Cum, necum, uite că le-a reuşit!

Avem cel mai mic număr de spectatori pe stadioane la mia de locuitori din Europa

România a reuşit cea mai tîmpită performanţă publică din toate orînduirile şi din toate ţările, de cînd omenirea a descoperit relaţia dintre pîine şi circ: spectacolul fără spectatori. Deocamdată numai pe stadioane, în fotbal şi în atletism.

În atletism, în chip natural şi profund balcanic, fără nici o osteneală, doar prin lene, minciună, laşitate şi miniştri ai sportului nevolnici ori de-a dreptul penali, dar în fotbal prin conlucrarea în timp a galeriilor de asalt ale cîtorva cluburi cu o jandarmerie temperată de o legislaţie timidă, cu un Minister de interne făcînd, prin tradiţie, un profit ilicit din afacerea sportivă, cu o Justiţie extrem de sensibilă la interesul subteran al Internelor, şi cu o mînă de patroni cooperativizaţI, pentru care banii tribunelor pline sunt un necaz pe lîngă cîştigurile obţinute cu tribunele goale. Şi, peste toate, cu oblăduirea ipocrită, cu regie de operetă, a Federaţiei şi a Ligii. Pentru România, orice adunare de lume, nu contează că-i vorba de fotbal sau de o revoluţie, e un mare disconfort guvernamental.

Avem cel mai mic număr de spectatori pe stadioane, la mia de locuitori din Europa! Marele public stă pitit în faţa televizorului, îndelung jignit, îndelung sancţionat pentru vina unui număr perfect controlabil de golani. Oamenii de treabă nu se adună laolată cu golanii nicăieri în lume. Cînd patronii fotbalului nostru par a fi afectaţi de scandalurile fanilor, tot ce bagă de seamă marele public din faţa televizorului e că patronilor le stă foarte bine lîngă golani. Că mîrlăniile şi ieşirile lor cu parfum adesea penal merg de minune împreună cu scandările murdare ale ultraşilor.
Federaţia, Liga Profesionistă, Justiţia, Internele, patronii de cluburi şi funcţionarii din ministerul sportului ar pune această situaţie în relaţie cu cel mai mic consum de săpun, de pastă de dinţi, de abecedare şi de democraţie de club, dar ar fi încă o eroare instituţionalizată pentru că tot acest complet de şefi republicani e plătit să rezolve, nu să constate şi să deplîngă. De fapt, asta au vrut şi asta le-a reuşit! Sancţiunile care curg acum de la UEFA nu dovedesc că organele au avut dreptate, atunci cînd s-au decis să dea afară din arene tot publicul, din cauza peluzelor de ultraşi, ci dimpotrivă, le confirmă programul. UEFA nu are niciun interes să umple stadioanele din România cu spectatori, cîtă vreme România se pune permanent contra intereselor UEFA.

Pot să spună Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir orice despre galeriile româneşti de huligani. Acestea s-au înmulţit, au căpătat tupeu şi s-au constituit în forţe antisociale greu de stăpînit în mandatele lor. Şi tot în mandatele lor, cum, necum, stadioanele sunt mai mereu pedepsite să stea goale. Intîi de Federaţie şI Ligă, iar în ultima vreme şi de UEFA.,

19 comments ↓

# 19 dex on 17.08.09 at 5:46 pm

ca sa ai spectatori, trebuie sa oferi un spectacol!
e ceva de genul cerere-oferta, calitate oferita si respect fatza de sport!
asa cum tabloidele de sport considera “rating” ineptiile patronilor, apreciaza mai mult bascalia decit analiza unui meci, urmaresc mai tenace tot felul de achizitii auto/feminine ale “vedetelor” , uitind de fapt ce inseamna sportul!
nu tv-ul a scos populatia de pe stadion, ci saracia, nedreptatea si lipsa aplicarii legilor! deteriorarea ideii de sport, transformarea ei , cu ajutorul massedia in zona de cancan, de shueta, de stat si dat cu parerea - ca de la a zice si pina la a face e cale lunga!
cind mass-media va realiza ca vina le apartine si lor, va fi un inceput !

# 18 Broascablajina on 17.08.09 at 4:00 pm

Buna ziua!…as dori si eu sa va scriu pe mail.Daca exista posibilitatea sa’mi scrieti adresa dumneavoastra…mai exact un mail, v’as fi recunoscator!…Multumesc!

# 17 senateo on 17.08.09 at 3:19 pm

Suporterii civilizati din tribune au disparut cand sefii inventivi din galerie au introdus acel preluuung “******” la fiecare degajare a portarului advers. A fost momentul cand adevaratii “lorzi” conducatori de cluburi s-au retras , pentru ca fenomenul incepea samiroasa.. Noile generatii de conducatori de club s-au simtit obligate sa dea declaratii pline de spume la numeroasele emisiuni sportive, sa acuze arbitrii, nasii, miticii si alte rude implicate in fenomen. Un moment nefast a fost acela in care din cauza datoriei trustului MediaPro catre Becali, acest Farfuridi al fotbalului a inceput sa tropaie zi si noapte la stirile ProTV. De aici a inceput si nebunia suporterilor incitati numai si numai de conducatorii de cluburi.

# 16 Eugen Borbely on 17.08.09 at 2:53 pm

Va mai aduceti aminte “We got the whole world” cantat de fanii lui Nottingham Forest? Cum suna “You’ll never walk alone” pe Anfield Road? Noi nu suntem capabili de asa ceva? Ba da, noi avem manelele lui Scooter sau alti “minunati” locali transformate in imnuri…Fair-play spune ceva? Da, cum sunt de colorati adversarii nostri, ce cara o unguroaica in stomac, s.a.m.d. Chiar atat de jos am ajuns? Pai atata timp cat presedintii ne aduc injurii, iar conducatorii cluburilor subventioneaza huliganismul, fotbalul si spectatorul civilizat vor sta la poarta stadionului. Nu se face educatie cu campanii agresive si manele. Dar, pentru ca traim in democratie, asa cum m-a contrazis cineva, modelele ni le alegem noi, nu se impun. Deci, la libera alegere domnilor…
Succes in continuare!

# 15 nime.n.lume sau de ce n-are ursul coada on 17.08.09 at 1:53 pm

Acum vine unul ca Becali si aranjeaza sa fie pedepsit clubul sa joace fara spectatori. Culmea ironiei!
Acum vrea sa scape de insasi scopul existentei unei echipa de fotbal.
De ce fotbalul e cel mai popular spectacol, adica are cei mai multi spectatori? Fiindca echipele joaca pentru spectatori. Ca jucatori iau bani multi e doar o reflectie a popularitatii spectacolului de fotbal si nu o rasplata dreapta a muncii si talentului jucatorilor, antrenorilor si conducatorilor din fotbal. In alte sporturi oamenii muncesc mai mult, jucatorii poate au mai mult talent dar bani mai putini. Spectatorii sant cei care le baga banii in buzunarele celor din fotbal. Si Gigi nu-i mai vrea!
Si Mitica aproba!
Asa a ramas si ursul fara coada!

# 14 nime.n.lume on 17.08.09 at 1:44 pm

Cred ca sant cauze multiple ce indeparteaza publicul de stadion, dar intradevar, ce barbat (tata, sot) isi mai duce familia la stadion?
A merge pe stadion a devenit sinonim cu a merge intr-o spelunca, un local foarte rau famat.
Nu vor oamenii sa mearga la stadion? Aiurea!
La CE din vara trecuta romanii spectatori nu au fost mai putin civilizati decat alti europeni. Dar atunci nu au fost galeriile de indivizi ne-educati care stau ca si capusele pe langa echipe.
Auzi, sa le mai si plateasca deplasarile cand joaca echipa afara.
Uitativa la ei: vedeti-i la televizor cand incep sa se bata!
Sant oameni cu care vreti sa va asociati?
E jalnic cum inteleg unii sa sustina echipa lor.
Mergeam pe Central in ‘78 - ‘80 si vedeam spectacol si in teren si in tribune. Atunci mi-a placut sa merg la stadion. Acum nici sa-mi platesti.
Nu televizorul ma opreste, ci comportamentul tribunei.
Animalic! Subuman!
Si din ce cauza? Multe cauze si aici. Dar una e legata de conducatorii din fotbal: gregari, inculti, lipsiti de bunul simt si de omenie.

# 13 dg on 17.08.09 at 12:33 pm

propuneri :
-sa se monteze panouri din tabla de 3mm de jur imprejurul terenului, inalte de min. 15 m ca sa nu se mai poata arunca cu brichete in teren
-construirea unui canal adanc de 3m si lat de 4m de jur imprejurul terenului, plin cu apa si populat cu aligatori infometati sa nu se mai poata intra neatorizat pe teren
-spectatorilor la intrarea pe stadion sa li se puna caluse in gura si sa li se lage mainile la spate cu catuse
-spectatorii sa nu aiba acces pe stadion decat cu aprobare speciala de la fifa si sas, numai in zile cand nu e meci
-data si ora de desfasurare a meciurilor sa fie anuntate doar la trei zile dupa desfasurarea lor
-pentru greseli de dictie, sa vedem si piese de teatru fara spectatori
-presa sportiva sa nu mai aiba voie sa scrie decat despre sah si filozofie
-ministerul sportului sa fie inglobat in min turismului si acesta , la randul lui, sa fie unit cu presedintia , pt ca si asa ministra de la plimbari e cuplata cu presedintele tuturor serbarilor campenesti din tara
-alte idei mai am , dar faceti-le macar pastea si apoi om mai vorbi
cu stima, dg

# 12 gogu on 17.08.09 at 11:31 am

**gazetar destept!Tu chiar te pricepi la toate?Ori ai terminat la Spiru toate specializarile de poti sa-ti dai cu parerea de tot ce se misca in tara asta! Esti cel mai antipatic gazetar si nu din cauza obiectivitatii tale ci a modului in care te bagi fara a avea habar.Si inca ceva:nu mai iesi pe post la realitatea tv.ca le strici reiting-ul, oricum numai prostii debitezi!

# 11 radu on 17.08.09 at 11:16 am

bai di-na-mo sigur tu nu ai nici o treaba cu Dinamo Bucuresti. Din comentariul tau reiese clar ca tu esti bizonul de care vorbesti. Din fericire esti pe cale de disparitie!

# 10 DI-NA-MO on 17.08.09 at 10:21 am

Spectatorii nu vin la meci din cauza culturii romanului, in sensul ca bizonul este vrajit de televiziunile comerciale care otravesc natiunea. Bizonul e dependent de subcultura care-l inconjoara, plus ca este un puturos nativ, deci mai bine sta cu botu-n televizor, bea bere si-si bate nevasta pentru insuccesul echipei favorite. Referitor la galerii, si astea sunt specifice bizonului roman, in sensul ca au o cultura si un comportament care nu difera cu nimic de gena profunda a romanului. Adica, romanul este agresiv si violent, stie toata planeta, este subcultivat si are o inclinatie aparte pentru injuraturi. Doar se lauda de cate orin are ocazia ca asa injuraturi nu are niciun alt popor. In plus, de ani buni vedem cum aceste injuraturi exprimate in cor sunt agreate de catre organele de ordine, care au legea la indemana, respectiv pot si trebuie sa sanctioneze comportamentul huliganic si proferarea de injurii in public. Dar lor, organelor, li se pare fireasca aceasta exprimare, caci, bineanteles, si ei sunt romani, deci au aceleasi preferinte, cultura si educatie ca si cei pe care ar trebui sa-i pedepseasca. De aceea, injuraturile in cor de pe stadioane sunt acceptate si chiar agreate de catre cei care ar trebui sa intervina. De la injuraturi aprinse la violenta este un pas foarte mic.

# 9 Punct si de la capat on 17.08.09 at 9:18 am

Politia sa-si faca treaba.
In occident te curenteaza de te …..pe tine.
Pun pariu ca daca ar intra tare in ei am intra si noi in normal.
Toata debandada asta este tolerata de “organele de ordine”. Platim tribut acestor cadre incompetente.

# 8 radu on 17.08.09 at 9:10 am

nu cred ca galeriile au indepartat spectatorii de fotbal. mai degraba circul jenant facut de presedintii de cluburi si acuzele permanente pe care si le aduc unii altora au dezgustat publicul. la aceasta a contribuit din plin si presa care a mutat intentionat centrul atentiei dinspre fotbalul ca sport inspre fotbalul ca circ si cancan. acuzele de blat, jignirile, insinuarile permanente au dus aici. si colegii dvs. d-le Octavian au participat din plin la indepartarea suporterilor de fotbal.uitati-va la intrebarile puse de reporteri la conferintele de presa: nu se refera la fotbal, sunt genul-cei de la echipa y au zis ca sunteti urat, ce parere aveti, ce raspuns ii dati? si tot asa. si atunci oamenii refuza sa participe la acest circ penibil care a luat locul fotbalului. vi se pare normal ca din etapa nr.3 sa se ceara arbitrii straini?

# 7 noway on 17.08.09 at 8:49 am

asta-i legea lui mitica. ne miram ca nu sunt suporteri pe stadioane, pai jandarmii, politia sau stewarzii iau bani degeaba ca multi altii in tara asta.
au pus camere video, au bagat stewarzi, ce le mai trebuie sa mentina ordinea, retardati si puturosi care nu-si fac treaba ca lumea!

# 6 un cititor on 17.08.09 at 8:36 am

…CEVA DE DINAMO ?

# 5 andrei on 17.08.09 at 7:48 am

nu credeti ca suspendarea stadionului din ghencea a fost premeditata chiar de catre patronul acestei echipe ? Amintiti-va ce urat a facut cand a primit suspendarea de 2 etape de la uefa insa, dupa incidente oarecum minore cu cfr care se puteau lasa cu o amenda, chiar becali este cel care a dat de inteles ca suspendarea terenului este o decizie corecta. De ce ? Pentru ca incepusera negocierile cu iancu pentru szekely(mi-e greu sa cred ca totul a inceput chiar in ziua scandalului din presa , sunt sigur ca tratativele se purtau de cel putin o saptamana)oierul stia cum va reactiona tribuna , asa ca si-a luat masuri, a pus de-o suspendare cu mitica, la tv apare numai el, aici e vina presei, e descalificant ca un post precum sport.ro sa-si transforme emisiunile in discursuri telefonice ciobanesti cu apelative gen “ma baiatule” la adresa celor din studio, pana la meciul cu dinamo spera in 3-4 succese (cu unirea, galati si doua cu irlandezii) care sa linisteasca fanii, prevad un succes facil al dinamovistilor in ghencea pentru ca tribunele vor fi pline si se vor rafui cu loja iar tensiunea se va transmite si in teren, mai ales ca steaua nu mai are jucatori cu experienta sau lideri pe teren, astia de acum se vor pierde usor

# 4 stelist 86 on 17.08.09 at 7:43 am

CIT DE CURIND NU VOM MAI AVEA SPECTATORI NICI LA CIRCUL POLITIC DIN ROMANIA!

# 3 andrei on 17.08.09 at 7:38 am

Baietelul meu a practicat fotbalul pina acum doi ani , la nivel de copii. In vara respectiva ,a venit firesc, vremea de a participa la un turneu pt copii. In tribune multi parinti , ce mi-a fost data insa sa aud si sa vad a intrecut orice asteptare . Copii injurati de parinti , huduieli adresate echipei adverse ( de parinti ) , injuraturi ca la usa cortului ( antrenori si parinti ) , pedepse fizice aplicate . Incercind eu si sotia sa temperam zelul unor “parinti” am fost pusi la punct si lasati fara grai , nu faceam parte din fenomen.
Cind baietelul meu a primit pt echipa ( fiind capitan ) trofeul acordat locului trei , am observat cu mirare ca nu se bucura , ma intrebam de ce ?
Mai tirziu , pe drumul spre casa a spus urmatoarele :
De astazi nu mai merg la fotbal .
Nu a mai mers , nu mai doreste nici macar sa priveasca la televizor , nu vrea sa mai auda de fotbal.
In acea vara baietelul avea 11 ani , din pacate realizez ca o parte din visele copilariei i-au fost furate mult prea devreme.
In cei 2 ani care s-au scurs am mai intinit copii ce au renuntat la fotbal din motive asemanatoare.
Oare merita sa lasam copiii sa practice fotbalul ???

# 2 corectorul on 17.08.09 at 3:04 am

cu riscul de a intra in vizorul blogarimii nationale marturisesc ca,in general sunt de acord cu punctul dumneavoastra de vedere.dar comportamentul galeriilor echipelor de fotbal nu e de competenta FRF,ci a Ministerului de Interne si a Ministerului Educatiei,in faza incipienta,binenteles!Mircea Sandu nu poate umbla din casa in casa prin satele din Ilfov,cartierele Ghencea,Giulesti,Ferentari,Pantelimon,etc…propovaduind bunacuviinta pe stadioane ,precum si iubirea aproapelui atat inauntru cat si inafara incintelor sportive!daca ati vedea galeria lui Betis,Atletico sau a unor echipe engleze…doar ca acolo politia da,nu se uita la baston!Hai Romania!

# 1 Madalin on 17.08.09 at 2:12 am

Cand muncesti 10 ore pe zi, 6 zile pe saptamana intr`un stres continuu la locul de munca, putini ar mai avea rabdarea sa priveasca un spectacol sportiv(in caz ca ar avea de privit unul). Sunt multe probleme care ar trebui aduse in discutie cand analizam tribunele goale de pe stadioanele Romaniei, nu doar mentalitatea siporterilor…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.