Despre cei care nu există

Fotbalul şi jurnalismul au acelaşi scop: de a face lucrurile pînă la capăt

Aud că numitul şi renumitul Cătălin Tolontan nu (mai) există. Evident, e o impresie falsă, ca toate impresiile care se suie la cap, după prea mult consum de coctailuri. În cazul de faţă, coctailul care amestecă politica şi sportul. Trebuie, totuşi, precizat, de la prima sorbitură: C. Tolontan nu candidează, nu are program şi nici candidaţi în program. În plus, există puternica bănuială că Tolontan va vota cum îl taie capul lui mare şi capabil să facă diferenţa între urna de vot şi tabela de marcaj. Tolontan e - nu numai în titlul blogului - un ziarist. Dacă nu mă înşel, presa sportivă are nevoie de ziarişti, nu de acorduri( în afara obligaţiilor reglementate de gramatică). La fel şi presa politică. Altfel, de condeie care copy porunca şi paste textul de serviciu, e plin, pînă la irespirabil. Ceea ce mă aduce la obiect. La fotbal.

Unirea Urziceni, proaspăta expulzată din Cupa României, a făcut senzaţie în Liga Campionilor, după un meci de psihiatrie aplicată, la Glasgow. Restul euro-participărilor româneşti: la pămînt şi mult sub. De ce? Pentru că fotbalul e la fel de exigent ca jurnalismul. Dă rezultate doar în prezenţa competenţei. Altfel, nu mişcă. La Unirea, mişcarea cu efecte pro-europene se cheamă Dan Petrescu. Şi despre el s-a spus că e nepotrivit, impulsiv, nerecunoscător. Că nu există cu adevărat. Dan Petrescu există, chiar dacă adeverinţa lui de existenţă e de găsit, oare de ce?, mai degrabă în afara şi mai puţin înăuntrul sistemului naţional.

Problema figurilor de tip Petrescu şi Tolontan nu e o noutate. Eo constantă istorică şi caracterologică. Valoarea nu place, nu e simpatică, nu face servicii şi nu se pricepe să fie comodă. Dar există!

Gazeta Sporturilor e, după Roşia Montană, cel mai însemant zăcămînt de resurse vecine cu cianuri nemeritate. Trebuie, totuşi, scris undeva: Tolontan e doar capul unei echipe în care strălucesc, adesea mai intens, Geambaşu, Andrieş, Buzărin, Georgescu, Vochin. Cu menţiunea că Radu Naum e un poet incurabil care face Turul Franţei în orice încăpere închisă. Pînă la urmă, acesta e sensul existenţei lui Tolontan. Nu persoana, nu semnătura, ci capacitatea de a da aer şi spaţiu acestui fel de a face jurnalism sportiv integral.

19 comments ↓

# 19 raul on 30.10.09 at 1:22 am

Ma bucur ca gandesti in felul acesta.

# 18 liviu on 29.10.09 at 8:22 pm

eram student in 82 in REGIE-perioada de inceput de performanta in fotbal
citeam cu placere in Viata studenteasca articolele unui tanar TRU -excelente articole in acea vreme despre sport si nu numai
de ce oare ai devenit atat de mic omule,ce te impinge sa-l pupi pe Basescu?
chiar n-ai puterea sa ramai ce ai fost?
ai atat de multe avantaje,nu-ti este jena swa faci parte din contingentul momentului?
de ce?

# 17 zzz on 29.10.09 at 7:25 pm

TRU ii da inainte cu polonicul. Daca il ataca Basescu pe Tolontan, TRU scrie despre castraveti si eclipse. Daca il ataca Voiculescu, Tolontan devine super valoare(nu ca nu ar fi, nu asta e discutia). Respect Tolontan!

# 16 Milici on 29.10.09 at 5:31 pm

Felicitari TRU pentru INCREDEREA nezdruncinata in spusele patronului Voiculescu si implicit pentru LOIALIITATE!

# 15 Milici on 29.10.09 at 4:23 pm

CUNOSC SUBIECTUL DAR PENTRU MINE T.R.U. nu ESTE O MARE CONSTIINTA CIVICA SI MORALA

# 14 Milici on 29.10.09 at 3:59 pm

@florin.b
Nu e corect gramatical ‘minte multa’ ci minte mult.

# 13 requiem for a dream on 29.10.09 at 3:40 pm

@andrei…si uite ca urziceni au pe sevilla si acum in grupa ,care dupa parerea mea este in cea mai mare forma..ever…atunci steaua avea si jucatori..acum daca steaua ar fin in locul celor de la urziceni ma intreb scorul

# 12 florin.b on 29.10.09 at 1:41 pm

Un proverb spune ca ,,Unde e minte multa,e si prostie multa” .In aceste zile acest proverb se adevereste din plin.E greu de explicat cum oameni cu calitati intelectuale deosebite ,asa cum sinteti dv dl Ungureanu sau dl Tolontan ,nu vad ,nu pot pricepe ,un lucru atit de clar pt toata lumea; Daca dupa 6 Decembrie ,in Romania nu se va schimba acest regim,atunci ne vom intoarce cu 20 in urma si dv domnilor veti avea primii de suferit! Nu sint afiliat vreunui partid politic,dar pentru numele lui Dumnezeu ,oameni buni ,oare chiar am uitat atit de repede trecutul ?!!!

# 11 danelito on 29.10.09 at 11:07 am

De acord,except Buzarin

# 10 ALBU HOREA on 29.10.09 at 10:09 am

NU CUNOSC SUBIECTUL DAR PENTRU MINE T.R.U.ESTE O MARE CONSTIINTA CIVICA SI MORALA.

# 9 moromete on 29.10.09 at 9:22 am

punem pariu ca tolo ii va raspunde lui TRU? cota 3:1 ca azi o sa avem raspuns chiar pe blog

# 8 andrei on 29.10.09 at 8:49 am

1. pentru cei care nu stiu, relatia dintre tolontan si patronul sau voiculescu e precum raportul dintre gigi becali si szekely, zilele redactorului sef par numarate la gazeta sporturilor
2. e o mare exagerare sa spui ca unirea face senzatie , sa asteptam viitoarele meciuri, steaua a facut acum 4 ani 5 puncte in liga si a batut la kiev cu 4-1, cfr a strans tot 4 precum unirea si a batut la roma, iar ucrainenii si italienii sunt valoric peste cei de la rangers, urziceniul a avut noroc la tragerea la sorti, sa ne uitam peste cine au dat steaua si cfr in ultimii ani-real, arsenal, bayern, chelsea plus lyon (de 2 ori) in cea mai buna forma si sevilla pe cand era considerata cea mai buna echipa a europei. Sa nu zicem hot pana nu sarim parleazul, altfel degeaba ai stat atata timp la londra ca tot ai gandire damboviteana

# 7 Epigonul on 29.10.09 at 8:34 am

Problema este ca Tolo a fortat putin nota, punandu-l pe Voiculescu pe prima pagina mai degraba din nevoia cronica de a-si arata independenta (spre deosebire de tine, TRU, care esti angajat cu arme si bagaje - deci atat de putin credibil). Ca un adevarat fariseu, aparandu-l pe Tolo iti ataci de fapt un adversar politic.

# 6 mihai on 29.10.09 at 4:49 am

T.R.U. a spus ceva subtil.e bine sa ai aur dar nu cu cianura! adica:
E bine sa ai ziaristi buni doar daca ei nu sunt murdariti de patroni care nu au nici o legatura cu sportul dar au tot felul de alte interese. Nu e mult de cand Tolontan a fost folosit politic de catre patron. Un bun ziarist. Mi-e teama insa ca e de vanzare si exista riscul sa se vanda si unui patron influent sau unui club bogat.
Am sa mai am incredere deplina in ce scrie?
Nu.

# 5 babanovac on 29.10.09 at 3:52 am

Frumoase cuvinte, frumos scris….pacat ca sint atit de prost si necitit de nu pot intelege….mama ei de viata….parca gazeta ar fi jurnal de filosofie!!!
Si mai cred ca te-ai culcat mindru dupa ce ti-ai citi articolul si nu ti l-ai putut intelege nici tu!!!! Balcanic love!

# 4 emg on 28.10.09 at 11:18 pm

sincer, cred ca e pt prima data cand citesc un articol al lui TRu si nu-l inteleg. cred ca e ceva care imi scapa mie… cine zice ca tolontan nu (mai) exista?

# 3 MIKI II on 28.10.09 at 10:55 pm

FOARTE CORECTA OBSERVATIA CA ZIARUL DVS. E MAI INTERESAT DE SCANDAL SI SENZATIONAL DECAT DE SPORT. PROBABIL CA ASTA VOR PROPRIETARII. PE EI II INTERESAZA BANI NU SPORTUL.

# 2 bongo on 28.10.09 at 10:19 pm

subscriu @1

# 1 explorish on 28.10.09 at 7:27 pm

ce nu-mi explic e cum de cu aceasta echipa, ziarul arată tot ca un tabloid, iar pe site găsim ştiri mari cu iancu, porumboiu şi becali şi ştiri minuscule despre campioni mondiali la gimnastică sau scrimă. da, da, ştiu, audienţa, banul. snt manageri buni. prea buni :P.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.