund decat iniesta (1,69 messi, 1,70 iniesta).
in rest de acord cu articolul. as mai adauga ca in opinia mea messi ar fi meritat trofeele deja anul trecut,xavi la fel (si inaintea lui iniesta). xavi este un jucator putin spectaculos dar imprescindibil pentru jocul de succes al barcelonei.

# 4 the phenom on 24.12.09 at 11:49 pm

messi cel mai bun in 2009.de acord.atata timp,insa,cat la nationala nu face o ceapa degerata,nu il compar cu di stefano si marele diego.pur si simplu,la mondial trebuie sa arate ce stie.

# 3 Pacuiul lui Soare on 24.12.09 at 12:42 am

“Iniesta e condamnat la suferinţa tipologică pe care o îndură oamenii scunzi” - aceasta fraza suna ca si cum Messi ar avea 2 metri.
in rest aritcolul e placut de citit ca de obicei.

# 2 ady on 24.12.09 at 12:10 am

si messi a dat gol cu mana!

# 1 chaplin on 23.12.09 at 11:03 pm

draga t.r.u., acel ‘unul anume’ sigur reuşeşte nu numai cu mâna. a şi trişat. bun, şi? ai văzut golul lui messi cu mâna? cel puţin la fel de evident cu henţul lui henry. mult mai puţin subtil decât henţul lui maradona. ori nu l’ai văzut, iar atunci scrii degeaba, ori nu aveai ce să scrii. de fapt, in acest articol, nu ai prea scris nimic…
sărbători fericite!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.