Da, votez Bursucul

…..dar cine să priceapă modelul Dan Petrescu

 Dacă ne mai interesează fotbalul, trebuie să ne uităm încă o dată la repriza a doua a Urzicenilor cu Sevilla. Prima a fost cum a fost: Unirea redusă la a bloca. Fără un şut pe poartă, Sevilla posedînd totul fără să marcheze, cu două bare plus ghinionul autogolului în minutul cel mai nasol. Psihologic era o situaţie între groază mare şi speranţă mică. După pauză, Urzicenii sînt deodată alţii, ies la joc, au două, trei, patru ocazii uluitoare de 2-0, iar Sevilla, din ce în ce mai nervoasă, îi aduce pe Luis Fabiano, Renato, Perotti, ca şi cum Capel, Negredo, Lolo nu mai erau buni ca să străpungă o apărare incomensurabil de dîrză şi norocoasă. Abia acum, sub presiune, Sevilla mi s-a părut formidabilă, ca tehnică individuală, ca viteză, ca moral, ca întrebare românească: de ce se omorau aşa? Nu erau calificaţi şi la acest 0-1, suficient de discutabil ca adevăr? Nu au egalat, nu au avut nici o ocazie de claritatea celor ale lui Varga, totuşi impresia că am avut în faţă fotbalişti care ştiu totul nu mă părăseşte. E o impresie puternică, rară, la care contribuie din plin prestaţia Urzicenilor.

Am luat-o de ajuns peste cap pentru ce am scris în favoarea Dănuţilor încă de la primul lor eşec la Sevilla, pentru a avea acum baza morală să le aduc acest omagiu suprem în orice joc, de la snooker la bridge şi poker: au ştiut să fie la înălţimea norocului care i-a ocrotit. Pentru cei care cunosc intimităţile unui joc, este esenţial. Nu am fost niciodată un fan al lozincii în fotbal “muncă şi disciplină”, nu merg cu ochii închişi pe mîna celor care slăvesc grupul şi organizarea, lăsînd-o mai moale cu talentul, nu sînt hipnotizat de reuşitele lui Dan Petrescu şi MM Stoica, dar dacă mai am loc pentru un elogiu, amuzat şi de chemarea: “Votaţi Bursucul!”, acesta ar fi următorul: refuz hotărît afirmaţia preşedintelui Mircea Sandu precum că “modelul Dan Petrescu e valabil fără probleme pentru fotbalul nostru”. Cum fără probleme? Dimpotrivă: e mai mult decît problematic că modelul Dan Petrescu e valabil în fotbalul nostru. Luaţi-i fie şi în ordine alfabetică: Argăseală, Borcea, Becali, Copos, Dragomir - şi veţi ajunge lesne la cei care nu vor pricepe nimic din modelul Dan Petrescu, oricît de ipocrit îl admiră.

Şi încă ceva, insuficient observat, deşi ar trebui să sară în ochi: Urzicenii reprezintă singura echipă care luptă şi face faţă pe cele două fronturi - în Europa şi în campionatul intern. Azi, pe primele două locuri în clasament sînt Vasluiul şi Rapidul (la care ţin măcar pentru Wesley şi, respectiv, golul lui Ioniţă-Răduţă pentru 3-1 în meciul cu Mediaşul), două echipe care se pot concentra doar pe campionat, fără a se chinui ca năpăstuitele noastre uefantastice: Poli, Steaua, CFR Cluj, Dinamo.

9 comments ↓

# 9 danic on 27.11.09 at 3:47 pm

Frumos spus!
Va citesc cu drag pot spune de (doar) 20 de ani , adica de dupa 1989 cand a aparut “Belphegor-o rubrica regasita”,v-am urmarit la Fotbal plus,Prosport si acum Gazeta si ma bucur ca va putem citi si cita cu excelentele dvs comentarii.
Multa sanatate!

# 8 Marius Patrascu on 27.11.09 at 1:43 pm

Foarte bun articol! Dan Petrescu reuseste ceva minunat la Urziceni, sper ca si in ultimul meci sa nu fie romani si s-o dea cu bata in balta, asa cum au facut CFR, Steaua , etc in toate meciurile capitale. Nu tin cu Urziceni, inima mea e alb-albastra, dar merita felicitati pentru tot ce au reusit, iar cand vor depasi grupele si-i vor da peste nas “ciobanului” o sa fiu foarte fericit!

# 7 kELOO on 27.11.09 at 11:07 am

Vedeti ca Maestrul a scris o carte! Abia astept s-o “devorez”! Sanatate multa, Maestre! Si chiar daca nu credeti, este o urare egoista: imi doresc sa fiti sanatos ca sa ma incantati in continuare cu articole de minunate!

# 6 maigret on 27.11.09 at 10:57 am

Daca va uitati mai bine,Dan Petrescu e un Halagian II…Numai ca pe al doilea il injurati si-l faceti comunist.Bravos natiune!

# 5 banks on 27.11.09 at 9:47 am

Fara a le ignora personalitatea fiecaruia, e tare bine spus “Dănuţii”… In ceea ce fac, ca ansamblu, sunt opera lui Dan Petrescu. Relatie acceptata de bunavoie si dintr-o intelegere superioara a rostului lor.
Si, ca argument ca intr-adevar Unirea nu e un model de generalizat, uitati-va cum vorbesc un Bilasco, un Galamaz, chiar un Varga (cu veselia lui copilaroasa dar si cu ironia nonsalanta), fata de gangaviţii şablonarzi de la Steaua, Dinamo si nu numai… Mare diferenta.

Maestre, o bucurie fiecare scriere a dvs. aici. Sa ne traiti.

# 4 st:lei on 27.11.09 at 9:33 am

sunt deacord cu nea’ Radu C. Avem in fata noastra un model de antrenor nou . Stima si respect …!

# 3 Bogdan Anderko on 27.11.09 at 8:51 am

Excelent scris ca de obicei! Multumesc.

# 2 gigi becali din bucuresti on 27.11.09 at 8:13 am

eu fak ce vreau eu la echipa mea auzi ? ia sa vad eu care injura aici

# 1 gicu on 27.11.09 at 2:52 am

Sanatate, maestre!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.