Aţi văzut sportivi fericiţi?

Sportul este cel mai rapid şi mai necruţător aparat de propulsie socială
Sînt sportivii fericiţi? Nu ştim şi nici nu vrem să ştim. Alături de pasta de dinţi perfectă şi de detergenţii absoluţi, imaginea sportivului puternic, sănătos şi bogat e o proiecţie inumană. Vrem să credem că sportivii sînt prima treaptă spre Paradis şi pentru asta îi condamnăm la perfecţiune.

Cîte ceva despre termenii acestei sentinţe publice fără apel şi fără temei ar putea spune Robert Enke. La 32 de ani, depresia a distrus un om, dator după dorinţa noastră să fie fericit şi prosper. Tot despre asta ar putea vorbi Mike Tyson şi mi se pare că pînă şi Cassius Clay ar avea ceva de mărturisit. Tyson a fost clasat cu mare uşurinţă în galeria lungă a victimelor inechităţii sociale. Clay, varianta anterioară apariţiei lui Muhammad Ali, a fost, de asemenea, repartizat între semizeii pe care doar obstrucţia socială i-a ţinut departe de fericire. Amîndoi au fost cu totul şi cu totul altceva: oameni loviţi cu o putere devastatoare de măreţie, de reuşită, de succesul în avalanşă. Pioni dezorientaţi de aerul irespirabil al înălţimilor. S-ar prea putea ca sportul să fie cel mai rapid şi mai necruţător aparat de propulsie socială. Marii cîştigători ai acestei partide poker orb cu destinul sînt ameninţaţi de cădere din chiar clipa în care încep să urce.

Toţi aceşti băieţi şi toate aceste fete care dau bine cu piciorul în minge sau aruncă bine la coş se întîlnesc prea repede cu gloria. Nu toţi sînt slabi şi nu toţi sînt derutaţi de saltul care îi smulge din subsol şi îi aşază pe Everest. Unii par bine echipaţi. Vin din lumea bună şi fac „sporturi superioare”. E o iluzie. Acolo unde nu se foloseşte de catapulta care aruncă oameni simpli spre cer, sportul e calea cea mai sigură spre îngheţul prin trufie sau ambiţie oarbă.

Despre acest joc înecat în fixaţii ar putea spune cîte ceva Tomaz Humar. Din nefericire Humar nu mai poate vorbi. A fost găsit în Himalaya, îngheţat, cu şira spinării ruptă. Cunoscătorii - în frunte cu  Reinhold Messner, cel mai faimos alpinist în viaţă - spun că Humar, un sloven de 40 de ani, a fost cel mai bun căţărător al acestui secol. Humar se ocupa cu ascensiunile solitare. Decisese că poate bate singur orice munte. Fără echipă, fără vreun alt sprijin în afara propriei ambiţii. Aparent, în numele performanţei.

9 comments ↓

# 9 Marius on 20.11.09 at 7:37 pm

Sa-l lasam pe TRU sa-si faca meseria de ziarist. Ii respect opiniile, dar nu i le impartasesc. Trebuie sa disociem omul TRU de ziaristul TRU asa cum eu disociez fotbalistul maradona de fostul om maradona care se droga. In fiecare om treb sa vezi omul cu bune si rele, nu pot fi toti perfecti.

# 8 bvla2000 on 20.11.09 at 1:12 pm

Domnilor
Va propun sa fim totusi indulgenti cu TRU. Sa facem diferenta intre arta inegalabila cu care scrie despre sport (si doar despre sport) si omul care cedeaza in fata ispitei. Eu ii voi citi articolele cu aceiasi voluptate ca si inaintea inregimentarii sale (fata de care simt si eu “monstruos”)

# 7 LIVIU-OLT on 19.11.09 at 3:15 pm

Cind te vad imi moare s***!dirijor de aplaudaci..Dinescu iti da non stop si tie si lui Solomon …vin pomana pt ucigal toaca..

# 6 Misha on 19.11.09 at 1:50 pm

Subscriu, iti statea mult mai bine ca animator de party la Sibiu, cred ca daca-ti puneau o cusca si erai echipat doar cu bikini, aia chiar se gandeau serios sa il voteze pe Uciga-l troaca!

# 5 Dinny on 19.11.09 at 1:14 pm

Du-te si pupa-l pe chelie pe “alesul ” tau…poate te pricopsesti…

# 4 HG67 on 19.11.09 at 7:46 am

Un exemplu de sportiv “bine echipat”: Federer.

# 3 AlbuSibiu on 19.11.09 at 1:21 am

Acest ziarist si-a pierdut orice credibilitate pentru mine, si-a anulat orice merite dupa minciunile indrugate duminica la Sibiu pentru sprijinirea lui Basescu. Inteleg opinia, inteleg partizanatul dar nu inteleg coloana vertebrala “de rama” pe care a dovedit-o. RUSINE!

# 2 Dani on 19.11.09 at 12:34 am

Ideea e buna ,exprimarea e greoaie iar stilul inexistent . Plus erorile de logica inerente in cazul lui t.r.u. … daca n-ar fi inca asa-zisa criza , l-as trimite sa lucreze in fabrica ;))

# 1 banks on 18.11.09 at 9:00 pm

trist.
si maret, in acelasi timp.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.