Scorul cel mai obositor

Din Africa pînă în Europa, o ploaie abundentă de 1-0

Să fie un semn ocult care se cere dezlegat? Să fie o întîmplare în care se ascunde totuşi ceva semnificativ? Pasionaţii cazinourilor au carnete unde notează minuţios zilele în care anumite numere au ieşit cu o frecvenţă stranie, ţinînd de minune. Nu sînt pasionat de ruletă - mi-ar plăcea doar să fiu detectiv fizinomist în cazinouri, meserie fascinantă, să urmăreşti chipurile jucătorilor… - dar nu pot ignora acest fenomen care s-a abătut miercuri peste planeta noastră, a fotbalului.

Miercuri 18 noiembrie a plouat abundent cu 1-0 din Omdurman (Algeria-Egipt) pînă în Europa barajelor pentru Mondial (Franţa-Irlanda 0-1 după 90 de minute), inclusiv în România sferturilor de Cupă Timişoreana. Dacă mai adăugăm şi vreo patru amicale, nu se poate să nu intrăm la idei, oricît am vrea să ne ţinem reci, lucizi, departe de superstiţii. Primul impuls mă trimite la Răzvan Lucescu, la 1-0-urile lui favorite, specialitatea casei, incapabile să clintească din acel 0-5 belgrădean (apropo: Coreea de Sud-Serbia 0-1, Zigici, minutul 7), care ne va mai urmări, îl asigur, şi în 2010. Fiindcă sînt dintre acei care socotesc că e mult prea devreme pentru a ne gîndi foarte serios la 2012, îl las pe Răzvan în pace şi mă întreb ce fel de scor e 1-0?

Pînă azi, 2-0 însemna ceva, se zicea că e un scor tipic englezesc, după care s-a impus ideea că e şi cel mai periculos scor. Atunci 1-0 cum e? În general e scorul clasic italian (şi miercuri, în amicalul Italia-Suedia), cu toate atributele de meschinărie, de mică şi mare ciupeală. Italienii au mîncat sufletul multora arătîndu-le în minutul 90 tabela cu un 1-0 nemodificat din minutul 8… Totul evoluînd, inclusiv mediocritatea, 1-0 a devenit un scor oricum mulţumitor, de 3 puncte totdeauna necesare, un scor 100% pragmatic, nu atît spectaculos, cît sănătos. Există desigur meciuri de 0-0 fabuloase, există şi multe nebunii scandaloase, de 1-0 pe un contraatac în minutul 89, după o apărare genială, dar de regulă, la noi şi în jurul nostru, 1-0 este un scor sub semnul suficienţei, şi, mai ales, al oboselii în toate sensurile, de la fizic la psihic, de la plictis la melodramă. 1-0 e scorul cel mai obositor din cîte ne cad pe cap. Şi nu o dată, ca miercuri la Craiova şi Paris, de-o păcătoşenie a arbitrilor mai mare decît ghinionul şi neştiinţa jucătorilor. Riscînd a fi considerat cinic (Vai, ce urît!) se-nţelege că nu am nimic împotriva unui 1-0 în favoarea noastră, chiar cînd Goian marchează Olandei din ofsaid.

Dar, mai presus de toate aceste consideraţii deloc incontestabile, ziua asta de miercuri rămîne înmărmuritoare prin trimiterea preşedintelui Serbiei în judecată, acuzat că a consumat alcool, pe stadion, la meciul Serbia-România. 1-0 pentru lege.

8 comments ↓

# 8 Dinny on 20.11.09 at 2:57 pm

Coane Belphegore !
Scorul de 1-0,scor brevetat de italieni,spune un singur lucru:
-E mai usor si nu cere atata talent,sa te aperi,sa distrugi, sa muncesti pe branci…si e infinit mai greu sa construiesti,sa fii artist !
Ati vazut meciurile FC Brasov-Unirea Urziceni ?!?….QED.

# 7 OAIDA on 20.11.09 at 2:24 pm

Ce bine ca este vineri si putem sa citim Radu Cosasu !
Multumim !

# 6 camouflage on 20.11.09 at 1:22 pm

Un 1-0 al altora e hidos, în vreme ce al nostru este fabulos. Nu-i aşa domnu Lucescu?
Ce ne mai place să fim obiectivi când discuăm despre alţii!

# 5 lucian on 20.11.09 at 12:17 pm

Nu stiu cum sa incep dar incerc sa caut un raspuns la una din dorintele mele, aceea de a lucra in domeniul sportiv, pt ziar sau tv. Am lucrat ca redactor o scurta perioada de timp la un ziar de pariuri sportive si pot sa spun ca mananc fotbal pe paine si in general sportul. Citesc in fiecare zi ziarele spaniole sau germane de specialitate plus cele romanesti binenteles si urmaresc cu in special fotbalul vest-european.
Cum pot afla niste informatii ce m`ar putea indruma, ajuta.
Multumesc

# 4 Dani on 20.11.09 at 10:44 am

E preferabil un meci de lupta terminat cu 1-0 ,decit unor scoruri de 5-3 de acum 20 de ani,cind Camataru cucerea Gheata de Aur . Iar atunci ,stimabile ,nici macar n-ati adus problema in discutie ,darmite s-o mai si infierati…
Apropos ,daca la baschet s-ar termina mai multe meciuri cu scorul 92-90 ,ce cusur s-ar mai gasi ? Tot suficienta ? Oricum ,pina acum nimeni n-a gustat din placerea cautarii semnificatiei unui 6-4 la tenis…nu faceti o incercare ?

# 3 gicu on 20.11.09 at 4:37 am

Sanatate, maestre!

# 2 supertuxy on 20.11.09 at 2:25 am

Andrei, nici nu folosesti expresii uzate… mai lipsea doar sa zici ca una dintre echipe si-a dorit mai mult victoria.

# 1 andrei on 19.11.09 at 11:02 pm

1-0 poate reprezenta un meci meschin sau un meci fabulos in care cele 2 echipe isi joaca la perfectie partitura tactica si tehnica.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.