Maturi şi neliniştiţi

Putem fi mulţumiţi fără a fi şi mîndri?

Cred că sîntem cîţiva în ţara asta care nu avem nevoie să invocăm articolele noastre în care, încă de la acel 0-2 cu Sevilla, de început, am susţinut Urzicenii, am crezut în ei, nu i-am luat la şuturi şi am înghiţit calm toate bancurile la adresa lor. Nu avem azi de ce să ne lăudăm peste măsură, nu avem de ce fi mîndri, dar mulţumiţi da. La noi însă, între mîndrie şi mulţumire confuzia e totală şi gravă. Atît de exigenţi ne-a făcut mama natură faţă de noi şi ai noştri, încît mulţumirea e un nimic, un moft, un mizilic. La noi, ori eşti mîndru, ori eşti indignat. Intermediară este doar pîinea, aşa cum spontană este doar coada la brînză. Încît cred că sîntem cîţiva global mulţumiţi de prestaţia Dănuţilor, fără să ne ridicăm pînă la mîndrie şi să ne stabilizăm acolo, sentiment mult mai complicat decît se crede. La Stuttgart, în zece minute, a fost atît de rău că te puteai gîndi la şi mai rău, la 5, la 6, la 7-0. N-a fost. Copilăreşte vorbind, ca pe vremea cînd Dan Petrescu juca fotbal în Aleea Băuiţ, se poate observa că Urzicenii au cîştigat repriza a doua cu 1-0 - şi de ce nu am vorbi copilăreşte, dacă s-a evitat o catastrofă întru totul posibilă? Maturi la cap, se mai poate spune că acel 0-3 de la pauză nu venea din nici un ghinion, ci din impotenţă. Unirea, în prima repriză, nu a avut decît o ocazie în minutul 1, după care alte 44 - ca şi în Ghencea cu Sevilla… - nu a reuşit nici măcar o centrare ca lumea, nici un şut la poartă şi cu atît mai puţin să-i blocheze pe Hleb, Marica, Pogrebnyak şi ceilalţi “nemţi”. Neputinţa te silea să gîndeşti în afara norocului şi ghinionului (care se rezuma la absenţa lui Galamaz şi Maftei). Neputinţa echipei îţi cerea să ai în vedere o situaţie sarcastică: Stuttgart, aflat azi, fie şi vremelnic, la retrogradare în Bundesliga, făcuse KO o echipă care, în România, mergea şi anul acesta la titlul de campionană.

Repriza a doua - deja un obicei… - am mai atenuat din penibil şi groază şi ne-a dat posibilitatea să ne mai înseninăm la gîndul acela de început, cînd, după tragerea la sorţi, se paria dacă facem sau nu un punct şi marcăm un gol în grupă… Trebuie să fii de o “exigenţă” ineptă ca să uiţi asta. Sîntem în stare, fireşte. Ceea ce mă nelinişteşte este concluzia lui Dan Petrescu: orice echipă românească, dacă se organizează bine, poate juca în Liga Campionilor (Fals, poate în Liga lu’ Mitică), iar cu echipele mici trebuie să aliniem obligatoriu cinci fundaşi. Sîntem, din nou, cîţiva cărora dragul nostru Dănuţ nu ne poate lua dreptul să-i zicem că 9 fundaşi plus un Bilaşco ar fi şi mai buni pentru a nu progresa deloc pe plan european. În fine, să nu ne luăm deja de păr - în primăvara europeană, Unirii îi va fi şi mai greu, asta e sigur, cînd vezi ce se adună la orizont, de la Liverpool şi Torino pînă la Kazan. Să înceapă deci strămoşescul nostru pesimism şi bancurile lui inegalabile!

8 comments ↓

# 8 ssl on 11.12.09 at 6:40 pm

foarte bine remarcat, la noi nu e cale de mijloc: ori e alb, ori e negru; esti cu mine sau impotriva mea; fie lauzi pana la delir, fie faci albie de porci!

la urma urmei urziceniul nici nu prea mai trezeste simpatie din cauza manifestarilor de pe banca ale celor doi, care pe deasupra lasa si o impresie accentuata de paranoia cand spun ca sunt convinsi, inainte de a incepe meciul, ca vor fi furati de arbitru(ma intreb cum i-a motivat asta pe jucatori inaintea meciului cu germanii)!
nu cred sa il fi vazut pe dan petrescu si mm sa dea niste declaratii conforme cu statutul lor, in ultimul timp. numai autovictimizari, atacuri, tanguiri si penibilitati(mm stoica inca mai striga ca a fost penalty la ceahlaul). bafta in ieuropa lig ca fotbalul unirii n-o sa fie regretat in cl!

# 7 victor L on 11.12.09 at 4:53 pm

Sănătate, domnule Cosasu.

# 6 lupgalben55 on 11.12.09 at 4:49 pm

Eu acum sunt in Rusia rezultatul de la Stutgart l-am aflat de la un rus in masina care era inpresionat de
performanta Unirii, desi inainte stiau numai de Rapid si Steaua. Concluzia, apropo de Dinamo, fara rautate, daca nu joci in Europa , nu te cunoaste nimeni.
Succes ,,cainilor” la Atena, sa avem doua echipe !

# 5 Roro on 11.12.09 at 12:58 pm

La tragerea la sorti,ne bucuram daca Unirea va face 3-4 puncte,iar dupa primele meciuri eram nemultumiti daca nu luam locul doi.Haideti sa fim realisti si sa salutam performanta Unirii de 8puncte pe care nu a mai realizat-o nimeni de la noi.Tot respectul si sa speram ca nu va ramine doar in istorie.Din pacate tot ce e bun nu dureaza si se pare ca Unirea se destrama.Aduceti-va aminte de Viitorul Bucuresti,care facea ravagii si spectacol,a fost sfisiata de “hienele” campionatului,astfel pierzindu-se o echipa senzationala.Doresc tot binele Unirii.

# 4 drucker on 11.12.09 at 10:44 am

Nici multumirea nu mai e multumire ci multumire nelinistita . Si uite asa din citiva am ramas niciunul .

# 3 gicu on 11.12.09 at 10:21 am

Sanatate, maestre!

# 2 Eugen Borbely on 11.12.09 at 4:45 am

Domnule Cosasu,
Imi place asta cu Danutii. nu trebuie sa fim tristi, nu le-am cerut mai mult decat au obtinut. Dar trebuie sa recunosc ca pe zi ce trece devin mai mult un suporter al Danutilor astora. Si ma mandresc cu ei. Aici, in Trinidad, nici macar de Romania nu au auzit, dar m-au intrebat din ce tara e echipa asta Unirea, care ar trebui sa ne uneasca nu sa ne dezbine asa cum incearca de milenii asa zisii nostri conducatori.
Din pacate toti avem drept de vot.
Va urez succes in continuare!

# 1 Radu B. on 10.12.09 at 6:02 pm

Totuși Juventus-Bayern 1-4… Deci se întîmplă și la case mai mari…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.