Clasamentul eficienţei, varianta Urziceni

Ascensiunea Unirii ţine mai mult de raţiune, decît de miracol

Un clasament la puncte şi la golaveraj al celor 16 formaţii de pe locurile 3 şi 4 în grupele Ligii Campionilor o trimite pe Unirea Urziceni pe primul loc. După echipa din România coboară, pînă spre ultimul, numai celebrităţi: Juventus Torino, Wolfsburg, Olimpique Marseille, Liverpool, Rubin Kazan, Standard Liege, Dinamo Kiev, Alkmaar, Beşiktaş, FC Zurich, Atletico Madrid, Apoel Nicosia, Glasgow Rangers, Maccabi Haifa şi Debrecen. Să te cruceşti, nu alta! 

Mă rog, nu-s chiar toate celebrităţi, dar într-un al doilea clasament, al investiţiilor, Unirea ar figura fără concurenţă pe ultimul loc. Unirea ar fi pe ultimul loc şi la numărul de spectatori, şi la încasări din vînzarea biletelor şi transmisii tv, şi la veniturile anuale ale  jucătorilor. De fapt, în orice clasament al fotbalului afacere de mare performanţă. În toate, cu excepţia unui clasament care nu se întocmeşte nicăieri, acela al eficienţei unor cheltuieli în ce priveşte rezultatele strict competiţionale. Nu cred să mai existe în Europa o a doua echipă care să mai fi obţinut 8 puncte într-o grupă a Ligii mari cu o investiţie şi o dotare mai modestă. Suma investită de domnul Bucşaru poate să însemne ceva la noi, dar pentru 13 sau poate14 din cele 15 cluburi venind după Unirea nu înseamnă nimic. Doar banii daţi pe unul sau doi jucători de valoare medie.

Ascensiunea Unirii se explică însă istoric şi româneşte, dacă punem laolaltă şi alte izbînzi sportive ţinînd mai mult de miracol decît de raţiune. Ea însă ţine mai mult de raţiune decît de miracol. Cariera lui Ilie Năstase e una de minune, dar pe vremea lui Năstase exista totuşi un teren de tenis. Aş număra aici, în categoria celor de neînţeles pentru Europa, participarea unor săritori de la trambulină la competiţii europene şi Olimpiade. Cu rezultate uluitoare, dacă luăm în seamă faptul că nu săreau în bazine, fiindcă nu aveau, ci la saltele. E ca şi cum jucătorii Unirii ar fi ajuns în grupele Ligii Campionilor antrenîndu-se numai cu mingii de cîrpă pe maidanele copilăriei.

Unirea Urziceni e singurul club din România şi din Europa care urcă pragurile marii performanţe reciclînd jucători liberi de contract, ieftini şi foarte ieftini ori recuzaţi din tot felul de pricini de alte cluburi. Lucru care dovedeşte, ca într-un experiment de laborator ce nu permite îndoieli, că e destul un antrenor de clasă ca să îi aliniezi pe nişte anonimi debusolaţi la un nivel superior de caracter. Fotbaliştii români nu-s nici buni, nici răi, sînt bine sau prost lucraţi şi folosiţi.  Nu la meserie e peste toţi Dan Petrescu. Meserie mai cunosc şi alţi tehnicieni, dar ambiţie ca a lui Dan Petrescu, dublată de o pricepere la firi şi origini la fel de vastă ca a lui Mircea Lucescu, nu găsim în tot fotbalul nostru. Dacă Unirea ar fi mers mai departe, ar fi pierdut tot ce a obţinut ajungînd pe locul întîi în clasamentul eficienţei. Mai departe, nici măcar Dan Petrescu n-ar mai fi dovedit nimic, fiindcă ar fi intrat într-o lume în care nu mai încap minunile.      

3 comments ↓

# 3 l337_owner on 14.12.09 at 10:38 am

@anti-impostori
Hai, domle’, mai tasteaza omul gresit. Bine ca n-ai scris un roman in care sa-i scoti ochii.

# 2 Impostorul on 14.12.09 at 10:10 am

@antiimpostori
Ai dreptate!
Totusi, ai inteles despre ce era voba in articol?
Totusi, tu nu gresesti niciodata?

Fii mai tolerant si vei fi rasplatit!

# 1 anti-impostori on 14.12.09 at 2:16 am

Ce-ar fi sa inveti sa vorbesti corect romaneste, si poate asa ai putea invata si sa scrii corect, d-le T.O? Pluralul de la minge este mingi, nu mingii, ca daca ar fi mingii atunci singularul ar fi mingie, si NU este. Insa pronuntia ta defectuoasa (de O VIATA) te face sa spui un plural care nu exista in limba romana. Ce obtii prin asta? Pai un om care nu are dorinta de a invata ceva corect nu are putinta de a exprima ceva credibil. Deci - chiar daca ai avea dreptate - iti dai cu stingu’n dreptu’ si ce scrii devine ridicol. Pentru ca idiosincrazia compromite ratiunea. Sper sa intelegi!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.