Diferenţa dintre grupuri şi hoarde

Cine e cetăţeanul bătut în Piaţa Romană doar fiindcă purta un tricou roşu?
Cu mulţi ani în urmă, am fost martor la un fenomen de masă din categoria celor pe care Marx şi Engels, cei doi mijlocaşi ai jocurilor internaţionale la rupere, l-au numit ” transformarea cantităţii într-o nouă calitate”. Mă găseam pe tăpşanul unei şcoli profesionale de minerit, instalată lîngă o gaură de mină şi o comună de deal, şi mă întrebam, în prezenţa directorului, cu ce se ocupă grupurile de elevi, care umblau de colo colo fără nici un rost, cînd nu-s nici în practică, nici în bănci. Cînd discutam noi aşa, pe platou a apărut o găină. Ca la un semn, cîteva grupuri au început să hăulească şi să fugărească găina. Şi tot ca la un semn, zecile de grupuri şi de găşti de pe platou s-au constituit într-o hoardă urlătoare, care tot alergînd după găină au uitat de ce alergau şi au devastat comuna. Au rupt gardurile, au răvăşit grădinile de legume şi au năvălit pe femei. A fost nevoie de cîteva camioane cu miliţieni din Ploieşti ca să spargă hoarda.

În grupuri, indivizii mai păstrează o rezervă de teamă, de raţiune şi chiar de idividualitate. Cînd însă grupurile se încing şi devin hoardă, indivizii se simt apăraţi în toate privinţele, îşi simt mintea eliberată de orice convenţie socială, nu mai au identitate, nu mai au nici chip şi acţionează bezmetic. Psihologia insului în hoardă e la marele risc: o păţesc cîţiva, dar nu şi el.

Grupurile de asalt de la peluzele lui Dinamo au devenit hoarde, stîrnite de îndelungata bombăneala vindictivă a cuplului Borcea - Turcu, dar şi de indiferenţa, în formă continuată a Ministerului de Interne, adevăratul patron spiritual - prin tradiţie şi spirit miliţienesc - al clubului. Condiţia de hoarde a ultraşilor se defineşte nu numai în tribune, ci şi după meciuri, cînd terorizează trenurile, şoselele şi populaţia din zona stadionului. Sînt atît de interesaţi toţi mahării fotbalului nostru ca Dinamo să scape cu nişte sancţiuni cît mai mici, că nici nu pomenesc de războiul de stradă purtat de hoardele de la Steaua şi Dinamo în Piaţa Romană. E drept că a fost bătut un domn în vîrstă, doar pentru că purta un tricou roşu, însă a fost bătut departe de stadion şi nu apare în raportul arbitrului. Ce nu-i în raport, nu se pune !

Aici e imensul fariseism al Federaţiei, al Ligii şi al patronilor de cluburi, la conţinutul raportului ce ajunge la UEFA. In raport, nu trebuie să apară nici bătrînul cu tricou roşu, nici mîrlăniile şi hărţuielele hoardelor din Piaţa Romană, nici sentimentul de neputinţă instituţională şi ruşine naţională trăit de milioane de români. Cu cît mai suportabilă va fi pedeapsa de la UEFA, cu atît mai intens va răbufni trufia revanşardă a hoardelor cu abonamente subvenţionate de cei doi filozofi ai fotbalului de piaţă de la Dinamo, Marx Borcea şi Engels Turcu.

12 comments ↓

# 12 isas on 24.08.09 at 9:47 pm

Privesc cu netarmurita uimire cum inca mai exista o echipa de fotbal a M.I.
Cred ca similar ar fi sa se infiinteze cate o liga profesionista in fiecare puscarie; cu doua echipe ; ambele de profesionisti: unii puscariasi , ceilalti paznicii lor. Acu’ cine-i arbitreaza : daca sunt oamenii
paznicilor , e clar; daca sunt de-ai puscariasilor tin tot cu paznicii ca sa le trateze mai bine rudele.
Daca nu sunt nici , nici - atunci ei vor tine tot cu paznicii pentru ca astia te pot transforma oricand doresc in puscarias.
Ce cauta o echipa ca dinamo intr-un campionat de fotbal nu inteleg.
Intr-o lume sanatoasa la cap asa ceva ar fi imposibil.

# 11 Ghandalf on 24.08.09 at 11:44 am

Jos palaria maestre ! 100% CORECT !
Am mai spus-o si o repet ! In meciurile internationale tin si cu Dinamo asa cum tin cu orice alta echipa romaneasca ! Dar prea ne-ati facut de ras o perioada lunga de timp, iar in campionat va face “marx” jocurile (cel mai recent exemplu jocul cu Ceahlaul).
In ceeace priveste arsenalul de metode, ieri-pasapoartele, vizele de resedinta, permisele auto si duba, azi metodele moderne ale lui “marx”-puci la cca, etc. nu este de natura sa va aduca simpatii !
Respect pe suporterii adevarati ai oricarei echipe , dar huliganii n-au ce cauta pe un stadion !!! DIXIT

# 10 PaSo on 24.08.09 at 10:56 am

Clubul asta,infiintat de rusi nici nu are ce cauta in Romania. Toata suflarea fotbalistica asociaza acest club cu bolsevism,teroare comunista ,represivitate,minciuna,furt,amenintari si nedreptate.

# 9 DI-NA-MO on 24.08.09 at 10:27 am

DI-rectia NA-bliudenia MO-lodesti a folosit aceleasi mijloace de-a lungul anului: furtul, amenintarea, inselaciune, spaga, santajul, minciuna. Bineanteles ca observatorul a fost mituit sau santajat, iar centralul si cel putin un asistent si-au aratat ” apartenenta ” inca din timpul jocului, asa ca ce sa mai asteptam dupa meci. Lupescu a facut ceea ce stie el mai bine, punand in practica expertiza obtinuta la DI-NA-MO. Halal natie!

# 8 Eu on 24.08.09 at 10:01 am

Te-a cuprins nostalgia acum de 23 august? Stim ca erai prieten bun cu Marx si Engels…

# 7 bboris on 24.08.09 at 9:12 am

traditie veche! cand faceau jocurile cu pasapoartele, vizele de resedinta, permisele auto si duba, ziceau ca apara tara. racolari de jucatori, arbitri cumparati, cooperativa dinamo bacau -dinamo pitesti-dinamo victoria- flacara moreni… pe stil nou: ianul - tigareta 2 buduru - borcea & comp. cine ii plateste pe derbedei sa “cumpere” toate biletele de la urziceni? cine il ameninta pe huzu ca, daca nu blatuieste pe dinamo, va zbura? sunt curios cu ce vor fi fost convinsi arbitrii de la meciul cu slovan sa scrie ca nu a fost mare lucru pe acolo… daca le iese (fara suspendare), inseamna ca u patruns, bine mersi, in europa…

# 6 marius on 24.08.09 at 4:18 am

dinamo e dinamo: bad karma, bad energy

# 5 ShoRu on 24.08.09 at 3:52 am

Frumos incheiat :)

# 4 marius s.galati-DINAMOVISTUL on 24.08.09 at 3:08 am

Cand auziti de Torje(nu numai cand IL auziti) ,nausea va albeste firele de par,daca vreti sa pomeniti de canibali,ii citati fara ezitare pe Borcea,Badea si Turcu,pe Dinu nici nu vreti sa-l vedeti in preajma fiindca nu a citat din “Imnurile vedice”,daca Elisabeta Lipa ar dori sa va salute prima(ar tine cont de o inselatoare intelepciune ce ar veni odata cu varsta)ati intoarce capul la 360 de grade,daca privirea ar intalni “pielosul “flescait al lui Ivan Patzaichin (muschi candva poleiti cu aur pe la olimpiade,acum contrariati putin de varsta) v-ati imbolnavi de fiere amara……………….Iertati-ne si pe noi un pic,nu ne trimiteti catre o mare umbra,va rugam!

# 3 marius s.galati-DINAMOVISTUL on 24.08.09 at 2:40 am

Prea mancati momite,icre,ficati,rinichi ,…………………..,este imposibil ca efectul de bumerang al urii dumneavoastra la adresa lui Dinamo sa nu va afecteze tensiunea arteriala si sa nu va imbolnaveasca arterele!

# 2 marius s.galati-DINAMOVISTUL on 24.08.09 at 2:34 am

Sunt dinamovist,nu mostenesc nimic din spiritul “militienesc”,nu dinamovistii au batut acel domn varstnic imbracat in rosu,daca nu o sa va intalnesc in viata asta pentru a va arata obrazul…………..nu inseamna ca nu va doresc transformata in reumatism si podagra dureroasa(boala domnului Stefan cel mancatoriu de multi ficati si rinichi de necuvantatoare!)ura dumneavoastra la adresa lui DINAMO!

# 1 Caine rosu on 24.08.09 at 1:55 am

Marx borcea si Engels turcu :))))

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.