România, o ţară africană

Mulţi fotbalişti de culoare vin să răzbune la noi ce nu le-a reuşit în Vestul Europei 

N’ Doye şi Ze Kalanga îşi permit tot felul de obrăznicii, ifose, maimuţăreli, mîrlănii şi chiar contre cu legea, pentru care, în alte ţări, n-ar fi doar nişte subiecte picante de tabloid şi prilej de amenzi simbolice la club, ci un deranj public major. Dacă Ze Kalanga şi N’ Doye ar declara, la coborîrea din avion, în Emirate sau în Elveţia, aşa cum şi-au îngăduit să declare în mai multe rînduri în România, că vin aici la fete multe şi ieftine, ar fi urcaţi imediat în avion şi întorşi scurt de tot în ţările din care au plecat. La noi însă un astfel de afront golănesc e tratat cu lejeritate. Să ne imaginăm ce s-ar scrie în ziare în ţările de unde au plecat în lume alde Ze Kalanga şi N’ Doye, dacă un român adus acolo s-ar da cocoş şi ar spune: Am venit să joc fotbal la voi, fiindcă am auzit că  femeile în Africa sînt accesibile, iar dacă plăteşti una, a doua e gratis. N-ar mai trebui să spună şi alte tîmpenii, ca să rămînă un stigmatizat în veci.

Am citit, într-un articol scris de un tînăr, neajuns încă la înţelesul cuvîntului demnitate, o explicaţie aiuritoare. Cum că jucătorii de culoare, care procedează la şantaj, la Rapid şi la Dinamo, sînt îndreptăţiţi s-o facă, atîta vreme cît cluburile nu respectă contractele. Despre fiţele lui Ze Kalanga, un fotbalist robust, dar care evoluează odată bine şi de cinci ori dezordonat, despre plecările şi revenirile sale la bază  s-ar putea scrie un roman plin de absurd. Dacă un român le-ar fi făcut domnilor Turcu şi Borcea tot ce le-a făcut Ze Kalanga, românul ar fi fost anatemizat şi gonit. Purtarea lui Ze Kalanga e o continuă jignire. Cu toate acestea, clubul îl suportă, jucătorii se simt discriminaţi în ţara lor şi adună în ei ranchiună, iar patronii anunţă amenzi, care-l fac pe Ze Kalanga să le rîdă în nas.

 N’ Doye ar putea fi un personaj într-un film de al lui Fellini, cu ciudaţi şi pitoreşti, dacă n-ar fi un fante de discoteci şi o minte îmbîrligată. Felul în care se îmbracă, mersul lui de travestit, podoabele lui cu prestaţie tribală, prostul lui gust practicat ca o sfidare, toate dau seamă despre un caracter marginal. Cei mai mulţi dintre străinii cumpăraţi de fotbalul nostru au un defect ascuns de fabricaţie. Au fost crescuţi cu o mentalitate de urmaşi ce trebuie să răzbune necazurile strămoşilor. Ei par să fi venit în România ca să recupereze ceva ce nu le e accesibil, datorită unei educaţii cu multe goluri, în Europa Centrală şi de Vest. Ei simt pentru România acel gen de dispreţ prostesc al omului din lumea a treia ajuns vedetă nu în Franţa sau Anglia, ci într-o ţară cu un statut continental în formare.

Cu astfel de importuri, fotbalul românesc nu are cum să ajungă sus. Ne iau banii şi, ce-i mai rău, îi fac pe ai noştri să se simtă discriminaţi în ţara lor.

39 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 39 Cosmin on 19.11.09 at 4:40 pm

Dar N’Doye ce fel de caracter a avut cand s-a pus intre fotoreporterii vostri si maimutoii din tribul de la galerie. Asta e meseria de fotbalist, mintea le sta in ghete si in organul cu care se duc la femei. La fel fac si ai nostri fotbalisti cand se vad plini de bani, dar astia doi ies mai bine in evidenta fiind africani.

# 38 Romeo on 16.11.09 at 8:13 pm

romanul are o placere nebuna de a se “autoflagela”. Ce ma intereseaza pe mine ce spun astia care joaca un meci da si 5 ba ? Avem femei ieftine, dar si din alea scumpe. Presa a innebunit tanara generatie (si nu numai) de astfel de stiri si odata inghitit “drogul presei”, el se multiplica. Plangeti conditia de “prostituat” al romanului ? Asta e, generatia dvs, a mea si a celor care vin dupa noi au stabilit acest standard, mai bun ca al Somaliei, mult mai catastrofal ca al Germaniei. Acesti jucatori vin aici pentru ca sunt ieftini, eventual se mai face o jonglerie financiara si totodata nu suntem capabili sa platim de 70 ori mai mult pe un Criustiano Ronaldo. Fotbalul nostru nu este (inca) la pamant. Uitati-va la cel din Ungaria sau Belgia, mai sus decat noi candva, mai jos acum. Suntem tara “africana”. Presupun ca stiti unde este Africa, sunteti (inca) un om decent, nu din cei care urla pe la TV in favoarea politicii celor care-i platesc al dracu de bine. Exagerand in permanenta in mass-media, inca existati, dar “cresteti” generatii de frustrati si lichele, care stiu doar sa tipe la cei care fac cat de cat ceva in tara asta mizerabila, care nu vor mai fi capabili sa se plateasca pe ei, darmi-te pensiile celor din generatia mea, ca a dvs inca are de unde primi o pensie.

# 37 BID on 16.11.09 at 6:14 pm

Te deranjeaza domnule T.O. ca cei doi au spus ca au venit la ,,fete multe si ieftine ”? Si nu este asa ? Este plina tara de fete ieftine, si nu numai . Italia si Spania sant tixite de prostituate romance .Prostituata romanca, este cea mai exportata marfa , cel mai cautat produs in tara si mai ales afara,pentru ca este ieftina si mai ales,, buna ”!.Si apoi, in Emirate si Elvetia nu sant fete,,multe si ieftine ” ,nu ?Iar in ceea ce priveste tenta rasista a articolului,chiar daca sa incercat o moderare a expresiilor,ea exista si doar un tampit nu-si da seama . De fapt ,acest T.O. cu ,,analizele’’sale,mi-a repugnat intotdeauna.

# 36 ciupi on 16.11.09 at 3:34 pm

sper ca africanii nu s-au simtit jigniti din cauza titlului.

# 35 bogdan XIII on 16.11.09 at 3:18 pm

domnule octavian, alde turcu si borcea i-au adus, ii platesc si ii accepta pentru ca sunt la fel ca ei: “jmecheri”. spune cineva, vreodata, cat din amenda de care este scutit recalcitrantul intra in buzunarul sefului? = metoda rednic. cat despre ceilalti, ai nostri (ca brazii) nu le plangeti de mila ca s-ar simti discriminati: aia care se simt - pleaca. aia care nu se simt - raman.

# 34 raul on 16.11.09 at 11:52 am

Asa este.Suntem o natiune umilita.Care sunt explicatiile?De ce s-a ajuns aici?Va rog domnule Tudor sa gasim cauzele.

# 33 Cocalard on 16.11.09 at 10:53 am

Maestre, de obicei te citesc cu placere, dar asta este cel mai inept articol pe care l-ai scris vreodata. N’Doye este cel mai bun jucator al lui Dinamo, prea putin conteaza pentru mine cum se imbraca. Daca ii place hip-hop-ul, cu atat mai bine, nu ma deranjeaza deloc sa adere la o cultura URBANA prin excelenta si nicidecum tribala, precum insinuati. In plus, tribalismul exista si in Romania, cel putin in unele zone si ma tem ca nu numai in mediul rural. Asa ca nu-i mai plange pe alde ai nostri, ca nu-i discrimineaza nici dracu la ei in tara.

# 32 george on 16.11.09 at 10:25 am

“maestre”…tot de dinamo ?
Nu vrei sa incerci si alte subiecte ? Chiar daca nu sunt platite.
Crezi dumneata ca parerile proprii sunt demne de impartasit altora ? Doar esti CELEBRU pentru subiectivismul dumitale !!!

# 31 sisif on 16.11.09 at 9:03 am

Domnule Octavian, in ultima vreme atit pe net cit si la Realitatea TV spuneti numai prostii. Ati imbatrinit si fizic si mental. Asta insa nu poate fi o scuza. Lasati-va.

# 30 FFF on 16.11.09 at 8:58 am

Perfect de acord.Probabil la ei sunt femeile top model toate.In primul rand ei nu arata respect pt tara in care traiesc si castiga o multime de bani.
Pe toti antirasistii de aici va invit sa petreceti cateva ore in cartiere mai colorate din marile orase ale lumii.E foarte usor sa vorbesti din auzite .

# 29 sile on 16.11.09 at 8:38 am

PROBABIL DACA AM FI POPORUL PE CARE-L DORITI SI DVS. D-LE OCTAVIAN, FETELE AR TREBUI SA NU-I MAI BAGE IN SEAMA PE ACESTE UMBRE DE JUCATORI, DAR TARE MI-E TEAMA CA VOR ROI LA FEL DE MULT IN JURUL LOR, ASTA E, AVEM CEEA CE SUNTEM CA SI POPOR, DEOCAMDATA.

# 28 popmpieru' de serviciu on 16.11.09 at 5:23 am

Un articol plin de ura, rasism si xenofobie, atac la persoana.Autorul practic incalca regulile propriului blog”c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista”.Daca s-ar scrie asa ceva aici, in presa de peste ocean, autorului i s-ar retrage licenta de jurnalist.Insa cum in Ro nu sunt reglementate aceste lucruri fiecare scrie cum il duce capul…

# 27 jos_cenzura on 16.11.09 at 5:05 am

Idei comuniste gen “Felul în care se îmbracă, mersul lui de travestit, podoabele lui cu prestaţie tribală, prostul lui gust practicat ca o sfidare, toate dau seamă despre un caracter marginal.” tin Romania in loc. Adica judecata dupa aparente. Punct.

# 26 Roman paranoic on 16.11.09 at 4:57 am

Dimpotriva, articolul nu e rasist, dar trebuie citit cu atentie. Problema nu e ca Ze Kalanga si N’Doye sunt negri, ci ca au un comportament inadecvat. Caracterizarea nu e gandita sa fie jignitoare. Mai incet cu libertatile civice, ca nu la Tudor Octavian e problema. Ca de obicei, o parere interesanta, bine argumentata.

# 25 Cocos on 16.11.09 at 2:28 am

…”maimuţăreli”, “podoabele lui cu prestaţie tribală”,
“mersul lui de travestit”

Domnule Tudor Octavian nu va este putina rusine?

“…intr-o ţară cu un statut continental în formare”, asa cum chiar dumneavostra amintiti, nu avem nevoie de editorialisti xenofobi sau homofobi. Numai Corneliu Vadin Tudor ar fi capabil sa compuna un asemenea articol.

Din pacate la noi nu exista o legislatie adecvata pentru a va intenta un proces pentru afirmatile cu accent rasist pe care le insirati dar manageriatul GSP ar trebui sa va concedieze cit mai curind. Macar atit.

# 24 giorgio moroder on 16.11.09 at 1:32 am

Domnule Octavian,ca si in politica neamul romanesc accepta tot felul de personaje dubioase si dupa parerea multora si extrem de netalentate ! acest N Doye ar fi bun pt. campania lui Antonescu cu o sageata in mana,iar Ze kalanga in campania lui Geoana cu un buchet de trandafiri in manuta stanga ! Ambele figuri abereaza si mai presus de orice bat campii cu gratie in fata camerelor de luat vederi…Se cred barosanii si au viziuni extraterestre despre tarisoara asta !Nu se poate in 2009 sa te crezi vedeta cand radacina ta este jucata de alte personaje pe canalele media…am reusit sa vedem ca adevaratii play-makeri sunt altii ,iar aceste figuri triste sunt rodul unor impresari care au pacalit ani la randul spargatorii de seminte de pe arenele din bucuresti,craiova ,cluj,timisoara ,brasov,urziceni samd !asa este si in politica ca si in fotbal,si anume au venit impresarii vantu respectiv voiculescu si au promovat no-name-uri ca cei doi din taberele galbene si rosii si vor sa ne pacaleasca cu valoarea lor.Dar noi cei multi NU vom cadea in plasa lor pt.simplul motiv ca au trecut cei 20 de ani decand batranul Brucan a spus ceea ce a spus !Ei cei 2 NU sunt talentele ce le cautam in Romania pt ca avem un simt dezvoltat a ceea ce inseamna a fi un adevarat lider pt ca in nebunia de dupa 90 am inteles ca in general cine este bun este hulit si neapreciat de insasai natiunea lui ! exemplele sunt cu duiumul in istorie ,atat in fotbal cat si in politica pt .ca nu-i asa ,noi romanii la astea 2 ne pricepem cel mai bine poate mai bine decat tolontan,ioanitoaia,badea sau gadea impreuna cu ciutacu…

# 23 alen on 15.11.09 at 11:16 pm

Cred ca greseala dl. tudor octavian este ca s-a referit doar la aceste 2 si nu i-a pomenit si pe Y kone, traore, wesley si multi, multi altii. Respect pt un zapata si altii cativa oameni seriosi dar nu si pt restu. Si aparatorii sa ne mai scuteasca cu lectile lor de moralitate antirasiste. Dl octavian a criticat pe cei veniti din africa, nu s-a referit la culoare. Sau a critica africanii echivaleaza automat cu a fi rasist? Daca-i facea negrotei mai intelegeam sa puneti problema asa

# 22 X-TRAIL on 15.11.09 at 10:25 pm

Hai ca m-ai lasat paf, fara cuvinte, fara mine , fara suflet!!!! Nu stiu cum sa reactionez, sa fiu rau, sa fiu bun, sa fiu un Ndoye milog?? Ce vrei swa scrii??

# 21 Nevermind on 15.11.09 at 9:28 pm

Scuzati ma Dl Tudor Octavian, cred ca duceti o mare ura pentru negri, cea ce e mult trist e sa generalizati din cauza la doi si mai mult sa faceti astfel de afirmatii, citez: “Au fost crescuţi cu o mentalitate de urmaşi ce trebuie să răzbune necazurile strămoşilor”, nu stiu ce urmariti prin a spune acest lucru, dar se vede de la o posta ca sunteti rasist cea ce e mult trist, adevarul doare dar trebuie spus, nu conteaza locul nici ora,ca sunt fete usoare si ieftine asta e adevarat…vorbiti fetelor nu celor care profita in urma lipsei voastre caracter si personalitate.

# 20 Liviu Barbu on 15.11.09 at 9:26 pm

Nu contest valoarea incerta a celor doi si greselile facute, insa nu vad exact problema lor. Porumboiu l-a dat afara pe N’Doye de la Vaslui pentru atitudinea lui, altcineva a zis ca este bun. Daca Barcelona il cumpara maine pe N’Doye si el face la fel, fiind 15 % din ce trebuie acolo insa e jucat si protejat in continuare e vina lui ca jucator sau a presedintelui de club si a antrenorului care il tin in lot si pe teren? Cred ca sunteti subiectiv, sa dea bine pe net, sa atrageti comentarii si critici.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.