Giggs n-a ratat

De o parte sînt adolescenţii incurabili, de cealaltă, veteranii mîntuiţi

Ryan Giggs e bătrîn, dar a îmbătrînit înţelept. E titular la 36 de ani într-una din cele mai bune echipe ale lumii, a fost votat sportivul anului în Marea Britanie şi va semna un contract nou cu Man United. Unde e înţelepciunea? Giggs a comutat la un moment dat de pe copilul-minune care debuta la 17 ani, pe sportivul raţional. Nu se ştie cînd s-a întîmplat asta, dar înţelepciunea lui Giggs a evitat destinul scurt şi strălucitor al vedetei. Copilul-minune a făcut furori, a trecut prin faza „ haine scumpe, maşini tari, femei la liber” şi s-a preschimbat într-un atlet stabil, cuminte şi longeviv. Pe scurt, a devenit o statuie care nu bea, nu fumează şi face yoga. Aceeaşi statuie e, după propriile mărturisiri, o construcţie plină de amintiri şi umor. Cum e viaţa la 36 de ani, fără băutură şi cu nocturne limitate la terenul de fotbal? „Cam plicticoasă!”. Cum era viaţa la 17 sau la 25 de ani? „Îi văd pe puştii care vin la antrenament îmbrăcaţi de fiţe şi discută numai de maşini. Îi înţeleg. Aşa eram şi eu la vîrsta lor”. Dar nu mai departe.

Aici e diferenţa care a separat dintotdeauna fotbaliştii. De o parte, adolescentţii incurabili, de cealaltă, veteranii mîntuiţi. Giggs e galez, dintr-o familie de rînd şi a moştenit ceva din voinţa oamenilor educaţi în sistemul „lupte libere cu viaţa”. Cînd tatăl s-a mutat cu rugbyul de club de la Cardiff la Manchester, copilul a suferit dar n-a crîcnit. A învăţat să-şi viziteze bunicii la week-end. Poate că atunci a mai învăţat ceva: să reziste.

Yoga e o achiziţie secundară. Chiar şi eliminarea băuturii e o performanţă de planul doi. Cheia afacerii Giggs vine din absenţa afacerii Giggs. La un moment dat, tînărul Ryan a respins oferta de nerefuzat. A decis să nu îşi vîndă viitorul pe plăcerile scurte ale clipei. Cine a hotărît asta? Poate porcăriile îndurate la şcoală sub vina că bunicul după tată era emigant din Sierra Leone. Poate apropierea de Alex Ferguson, „omul care mi-a băgat spaima în oase cînd eram puşti şi îmi e prieten, acum”. Poate.

În orice caz, e sigur că la un moment dat şansa apare. De undeva din trecut, din prezentul luminat de un model sau o dată cu gîndul care începe să cîntărească maldărul de rataţi mai talentaţi din jur. Nimeni nu se poate plînge de lipsa ocaziei. Cei mai mulţi ratează. Cîţiva reuşesc. Fotbalul e continuarea vieţii în prezenţa liberului arbitru.

21 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 21 bvla2000 on 18.12.09 at 11:18 am

Wellcom back TRU!!! Mi-era atat de dor de slova ta care se muleaza atat de bine pe temele sportive… dar suna atat de fals si acut disgratios in politica. Sunt “adventist de rapidist” si inginer pe deasupra.

# 20 emg on 18.12.09 at 2:13 am

frumos scris

# 19 lol on 18.12.09 at 1:24 am

@victor L

Prostia stiu ca nu doare. Paranoia?

In caz ca n-ati aflat, asta e un ziar de sport. Cand intru pe un site al unui ziar de sport, ficatii mei iau o pauza, desi sunt hraniti cu portocale. La unii insa, portocalele au reactii adverse. Ai grija la acizi. Ah, and get over it. Campania electorala s-a sfarsit. De azi poti reincepe sa fii om. Daca-ti mai aduci aminte cum era.

# 18 adi on 18.12.09 at 1:15 am

foarte bun articol si pacat ca foarte putina lume stie ca RG este un ADEVARAT sportiv,un model.

# 17 Ciolanus on 18.12.09 at 12:51 am

Romania e patria parvenitilor, asa ca…
Inteligenta exista, talentul exista, depinde sa ai “minte” si sa faci ceva cu ele.

# 16 the phenom on 18.12.09 at 12:01 am

nu e doar cel mai bun mijlocas stanga all time,este si un tip educat,un model fara egal in fotbalul mondial din ultimii 25 de ani.articol extraordinar!!!

# 15 mascherano on 17.12.09 at 9:28 pm

daca nu exista zidane,giggs era cel mai bun fotbalist pe care l-am vazut jucand. sa fi constant 20 de ani la un nivel atat de ridicat nu e usor deloc. ce sa ii zic? succes in continuare

# 14 florin M on 17.12.09 at 9:12 pm

multumesc pentru articol si pentru faptul ca ati avut curajul de a va spune mereu parerea.

# 13 dhcmrlchtdj on 17.12.09 at 8:25 pm

http://www.revista22.ro/40-de-ani-de-la-sine-arena-6382.html

# 12 victor L on 17.12.09 at 6:33 pm

@lol si @just,
si voi sinteti in regula cind nu faceti aprecieri din ficatii hraniti cu trandafiri si crini din plastic.
Un articol foarte frumos despre un fotbalist care ma incinta.

# 11 Bradut Florescu on 17.12.09 at 5:14 pm

Exceptional.

# 10 Decebal on 17.12.09 at 2:43 pm

Asa da !

# 9 cla on 17.12.09 at 2:11 pm

Giggs este un monument, iar sub comanda lui ‘’sir” Alex a devenit legenda, la fel ca si S
choles

# 8 Bazil on 17.12.09 at 1:12 pm

@costin: am citit propozitia: din pacate TRU a hotarat invers!

# 7 yo on 17.12.09 at 11:42 am

felicitari pentru articol! mai vreau astfel de articole!
Din pacate, jucatorii legendari, exemplari incep sa dispara…jucatorii cu care am crescut: Hagi, Popescu, Petrescu, Zidane, Del Piero, Figo, Giggs, Scholes, Maldini, Costacurta, Albertini, Overmars, Kluivert, Cocu, Fratii de Boer, BergKamp, Kanu, Okocha, Ronaldo, Zamorano, Salas, Ravanelli, Zola, Signori, Peruzzi, Pagliuca, Buffon, Raul, Hierro, Luis Enrique, Rivaldo, Sergi, Adrian Ilie, Mbomba, R. Song, Cantona, Cafu, R. Carlos, Rustu, Taffarel, si altii..si nu am decat 20 de ani, din care 15 uitandu-ma la fotbal…

# 6 costin on 17.12.09 at 11:40 am

superb articol! uapxela, citeste propozitia urmatoare si te lamuresti ;) “A decis să nu îşi vîndă viitorul pe plăcerile scurte ale clipei.”

# 5 uapxela on 17.12.09 at 9:25 am

ma bucur cand citesc astfel de articole,dar am o nelamurire:care e oferta de nerefuzat care a prins-o ryan(nu sunt la curent cu trecutul lui giggs)
o zi buna in continuare

# 4 Adrian on 17.12.09 at 5:33 am

Bravo TRU. Eu va pretuiesc si pentru politica pe care o faceti!

# 3 Freddy Rekla on 17.12.09 at 4:19 am

Succesuri!
Vezi ca sefa EBA asteapta un cappucino cam de mult.

# 2 just on 17.12.09 at 2:57 am

Bravo TRU! Mi-ai adus aminte de studentie cand te citeam cu nesat in Viata Studenteasca! Esti un jurnalist destept si talentat. Asta cand nu faci politica!:)

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.