Vă place Murray?

O întrebare parcă mai presantă decît geniul lui Bănel

Stuttgart a învins Timişoara prea clar şi prea simplu ca să ne batem capul cu inutil de înalte probleme de tipul: cine-i mai bun, “fantasticul Şahtior” sau “fenomenalul Stuttgart”? Ce se întîmpla dacă Magera nu rata incredibil la 0-2? De ce mă-sa nu s-au concentrat mai mult? Acolo unde decide clasa nu mai vii cu mama şi cu “lipsa de concentrare”. Şi dacă erau şi mai concentraţi decît au fost, ce se întîmpla cu ai noştri? Cîştigau duelurile unu la unu, erau mai periculoşi în atac? Nu te poţi concentra sau dărui, mai mult decît îţi permit clasa, ştiinţa de ajucare, vorba lui nea Titi Teaşcă. Restul e noroc, conjunctură de zi bună sau rea, cînd şi Manchester poate pierde la Burnley şi eu să-i iau o linie lui Mitică Dragomir.

Nu am nici o pornire de a critica rău Timişoara, bine că a bătut Şahtiorul care a subapreciat-o, s-o vedem în Europa League cît şi cum va progresa mai sus de ideea că “şi un 0-0 e bun” şi dincolo de alte “sîrme ghimpate”. Ca să fiu drept, am altă întrebare pe cap: doamnelor şi domnilor, chiar vă place acest Andy Murray? Problema asta - mai complicată decît geniul lui Bănel - mi-a apărut de curînd la ultimul turneu de la Montreal, unde au avut loc două evenimente de neocolit: Federer şi Nadal eliminaţi din “sferturi” şi încă în ce mod? Federer avea în setul decisiv 5-1 şi Tsonga vine peste el şi face 5-5, 6-5, ca în  tie-break să-l învingă limpede pe fostul galactic şi fostul ceasornicar. Statisticienii numără că e prima oară cînd Federer pierde un meci în care conducea cu 5-1 în decisiv. Cu Nadal - fie şi după o îngrijorătoare pauză - situaţia nu a fost mai puţin şocantă. În tie-break-ul primului set, Del Potro revine de la 2-5 la 7-5, ca în al doilea set Nadal să fie făcut praf cu 6-1. Nu-s evenimente de fiecare zi, precum erorile monumentale fără de egal în Europa ale arbitrilor români.

În semifinală, Andy Murray cîştigă la Tsonga foarte strîns (6-4, 7-5), într-un meci în care criticile lui CT Popescu la adresa scoţianului au fost mai dense ca niciodată: ţăcăneală, meschinărie etc - toate astea după ce la începutul anului acelaţi CTP ne anunţa că vom intra în noua eră Murray. Oricine dintre noi se poate înşela, dar cred că abia acum are dreptate cel mai bun tenismen dintre ziariştii români. Finala Murray-Del Potro (6-7, 7-6, 6-1), perfect echilibrată pînă argentinianul s-a rupt, stă mărturie pentru ceea ce joacă cel aflat pe locul 2 în lume, între Federer şi Nadal. Nimic care să deschidă o nouă eră. Nici gînd, deocamdată, să se compare cu ei, ca frumuseţe, ca stil. O apărare catenaccio, o prudenţă ţăcănistă de înalt nivel, o ambiţie beton, plus o infatuare de un teatralism tot mai agasant. Prefer Del Potro - chiar dacă nici el nu revoluţionează. Şi mai mult îmi place acest strălucitor pierzător, Tsonga. Dar de ce mai vrem o revoluţie şi în tenis, după Federer şi Nadal? Cristi Geambaşu are dreptate: sub bolta atîtor suspiciuni, tenisul nu e lumea lui Bolt.

4 comments ↓

# 4 ianny on 27.08.09 at 8:51 pm

Nu, nu-mi place Murray; la fel cum nu-mi prea place nici de Federer sau Nadal. Nu mai au eleganta, prestanta, placerea& stiinta jocului…. prea este ” focul la ei”, vorba unui clasic in viata; o pleznesti si vezi ce iese: as, out, sau un retur slab din partea adversarului!E drept insa ca acum nu mai e timp de subtilitati& fineturi cu atata banet pe masa. Ma gandesc cu groaza ca daca se continua in acest ritm, pana si la tenis vor aparea gardurile; Aaaaaaa! Si inca ceva: de cand nu ati mai vazut un echipament alb in tenis? Asta e alta metoda de “combativitate”, de intimidare si de agresivitate subliminala la adresa adversarului aparuta in tenis de curand!

# 3 Brady on 21.08.09 at 2:21 pm

Da, imi place Murray. Aduce ceva diferit in tenis. Are passing-urile acelea in cross scurt fabuloase si, mai presus de orice, isi foloseste creierul mai bine ca oricare alt jucator. Nu degeaba a jucat tacaneala cu Tsonga si cu Del Potro.. Cei doi nu au rabdare si risca. Uneori le intra, dar deseori rateaza.. E simplu, tenisul a ajuns la un nivel urmator, unul in care creierul are un rol foarte important.

# 2 gaga the third on 21.08.09 at 1:10 pm

aoleu domnu cosasu, pai dumneata vii cu tenisu` si afara e prapad ? pierdu dinamo cu slovan, intrara țăcăniții aia pe teren, poate ii suspenda vreo trei ani, desi de vreo trei ani dinamo n-a mai trecut de primul meci asa ca se poate considera ca si-au ispasit suspendare :)
ps
nu-mi place murray, e prea arogant, teatral.

# 1 realistu on 21.08.09 at 12:21 pm

“bine că [Timisoara] a bătut Şahtiorul”.

N-a batut, a facut doua egaluri si s-a calificat datorita unei reguli stupide.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.