Fără tandreţe

Iar lecţii? Ce să mai învăţăm, Sfîntă Parascheva?

Prăpădita victorie asupa amatorilor din Feroe nu poate atenua cu nimic cumplitul 0-5 de la Belgrad care, în ochii pixului meu, are două adevăruri copleşitoare: scorul nu e deloc exagerat, iar echipa nu poate invoca nici o clipă vreun ghinion în apărare şi în atac. Trebuie să ai geniul stilistic al limbii franceze ca să scrii, ca în L’Equipe, că “România a fost prea tandră” în faţa Serbiei. Tandră? Cum adică tandră? În orice dicţionar român, tandru (venit desigur din franceză) înseamnă delicat, blînd, chiar duios… Cred că L’Equipe a fost prea tandră cu noi. Nimeni dintre noi, cronicarii ăştia care cică am fi nenorocit fotbalul românesc, nu ar fi pus pe hîrtie acest adjectiv. Mai degrabă mi-au trecut prin minte duritatea aceea germană, după un 1-5 al lor cu Anglia: “Sînteţi idioţii Europei!” Era prea dur - n-o semnez… “O seară tîmpită”, vorba lui Răzvan Lucescu, mi se pare totuşi mulţumitoare, oricum incomparabilă cu ideea tatălui său, să ne plîngem la UEFA de arbitraj. După aceea au apărut dulcegăriile, iresponsabilii, ipocriziile, învăţămintele (ce să mai învăţăm, Sfîntă Parascheva, că din toate eşecurile am învăţat sistematic?), lecţia sîrbă de demnitate şi de naţionalism, legea lui Murphy: “Ce începe prost se termină şi mai prost”, Mutu şi iar Mutu… S-au numit pe româneşte mai toate diversiuni de la ceea ce nu poate fi privit drept în ochi.

Azi dimineaţă, după ce s-a tras linie în toate grupele, mai pot oferi una, şi încă rezonabilă. Nu s-au calificat - ca şi noi? - naţiuni întru totul serioase în fotbal: Suedia, Cehia, Turcia, Croaţia, chiar Bulgaria… Păi, vezi? Păi, văd: absolut nici una nu a primit 18 goluri în cele 10 meciuri ale grupelor respective. O singură victorie acasă şi 18 goluri în condiţiile în care atît Piţurcă cît şi Răzvan (de nedespărţit pentru mine) sînt antrenori obsedaţi de defensivă.

Ca omul care la acel 1-7 cu Elveţia l-am auzit pe crainicul M. R. Iacoban rugîndu-ne să ne punem în locul lui, mi-au rămas două fraze din acest 0-5. Preşedintele Ligii spunîndu-ne că nu acest eşec e grav, ci “cum trăieşte populaţia asta!” Într-adevăr, trăieşte jalnic cu un preşedinte pe Ligă ca dumnealui. A doua. Preşedintele Federaţiei întrebîndu-l pe Cristi Geambaşu: “Ce-aţi fi făcut în locul meu?” Fără tandreţe, aş fi răspuns că l-aş fi luat pe preş-ul Ligii, pe toţi subalternii şi împreună cu echipa aş fi căzut în genunchi şi le-aş fi cerut iertare suporterilor, pe gazonul excelent de sub Pietricica. Iar ar fi fost prea dur?

18 comments ↓

# 18 j on 17.10.09 at 1:18 am

Fiti dur, d-le Cosasu.
Pt ca o faceti cu tandrete.

# 17 lol on 17.10.09 at 12:25 am

Ati putea sa-i trimiteti lui Mircea Sandu o scrisoare deschisa. Numiti-o “Catre un presedinte inexistent”, va rugam ;)

# 16 corrigenda on 16.10.09 at 9:25 pm

hm, cu toate ca, desigur, un dictionar francez-francez ar fi fost mult mai util in elucidarea dilemei din debut, raman finetea si pertinenta observatiilor, care impun, negresit, reverente.

# 15 Andrei on 16.10.09 at 6:59 pm

mai e mult pana sa vb de demnitate.

courage, mes enfants!

# 14 florin.b on 16.10.09 at 4:35 pm

Daca M.SANDU ar fi avut un pic de demnitate atunci nu l-ar fi intrebat pe Geambasu ,ce ar fi facut in locul sau ,ci ca un barbat demn ,nu a fost si nu va fi niciodata asa ceva ,si-ar fi luat un stilou si ar fi scris asa ,, Eu, Mircea Sandu imi asum responsabilitatea pentru dezastrul nationalelor UNDER 19 ,UNDER 21, si mai ales pentru cel al echipei ,,mari” si demisionez din functia de presedinte al FRF ” Dar M.Sandu nu si-a asumat niciodata vina pentru nimic si asta pentru ca e un MARE NIMIC al fotbalului romanesc !

# 13 florin on 16.10.09 at 3:36 pm

Vad aici nistecomentarii ca vezi domnule sintem foarte mult sub sirbi. Nu e adevarat.
In primul rind, sirbii au venit din grupa a3-a valorica; in al 2-lea rind, 4 din cele 5 goluri de la Belgrad sint ale lui Coman fara nici o suparare, in special primul gol; in al 3-lea rind, Lucescu a gresit foarte mult jucind cu Chivu si Radoi fundasi centrali in locul lui Tamas si Goian.

# 12 ba(la)nel on 16.10.09 at 2:57 pm

There is no school like the old school…

Multa sanatate, maestre!

# 11 rushdie on 16.10.09 at 1:39 pm

E buna precizarea la “tendre”.
Asa e , “tendre” e opusul lui atzos, tare, deci mai degraba moale, ceva din care poti musca fara sa intampini vreo rezistenta…
Se foloseste adesea mai ales pentru a caracteriza carnea, pestele etc. gatit (sau crud) usor de mestecat.
l’Equipe scrie bine.
La Belgrad am fost foarte usor mestecati.

# 10 the_kop on 16.10.09 at 12:40 pm

ce bine ca existati!scria cineva ca aveti un stil prea bun pentru vremurile de azi.prea mult bun simt,savoare,delicatete,umor amar,autoironie,spirit.eu nu pot sa-i citesc pe jurnalistii de astazi,tolontani,geambasi chiar ioanitoi…nu zic ca n-au talent,dar n-au nimic in comun cu mine,e prea mult artag,or fi de vina vremurile.am ramas in inima cu ioan chirila,ion baiesu si dumneavoastra.belphegor,you’ll never walk alone.ce bine ca existati!

# 9 iulian on 16.10.09 at 11:40 am

Maestre,nu stiu de ce se face atita caz de infringerea cu Serbia,pentru ca noi,in afara declaratiilor de dinaintea meciului,nu am aveam argumente solide sa speram intr-un rezultat bun.Pai noi cu niste baieti de-abia adunati de prin liga 1 si citiva de-afara, voiam sa batem Serbia?Ei erau aproape calificati,iar noi veneam dupa doua egaluri care mai mult ne-au zapacit decit sa ne lamureasca asupra valorii nationalei.De ce nu s-a discutat asa inversunat dupa acel 0-3 cu Lituania,care trebuia sa ne puna pe ginduri si sa duca la luarea unor masuri drastice nu la declaratii de pampon sifonat.In opinia mea,ala a fost cel mai rusinos rezultat nu acest 0-5,venit la sfirsitul unei campanii de rahat.Am schimbat selectionerul cind calificarea era de mult ratata,sperind sa se intoarca mortul de la groapa,iata ca nu s-a intors.Se spunea despre noi ca actionam pompieristic,acum a ars si casa,au murit si oamenii,iar la final s-au impartit stegulete romano-feroeze.Daca luam taurul de coarne,e clar ca ne pierdem identitatea, noi sintem cu pisica rupta-n doua,da’ nici pisici nu mai avem.Si-acum va intreb maestre,cum sa le ceri jucatorilor sa cistige,cind presedintele frf spune ca sase ani de-acu-ncolo nu ne mai calificam.Astept un comentariu la valoarea talentului si reputatiei dvs.de mare jurnalist si poate ne povestiti cum jucau Ozon,Profesorul,Ion Ionescu,Pircalab si alte glorii ale fotbalului romanesc,ca m-am saturat de pipite,barbut si bautura.

# 8 tudor(gt) on 16.10.09 at 11:39 am

Va salut maestre !
“Adinc ” vorba lu’ Caragiale !
Maestre cind vorbim de jurnalist din sport si ii criticam , credeti-ma ca nu-i nici macar o secunda vorba de “monstri sacrii ” a acestei bresle .
Va citesc din anii ‘70 , cind eram doar un copil , eu nu stiu daca cei care va citesc tot de atita timpau ceva sa va reproseze .
Jos palaria maestre , ramineti un domn al scrisului .

# 7 Batman on 16.10.09 at 11:27 am

Sanatate maestre, acum ca stim ce pot face ‘craii de curte veche’ ai nationalei de ce sa nu cerem o selectie bazata pe nationalism.Sa ii punem sa cante imnul, sa facem seminarii cu ei, sa ii educam in sensul asta.Cred ca de acolo ar trebui sa inceapa reconstructia.Momaile sunt momai pt ca nu au un tel, intra pe teren ca si mieii la taiere,nu au curajul sa ridice capul si sa isi privesca ‘dusmanul’ in ochi.Vreau sa ii vad coltosi pe teren, plini de sange, cu echipamentul, nasurile ba chiar si picioarele rupte.Vreau sa vad 11 John Terry.Nu avem atleti ca si ei, fine, nu avem tehnica lor, fine , nu avem organizarea, stadioanele, publicul, autostradele lor, fine.Dar de ce nu putem sa murim pt fiecare minge, sa ne dam sufletul 90 de minute, that’s not fine.Prefer 11 tinerei energici, coltosi si necunoscuti unor vedete 50%fizic in teren si 100% mental intre picioarele unei femei.Vreau 90 de minute de ‘dat sufletu’, nu cer mult.

# 6 bico on 16.10.09 at 10:33 am

“O seară tîmpită”, vorba lui Răzvan Lucescu, mi se pare totuşi mulţumitoare, oricum incomparabilă cu ideea tatălui său, să ne plîngem la UEFA de arbitraj.
stiti ce e culmea? lupescu chiar a zis ca vor studia caseta si vor face memoriu am citit pe un crool la sport.ro iar ne facem de bascalie

# 5 emg on 16.10.09 at 4:06 am

ati fost prea… tandru

# 4 gicu on 16.10.09 at 3:37 am

Sanatate, maestre!

# 3 Ovidiu on 16.10.09 at 1:11 am

Chapeau!

Mi-era teama ca n-o sa ziceti nimic de marii vinovati, ca pe Mutu l-am discutat de l-am albit…

Sanatate, maestre!

# 2 realistu on 15.10.09 at 10:57 pm

Cu Mutu? Fara Mutu? Planul lui “macar-de-erau-dreacu-destepti” functioneaza. Distrage atentia de la el. In timpul asta 22 milioane de selectioneri someri califica Romania pocnind din degete.

# 1 tendre on 15.10.09 at 8:23 pm

Definitia adjectivului tendre in franceza nu coincide cu cea din DEX, aici e confuiza
TENDRE
Qui peut être facilement coupé, divisé.
Qui se mâche aisément.

Adicatelea: care poate fi usor taiat, divizat, mestecat!
Acum are mai mult sens propozitia din L’EQUIPE: sarbii ne-au “mancat” cu fulgi cu tot.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.