Să mai învăţăm şi din prostia altora!

Dinamo să-i spună mersi lui Liberec, fiindcă Liberec a jucat ca un Dinamo la 3-0

Într-o povestire de cîteva rînduri a lui Julio Cortazar, un bătrîn scapă ochelarii pe trotuar şi aceştia nu se sparg. S-a întîmplat o minune!, exclamă bătrînul, şi băgîndu-i într-un toc de piele, îi scapă din nou, cu toc cu tot. Convins că ochelarii vor rămîne întregi, bătrînul se apleacă, deschide tocul protector, dar îi găseşte cioburi. Bătrînul, conchide scriitorul, n-a înţeles că abia a doua oară a avut loc minunea.

Minunea, miracolul, senzaţia de la Liberec nu Dinamo a produs-o, ci Slovan. O minune asemănătoare, adică pe dos - fiindcă există şi miracole pe invers, cum ar fi muntele care urcă rîul, nu rîul care urcă muntele - a produs, cu ani în urmă, Steaua, la Middlesborough. La 3-0, pe terenul englezilor şi cu numai încă o repriză de jucat, Steaua era, exact ca Liberec, 99,99% calificată. Dar a intervenit minunea şi englezii s-au trezit din morţi.

Cauza e una simplă: la scorul de 0-1, e vorba de neşansă. La 0 -2, e vorba de un eşec. Dar la 0- 3, rezultatul se cheamă jignire. Jigniţi la Bucureşti şi consideraţi nişte proşti de toată lumea, de la fani pînă la ziarişti şi finanţatori, jucătorii lui Dinamo au jucat cu o ură masivă pe toată lumea. La baza unei răzbunări teribile nu găsim iubirea pentru club, găsim un amestec exploziv de jignire maximă şi multă boală pe soartă. Ca şi Steaua, la Middlesborough, Liberec s-a soocotit echipa unui destin, cînd de de fapt tocmai băgase ochelarii în tocul de piele.

Noi am avut, de cînd ne ştim, o scuză: de cîte ori o luam peste bot, spuneam că învăţăm din greşeli. Cred că fotbalul românesc se găseşte într-un moment bun, cînd învaţă şi din greşelile altora. Dinamo a făcut ce-a făcut, dar dintr-o calificare nu-s prea multe de învăţat. În schimb, din necazul lui Liberec sînt multe de ţinut minte şi de povestit şi copiilor. De ani de zile, jucătorii lui Dinamo capotează, în momentele în care trebuie să demonstreze ceva, pentru că vrea să demonstreze ceva, că sunt mai buni ca toţI, nu să învingă adversarul pe care întîmplarea li-l trimite în teren. La Liberec, Dinamo a jucat pentru prima oară nu la demonstraţie, ci cu un obiectiv modest, avînd la bază o imensă jignire. De data aceasta, nu Dinamo îşi jignea adversarii, ci era echipa jignită. I se oferea şansa unui pas înainte, graţie unui picior primit în fund.

Dinamo trebuie să-i spună un mare MERSI  lui Liberec, fiindcă Liberec a intrat pe teren aşa cum ar fi intrat Dinamo la Buucureşti, dacă s-ar fi întors cu un 3 - 0 de la Liberec.

20 comments ↓

# 20 niki on 02.09.09 at 5:53 pm

Nea Tudorika,
Imi plaku chestia cu ochelarii. Restul, adik Dinamo e o intamplare. Nefericita ca tot fotbalul romanesc de azi. Iar ce li s-a intamplat se numeste BULAN, in cel mai bun caz somn de Liberec.

# 19 "Epopeea cainilor rosii"-o istorie a fotbalului dinamovist - Pagina 230 - Forum Sport365 on 01.09.09 at 9:51 am

[…] seriosi o eliminau inca din meciul de la Bucuresti! io cred ca matale l-ai citit pe nenea asta: Sa mai învaţam si din prostia altora! — Opiniile Gazetei si ai imprumutat ceva din ideile lui senile daca….insa nu a fost asa! s-a intamplat cum s-a […]

# 18 "Epopeea cainilor rosii"-o istorie a fotbalului dinamovist - Pagina 230 - Forum Sport365 on 01.09.09 at 1:12 am

[…] seriosi o eliminau inca din meciul de la Bucuresti! io cred ca matale l-ai citit pe nenea asta: Să mai învăţăm şi din prostia altora! — Opiniile Gazetei si ai imprumutat ceva din ideile lui senile daca….insa nu a fost asa! s-a intamplat cum s-a […]

# 17 King Julian on 01.09.09 at 12:52 am

Praf…
Timp pierdut sa citesc acrst articol…

# 16 *** on 01.09.09 at 12:16 am

Mai puteti?! Peste tot in lumea asta, fiecare natiune stie sa-si prezinte succesele, sa-si promoveze valorile. Noi, romanii, suntem insa prostii prostilor, de incepem sa facem filozofia chibritului pentru a ne demonstra insine ca au fost ailalti mai prosti decat noi.
Matale ai vazut macar meciul, de poti debita astfel de prostii?*** sunt curios cat ati mai fi laudat-o pe Steaua daca erau ei autorii acestei minuni. Nu am vazut un singur articol in care sa-i elogiati pe dinamovisti pt faptul ca sunt prima echipa care s-a calificat vreodata dupa un 0-3 acasa de cand se joaca fotbal pe continetul asta..
Si da, intr-o oarecare masura ai dreptate, au gresit si aia prin atitudinea lor, insa greseala face parte din joc. Iar daca au fost in stare sa-si provoace adversarul la greseli din astea (Borcea i-a impus lui Bonetti sa menajeze vreo 5 jucatori pentru derbyul cu Steaua, inclusiv portarul!!), e tot meritul lor, inseamna ca sunt buni startegi si au stiut sa-i faca pe cehi sa intre in capcana asta. Probabil ca era pe undeva si singura sansa a lui Dinamo, asta nu ti-a trecut prin cap???

# 15 lol on 31.08.09 at 11:47 pm

:))))))) Tot obsedat de Dinamo? :))))))

La fel de irational si absurd? :))))))

Deci daca va intalniti cu cineva pe strada si va da o palma din senin, fara a spune nimic, continuandu-si apoi drumul, sa-i ziceti mersi ca v-a adus aminte ca v-ati uitat umbrela acasa? Cam asa, nu?

Dinamo ar fi trebui sa-i zica mersi lui Liberec daca si-ar fi dat aia 3 autogoluri. Altfel, sa va zica mersi si Dvs, ca de o luna scrieti, fie ca aveti motive, fie ca nu, cu o lipsa de bun-simt demna de o cauza mai buna, numai despre Dinamo.

Sunteti genul de om pe care nimic nu va multumeste. Felicitari. Daca ati fi fost vreo Jeni Acterian, v-ati fi putut numi geniu. Pacat ca nu sunteti decat un batran acru si complet negenial. O data e “Ce echipa romaneasca a intors vreodata vreu rezultat nefavorabil? Niciuna”, altadata e “Au intors rezultatul? Sa multumim adversarului, lui Dumnezeu, vantului, pescarusilor, nisipului. Noi n-avem niciun merit”.

Nu NOI suntem romanii de care va e rusine. Ci cel care va priveste zilnic din oglinda.

# 14 Daniel Vlaicu on 31.08.09 at 11:00 pm

Buna seara,
cu o oarecare teama imi permit sa nu subscriu la cele de mai sus.Nu exista o echipa din Romania “capabila” sa trateze superficial un meci pentru ca TOATE echipele poarta o singura eticheta: fie ce o fi,macar jucam in Europa,e altceva dom’le !
A trata superficial un meci presupune ca, odata ,candva ai putut trata o partida de fotbal intr-un mod corect.Macar sa ai un termen de comparatie: p’asta l-am tratat corect iar p’astalaltu’ superficial.Iar in Romania nu se intampla asa ceva.

Privesc cu interes Premier League, nu sunt romani pe acolo,nu vad galerii incinse in prostia lor,insa macar vad fotbal

cu respect

# 13 marius s.galati-DINAMOVISTUL on 31.08.09 at 10:53 pm

Ca un personaj din ” Rayuela”,cartea de capatai a lui Cortazar,carte nervoasa ce pare scrisa in anii2000 desi in curand va aniversa cincizeci de ani de existenta,-minunate si usor enigmatice sunt si povestirile sale de dimensiuni mici-,domnul Tudor Octavian incearca sa faca ,nici mai mult , nici mai putin, “pam-pam”(o fapta buna)!Personajul se numeste TALITA si,la un moment dat,are misiunea din partea sotului sau de a-i duce prietenului Horacio (camarad de burlacie cu sotul Talitei inainte de casatorie)niste frunze de ceai de mate si niste cuie!Nimic neobisnuit in misiunea data sotiei,nimic neortodox,pana aici, in relatiile dintre cei trei!Mai putin obisnuit,din cauza comoditatii, expeditorul si destinatarul pachetului doar se gaseau la cativa metri unul de altul ,in doua blocuri aflate fata in fata, este traseul ales de cei trei pentru infaptuirea planului!(Traseu necrestin in cazul d-lui T.Octavian ,din cauza netarmuritului sau resentiment pentru echipa lui Torje&co.!) Ei bine ,aerian,parcurgand centimetru cu centimetru distanta dintre cele doua ferestre vecine,Talita trebuia sa duca ceaiul respectiv tarandu-se periculos pe o scandura intinsa de sotul sau( de la apartamentul propriu) catre o alta scandura tinuta de cel la care trebuia sa ajunga pachetelul,Horacio!…………..La fel procedeaza si d-l Octavian al nostru,nausea patologica a domniei-sale,incapabila de a spune simplu “FELICITARI,DINAMO’, ne trimite pe cai antropologice ignorate pana si de Rudolf Steiner,ne vorbeste despre “Logica lipsei de logica”,ne povesteste despre incapatanarea de tip sun-tza…………………………..Stiti,domnule Tudor Octavian,cand Talita facea echilibristica aceea putin utila, pentru toti cei de dedesubt,copiii,batrani,salvamontisti,politisti,pictori,soferi,distribuitori autorizati,mosieri,hotelieri, SE PRODUCEA un spectacol gratuit :fata nu-si dadea seama ca partile sale rusinoase nu erau acoperite de lenjerie intima! DINAMOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO,patientia vincit omnia!

# 12 toto on 31.08.09 at 10:40 pm

cam penibil

# 11 Rammstein on 31.08.09 at 10:11 pm

Oameni care se pricep la toate, de fapt nu se pricep la nimic.
Ziaristii care scriu despre toate, de fapt nu scriu despre nimic.
Tudor Octavian este un exemplu.

# 10 ion on 31.08.09 at 10:09 pm

jigniti nejigniti e neinteresant sa incepem sa disecam o motivatie care nu mai poate fi replicata in exact aceleasi conditii. Teoretizam prea mult. Dinamo nu trebuie sa multumeasca lui Liberec, galeriei sau actionarilor. pur si simplu a jucat ok in conditiile date. Mergand pe teoria de altfel usor demontabila ca sa nu zic stupida. Cum suna articolul asta daca dinamo nu juca nimic?
Insemna ca avem o mentalitate de invinsi si ca oricum nu am fi incercat sa facem nimic acolo daca tot ne-am luat-o in retur cu 3-0.
Dinamo a fost jignita doar de galerie si de speculant ca dumnevoastra.
Bine ca victoria lor n-a plecat din frustrarea dacilor cand si-au luat-o peste bot de la romani intr-un loc cu greu accesibil si in mare parte pentru ca erau mahmuri. Sa invatam din prostia altora. A dvs
Multumesc,
ION

# 9 americanu on 31.08.09 at 10:01 pm

foarte adevarat. ca sa nu uitam ,, sa mai invatam si din prostia altora” eu zic ca putem sa luam si notite sa la trece in agendele noastre!

# 8 jack on 31.08.09 at 9:40 pm

“Dinamo trebuie să-i spună un mare MERSI lui Liberec”…
Ce om… nici cand bate Dinamo nu isi poate asuma meritul…
Ce a facut Slovan denota slabiciune…. nu poti multumi unui adversar pt faptul ca e slab…au fost slabi si au pierdut… asta e…

# 7 ilie pintilie on 31.08.09 at 9:23 pm

Normal , nea’ tudor…Dinamo a castigat din pricina celor de la Slovan…De fapt ei nici nu au castigat, aia au pierdut…Si va spun eu, pe arbitru l-am vazut la cofetarie cu borcea si Dinu, si sunt sigur ca amandina era pe banii lor…

# 6 Mircea on 31.08.09 at 9:12 pm

@asd - mai penibil decat tine??!! Daca nu ai inteles nimic din text, du-te si pune mana pe carte! Citeste si apoi scrie! OK?

# 5 remm on 31.08.09 at 8:41 pm

frumos si bine zis!

# 4 nu conteaza on 31.08.09 at 8:32 pm

Frumos articol! Liberet oricum era o echipa de mana a 3-a. Nici macar nu e de prima mana din Cehia. Niste ratati rataciti prin Europa League.

# 3 adidas on 31.08.09 at 8:07 pm

asta este fotbalul…
problema lui liberec ca au intrat pe teren ca invingatori si au facut ca dinamo sa scrie istorie…dar asta este asa se scrie istorie
statistica ramane

# 2 dan on 31.08.09 at 8:04 pm

prima oara cand citesc blogul dvs, foarte bine zis, am citit de 2 ori, foarte bine zis, asa e fotbalul in Romania. si nu numai Dinamo ar fi stat relaxata dupa un probabil 3-0 in deplasare, si Steaua ar fi fost la fel. asta e gandirea romanului in general(foarte limitata). oricum nu e o mare realizare accederea in grupele Europa league impotriva unui slovan sau unui st patrick’s.

# 1 asd on 31.08.09 at 8:00 pm

cat de penibil esti

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.