Actul de renaştere

Reţineţi data de 27 august 2009! E posibil să fie una de importanţă istorică

Cu riscurile de rigoare, susţin şi eu enomitatea periculoasă că Dinamo nu se califica dacă suporterii nu săreau gardul. O asemenea echipă avea nevoie de un asemenea impact, cu observaţia că tratamentul şoc se face o dată în viaţă. Hai, cel mult de două ori dacă punem la socoteală şi meciul de la Piteşti…  O asemenea echipă n-ar fi fost în stare să întoarcă un 0-2 perfect plauzibil pentru că acela ar fi fost rezultatul corect din teren şi oglinda superiorităţii cehe. La 0-2 acasă îi strîngi mîna adversarului şi te rogi să nu-ţi dea mai multe în retur. Dar un meci pierdut la masa verde lasă senzaţia, în ultimă instanţă că Liberec a primit un cadou de la UEFA sau de la propriii tăi suporteri demenţi, nevrotici, violenţi şi atît de bineveniţi, cîteodată chiar şi în teren. 0-3 e un scor revoltător şi artificial şi prin urmare neadevărat.

La 0-3 nu mai stai să-ţi faci calcule, nu mai cauţi alibiuri, pentru că nu există decît o soluţie, să joci din tot sufletul. Pentru că despre asta e vorba pînă la urmă în seara glorioasă de la Liberec: Dinamo şi-a redescoperit sufletul. Prea se adunaseră multe. Campionat pierdut, dispreţ în presă,  ruptura cu suporterii. Cît de penibil poate fi să te fugarească de pe teren, într-un meci european, nişte burtoşi care gîfîie cînd urcă în tramvai? Ei bine, au contribuit şi ei la revolta şi la dăruirea unei echipe care ştia că mai jos de atît nu poate ajunge. O echipă suficient de bună şi de nebună să creadă în calificare şi să-i spulbere pe cehi chiar cu atuul lor: forţa psihică. Ţineţi minte 27 august 2009, s-ar putea să fie data actului de renaştere dinamovistă.

Pe de altă parte, cehii au fost anesteziaţi de avantaj. Au plătit datoria echipelor cu spirit mărunt, programate să respecte un singur criteriu: rezultate maxime cu minim de efort.  Au jucat abia la 0-3, cînd deja era prea tîrziu.

Suporterii îşi pot aroga o parte din meritele acestei calificări. E drept că electroşocul administrat aproape că a distrus echipa, dar nu-i aşa, ce nu te omoară te întăreşte. Iar Dinamo e vie şi mai aproape ca oricînd de galerie înaintea meciului cu Steaua.

Ce dilemă placută are de rezolvat Bonetti: trebuie să se decidă dacă titularii merită să joace în Ghencea în locul rezervelor. Ce derby o să avem!

38 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 38 danp on 30.08.09 at 4:48 pm

Domnule Gradinescu,
Vad ca parerile cititorilor referitoare la articolul dumneavoastra sunt diferite. Eu fac parte dintre cei care cred ca aveti dreptate, ca socul intrarii suporterilor in teren si al pierderii meciului cu 3-0 la masa verde a fost benefic pentru jucatori, care s-au mobilizat mai mult decat sunt dispusi si obisnuiti sa o faca, in campionat sau in orice alta competitie in care trebuie sa participe.
Se vede de la distanta ca multi jucatori dinamovisti (asta ca vorbim de Dinamo, dar “calitatea” asta o are o mare parte a jucatorilor romani) nu isi doresc performante mai inalte, pentru care ar trebui sa transpire, si ca se multumesc cu salariile si primele pe care le primesc care le sunt suficiente pentru viata plina de fitze pe care si-o doresc.

In alta ordine de idei asi vrea sa va multumesc pentru comentariile dumneavoastra de la diverse meciuri de fotbal. Spre deosebire de cele ale unor colegi de la alte posturi, de pilda cei care transmiteau pana de curand Champions League, care sunt pline de fraze sablon, statistici lipsite de interes pe care le gasesti in orice ziar si chiar greseli flagrante, comentariile dumneavoastra ne ofera explicatii tehnice si tactice pertinente, nu numai despre joc propriu zis ci si despre fenomenul fotbal in general, ceea ce poate arunca o alta lumina asupra acestui sport.
Apropos de comentarii, ma folosesc de acest prilej ca sa ma plang de colegul cu care ati comentat ieri Arsenal-Manchester United, nu i-am retinut numele. Nu stiu daca e fan Manchester sau daca ieri a avut pur si simplu o zi proasta.
M-am uitat cu relativa impartialitate la meci (zic “relativa” pentru ca Wenger imi este mai simpatic decat Fergusson) pana la faza din careul lui Manchester la care Arshavin a fost luat cu “fulgi cu tot” de catre un aparator iar arbitrul a lasat jocul sa continue. La reluare s-a vazut cum nu se poate mai clar ca aparatorul nu a atins mingea si ca l-a luat pe Arshavin pe sus, asa ca am ramas cu gura cascata cand colegul de comentariu a tras foarte doct concluzia ca “n-a fost fault”.
Dupa numai cateva momente, la un atac tare a lui Van Persie asupra unui aparator, dar la care reluarea a aratat ca Van Persie a lovit mai intai mingea, printre picioarele adversarului si doar apoi a luat si piciorul adversarului, colegul a ignorat din nou reluarea (parca se uita la alt meci?!) s-a facut ca nu vede intrarea la minge si a comentat din nou, la fel de doct: da, fault clar de cartonas galben!
Sigur ca fiecare este indreptatit sa aiba parerea lui, dar cand comentezi pentru cateva mii, zeci de mii de oameni, cu simpatii si pareri inevitabil diferite, este de preferat sa iti ascunzi simpatiile si sa te straduiesti sa fii atent si impartial, iar daca nu resusesti, macar atunci cand iti spui parerea prezint-o ca atare, nu ca pe un verdict.

# 37 PT. ION VIOREL DE LA EUROSPORT on 30.08.09 at 9:51 am

cel mai mult ma mira aroganta lui stiind ca el a lucrat pt porumboiu la fc vaslui si scria ,fara talent, in gsp tocmai despre liga noastra. ba chiar a facut si-o farsa destul de buna celor din comit. ex. al frf. dar acum s-a schimbat, liga I pute…nu-i demna de grandoarea sa.

# 36 Dante on 30.08.09 at 12:25 am

Emile, sa traiesti ! E prima oara cand te felicit pt. ceea ce ai scris. Ti-ai mai revenit, se pare. Bravo, domnule.

# 35 Mihai on 29.08.09 at 10:14 pm

Revin. Te uiti la Astra-Rapid ? Poate vor si ei un moment istoric in 29 august… :(

# 34 bimbo on 29.08.09 at 10:09 pm

mr. mihai, daca ai mai si gindi un pic, ai mai si tacea.
n-ai priceput nimic.

# 33 dinamotel on 29.08.09 at 9:59 pm

`chiar daca presa,citeodata…..`.nu d-le geambasu,gresti.presa ,mai bine zis unii oameni din presa+colaboratori platiti ori nu,conducatori de cluburi,liga,frf au lovit,punct lovit si,din pacate ,punct ochit in dinamo.dinamo nu trebuia sa cistige campionatul.decit dinamo campioana,mai bine Cocotata din vale.comanda,aversiune,ba pe masa etc.a intarit acest sentiment,dorinta.si nu s-a oprit nimeni pina in ultima etapa.a inceput noul campionat si practicile au urmat cursul firesc,din punctul lor de vedere(vedeti arbitraje,comentarii,pardo,mistocareli dar,a venit acest meci care va spune atit,pina aici.fiti corecti si lasati competitia sa vorbeasca.

# 32 dragomir on 29.08.09 at 9:49 pm

aveam oarecare respect ptr d-voastra.chiar daca ar fi asa cum sustineti ca datorita suporterilor dinamo a facut un joc miraculos dumneavoastra dati un impuls si incurajati niste chibiti care se cred ca ei sunt dinamo si se intituleaza suporteri.prin urmare acest articol nu trebuia scris.

# 31 marcel on 29.08.09 at 9:39 pm

tot respectul pentru EMIL GRADINESCU. Cel mai bun comentator sportiv din tar.

# 30 jack on 29.08.09 at 9:14 pm

dak meciu se intrerupe la 5-0 ramane 5-0…la masa verde se va da rezultatul care avantajeaza echipa respectiva…

# 29 Mihai on 29.08.09 at 9:02 pm

Periculos e putin zis Mr. Gradinescu. Mega periculoasa gandire. Nu are rost sa zic de ce, nu ??? Rusine!

# 28 SOSONELU on 29.08.09 at 7:44 pm

INTREBARE DE BARAJ
Ce se intampla daca o echipa pierde primul meci acasa cu 4-0, apoi conduce cu 5-0 in deplasare, in retur, iar spectatorii echipei gazda invadeaza terenul in minutul 89 si intrerup meciul? Se da 3-0 pentru oaspeti la masa verde? Pai in cazul asta oaspetii sunt eliminati cu 3-4, desi erau calificati la scorul de 5-4…

# 27 Leon on 29.08.09 at 6:50 pm

1. Intrarea suporterilor pe teren a creat la Dinamo un soc care, din pacate, era necesar, pentru ca jucatorii nu se trezisera nici dupa sfirsitul groaznic de campionat (de actionari nu mai vorbesc, ca sint complet pe dinafara). Suporterii au scris pe teren cu litere de-o schioapa, de au vazut in sfirsit si jucatorii: Asa nu se mai poate!
2. Vreme de citeva zile, dupa meciul tur, Dinamo a fost “exclusa” din cupele europene pentru citiva ani de catre tot felul de tutari autohtoni, s-a vorbit despre desfiintarea echipei, asa incit decizia UEFA a insemnat o a doua sansa data cuiva care a scapat de la moarte. De aici energia si determinarea extraordinara cu care echipa a jucat joi.

Bravo, d-le Gradinescu, acest articol reprezinta, in linia meciului la care se refera, o mare surpriza placuta.

# 26 Leon on 29.08.09 at 6:47 pm

1. Intrarea suporterilor pe teren a creat la Dinamo un soc care, din pacate, era necesar, pentru ca jucatorii nu se trezisera nici dupa sfirsitul groaznic de campionat (de actionari nu mai vorbesc, ca sint complet pe dinafara). Suporterii au scris pe teren cu litere de-o schioapa, de au vazut in sfirsit si jucatorii: Asa nu se mai poate!
2. Dinamo a fost exclusa din cupele europene pentru citiva ani de catre tot felul de tutari autohtoni, s-a vorbit despre desfiintarea echipei, asa incit decizia UEFA a insemnat o a doua sansa data cuiva care a scapat de la moarte. De aici energia si determinarea extraordinara cu care echipa a jucat joi.

Bravo, d-le Gradinescu, acest articol reprezinta, in linia meciului la care se refera, o mare surpriza placuta.

# 25 marian on 29.08.09 at 6:21 pm

DOAMNE, CE COMENTARII A AJUNS SA FACA MR. GRADINESCU … RENASTERE, IMPORTANTA ISTORICA, MECIUL DE LA PITESTI, SUPER ! ELECTROSOCANT, VREAU SA ZIC !

# 24 io on 29.08.09 at 6:13 pm

in sfarsit zice si gradinescu ceva bun…ca ma saturasem de stelismul lui…

# 23 MB on 29.08.09 at 5:54 pm

Hm. Sa presupunem ca asa e , calificarea a avut loc datorita intrarii suporterilor pe teren. Trec peste efectul pe care aceasta ipoteza il are asupra acelor indivizi care, nu numai ca vor scapa nepedepsiti, dar vor fi convinsi ca au infaptuit ceva maret, nobil. Sa presupunem deci ca acel incident a avut efectul pozitiv de care vorbeati. Va dati seama ce efect vor avea toate odele care li se inchina acum , dupa calificare? Toate autocriticile din presa si din rindul oficialilor , toata cenusa pe care si-o toarna in cap 99% dintre cei care urmaresc fotbalul din Romania? Doar nu va inchipuiti ca, dupa meciul de joi, jucatorii sint, brusc, altii. Ca au suferit, subit, transplanturi de psihic si personalitate.

# 22 Catalin on 29.08.09 at 5:40 pm

O sa-l avem daca suporterii considera ca lectia data a fost suficienta iar conducatorii se vor uita la spectacol si nu-l vor face ei!Hai fotbalul romanesc!

# 21 Tataie on 29.08.09 at 5:33 pm

d-le gradinescu, in sfarsit recunoasteti apartenenta si coloratura dinamovista pe care de altfel, eu o stiam… de aici si nedumerirea mea perpetua cand la mai toate meciurile Stelei din cupele europene dvs erati comentator… sau poate datorita faptului ca dinamo se antrena pt liga campionilor… Anyway, vreau sa punctez ca desi este o performanta, totusi dinamo a eliminat o echipa MEDIOCRA si, a reusit dupa foarte multi ani sa aduca puncte pt Romania. Alfel, cu toate mojiciile aferenta, STEAUA, a cata oara?!, a reusit 6 victorii din 6… punctele le las sa le adunati dvs.

# 20 viorel on 29.08.09 at 4:39 pm

Nu cred ca victoria echipei de rezerve in fata unor anonimi de la Slovan Lieberec poate constitui actul renasterii unui club. Dar, poate ca ai dreptate, in cazul Dinamo ar putea fi adevarat, doar ei sunt cei care au luat bataie de la 17 Nentori, de la pescarii islandezi, de la Polonia Varsovia (cine a mai auzit de ei), de la necunoscutii olandezi si se plang permanent ca nu au noroc la tragerea la sorti. `Probabil isi dorecs sa joace mereu cu Dinamo II, sau cu Victoria, sau cu Flacara Moreni, sa arate cat de tare este acest club de trasditie si radacini adnci in subsolurile Ministerului de Interne!!! Prea mult zgomot pentru nimic, repet echipa de rezerve a lui Dinamo, deci Dinamo I si 1/2 a invins niste anonomi de la Liberec, care spalasera pe jos cu titularii de la Dinmo. Cam atata, oricum este prea mult despre Dinamo in Europa, unde presiunile si butoanele nu prea functioneaza.

# 19 11007 on 29.08.09 at 4:36 pm

un derbi de doi lei intre doua ciume comuniste asta o sa vedem.plus,in tribune,homosexuali,abuzatori de copii si ucigasi de parinti - cei ce isi spun suporterii scarboseniilor.niste dezaxatii si ei si toti ce stau in umbra celor doua triste nume.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.