Spectacolul fără spectatori

Jandarmeria trebuie să interzică accesul patronilor în tribune, nu al publiculuiDin seria de obiecte imposibile, create de un caricaturist cu un simţ al absurdului unic în breasla lui, cel mai mult mi-a interesat cuţitul fără lamă, căruia nu-i mai lipsea  decît apucătoarea, ca să nu poată tăia nimic. Stadioanele  româneşti experimentează, de mai mulţi ani, fotbalul fără spectatori, căruia nu-i mai lipsesc decît antrenorii, ca să nu mai aibă nici jucători. Iar ca absurdul să fie maxim, cei care brevetează această invenţie, de natură să facă din România un caz de paranoie aplicată, atît în universul spectacolului popular cît şi în acela mai selectiv al clinicilor psihiatrice, sînt chiar investitorii bucureşteni şi încă vreo doi din provincie. Adică  bogaţii, care bagă bani în afacerea-fotbal, sperînd la profit cu tribunele goale!.
   Iar ca absurdul situaţiei să fie - dacă se poate spune aşa - şi mai limpede, e potrivit s-o comparăm cu acţiunea de stîrpire a iepurilor cu trei urechi. Noutatea operaţiunii consta în faptul că întîi li se tăiau urechile la toţi iepurii şi apoi li se numărau.
   Dumitru Dragomir, într-una din zilele lui de graţie, în care îşi permite şi cîte un adevăr mai abrupt, observa cu amărăciune că nimeni n-a cîştigat un război cu toată lumea. Apropo de remarca lui Dumitru Dragomir, e momentul să precizăm că există şi cîţiva patroni discreţi, normali la minte, pe stadioanele cărora nu se întîmplă nimic, în afară de fotbal. Un fotbal, e drept, modest, însă cu tribune populate, fără regimente de jandarmi în alertă, fără războaie între başcani şi galerii.
    Nu miza mică e explicaţia fotbalului fără violenţe, în cîteva din tîrgurile şi municipiile  din ţară, ci discreţia în forme continuate a localnicilor care investesc în spectacol. Dacă am ajuns în situaţia limită ca derbiurile şi meciurile cheie să se joace cu tribunele goale, de vină nu-s tribunele. Cei care au distrus relaţia normală dintre spectacol şi spectatori sînt investitorii, nu fanii şi spectatorii de toată mîna. E destul să ne imaginăm ce ar fi fotbalul românesc dacă, printr-o minune, nu i-am mai vedea, nu i-am auzi şi nu le-am citi zi de zi declaraţiile agresive, trufaşe şi pline de învinuiri, adesea la graniţa dintre insultă şi golănie, pe patronii de la Dinamo, Steaua, Rapid, Poli Timişoara şi CFR Cluj. Fără prezenţa lor incitatoare, de inşi aflaţi deasupra tuturor legilor şi normelor sociale,  avem dintrodată imaginea nu numai unui alt fotbal, ci şi a unei alte Românii. Aceşti ciocoi fuduli şi cu un limbaj primitiv au generat starea de război cu tribunele. Ultraşii nu sînt cauza, ci consecinţa. Patronii i-au creat pe ultraşi, iar aceştia, cum se întîmplă întotdeauna cu galeriile de presiune, au născut conducători, obiective şi reacţii de grup cu alte interese decît acelea care au dus la constituirea lor. Jandarmeria trebuie să interzică accesul patronilor în tribune, nu al publicului.

   O spun cu toată convingerea şi cu toată ruşinea: Jandarmeria română slujeşte, în momentul de faţă, trufia şi proasta creştere agresivă a cîtorva patroni. Jandarmeria română e  contra publicului, contra celor mulţi, care o plăteşte ca să fie apăraţi de silniciile şi jignirile patronilor fotbalului. Aici s-a ajuns. Iar dacă aceşti patroni vor avea într-o bună zi chef să investească şi în cultură, teatrele, filarmonicile, editurile vor fi şi ele pline de jandarmi.          

31 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 31 petre stelistu on 27.10.09 at 12:36 am

Patronul CFR-ului tace si face,Muresan e ala bagat la inaintare.Articolul este foarte bun.Aducetiva aminte de perioada in care nu erau acesti bisnitari in fotbalul romanesc.Cata liniste era atunci.Acum, interlopi precum ciobanul a facut un haos in acest sport incat si nationala are de suferit.Parca nici Dragomir nu era atat de smecher,iar acum mai face si aceste legi,care dupa mine doar in perioada raposatului erau.Intradevar,democratia are regulile ei,dar aceste reguli trebuiesc respectate de toti.Cine greseste trebuie sa plateasca,asa ca, clanul ciobanului trebuie scos de pe arenele sportive,stiindu-se destul de bine scuipaturile si injuraturile acestor marlani(dupa comportament nu-i pot numi altfel).Dar vad, ca multa lume inca se mai crede in comunism.Ori le prieste sclavia,ori sunt prea inchisi la minte,incat nu stiu ce inseamna drepturile omului.

# 30 maxone42 on 26.10.09 at 11:55 pm

Milici, ce ai scris tu este o “gaselnitza”, o “fenta” , o “interpretare”. Adevarul este ca Paszkany si Copos au mult mai multa educatie si bunSimtz decit ciobanul si vinzatorul de butelii. cercetati penal sunt totzi, iar 90% dintre aia care NU sunt cercetati penal, AR TREBUI sa fie cercetati penal , dar asta este alta discutie. Cit despre campionate luate… pe Copos numai de “campionate luate” nu-l potzi acuza. Este vai mama lui si are dusmani peste tot, maiales la comisii, Liga si FRF.

# 29 danSteaua on 26.10.09 at 11:52 pm

Felicitari! Spun de mult ca jandarmii si politistii care au participat la interzicerea fanilor pe stadionul Stelei sunt complici pentru ca ei au aplicat legea lui Becali in loc sa aplice legile tarii. Vinovatul trebuie dovedit si declarat ca atare de un judecator, nu de bunul plac al unui individ. Cum nu s-a intamplat asa, dovada a seriozitatii Stelei fiind prezenta pe “lista huliganilor” a unui prieten al patronului acestei echipe, astept reactia celor care sunt platiti pentru a aplica legea in Romania. Probabil ca presa ar trebui sa inceapa o campanie pentru pedepsirea celor ce se fac vinovati de incalcarea legilor tarii. O campanie care ar trebui sa scrie cu litere de foc ,in mintea celor care vor dori sa aplice aceleasi masuri, ca toti suntem si trebuie sa fim egali in fata legii si ca nimeni nu poate aplica legea bunului plac. Sa auzim numai de bine!

# 28 Costi B on 26.10.09 at 11:09 pm

Adica am vrut sa spun ca: daca nu exista spectacol e LOGIC sa nu existe nici spectatori. Killerii sunt parintii, adica facatorii. De Viata si NU de Sport.
Na..ca iar am zisO. Ce sa zic imi pare rau ptr.tara Orbilor

# 27 Costi B on 26.10.09 at 11:05 pm

DomnuuuuuuuuL Octaviiian nu proasta crestere a patronilor ci a PARINTILOR. Mi se pare incredibil cum la varsta dumneavoastra nu vreti sa intelegeti. ca Banii nu prea au treaba cu CRESTEREA . Amin. Sa nu fie primit.
Zicea odata CTP/C….Ne meritam Soarta

# 26 Vox on 26.10.09 at 10:26 pm

0milici
La neconcordanta din articol, vii cu ideile altora inghitite pe “nemestecate” care-ti incetoseaza mintea.

# 25 milici on 26.10.09 at 9:44 pm

@vox
Copos si Patskany, ca si altii mai discreti (gen Bucsaru) tac si fac o gramada de matrapazlacuri, mult mai mari decat sa injure (ceea ce face mai toata lumea in criza actuala) , sa fie aroganti si grobieni sa-si faca contraimagine la TV, ei sunt baieti destepti, prefera anonimatul si castiga campionate.
Ne-oi crede mata naivi sa-ti inghitim galustele nemestecate dar alde matale te faci ca uiti cum a castigat CFR-ul campionatul ajutat de celalalt preferat Copos.
Ambii si protejatul marelui carmaci ca si vesnicul utecist sunt cercetati penal , pe ce lume traiesti amice?
Cu ce scop vrei sa ne aburesti?

# 24 lol on 26.10.09 at 9:36 pm

*care cred

# 23 lol on 26.10.09 at 9:29 pm

Din pacate, mai exista unii (de ex. maxone42, la care, daca 42 e varsta, inseamna ca a trait degeaba), care crede ca daca repeta in hoarda (de sute, in cel mai bun caz) aceleasi lucruri, asta inseamna ca IQ-ul rezultat este egal cu totalul IQ-urilor persoanelor care urla. Din pacate se inseala. IQ-ul total nu depaseste IQ-ul unei singure persoane si, din pacate pentru ei, acesta se imparte la numarul persoanelor carora li se umfla jugulara.

Ultuma data cand “m-am uitat la stiri”, nu Becali si Dragomir au aruncat torte in teren, nu ei au dat cu pavaj in capetele cameramanilor, nu ei au invadat terenuri de nervi, nu ei au lovit cu lanturi reporteri.

Daca n-ar exista media, nici n-as sti ca Becali si Dragomir exista, ei n-ar avea INSTRUMENTE de manipulare. Daca n-ar exista media, batut tot m-as intoarce de la stadion. Becali si Dragomir sunt tari doar la TV (Cine-i cheama acolo?? Eu??), huliganii sparg capete IN REAL LIFE.

# 22 Vox on 26.10.09 at 9:27 pm

…”declaraţiile agresive, trufaşe şi pline de învinuiri, adesea la graniţa dintre insultă şi golănie, pe patronii de la Dinamo, Steaua, Rapid, Poli Timişoara şi CFR Cluj…”
Scris dupa dictare ? Ce cauta aici Copos si Paszkany ?

# 21 doru on 26.10.09 at 9:11 pm

oare care dintre patroni a spus sa se arunce cu torta in Bomfim,la cfr-timisoara?
daca vezi numai intr-o directie,nici n-as vrea sa-ti citesc operele.

# 20 fan_steaua on 26.10.09 at 8:53 pm

in opinia dvs, patronii care investesc si dau bani trebuie interzisi si huliganii acceptati pe stadion. sa mergeti dvs la meci cu sotia si copiii si sa va treziti cu o bata-n cap si apoi sa scrieti articole de genul asta. Jandarmeria isi face datoria din plin, altfel acesti HULIGANI aka mari suporteri ar intra pe teren si ar ataca jucatorii.

# 19 kappa on 26.10.09 at 7:15 pm

Ati caracterizat perfect situatia cu un singur cuvant: absurd. Nu intamplator teatrul absurd a fost fondat de un roman: Eugen Ionescu.

# 18 m on 26.10.09 at 6:28 pm

L-am vazut destul de des si pe patronul CFr cluj la tv. E si el abia la inceput. Tot acolo o sa ajunga stati linistiti.

# 17 milici on 26.10.09 at 2:46 pm

D-le Andronic fa-ne o lista cu patronii rai si cei buni ca sa stim si noi.Care or fi aia buni?Baga matale macar unul bun sa nu zic si eu ca ardeleanul in fata girafei-’ASA CEVA NU SE ECZISTA’.
Nu de alta dar pui jandarmii in incurcatura de nu mai stiu , cu discernamantul cunoscut, pe cine sa admita pe stadion si invers.
Evident suporterii sunt de asemenea buni si absolut toti sunt impotriva patronilor rai.
Cred ca Jandarmeria ar trebui desfiintata ca se opune poporului, ca tot romanul e nascut suporter.
Toate deciziile, in toate domeniile , ar trebui luate in strada, de multime , si aici venim pe ideile marelui carmaci care promitea intalniri periodice cu masele;n-a apucat sa se tina de cuvant din cauza celor 322.
Masele sa stabileasac cine sa vina , sa plece, sa vanda, sa cumpere, sa fie inchis sau nu, cine e bun si cine e rau.
Cine a fost ziarist pe vremuri nu uita usor…
Foarte bine ca ati pus paie pe foc dle Octavian CONFLICTUL e PAINE DE MANCAT pentru presa.
Evident ca si GADILATUL cititorilor e BENEFIC.

# 16 Bogdan on 26.10.09 at 2:08 pm

Nu vad de ce patronul de la Cluj sa fie bagat in aceeasi oala a declaratiilor/actiunilor tip Steaua/Dinamo!? Si nu inteleg cum de l-ati omis pe Mititelu din cloaca asta??

# 15 de-a dura lex on 26.10.09 at 2:03 pm

Domnule Octavian, sunt un mare admirator al dumneavoastră, dar acum a-ţi “comis-o” bine de tot. Cât de des îl vedeţi pe Árpád Pászkány la TV? Eu nici măcar la ştirile locale, clujene, nu-l văd. Şi l-aţi auzit vreodată să incite sau să facă “declaraţii agresive, trufaşe şi pline de învinuiri, adesea la graniţa dintre insultă şi golănie”? Foarte ciudat, mie mi se pare mult mai degrabă un exemplu de eleganţă în discursul public. Şi ce ultraşi a creat? Aţi auzit vreodată de violenţe făcute de suprterii lui CFR Cluj, pe stadion sau în afara sa? Dacă da, trebuia să informaţi Poliţia, că ea, săraca, încă n-a aflat de asemenea fapte. Sorry, dar CFR Cluj nu contribuie cu nimic la circul din fotbalul românesc, nici măcar cu certuri între patron şi suporteri. Nici măcar antrenorul şi jucătorii indolenţi nu sunt înjuraţi la propriu, scuipaţi etc. De chestia cu batistele albe aţi auzit?

# 14 ANCA on 26.10.09 at 1:50 pm

am citit articolul felicitari si eu sunt de aceeasi parere patroni sa stea unde le sade mai bine adica acsa acolo pot sa faca tot ce le taie capul sa manance pita cu slanina ,sa beie sampanie si sa-si stropeasca amantele ,sotiile,copii chiar nu pe stadion si aici fac o remarca exemplu gigi becali,cristi borcea cu trabucurile si dansul sakirei,marian iancu sperietoarea,de mititelul imi place cat de cat este simpatic in felul sau ,oameni ar trebui lasati pe stadioane nu pe linia de tramvai sa vada meciul cum a spus domnul sa nu-i spun altfel argaseala,suporteri trebuie respectati indiferent de ce au facut unii sau alti valabil pt domni patroni si presedinti aviz domnule argaseala mai bine ati duce echipa la biserica nu la teatru ati stat vreodata la vreo slujba nu cred

# 13 irf on 26.10.09 at 1:46 pm

bogaţii, care bagă bani în afacerea-fotbal, sperînd la profit cu tribunele goale!.

gresit pt ca ei nu baga nimic din moment ce sint creditori!!

Aceşti ciocoi fuduli şi cu un limbaj primitiv au generat starea de război cu tribunele. Ultraşii nu sînt cauza, ci consecinţa. Jandarmeria română slujeşte, în momentul de faţă, trufia şi proasta creştere agresivă a cîtorva patroni. Jandarmeria română e contra publicului, contra celor mulţi, care o plăteşte ca să fie apăraţi de silniciile şi jignirile patronilor fotbalului. Aici s-a ajuns.

asta este esenta sistemului vestic axact pe nenorociri si distrugeri. l-ati vrut il aveti si sa-l stapiniti sanatosi ca altul nu se va inventa pt voi special.

# 12 vlad on 26.10.09 at 1:33 pm

Aveti dreptate, cu o exceptie, cea referitoare la Cluj.
Cei de aici nu sunt preferatii posturilor TV, nu produc scandalurile dorite de colegii Dvs. de breasla iar suporterii sunt realmente foarte civilizati in comparatie cu cei ai echipelor pomenite de Dvs. Sau poate se doreste neaparat si intrarea clujenilor in aceasta hora a badaraniei brat la brat cu huliganismul!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.