Sînt prea buni ca să nu-i batem

În 1977 România a obţinut o răsunătoare victorie în deplasare, 2-0 în faţa Iugoslviei mari

Din cînd în cînd, amintirile îţi dau curaj. Sînt 32 de ani de atunci…Abia ne reveniserăm după cutremur, fotbalul, vorba guvernanţilor de azi, nu era o prioritate, erau altele de făcut, mulţi rămăseseră pe drumuri, erau blocuri de construit sau de consolidat, unii aveau bîrne de lemn prin dormitor ca să nu le cadă tavanul în cap, dar viaţa mergea înainte. Şi vine meciul ăsta cu marea Iugoslavie. Spuneau că au cea mai bună echipă din istorie: atacul era teribil, cu  Geaici, de 5 ori selecţionat în echipa lumii, Popivoda, Bajevici, Filipovici, mai erau  pe la mijloc Surjak şi Oblak , în apărare Katalinski si Peruzovici (amicul lui Piţurcă peste 9 ani în semifinala cu Anderlecht), ce mai, o echipă de coşmar! Noi, cam subţirei. Liţă Dumitru, căpitanul şi valoarea echipei era accidentat, lipsea şi Cornel Dinu, Cristian abia dacă apucase vreo două meciuri în poartă, şi Romilă era pe la începuturi, aşa că aveam de ce să ne temem. Ne simţeam mici şi crispaţi în faţa televizorului cînd a început comentariul lui Mircea M.Ionescu şi aşteptam cu spaimă ravagiile lui Geaici pe extremă. S-a jucat la Zagreb, nu mai contau nici crimele de război, nici Petar Brzica, nici ura , sîrbii, croaţii, bosniacii puneau împreună tot ce aveau ca să se califice în Argentina. Am crezut în primele minute că ne vor zdrobi. Apoi vreun diavol şi-a băgat coada şi le-a potrivit pe toate doar în folosul nostru. Dudu Georgescu şi Iordănescu i-au curentat de două ori şi  marea echipă, cea mai bună din istorie, s-a dezumflat brusc. Zoli Crişan a mai dat o bară şi iugoslavii au plecat acasă bucuroşi că nu au pierdut la scor de neprezentare.

Aşa a fost atunci, aşa ar putea fi şi azi, deşi ştiu că e absurd să crezi că vei învinge doar pentru că adversarii sînt iarăşi foarte buni. Dar povestea din ‘77 ar putea să se repete. Sîrbii sînt preocupaţi deocamdată să se admire în oglindă şi să se întrebe cu ce se vor îmbrăca la sărbătoarea de după meci. Sînt foarte tari, nu e nici o îndoială, şi mă gîndesc deja cu strîngere de inimă la cum se vor năpusti la cornere cu balauri ca Zigici, Ivanovici sau Vidici, naţie de baschetbalişti, peste apărarea noastră, în care dacă nu apare Goian, cel mai înalt e Cristi Chivu, la 1,84m. Să nu ne facem griji, ne îndeamnă Rădoi, că nici în fotbal dimensiunea nu e totul, iar Răzvan ştie să organizeze impecabil zona.

Mai avem şi atuul unui joc superior la mijloc, unde pasăm mai bine. Ai văzut că sîrbii nu au răbdare sau pur şi simplu nu vor să construiască, aruncă pase pe Zigici şi de acolo vin în viteză pe mingea a doua. Poate îi calmează sclipirile lui Apostol, poate Mutu şi Marica se vor acorda pe aceeaşi frecvenţă, cum au facut-o la Constanţa, sau poate mai apare vreo coadă de diavol, că tot sîntem campionii victoriilor inutile.

21 comments ↓

# 19 supertuxy on 12.10.09 at 10:25 pm

O ideea asemanatoare de articol a avut Radu Cosasu. Inaintea meciului Rapidului cu Feyenoord, a publicat editorialul sau din ziua meciului UTA-Feyenoord. Acolo istoria s-a repetat. Acum nu a mai fost sa fie.

La multi ani (cu intarziere) !

# 18 broniro on 11.10.09 at 12:31 am

Dezgustat…De toata Romania!

# 17 Radu B. on 11.10.09 at 12:10 am

5-0!!!

# 16 chronic on 10.10.09 at 11:16 pm

sunt foarte curios dupa 3-0 asta (nu s-a terminat inca meciul)… ce mai scrii mai, gradinescu, mai… unde eram noi mai buni??

# 15 eu aka me on 10.10.09 at 8:24 pm

CAMPIONII VICTORIILOR INUTILE!!!
tare asta
tare adevarata

# 14 the_kop on 10.10.09 at 4:38 pm

ce meci ala din ghencea!1-0vigu min.1,1-2,3-2 la pauza,3-4,4-4 dudu cu capu’ la vinclu…pacat de vinclurile lui susici pe linga urechea lui tzetze…acum 31 de ani,parca a fost alaltaieri…encroyable cum zice belgianu’.

# 13 Paulinho on 10.10.09 at 12:50 pm

bine spus..“campionii victoriilor inutile“….tot ce pot sa zic e HAI ROMANIA….

# 12 kappa on 10.10.09 at 4:06 am

Apropo de fazele fixe in mandatul Razvan Lucescu. Pe de o parte am luat numai doua goluri in trei jocuri oficiale (Lituania, Franta, Austria) - clar ca ne aparam mai bine. Pe de alta parte ambele goluri au fost din faze fixe (cornere). Deci avem o probabilitate de a lua gol de 60% din faza fixa. Avand in vedere ca Serbia ne-a inscris astfel de gol in meciul de acasa, e clar ca au sanse chiar mai mari la Belgrad sa inscrie din faza fixa, probabil peste 80%. Daca nu joaca Goian, Coman portar de linia portii fiind, s-ar putea sa incasam chiar mai multe goluri de acest gen.

# 11 Cocos on 10.10.09 at 3:03 am

Ne vor bate sirbii de ne asculta cu urechea. Succes la Mondiale vecinilor nostri de la sud!
Sincer sper ca sirbii sa nu pice in grupa cu Argentina care, chiar si cu drogatul Maradona la cirma, le va din nou 6 (sase!) boabe.

# 10 cainele on 10.10.09 at 12:01 am

Frumoasa incursiune in trecut, dar victoria de la Zagreb a fost inutila si am mai asteptat 13 ani pana am ajuns la un mondial. Exista premise sa mai stam cateva turnee finale acasa. Actuala echipa nationala nu ofera nicio perspectiva, nicio speranta ca vom realiza ceva pana in 2014. Razvan Lucescu, ambitios si orgolios, vrea rezultate imediate pentru el (vezi egalul din Franta), pentru palmaresul lui, dar lotul si jocul nostru nu ne pot crea iluzii prea mari.
LA MULTI ANI!!!!

# 9 corectorul on 09.10.09 at 11:14 pm

Referitor la ce spunea Radoi avem o problema:ei sunt si mai mari si mai jucausi!

# 8 ANIMALUTUL20 on 09.10.09 at 10:40 pm

ai dat 2-0 acolo si ai luat 6-4 acasa…………daca erau meciuri eliminatorii erai eliminat………..

# 7 AleX on 09.10.09 at 9:50 pm

Mda…Daca ne-au dat 3-2 la Constanta, nu 6-4 ca la Bucuresti in retur, inseamna ca le dam 1-0?
Mijlocul nostru e peste mijlocul lor? I-auzi, o fi Apostol peste DEJAN STANKOVIC…Da’ mai stii? ;)

# 6 Marius on 09.10.09 at 9:45 pm

am toata increderea in Lucescu si echipa, dar nu cred ca vom reusi mai mult de un egal

# 5 Vulpe on 09.10.09 at 9:17 pm

Oricum in retur ne-au batut cu 6-4 de nu ne-am vazut :))

# 4 Theodor Doru Popa on 09.10.09 at 8:08 pm

Domnule Emil Gradinescu, m-ai dat gata cu expresia “ca tot suntem campionii victorilor inutile !” Cat adevar in cele spuse de dumneata. Uite ca niciunui ziarist nu i-a trecut pana acum prin minte o asemenea afirmatie dureroasa dar perfect acoperita de adevar.
In ceea ce priveste meciul din 1977, de la Zagreb, imi aduc perfect aminte de el si-a fost bine ca l-ai amintit si pe Zoltan Crisan, jucatorul “Stiintei”, care astazi, saracul, nu mai este printre noi.

# 3 emg on 09.10.09 at 7:09 pm

ma indoiesc sincer ca s-ar putea repeta istoria din 77

# 2 Iancu on 09.10.09 at 6:50 pm

la multi ani

# 1 Radu B. on 09.10.09 at 6:31 pm

Să zicem mersi de un joc frumos… În rest, Dumnezeu cu mila…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.