Atenţie, pericol de euforie!

După acest 2-2, de-abia acum trebuie să rezistăm. La ce?

Recunosc: ieri l-am invidiat crîncen pe Sir Alex Ferguson, antrenorul Manchesterului nostru. Decizia şi precizia cu care prevedea că Realul va fi un dezastru în sezonul viitor, că Ronaldo nu va face mai nimic, m-au îngheţat şi m-au învineţit. De ce nu am şi eu puterea asta de a profetiza? De ce mă tem de orice pronostic - în sport, mai ales în sport, căci în politică nu mă interesează?

În Turul Franţei, încă de cînd a declanşat atacul său pe Verbier şi a îmbrăcat tricoul galben, era clar că Turul e al lui Contador. Din cîteva pedale bine articulate, “băiatul” - mă obsedează acest termen pentru tot ce e familiar… - i-a lămurit pe toţi şi după aceea nu a mai avut nevoie de nici un alt atac; totuşi, după Verbier, nu m-am hazardat în a-i pronostica victoria, era prea uşor şi, ca de obicei în sport, riscant. Am preferat să-i laud simţul tactic, inteligenţa în cursă, chiar perfidia. Termenul l-a enervat rău pe un corespondent, mesarozius12, care m-a acuzat de “o neînţelegere amplă”: cum de nu am priceput că în acel moment-cheie, cînd l-a întrebat pe Kloden dacă mai poate şi “ăla a zis că nu”, Contador s-a dus “mai departe… Perfid? De unde perfid? Perfidă a fost echipa lui în care nimeni nu l-a susţinut deloc”. Prea bine. Şi cu cine s-a dus mai departe Contador, că doar nu s-a dus singur? Exact cu fraţii Schleck, adversarii Astanei lui, aducîndu-l, printr-o frumoasă colaborare, pe Andy pe locul 2 şi “pedepsindu-şi” astfel echipa care nu-l susţinuse… Ca în ultima etapă de munte să-l ajute bine pe Lance să-şi păstreze locul 3. Doza de viclenie nu se analizează în nici un laborator. Nici un campion nu va fi suspendat pentru că i s-a găsit în organism perfidie.

Acum, la orizont se profilează returul de la Timişoara cu Şahtior, după un meci ca de atîtea ori eroic, cînd o echipă marchează pe două contraatacuri pornite dintr-o redută asediată timp de 80 de minute. Meci indiscutabil şi aiuritor, dacă cei doi comentatori nu mai ştiau ce să le ţipe timişorenilor la 2-1: “Ieşiţi la joc… Ba nu, ţineţi mingea, trebuie să rezistaţi!”. Aşa era, dar abia de acum trebuie să rezistăm. Aş urla: atenţie, pericol de euforie! Gigel Bucur, cel care mi-a dezminţit viguros părerea că nu se descurcă printre străini, o spune cel mai echilibrat: “Şahtior joacă mai bine în deplasare şi rămîne principala favorită!”. Nu mă avînt în pronosticuri. Deţin o veche informaţie: cînd Tony Blair a venit în România, consilierii lui i-au transmis pe un colţ al discursului: atenţie, popor emotiv!

14 comments ↓

# 14 indimar on 31.07.09 at 10:23 pm

Ca era favorit Contador ,o stia toata lumea , ca nu va fi sustinut o stiau doar cei de la Astana si Lance saracul , de ce sarac ? pt. ca l-au amagit directori si coechipieri care trebuiau sa-l sustina si sa-i stice pedala lui Contador ! Aceasta victorie a lui Contador , victorie si impotriva echipei sale Astana , face din TURUL FRANTEI in 2010 sa fie cea mai disputata si patimasa chiar din clipa cand s-a terminat .

# 13 zamfir ionut on 31.07.09 at 1:19 pm

Pericolul de euforie nu exista atunci cand 85 min. nu ai reusit sa faci aproape nimic nici sa te aperi nici sa ataci nici sa tii mingea! Cand simti ca adversarul iti este net superior nu ai cum sa devii euforic indiferent de rezultat! ,,Ulciorul nu merge de multe ori la apa,, se potriveste dupa acest meci.

# 12 vasscos on 31.07.09 at 10:58 am

Asta inseamna presa sportiva, toata stima domnule Cosasu.Cat despre sir Alex ce sa intelegem ,ca Ronaldo sub bagheta lui era meserias si odata plecat la Real a devenit un jucator obisnuit?Parerea mea,pe care nu ma feresc sa o sustin, este ca Ronaldo nu este nici pe departe megajucatorul care sa merite 90 si ceva de milioane si va dovedii asta cat de curand

# 11 bhuttu on 31.07.09 at 9:32 am

“Manchesterul nostru”… Maestre…. tot respectul!

# 10 Ianny on 31.07.09 at 9:17 am

Daca Poli joaca un nefricos 2-6-6-2, va face cel putin un egal! Dar cine stie ce va face Poli de frica… de, Banat, Banat, dar tot in Romania se chiama ca esti!

# 9 PaSo on 31.07.09 at 9:12 am

D-le Cosasu, multumim ptr. astfel de articole.In ziua de azi poti numara pe degete articole competente si pertinente.Poli va avea si in meciul retur nevoie de mult noroc, dar cine nu are nevoie de asa ceva!

# 8 boaba on 31.07.09 at 8:47 am

Numai bine, mastre. Contador s-a dovedit cu o clasa peste toti (asta daca sangele nu o sa-l contrazica!), dar pentru mine Andy a fost omul care a a adus emotiile intr-un tur placid, din punct de vedere sportiv, caci, cum spuneti si dvs, se vedea de pe Verbier cine va castiga. Andy a scos cartile pe fatza si a inceput sa pluseze. A aruncat tot in lupta si a castigat odata, cand a urcat pe doi, iar altadata, cand a incercat sa-l urce pe Frank pe trei, a pierdut. C-asa-i in tenis! De mult n-am mai vazut un rutier care sa mizeze totul pe cartea atacului. Ne invatzasem cu victoriile plictisitoare ale lui Amstrong. De la Cicken Rasmmusen nu am mai avut un scenariu frumos, dar pe asta l-au cam prins cu oua stricate. Sper intr-o batalie titanica pentru turul de anul viitor: Andy vs. Contador (si eventual vs. echipa lui Lancea, caci nu mi-e cam greu sa-mi imaginez ca americanul se va putea tine de cei doi pe munte).

# 7 victor L on 31.07.09 at 8:36 am

Sanatate, domnule Cosasu.
Si, Poli se califica. Sint emotiv.

# 6 Daniel on 31.07.09 at 3:13 am

Sa ne bucuram cu totii. Radu Cosasu este cel putin la nivelul lui Ioan Chirila.
Domnule Cosasu, va multumesc. Din tot sufletul meu de om de 31 de ani. Sanatate tuturor!

# 5 gicu on 31.07.09 at 3:04 am

Sanatate, maestre!

# 4 Oti on 31.07.09 at 2:08 am

Frumos,maestre.Eu as merge pe mana lui Ferguson,mi se pare ca Realul de astazi e un fel de Astana,cu mai multi lideri si antrenor incapabil sa-i stapaneasca si sa impuna o linie comuna.
Cat despre meciul de la Donetk,da,a fost aiuritor,ca si intreg comentariul live,pe acel post de nisa.M-am uitat in seara asta pe ProTv,la meciul Stelei,si primul meu gand a fost: “ce fumos se vede fara banda aceea cu mesaje pe care Antena o pune pana si cand joaca nationala!” :)

# 3 filip on 31.07.09 at 2:06 am

frumos articol..eu personal sunt de parere ca si acasa Timisoara trebuie sa joace in aparare dar nu chiar ca la Donetk caci este singura sansa pt ca stim cu totii ca daca ii lasi sa joace la contraatac sunt f periculosi si se poate intampla excat ca si in tur adica 2 suturi pe poarta 2 goluri asa ca parerea me a este ca sa joace in aparare si pt asat Sabau are timp sa mai omogenizeze un pic apararea…eu cred ca se poate un 0-0 sau un 1-1 sper si cred asta…succes Timisoarei de la un stelist….

# 2 mike on 31.07.09 at 1:51 am

dragutz finalul :D

# 1 Radu B. on 30.07.09 at 9:46 pm

Hai Poli!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.