Rapide

De la “Viva Zapata!” la “Viva Gaz Metan”

Joia trecută, în Scoţia, după primele 45 de minute, am văzut fantoma lui Boro. Toată echipa Stelei părea formată din 11 bănei năuci. La sfîrşitul meciului am rostit titlul unui film celebru: Viva Zapata! După aceea am auzit că Steaua e o maşinărie de fotbal. Mi-am zis: bine că nu e un Mozart. După aceea, din aceeaşi gură de foc,  am auzit că Dumnezeu nu se mai implică decît 10% la fotbal. Căci dacă s-ar fi implicat 100%, Steaua ar fi fost campioană. Mi-am adus aminte ce i-a zis Ceauşescu lui Titus Popovici, cum că Dumnezeu nu există, fiindcă dacă ar exista, nu ar accepta ca marile puteri să se amestece în afacerile interne ale altor ţări.   

Vineri, după tragerea la sorţi în cupele europene, l-am auzit pe Adrian Porumboiu declarînd că atîta noroc cît are Steaua nu a mai văzut. Tot vineri am luat o hotărîre majoră: dacă tot nu mai am dreptul la Progesul, de-a lungul acestui campionat voi ţine cu Gaz Metan Mediaş. La nivel românesc, joacă adorabil. Au învins Craiova cu 2-1, de fapt au învins un ghinion de vreo 70 de minute. Niciodată nu-i uşor să învingi ghinionul. Seara, în Groapă, am decis să nu mai discut nimic despre Dinamo, ca să nu îl supăr pe bunul meu prieten, scriitorul Filip Florian, un suporter cum nu sînt doi în Consiliul de Administraţie. Oricum, Bonetti minute întregi mi s-a părut un halucinat. Dar dacă şi Ganea a ajuns să întrebe din două în două vorbe: “Înţelegi?”.

Duminică am văzut “cuibul de pasăre” din Beijing plin cu mii şi mii de chinezi care fluturau cîte zece litere latine: Forza Lazio! Forza Inter! Poate că imaginea asta e mai importantă decît însuşi Mourinho. Tot duminică am rămas consternat la cît de impasibil era Sir Alex cînd Chelsea a făcut 2-1 după un fault cît casa asupra lui Evra. Iar eu am sărit în aer cînd Rooney a egalat în ultima secundă. Dintr-un ofsaid clar. Şi ce? Dintr-o pasă divină a lui Giggs. Giggs care-mi ratează primul penalty. Ca duminică noaptea să-l văd pe Bergodi alergînd ca un adolescent după o iubită, cînd a egalat Kapetanos. Vorba lui Porumboiu: “Atîta noroc nu am mai văzut”… Şi de ce nu?

Miercuri, tot cu Porumboiu, adică în oraşul lui, în oraşul celui mai bun stranier, Wesley, Vasluiul nu mi-a putut scoate din cap hotărîrea de a ţine mai departe cu Mediaşul. La 0-2 încă munceau pentru egalare, iar Pustai recunoştea că nu a fost inspirat. Cine mai bagă asemenea texte? Noaptea, după 1-0 la Budapesta, un fenomen rar: din patru zări, patru oameni de fotbal - Mitică Dragomir, MM Stoica, Imi Ienei, Tolo - care ar putea avea atîtea dezacorduri între ei, spuneau imediat că le-a plăcut cel mai mult jocul lui Ghioane. Ca şi mie.

Atenţie! Ritmul accelerat al acestui articol este dictat de mîhnirea încercată la eşecul Rapidului, la Urziceni, unde nu merita nicicum să piardă. Mă înţelegi?

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 marius on 14.08.09 at 3:58 pm

bv,maestre!

# 21 victor L on 14.08.09 at 2:42 pm

Sanatate, domnule Cosasu.
Rapidul o sa piarda (pe merit) azi la Timisoara.

# 20 vasile_00 on 14.08.09 at 12:25 pm

Multe, multe aplauze pt articol!!! Oare Buzarin, Sendre, Niculescu, Ioanitoaia, etc. citesc astfel de articole sa invete si ei cum poti scrie articole exceptionale (chiar daca uneori se strecoara si mici erori) fara sa provoci sau fara sa incerci sa provoci scandal!!!

# 19 Daniel on 14.08.09 at 11:51 am

E prea valoros articolul si stilul in care e scris pentru vremurile actuale. Parerea mea. Avem un zeu printre noi.
Respect infinit!

# 18 adidas on 14.08.09 at 11:27 am

ei si daca a avut steaua noroc este ceva rau?
roma cum batut cfr la cluj din 2 faze la poarta?
…norocul tine cu cei buni

# 17 bhuttu on 14.08.09 at 10:52 am

Maestre, e ciudat sa scrieti intre aceleasi coperti cu de-alde Fornade si Radulescu.

# 16 Kukubau on 14.08.09 at 10:31 am

EXCELENT articol !….
Toata stima, Maestre !!!

# 15 Ianny on 14.08.09 at 10:27 am

Nu.

# 14 Armanovici on 14.08.09 at 10:19 am

@d(r)ac: a fost offside clar, fara dubii la golul lui rooney.
Sanatate maestre!

# 13 un stelist plictisit on 14.08.09 at 10:18 am

Keloo, desi Maestru’ probabil a invatat sa scrie cu penita si tocul, cred ca acum foloseste un computer sa isi scrie articolele, asa ca a transferat romantismul la o tastatura :)

# 12 Armanovici on 14.08.09 at 10:17 am

@d(r)ac: a fost offside vizibil din avion la golul lui rooney, numa daca aveai tv-ul inclinat spre dreapta la 90 de grade sau ochelari de cal in dungi nu vedeai offside.

# 11 kELOO on 14.08.09 at 10:02 am

Te inteleg, Maestre! Respect pentru scriitura legata asa… ca pelteaua sa zicem, o scriitura simpla, concreta si in acelasi timp atat de romantica! E atata romantism in penita dvs. Maestre…..

# 10 asparagus on 14.08.09 at 9:51 am

Radu Cosasu este un titan al cronicilor sportive. Este o incantare sa citesti o pagina de cronica.Bravo, MAESTRE!!!

# 9 Cipri on 14.08.09 at 9:49 am

Excelent!

# 8 liviu on 14.08.09 at 9:26 am

Te’ nteleg maestre dar pe “dulau” nu’l inteleg defel cu arbitrii lui cu tot. Iar Steaua a patit cum patesc uneori echipele mari (!?) gen Real , Chelsea care mai fac cate un egal colo dar pana la urma dovedesc adversarul pirpiriu. Sanatate multa!!!

# 7 bico on 14.08.09 at 9:23 am

si mie imi place gaz metan medias dar tot as vrea sai cafteasca rau steaua si sa ia titlul

# 6 cattani on 14.08.09 at 9:15 am

S-o luam babeste: Stimabile dupa cum se stie Ceausescu era inteligent, dat complet neinstruit si cu mari carente de educatie. Se dadea ateu, dar pe ai sai parinti i-a dus la loc de odihna vesnica cu cate patru popi si a facut colive sa sature regimente de gura-casca. Totusi cred ca in sinea lui un tarus de frica tot se strecurase. Obraznicia proverbiala ragateano-olteneao-tataro-tiganeasca, l-a facut sa sfideze continu pe Creator demolandu-i Bisericile si rasplata a sosit sub forma plutonului de executie dupa rusinea unui proces nedrept. De fapt nu Dumnezeu l-a pedepsit ci Nicolae insasi. Steaua a jucat de-a lungul anilor si mai bine si mai prost, dar indubitabil datorita unor valori strict fotbalistice a facut performanta, chiar mare performanta. Ignorand factorul Becali, desi i se pot atribui unele merite in prezenta de 3 ori consecutiv in grupele Ligii Campionilor dupa play-offuri jucate pe teren, actuala conducere tehnico-administrativa a demarat un program de intinerire masiva in scopul reabordarii marii performante(si spre gloria patronului). Cei 11 bezmetici banei totusi au castigat si s-au calificat eliminand o echipa britanica. Sa lasam viitorul sa ne releveze daca drumul Stelei e cel spre succes, fara sa fim rautacios ironici sau malitiosi. PS. Domnule Cosasu, v-am citit vol.2 din Opere Complete si sunt curios daca mai faceti cronica, recenzie sau critica de film. Unele comentarii m-au amuzat, altele sunt savuros de naive, dar cele mai multe sunt oneste si cred ca vi le insusiti si azi.

# 5 Costi on 14.08.09 at 9:08 am

Mi-a placut cand ati pus acel “si ce?” dupa “dintr-un ofsaid clar”. Parca am vazut un copil indragostit de minge. Frumos!

# 4 Adrian on 14.08.09 at 3:51 am

Asa e maestre. Rapid nu merita sa piarda, dar fotbalul se joaca pe goluri, iar eu, ca rapidist de la venirea lui Mircea Lucescu in Grant simteam ca nu o sa marcam. Dar asta e. Ghinionul de la Urziceni se poate transforma in noroc la Timisoara, cine stie?

# 3 d(r)ac_impielitzat on 14.08.09 at 3:13 am

Arrggghhhm, pardon, nu a fost offside la golul lui Rooney!

Anafara de eroarea asta articolul a fost o placere. E trist sa vezi cum o echipa care “merita” sa castige paraseste terenul infranta, stiu. Totusi, tine numai si numai de subiectivism. In sportul asta daca vrei sa spui ca ai fost mai bun trebuie sa inscrii cu una bucata gol mai mult decat adversarul. Poti sa spui ca ai avut control mai bun, ca ai avut posesie mai buna, mai fluent, mai ce vrei tu, dar, ATENTIE, nu mai bun!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.