Cristi sau Ridzi?

Nu Cristi Tănase e mai bun ca ieri, ci milionul e mai mare

Politica regalităţii ne-a lăsat o zicală: Nu dai jos de pe tron un suveran, dacă n-ai altul mai bun în loc. Zicerea e valabilă, cu unele adaptări, şi în presă: nu abandonezi un subiect, dacă n-ai altul, care să bage publicul în priză. Mă tem însă că multă vreme madam Ridzi şi nerozia ei de patrimoniu vor rămîne un subiect de referinţă şi că transferul lui Cristi Tănase, oricît de mult suspans i se va injecta, va fi doar un subiect de pasaj.

Cum se întîmplă de regulă în săptămînile obosite de după un mare scandal, se pierd din vedere resursele latente, ascunse ale unui subiect de umplutură. Fiindcă un fotbalist de un milion de euro, oricît ar fi el de licitat de Steaua, nu-i o valoare, ci o poveste, o discuţie să mai treacă timpul, o găselniţă de umplut pagina. Ce-i realmente subiect, în acest transfer cu tam-tam publicitar, e orbul găinilor la impresari şi la investitori. Cum dracu’ n-au văzut ei, pînă a nu-l aduce Răzvan Lucescu la Naţională, că Tănase e o afacere? Că doar Piteştiul nu-i Rio de Janeiro, să ocoleşti jumătate din planetă, pentru a-ţi da seama pe viu cum ştie cu mingea piciorul băiatului. Adevărul e că şi văzutul e o meserie, dacă nu cumva una mai grea decît vîndutul şi cumpăratul. Dacă firma Becali e chiar atît de pricepută, pe cît vrea ea să pară, de ce nu l-a mişcat pe Cristi Tănase de la judeţ cînd acesta avea douăzeci de ani?

Răspunsul nu poate fi decît unul: în urmă cu nişte ani, cînd Cristi Tănase promitea să devină un jucător de un milion de euro, milionul era mic. Astăzi, nu Tănase e mai bun, ci milionul e mai mare. Nici Ridzi n-ar fi fost mare subiect de fraudă anul trecut sau în anii trecuţi cînd se fura cu zecile de milioane. Am putea spune că leacul la orbul găinilor e o criză financiară mai lungă. Ce face legătura între subiectul Ridzi şi subiectul Tănase e discuţia mare la suma mică. Miza de numai un milion, la transferul cel mai mediatizat anonim al verii, îmi pare un anunţ de convalescenţă la bolnavul  fotbal. După ce a fost prostit să dea în neştire milioanele pe nişte străini cu probleme mai mari la creiere decît la glezne şi la genunchi, patronul Stelei se ţine cu mîna de buuzunar, cînd e să-l cumpere pe magnificul care o să facă iarăşi o campioană din Steaua. Aceasta să fie oare pricina că entuziastul Gigi a devenit peste noapte un ponderat?

În ce mă priveşte, eu văd lucrurile de la înălţimea unui munte mult mai mic de bani. Cristi Tănase e un jucător bun de duzină, extras din pluton într-un timp favorabil jucătorilor mai buni din mulţimea celor de duzină. O să-mi cer scuze pentru defectul meu la fler, după ce-l voi vedea pe marele scund Tănase jucînd nemţeşte zece, douăzeci de meciuri la rînd.      

8 comments ↓

# 8 g on 28.07.09 at 12:14 am

mda, ticule, nu prea ai memorie. nea pitzi l-a adus la nationala pe cristi. apoi decat sa iti dai asa cu parerea tavitza…

# 7 Sibelius on 27.07.09 at 8:47 pm

Fabregas, uiti ca Reghe tot de la Steaua a plecat, asa cum uiti de esuatii lui Dinamo si sterge-banci plecati de la Rapid. Vlad Munteanu a plecat alungat de la Dinamo, iar Craioveanu nu are ce cauta in lista aia el fiind cu totul alta generatie.

# 6 fabregas on 27.07.09 at 5:54 pm

Soarta lui Tanase la stâna Ghencea nu va fi alta decât cea a potenţialilor să-i predecesori, mult mai “celebri” decat el: Rădoi (visul unui tranfer ratat definitiv după ce l-au aburit cu oferte care mai de care mai fabuloase si cafele la matineu cu Mourinho), Dică rătăcit la Catania şi nici nu mai ştie nimeni de el, Neaga ajuns prin stepele Asiei si la fel de anonimizat azi, Pleşan pierdut definitiv după ce a eşuat tot la stână, şi lista rataţilor ar putea continua. În schimb, jucători precum Craioveanu, Sergiu Radu, Reghecampf sau Vlad Munteanu, mult mai putin cotaţi în ţară decât Tănase, şi-au construit cariere apreciate în străinătate. Interesele meschine ale clanului machidonilor pot distruge în continuare dacă nu există capete limpezi.

# 5 adidas on 27.07.09 at 1:51 pm

pai de ce sa va cereti scuze deocamdata chiar este de duzina daca va confirma ramane de vazut

# 4 rsss on 27.07.09 at 11:24 am

Daca e pe mana fam. Becali ajunge la lustruit.Veti vedea in 2 ani.

# 3 SS on 27.07.09 at 9:20 am

nu Lucescu l-a descoperit si l-a adus la nationala.
L-a folosit constant Badea. la Pitesti si l-a observat Piturca si l-a selectionat.
Ca jurnalist ar trebui sa fi mult mai informat…

# 2 camouflage on 27.07.09 at 8:00 am

“Cum dracu’ n-au văzut ei, pînă a nu-l aduce Răzvan Lucescu la Naţională, că Tănase e o afacere?”

Nu cumva Piţurcă este cel care l-a adus pe Tănase la Naţională?

# 1 Radu B. on 27.07.09 at 12:29 am

Sînteţi cam invidios pe el, că el o să ia bani lustruind banca (sau tribuna nemţilor) şi ascultînd manele nemţeşti…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.