Tîrgul

Eu am grijă de al tău, tu de al meu.

 Bărbatul grizonat din studioul GSPTV îşi alege cu grijă cuvintele. Ştie să vorbească, a făcut-o de 281 de ori în plenul senatului. Are o voce distinsă şi idei pertinente pe care le exprimă clar şi fără efort. Aflăm, printre altele, despre monitorizarea externă a arbitrilor români de top si despre semnele de întrebare pe care le ridică la UEFA permanenta solicitare de brigăzi străine. Şi vine întrebarea aparent nevinovată a lui Dan Udrea: cine e cel mai în formă arbitru la această oră? Răspunsul e prompt şi sigur: Marius Avram. Pînă aici totul e în regulă. Continuarea însă contrariază: să nu vă imaginaţi că nu o să-i vină şi lui rîndul să greşească.

 La 58 de ani, Constantin Gheorghe încă este un bărbat prezentabil, are maşină cu SEN şi dacă şi-ar pune mintea, ar face carieră în televiziune, aşa cum a făcut în politică. Numai că elocinţa din Parlament nu merge la ziarişti, cu alte cuvinte, sîntem mai greu de aburit. Cum adică o să-i vină rîndul să greşească? Marius Avram nu a greşit pînă acum? Păi, să vă împrospătăm memoria, stimate domnule vicepreşedinte al CCA. Cel puţin un penalty pentru Gaz Metan în jocul cu Urziceni. Meciul Astra-Ceahlaul: eliminare corectă a lui Djokici, însă lovitura liberă trebuia să fie pentru Astra şi nu pentru Ceahlăul, iar Ceahăul a egalat din faza aceea şi Marius Avram a trebuit să fie escortat pînă la vestiar de forţele de ordine. Alt meci: Rapid-Gaz Metan Mediaş şi un cortegiu de faze discutabile: penalty pentru Rapid, două atacuri brutale ale lui Bud şi Iencsi, lovitura liberă din care a înscris Spadacio. A, dar aici chiar dumneavoastră aţi fost observator! Îmi închipui că la toate i-aţi dat credit arbitrului, doar e fiul lui Vasie Avram, superiorul dumneavoastră la CCA, cel care l-a votat pe Sebastian Gheorghe, fiul dumneavoastră, pe lista asistenţilor FIFA şi cel care l-a tratat cu o etapă de suspendare (de ce nu o repriză?) cînd Sebi a greşit ca un începător la golul lui Herea din meciul cu CFR Cluj.

  Ce complicitate jenantă! Marius Avram e un arbitru de valoare şi nu are nevoie de acest tîrg ieftin. Acum, cînd arbitrii sînt bănuiţi de toate relele din lume, cînd conducătorii îi injură cu frenezie, CCA ar trebui să funcţioneze impecabil. Şi cu toate acestea se tolerează un compromis major: PREZENŢA ÎN COMISIE SAU ÎN CORPUL DE OBSERVATORI A PĂRINŢILOR DE ARBITRI. Ei vor distruge credibilitatea arbitrajului, oricît ar fi de bine intentionaţi, pentru că vor da naştere mereu la comentarii de genul: are grijă de fiul lui X pentru că şi X îi va întoarce serviciul. Adică o mînă spală pe alta. Asta pentru că tot pomenim in scrisori deschise despre “deontologia profesională”.

11 comments ↓

# 11 george on 28.11.09 at 10:02 pm

COSTICA SV face parte din categoria oamenilor falsi.copilul lui, SEBI, are valoare max de liga a2a.MARIUS AVRAM a gresit si el ca oricare arbitru,doar ca nu a fost pedepsit,interesant ca conducatorii nu fac scandal.le e frica de taticu´?

# 10 Radu B. on 28.11.09 at 5:56 pm

Se zice grizonant, nu grizonat. Măcar că aşa scrie în DEX…

# 9 socatul on 28.11.09 at 5:27 pm

nea emie, bine zici, dar daca ai sti ce trafic de influenta fac toti tatii de arbitri si prieteni lor ,sa aibe grija sa nu supere pe cei cu functii si sa spele o mana pe alta si aici nu-s straini nici porumboiu nici craciunescu ca sa nu zic de salomir! E jale mare si jena cat cuprinde dar traim in romanica si alta sansa nu avem!

# 8 emg on 28.11.09 at 4:16 pm

si va mai fi asa inca 20 de ani de acum incolo

# 7 adi on 28.11.09 at 12:09 pm

Bravo Emil - esti cel mai obiectiv om de fotbal (jurnalist/comentator etc) !

# 6 Alex on 28.11.09 at 11:35 am

Toate ca toate, MARIUS Avram chiar nu a arbitrat rau in aces campionat. De altfel inainte de meciul dintre Gaz si Urziceni, chiar nu stiu sa fi o fi comis. E meserias, chiar daca e mai pitic.

Din pacate taica-sau e un nemernic. Ramane de vazut cat de departe sare aschia…

# 5 vasile lungu on 28.11.09 at 11:11 am

domnule gradinescu, ar trebui sa analizati mai degraba calitatea fotbalului jucat pe unele dintre stadioane, nu prestatiile arbitrilor. acestea din urma are cine sa le urmareasca. vedeti, din acest motiv a coborit fotbalul nostru atit de jos in topuri, pentru ca vedem doar birna din nasul altora. dar dumneavoastra ati uitat de cite ori ati plecat din vasluiul lui porumboiu cu sarsanalele si buzunarele pline? si, fiti convins, constantin gheorghe suceava nu face astfel de compromisuri, cum incercati dvs sa acreditati ideea. e mult mai inteligent decit credeti.

# 4 George on 28.11.09 at 9:45 am

Mda….cam asa stau lucrurile in toate institutiile din tara. Felicitari Emil!!

# 3 gicu de la cocserie on 28.11.09 at 9:44 am

Ei, vezi, stimabile, tocmai d’aia ar trebui ca meciurile din romania sa fie arbitrate toate de arbitri straini. nu de alta, dar la fiecare meci echipele, indiferent de nume, vor sa castige, fara ca ****** arbitri sa isi bage coada. Crezi ca ar fi o tragedie? Poate pentru hotii si talharii care fura si isi bat joc de munca unei echipe. Poate ar trebui ca arbitrii sa isi ia taticul de mana si sa dispara din decor, lasand loc acelora care au muncit pe branci pentru a ajunge in arbitraj, dar nu pot evolua decat in ligile inferioare din prea multa densitate de arbitri cu tatici cu functie in cca. Credeti ca ne mai face cineva bine? Eu, un optimist incurabil de altfel, sunt foarte rezervat la acest capitol. In rest, numai bine.

# 2 mario on 28.11.09 at 9:11 am

Draga Emil, cu tot respectul pe care ti-l port, imi permit sa iti spun ca nu se zice grizonat, ca tot fanu din triubuna, ci grizonaNt, ca un comentator bun ca tine care trebuie sa se respecte.

# 1 eu on 28.11.09 at 8:25 am

da

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.