Perfidul Contador

Normalitate, numele tău e negociere

Să-l credem? Miercuri, după un finish în care nu le-a făcut dificultăţi fraţilor Schleck, Alberto Contador ne-a spus că etapa i-a lăsat “un gust amar” din cauza colegului său Kloden, incapabil să-l susţină în atac. Repet, prieteni, să-l credem? După acest gust amar, a urmat un surîs larg, perfect îndreptăţit. Alberto domină turul din cap pînă în pedale şi cam face ce vrea: îi aduce pe locurile 2 şi 3 pe Andy şi Franck, îl lasă pe Lance să se omoare pentru locul 2 şi-l aruncă pe Kloden în disperare. Manolo şi Jean au strigat că Alberto a fost în eroare cînd a atacat, dar în final au conchis, prieteni, că am avut o etapă extraordinară…

Nu aş băga mîna în foc, prieteni. Mi s-a părut o etapă mai degrabă perfidă. Ar trebui să fim mai puţin idilici cînd judecăm şi juisăm în Turul Franţei. Cascadele, viaductele, tunelele sînt superbe, cicliştii însă sînt oameni cu interesele lor, natura umană le are pe-ale ei. Noi venim cu ale noastre, cu clişeele pe care ni le-a fixat sportul nostru, sărac în mari performeri, bogat în exclamaţii cînd prea candide, cînd prea furioase. Dacă ar fi după criteriile noastre fotbalistice - ştiţi altele? - ar trebui să urlăm că a fost blat între Condador şi fraţii Schleck, acolo, în ultima coborîre de miercuri. S-a văzut clar ce semne îşi făceau, s-a “auzit’ pînă la noi cum Alberto le-a spus: “Duceţi-vă că vin şi eu cu voi şi nu vă fac nimic”.

Fratele cel mare a recunoscut că a fost un sprint familial. Seara, la France 2, o expresie m-a lăsat visător, dar cu picioarele pe parchet: fraţii şi Contador “au negociat” perfect finalul. Au negociat - nici o mînie, nici o uimire, nici tu meci strategic, nici non-combat. Normalitate. De ce să pun semn de exclamaţie după acest cuvînt? Să exclamăm mai puţin şi să înţelegem mai mult. Cît? Pînă unde? Pînă la Sarkozy, urmărind personal, într-o maşină desigur blindată, cea mai dificilă etapă a turului (semn de exclamaţie sau de întrebare). Pînă la Sarkozy declarînd că Lance Armstrong, la 37 de ani, ne dă o lecţie de viaţă!? (aoleu, ce-ar fi comentat Naum şi Banciu!). Pînă la tipul din baie care cînd aude că “Atacă Lance!” îşi trage pantalonii şi fuge la televizor? Fie şi pînă acolo, dar mai ales pînă la cei care sînt numiţi, o, nu galactici, ci galerieni. Sînt cei care nu mai pot escalada munţii, căci i-au lăsat puterile şi îi strînge de pe drum maşina turului pentru abandonaţi, maşina-mătură. France 2 a avut un reportaj special miercuri seară despre aceşti măreţi nenorociţi, învinşii fără de care, prieteni, nu există sport cu gust amar şi surîs larg.

23 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 23 thian1899 on 28.07.09 at 3:01 pm

@Pepejeans

n-am zis nici un moment ca valverde ar fi mai bun decat armstrong. in prisma performantelor armstrong nici nu se compara cu valverde sau alt ciclist in activitate. dar pur si simplu nu tin cu el, nu ii contestam valoarea, dar nu ma atrage. am voie sa imi placa mai mult de nibali decat de armstrong sau contador.

nici cosasu nu a tinut cu barca in finala cu man u. fiecare cu apropiatii lui.

# 22 mesarozius12 on 25.07.09 at 12:56 am

Acesta este de departe cel mai slab articol al lui Radu Cosasu (pe care altfel il respect mult) din cate am citit si dovedeste o neintelegere ampla a ce se intampla in Turul Frantei. La fel ca si “Manolo si Jean”, doi nepriceputi, care aveau senzatia ca ar comenta la Sport.ro, nu la Eurosport si urlau ca prostii ca vai doamne ce “a furat” Contador. A furat??? Sa fim seriosi. L-A INTREBAT PE KLODEN DACA MAI POATE, ALA I-A ZIS NU, CONTADOR S-A DUS MAI DEPARTE. End. Of. Story. Perfid??? De unde pana unde? Perfida a fost echipa lui, in care nimeni nu l-a sustinut deloc. Da’ deloc. Si nu cred ca Naum si Banciu (nu ca n-ar fi exagerat si ei in trecut) ar fi reactionat mai rau la aparitia lui Sarkozy decat “Manolo si Jean”, care au zis ca ei nu-l asculta pe Sarkozy. Nu zau, mai baieti??? Iar cedarea la sprintul de final a celui care e pe 1 la general este foarte des intalnita, in nici un caz neobisnuita, daca nici asta nu stiti, lasati-va de meserie.

# 21 Ianny on 24.07.09 at 4:09 pm

Pepejeans, in TDF 2009 TOTI ciclistii iau doar vitamina C; nu ai auzit tu oare ce spunea tatucu’ ULLRICH?
in editiile anterioare luau doar suc de portocale cu zaharina. Sa fim seriosi, de cand antidopingul il face UCI, cam prea rare cazurile de dopaj; inainte cadeau ca mustele. Cam frapanta diferenta asta…

# 20 Mihnea on 24.07.09 at 3:37 pm

concluzia pe care o trag eu este ca trebuie sa te cheme “radu” ca sa poti scrie un articol ca lumea despre ciclism! :)
felicitari, domnule cosasu!

# 19 Pepejeans on 24.07.09 at 3:06 pm

@thian1899

Banciu & Naum nu mai comenteaza Le Tour pentru ca incepusera sa aduca mari deservicii postului si competitiei datorita insinuarilor lor sistematice cum ca toti ciclistii se dopeaza. Ceea ce nu era nici corect dar nici real. Sa comentezi in continuare o competitie la care insinuezi ca participa numai sportivi dopati mi se parea o mare ipocrizie din partea cuplului Naum si Banciu. Doar pentru mistouri, glume si ironii nelalocul lor? Si pentru o caruta de bani la salariu? Zau asa. Asadar mi se pare justificata neacreditarea in continuare a celor doi pentru a mai comenta turul Frantei. Cand se vorbeste repetat despre o competitie in termeni negativi nu se aduce oare acesteia, daca nu este adevarat, mari deservicii? Adevarul e unul iar presupunerea, insinuarile si acuzatiile fara dovezi sunt cu totul altceva.

# 18 nede on 24.07.09 at 3:05 pm

“(aoleu, ce-ar fi comentat Naum şi Banciu!)” … sa ii lasam pe ei

# 17 Pepejeans on 24.07.09 at 2:55 pm

@thian1899

Da, se pare ca si tu ai o problema cu Lance.
Amice, Valverde si-a aratat valoarea… Asa cum singur ai descris. Cade, cade iar si apoi dezamageste… Deci? Daca asta ii e valoarea? Lance va fi oricum intre primii 10 la 37 de ani!!! Ceea ce spune foarte mult cat de valoros este! Omul a reusit sa treaca peste toate magariile care s-au spus despre el. Si macar pentru asta merita respect! Dar si pentru vointa sa si pentru spiritul de luptator! Asta te deranjeaza?

# 16 Ianny on 24.07.09 at 2:54 pm

Contador cred ca a gasit harta unde se aflau bidoanele cu suc de portocale ascunse de Lance prin munti in toti anii cat a batut coclaurii din TDF; egoist, le-a baut singur pe toate, le-a aruncat goale lui Kloden si a inceput sa cucereasca Lumea; Planeta a ramas totusi a lui Lance!
Catre thian1899: poti sa-i intrebi pe cei de la eurosport de ce nu mai comenteaza prietenii Banciu& Naum.

# 15 Pepejeans on 24.07.09 at 2:47 pm

Felicitari pentru articol! Excelent scris. L-am recomandat si celor trei comentatori ai Le tour.

# 14 thian1899 on 24.07.09 at 1:32 pm

Mă bucur că nu mai câştigă Armstron şi îmi pare rău că Valverde nu e. Nu o să uit cum l-a bătut pe Armstrong pe Courchevel, la prima participare în le tour. Apoi a căzut şi a abandonat înainte să vedem dacă e capabil. În următorul tur a căzut iar. Al treilea tur, n-a mai căzut dar a dezamăgit. Păcat. Îi plăceau Alpii dar nu Pirneii lui Valverde. Era un tur bun pentru el ăsta.

# 13 thian1899 on 24.07.09 at 1:31 pm

Păcat că nu mai comentează turul Franţei cei doi Radu.

Avea Radu Banciu un articol care începea cu:
“Duminică m-a sunat Radu Naum să mă întrebe de ce nu comentam Turul Franţei.”

Era mult mai bine dacă întrebarea era:
“Duminică m-a sunat Radu Naum să mă întrebe de ce nu COMENTĂM Turul Franţei.” ca şi cum amândurora le-ar fi dor, şi deşi cunosc amândoi motivul, încă nu înţeleg de ce nu mai comentează marele tur.

# 12 durden on 24.07.09 at 1:25 pm

exceptional articolul.de-ar fi mai multe de genul pe gsp…sper s-o tineti tot asa si sa nu incepeti sa scrieti despre mizeriile din fotbalul romanesc…

# 11 nea gheorghe on 24.07.09 at 12:39 pm

sper ca nu trebuie sa va explic eu ca “negocier la fin” nu se traduce neaparat in romana prin “a negocia finalul”. n-am vazut reportajul pe France 2 si prin urmare nu cunosc contextul in care a fost folosita aceasta expresie. in 90% din cazuri insa, in contextul unei competitii sportive nu se traduce in acest fel

# 10 cosmin on 24.07.09 at 12:28 pm

Era sa uit… Felicitari pt articol Radu.

# 9 cosmin on 24.07.09 at 12:26 pm

Nu inteleg de ce toata lumea sare la Contador..

Pana la urma Kloden era obligat sa ramana langa fratii Shleck. Daca era Armstrong si ar fi atacat pe nimeni nu ar fi interesat soarta lui Kloden.

Contador a recunoscut ca nu si-a dorit indepartarea lui Kloden si ca sa fim corecti pana la capat Kloden era terminat. Armstrong a reusit sa-l ajunga in cativa kilometrii chiar daca era la 2 minute in urma…

# 8 dan on 24.07.09 at 12:23 pm

Ma intreb de ce chiar un spaniol e acolo in frunte. Si iarasi ma intreb de ce in ultimii ani sint spaniolii fruntasi in multe sporturi. O fi avind vreo legatura cu sistemul juridic permisiv din peninsula? Sau poate cu Fuentes & Co. ?
Deci, doping, plus tacere suspecta, plus intelegeri (asta ar fi la fotbal blat). Pe cine mai intereseaza circul asta de prost gust, Turul Frantei? Cu etape ba in Italia, ba in Spania, ba in Germania. Cind oare si in Mexic sau China? Ar fi hilar de nu ar fi de plins.

# 7 Alex18 on 24.07.09 at 9:25 am

Super! Bravo Radule! Excelent articol!

# 6 skrap on 24.07.09 at 8:04 am

toata lumea este in schimbare, acum vreo 40 de ani citeam de o cursa de maraton in care doi evadati din pluton trec linia de sosire tinandu-se de umeri ca sa nu poata fi departajati si s-au varsat lacrimi duioase de toti pentru acest gest, acum contador e rastignit precum iisus pentru ca a lasat in urma gloaba de kloten (contratimpul de ieri a confirmat asta) si nu ia distrus pe fratii care l-au ajutat sa ocupe confortabil primul loc

# 5 victor L on 24.07.09 at 7:11 am

Sanatate, dle Cosasu.
Frumos scris.

# 4 drucker on 24.07.09 at 6:33 am

Sa intelegem pina acolo incit sa recunoastem propria noastra perfidie . Intr-o lume in care totul se negociaza , pina si o curba , suntem atit de doritori de spectacol incit tacit acceptam dopajul tip ” pantalonii ca ataca Pantani ” ( pe unde-o mai fi atacind el acum - chiar ! in rai exista munti ? ) si declamativ il condamnam . Si astfel sindromul instalatorul polonez s-a transformat in cel al ciclistului dopat . Abia aceasta e adevarata perfidie . Nu prezenta lui Sarko ar trebui sa ne mire ci absenta Elenei Udrea infasurata in steagul Romaniei precum Ioana d’Arc in cel al Frantei . Noroc ca a inceput Turneul celor trei natiuni fiindca placajele - din fericire - nu pot fi negociate . Perfizilor din toata lumea , vizionare placuta

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.