Foarte jos

În special la nivelul galeriilor, fotbalul nostru este sărac, asocial şi foarte în urmă

Politica şi politicienii: o porcărie! Sigur? Destul de sigur. Dar nu foarte sigur. De fapt, nu prea sigur. Cîteva din numele mari şi grupurile măricele afiliate fotbalului s-au străduit, peste vară, să dezmintă monopolul politic asupra mizeriei. Cu cine trebuie început? Greu de spus.

Poate cu Sven Goran Eriksson, vestitul vînător de contracte grase care s-a făcut deodată mucenic şi a aterizat la Notts County, în străfundurile Diviziei a III-a engleze. Camuflajul a fost perfect gîndit: Notts County are în posesie perpetuu titlul de cel mai vechi club din lume. Eriksson jură că s-a simţit dator să slujească clubul şi muzeul Notts County. Adevărul e că Notts are un patron nou, un Al-consorţiu-bin-arab care oferă 2 milioane de sterline pe an. Salariu de Divizia a III-a, echivalent cu suma tuturor salariilor de Divizia a III-a. Dar Eriksson are rivali. După Man City şi Notts County, încă un club englez s-a livrat unui proprietar miliardar arab. City e în buzunarul lui Şeic Mansour, Notts County e la Al Thani şi, mai nou, Portsmouth e la Al Fahim. Noul regim contrastează întrucîtva cu demnitatea austeră a acestor cluburi străvechi, dar o mînă bine pusă la nas şi o alta bine întinsă, cu palma deschisă, scutesc de orice interferenţă a caracterului. Ar mai fi de aminit şi zvăpăiatul mercenar suedo-bosniac Zlatan Ibrahimovici. Prea delicat pentru un sezon cu Juve în Serie B, Ibrahimovici s-a îndrăgostit de Inter. Şi mai nou de Barca. Nu ştiu de ce, dar ceva mă face să cred că Ibrahimovici nu va îmbătrîni la Barcelona.

Însă premiul cel mare pentru amărăciune şi stricăciune internă revine celor două turme care au asigurat continuitatea unei porcării aproape uitate. Două trupe de burtoşi fără creier s-au înjurat peste jandarmi în Ghencea. O  mîndreţe de jurnalist maghiar a reuşit să scuipe obiectiv pe direcţie românească. Steaua-Ujpest a fost un meci banal care a demonstrat în mod excepţional că fotbal-publicul pur sînge e mult-mult în afara şi înapoia societăţii. Şi în România, şi în Ungaria. Parcă ne duşasem şi ne curăţasem de mizeria tribală a urii comune, nu? Aici, fotbalul nostru e sărac, asocial şi în urmă. Pentru că şi-a gonit publicul şi şi-a poftit lumpenul. Pentru că ţine cu Vadim şi cu Becali şi e mai jos decît ei. Mai jos decît politica, adică foarte jos.

8 comments ↓

# 8 marius s.galati-DINAMOVISTUL on 30.07.09 at 4:00 pm

Cu un ochi dupa osanza politica,cu alt ochi dupa mantuirea prin scris,domnul TRUman CAPOTEAZA (se arunca barbateste de smaltul bordurilor cu fruntea cea lata)lamentabil cand ne prezinta lumea prin ochelatii(ochelerii,ochelarii)sai cenusii:nici o jena ca tara noastra “este saraca”,nici o vorba “asociala”cand vine vorba de menirea pe care trebuie sa o aiba un parlamentar european care trebuie sa impiedice ,de la nivelul sau, jugul financiar al fondurilor monetare internationale aruncat peste umerii viitoarelor patru generatii de romani(ma refer la imprumuturile impuse din afara si care-i sunt la fel de indiferente d-lui TRUman CAPOTE asa cum domnului sau bunic ii este indiferenta “TEORIA SUPERSTRINGURILOR”),nici o viziune asupra sentimentelor proprii ,nevoite sa citeze manufacatorii Notts Countyniene si sa uite ca aceasta tara “foarte in urma” este de fapt ultima vertebra lombara inaintea primei vertebre coccigiene!Da,mda,DISCIPLINA NATIONALA!DIS-ci-PLI-na!POATE DISCIPLINA DE PARTID,maybe!(Maybe,draga!)

# 7 skrap on 30.07.09 at 2:32 pm

spui ca fotbalul e in urma societatii ? gresit, face parte din societatea noastra creata de politicieni, respectiv vreo 33% PDL , 33% PSD si cam 6% vadim si becali. Voi, politicienii, ne-ati facut sa nu mai mergem la vot iar voi, ziaristii, ati scris inaintea meciului steaua-ujpesti de ura romano-maghiara, publicati toate ineptiile oierului iar de fotbal nu scrieti aproape nimic. Pentru ca nu va pricepeti. Ca si la politica de altfel.

# 6 scula lu` Byron on 30.07.09 at 11:53 am

TRU ca am banuit ca dupa e iti rezolvi ituatia financira ai sa incepi sa scrii despre falsa conditie umana -cea dependentei de materie, dar iata ma insel. Scriitura ta -in ciuda tehnicii pe care ai insusit-o, a usurintei de a “imbarliga” cuvintele, scriitura ta deci, nu face nici u penny! Caci, e falsa! …mai cugeta -esti inteligent, ai sa ajungi la concuzia ca: ori scrii despre sufletul si lumea spirituala a omului, ori te lasi de scris, caci curand nu ai sa mai ai cui scrie!

# 5 Pacuiul lui Soare on 30.07.09 at 11:08 am

d-le TRU, nu va vine sa va tineti mina la nas cind le intilniti pe EBA, Elena Udrea Sexy-Buzoianca si mai ales pe marele manager Monica Ridzi ??? Mai aveti tupeu sa vorbiti de Vadim si de Becali? pai astia sint pistol cu apa fata de cele 3 parasute specializate in capusarea bugetului.

# 4 vasile on 30.07.09 at 10:59 am

daca stam drept si judecam strimb (sau invers) , iubirea de vecinul ungurean , de citeva sute de ani e alimentata de batalii mici, dar cu mare trecere in balade, doine , poezioare etc.
Publicul de pe stadion e un fel o monstra de societate contemporana (cu povestitoru’) cu bune si rele. poate ca publicul de pe ghencea e un pic mai destept , am zis un pic, pt ca cere -si oricum nu o sa primeasca- “demisia” “ciobanului”.
Dar cum toata lumea face analogii cu revolutia franceza -ca tot se vor implini 20 de ani- circula pe vremea revolutiei franceze urmatoare zicala ” Cum e stapinu’ asa si sluga” .
Cit timp o parte din suporteri vor primii bani de la club pt deplasari, steaguri etc. adica vor slugarii pe cel care da bani putem sa aplicam zicala frantuzeasca.

Pina la urma publicul decide cit circ si cita piine vrea. problema e cind nu are piine dar vrea circ . Eu cred ca un suporter cu burta plina e mai optimist ,un pic mai lenes, fara chef de bataie si cu perspectiva viitorului. un suporter flamind e pesimist fara perspectiva si in cautare de raspunsuri imediate , n-are rabdare cu nimeni nici macar cu echipa.

# 3 costel on 30.07.09 at 10:09 am

Cand in tara lu Iliescu, Voiculescu si Patriciu ,Traian Ungureanu, Cristi Preda si Sever Voinescu aleg sa se bage eu zic c- ar trebui sa ne bucuram.Am ales sa raman doar alegatorul de la urne, pe stadioane deocamdata duca-se cine-o vrea…….

# 2 mos ene on 30.07.09 at 4:08 am

Corect. Deci suporterii sunt vinovatii principali pentru starea in care se afla natiunea. Nu politicienii ultra corupti care ne conduc, nu spagarii de ultima speta, nu cei mai mari hoti din parlament care fura tara de 20 de ani, nu ei sunt vinovati. Vinovati pentru starea natiunii sunt niste cretini cu 3 clase, beti si fara creier, care se injura pe stadion. Ei sunt adevaratul cancer!!!!

# 1 nime.n.lume on 30.07.09 at 2:05 am

felicitari dle TRU! dar nu va invidiez!
Ati gasit un domeniu mai jos decat politica: fotbalul!
Si dumneavoastra santeti implicat in prima si monitorizati pe a doua sau pe ambele?
Doua maini la nas!
E haios cum se vad aste doua domenii de departe: parca sant una si aceleasi contopite cu toata Romania.
Am vazut cancerul societatii romanesti, adica dusmanul: Publicul din stadioane si alegatorii de la urne santem noi!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.