Triumful criptologiei

Aveţi grijă ce spuneţi la telefon. Un banal ”Să ne vedem sănătoşi” poate fi interpretat ca o tentativă de mituire

X stă la masă cu familia cînd îl sună  Y. Dialogul ce urmează e autentic şi înregistrat:
-Alo! Salut, ce faci?
 -Bună! Sînt la masă…
 - A…! Poftă bună! Ce mai faci? Toate bune?
 - Da.
 - OK. Nimic. Te-am sunat să te salut.
 - Da.
 - Şi să fim sănătoşi
  - Da.
 - Păi ştii cum e?
 . Toată lumea. Toată lumea sîntem.
 - Asta e! Da.
 - Bine.
 - Să ne vedem sănătoşi. Să fie…
 - Bine.
- Mai bine ca… la anu’…
- Sănătate!
- Sănătate! Numai bine!

Sînt sigur că n-aţi înţeles nimic. Ei bine, sînteţi nişte naivi, e vorba de MITĂ! Nu vă lăsaţi înselaţi de aparenţe, fiecare replică are o semnificaţie ascunsă.  Să vă traduc:“Sînt la masă” înseamnă “Mi- e foame şi aş vrea să mănînc”, adică X are nevoie de bani.  Prin “Poftă bună”,  Y îi semnalează că a înţeles şi că i se pare justificată “foamea”, şI, în consecinţă e dispus să îl plătească. Urmează de trei ori “Da” adică X dă de înteles că e deschis oricărei propuneri şi e gata să colaboreze. Cheia întregii convorbiri stă în replica lui Y: Să ne vedem sănătoşi. Sa fie mai bine ca la anu’.” Aici trebuie să-i lăsăm pe criptologii din procuratură. Iată interpretarea lor, aşa cum apare în dosarul de urmărire penală:  “Rezultă că inculpatul Făcăleaţă Liviu Ilie i-a dat (lui Sorin Corpodean) în data de 24.12.2008 suma de 15.000 USD şi în prezent îi oferă o sumă mai mare.”  Şi voi, naivilor, credeaţi că e o simplă discuţie între doi amici.

Consecinţe.
În urma acestei convorbiri, coroborată cu alte probe indirecte, Corpodean a fost arestat 15 zile şi pe jumătate distrus ca om. De la bun început presa l-a considerat vinovat. Undeva a apărut fotografia casei sale impunătoare, ca argument pentru o bunăstare obţinută fraudulos. În realitate, casa era a vecinului său . La percheziţie, lui Făcăleaţă i s-au găsit acasă, pe lîngă ceva efedrină şi vreo 30 de mii de euro. Puteau să fie economii,  puteau să fie bani de la Penescu, destinaţi arbitrilor  şi palmaţi deocamdată de omul său de încredere. Bineînţeles că justiţia este singura care va decide dacă Sorin Corpodean e vinovat sau nu, dar pînă atunci  mă întreb, cu riscul de a părea patetic şi mituit: pentru aşa ceva aţi băgat un om în puşcărie?

12 comments ↓

# 12 drucker on 25.07.09 at 2:23 pm

ai uitat sa decriptezi efedrina gradinescule :)

# 11 koll on 25.07.09 at 2:01 pm

@@@asta este sta inchis pana i se dovedeste nevinovatia,intr o tara civilizata precum franta poti sta pana la doi ani inchis si dupa iti pot spune nevinovat ,deci ganditiva ca se poate intampla asa intr o tara de o mie de ori mai civilizata ca romania,democratie…..

In toata lumea civilizata se DOVEDESTE VINOVATIA

# 10 adidas on 25.07.09 at 12:12 pm

asta este sta inchis pana i se dovedeste nevinovatia,intr o tara civilizata precum franta poti sta pana la doi ani inchis si dupa iti pot spune nevinovat ,deci ganditiva ca se poate intampla asa intr o tara de o mie de ori mai civilizata ca romania,democratie…..

# 9 gabriel on 25.07.09 at 11:34 am

eu nu stiu daca dl. Gradinescu are sau nu dreptate! EU stiu doar atit si anume:pt. un arest preventiv trebuie sa fi un pericol public! ce grad de periculozitate publica reprezinta un arbitru? sau un conducator de club?se poate influenta o ancheta si din arest! dar cum in Romania totul este o politica de prost gust indiferent de domeniu nimic nu mai ma mira!mai ales ca pe timp de criza procuratura cheltuieste banul public pentru aresturi preventive!

# 8 Adrian on 25.07.09 at 10:29 am

Emil, chiar pe Corpodean te-ai gandit sa-l aperi? Pe acest arbitru fara scrupule, care a stricat atatea meciuri? Cel caruia i se pregatea sefia CCA? Eu inteleg ca astea nu sunt probe, desi poate ai remarcat limbajul folosit de Netoiu, Becali, Mititelu. Jargonul asta mizerabil, folositi de niste oameni certati cu legile si cu gramatica romana. Numai amintindu-ti cate partide a stricat Corpo si ar fi trebuit sa scrii altceva. Cum ar fi, cand bagati RCS in America, sa vad si eu meciurile legal, ca m-am saturat de atata clandestinitate!

# 7 titi on 25.07.09 at 10:27 am

poate ne explica dl gradinescu,ca tot e mare criptolog ( o fi lucrat si analist la CIA, mai stii ) discutii intre gigi becali si bucur inainte/dupa meciul buzau-steaua 0-1 si desigur discutiile cu dl bucsaru inainte/dupa jenantul meci al stelei din ultima etapa,cand a reusit sa prinda un loc 6 tras de par…si o ultima intrebare: cand veti face o mare bucurie microbistilor din Romania,renuntand a mai comenta meciuri la tv ?

# 6 iancu on 25.07.09 at 4:22 am

trebuie mentionat altceva: nu procurorii l-au bagat in puscarie; un judecator a facut-o pe baza dosarului intocmit de procurori

# 5 IO on 25.07.09 at 2:41 am

Poate dna stie ceva mai mult decat tine. mesaje de genul acestra sunt in toate limbile, banuiesc. asta nu inseamna ca sunt simple vorbe. Un mic exemplu, un anunt aparent inocent are o semnificatie criminala. “ski bunny” poate insemna in jargon sex la schimb cu cocaina.

# 4 Microbeast on 24.07.09 at 11:29 pm

Imi lasati un gust amar domnule G., nu e imposibil sa aveti dreptate, dar eu am vazut multe meciuri arbitrate de acest Corpodean, arbitrate jenant pro Dinamo, semifinale de Cupa Romaniei, de ex. cea cu Astra, pentru ca dumneata sa vii acum si sa zici ca e o facatura. Am senzatia ori ca vreti sa aratati ca sunteti extrem de obiectiv, scriind contra curentului.***

# 3 marius on 24.07.09 at 8:59 pm

nu cred ca l-au arestat doar pt atat

# 2 adi on 24.07.09 at 8:29 pm

Pareri avem cu totii insa in arest ar trebui sa se ajunga pe certitudini!

# 1 Să fim sănătoşi! La cap! | Hilar TV on 24.07.09 at 6:45 pm

[…] Spre deosebire de colegul, prietenul şi fostul meu coleg de liceu Emil Grădinescu am altă părere despre Sorin Corpodean. Despre arbitrul şi învinuitul Corpodean. Despre cazul Corpodean. Şi pentru că nu practicăm cenzura, nici directă, nici indirectă, nici explicită, nici implicită, am ales această cale de a-i răspunde lui Emil. În locul unor priviri piezişe care ascund reproşuri înghiţite, prefer să ne susţinem opiniile în faţa celor care ne citesc. […]

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.