Turul Franţei, deocamdată…

Un Tur original: fără clasicii Naum şi Banciu

Deocamdată, pînă intră de mîine în Alpi, turul Franţei - o patimă a zilelor noatre văratice - e monoton. Cavendish, Cavendish, Cavendish la tot ce e sprint, castele, castele, castele la tot ce e spririt. Turul de azi nu e nici atît de plictisitor pe cît zice internautul Cristi, nici atît de echilibrat pe cît susţine comentatorul Jean. Omeneşte vorbind, turul e mediocru, cu un lider întîmplător, deloc obsedant, care trece Pirineii liniştit, de nimeni atacat, cu o singură problemă la zi, bine trasă de păr: ce fac Lance şi Contador în paradoxul lor - şi rivali, şi coechipieri? Se anihilează? Colaborează? Se ignoră? Se mint? Îi va da Lance turul lui Antonio? Îl lasă Contador pe Lance să intre a opta oară într-o legendă din ce în ce mai banală şi suspectă? Va decide patronatul? Şi dacă vor termina mînă în mînă, cap la cap, la egalitate de minute şi secunde? N-a fi o lovitură de imagine? N-ar fi memorabil în vecii vecilor? Pun şi eu o întrebare, căci în monotonia evadărilor, e loc de cele mai nostime întrebări: cine cîştigă un sprint între Bolt şi Cavendish? Există vreun ciclist nedopat? Îmi daşi încă o dată reţeta aceea? Deocamdată întrebările fanilor sînt cele mai amuzante. E trist?

Revenind pe pămînt, să spunem că turul 2009 are pentru noi, românii, originalitatea lui. După mulţi ani, comentatorii lui nu mai sînt Naum şi Banciu, cei doi care au enervat şi au încîntat o naţie, impunînd mai presus de toate un stil al cozeriei biciclistice. Nu ştiu de ce nu mai şuetăm cu ei, dar o regret. Se poate observa cu auzul liber că noua tripletă Manolo-Jean-Alex nu are humorul tandemului, în schimb se ţine mai aproape de cursa propriu-zisă; au dispărut insistentele eseuri de politică universală şi mai ales politica anti-Lance. “Razii” nu ţineau, pe faţă, cu Lance, cei noi au a se apăra de acuzaţia că ţin obscur cu Contador. Franceza - în dicţie şi spirit - nu e punctul lor forte, totuşi le-au rămas de la clasici plăcerile gastronomiei franceze şi respectul frumos faţă de “prietenii care ne scriu”. Luciditatea nu le lipseşte, modestia le e simpatic şarjată, în orice caz nu-şi laudă marfa şi după plictisitoarea etapă din Andorra au fost cu totul îndreptăţiţi să-l deplîngă pe unul care a renunţat la pescuit pentru a vedea Turul. Mi-au plăcut şi în singura lor polemică dîrză: Manolo zicea că s-a schimbat ceva la Steaua, Jean că nu, că şi Steaua, şi Ujpest sînt amîndouă lamentabile… Dar, ca să fiu sincer pînă la capăt, cel mai mult mă distrează aceia care pedalează, în casă, pe biciclete medicinale, concomitent cu Nocentini.

33 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 33 dan pintea on 17.07.10 at 5:15 pm

citeste cineva?

# 32 dan pintea on 17.07.10 at 5:14 pm

lasati retele vorbiti de ciclism

# 31 dan pintea on 17.07.10 at 5:09 pm

di luca a murit?

# 30 paco on 07.07.10 at 4:54 pm

sunteti ff simpatici.daca tot aveti 3sap.de comentarii incercati sa explicati pustilor cum e cu bicicleta.cite feluri exista.unde se folosesc.cum e cu mersul la munte.cum e cu coborirea.marci de biciclete.tehnologii….

# 29 Laur on 23.07.09 at 9:14 am

PT Ana: le poti scrie la eurosportciclism@gmail.com; poti semna si o petitie la http://www.petitieonline.ro/petitie-p60953048.html.

# 28 Ana on 22.07.09 at 3:18 pm

Imi place TURUL FRANTEI de vreo 3 ani, dar cei doi comentatori sunt sub orice limita a bunului simt, nu au nici cultura generala, nici umor, nici ironii…. au ucis tot incepand cu limba franceza, informatii, pareri, opinii…
parca ar fi niste copii de minge care au nimerit la microfon….

La ce adresa le pot adresa cateva impresii?

Multumesc!

# 27 Sergiu on 21.07.09 at 3:02 pm

Daca dintr-un motiv anume Contador nu ar putea termina cursa .. ce ar face Lance in aceste conditii ??

# 26 Radu on 19.07.09 at 6:25 pm

terzian foloseste cuvantul prieten aproape in fiecare propozitie … ma dispera … am fost obligat sa schimb canalul.

# 25 Laur on 17.07.09 at 4:45 pm

Azi m-as fi intins in fotoliu cu o sticla de apa minerala Vittel in mana asteptand sa castige o data si Contador ista, savurand comentariile prietenilor Banciu& Naum; nu e sa fie! Iealitatea imediata ma gaseste langa o sticla de apa minerala medicinala de Valcele la fel de salcie ca gustul lasat de comentariile din TDF… Ma bucur ca domnul Cosasu mai toarna putina “Galbena de Odobesti” peste aceasta amareala!

# 24 George on 17.07.09 at 2:19 pm

Desigur e comod sa frecventam locuri comune precum “Turul e dopat”, sau “Fara Radu si Radu, turul nu mai e ce-a fost”, etc, etc. Nu riscam sa suparam decat eventual minoritatea care isi asuma si puncte de vedere personale, precum ideea ca cei doi clasici comentatori ai Turului aveau in ultimii ani consideratii despre orice mai putin evenimentul care le servea drept pretext. Nu discut daca era bine sau rau, dar totusi sunt curios cati din admiratorii celor doi au urmarit emisiunea despre Tur in editia franceza sau engleza!? Pentru mine cei doi devenisera obositori in exagerarile ironice si consideratiile universale. Turul e un spectacol multicultural, de acord, dar ramane totusi o super competitie sportiva! Ca suntem noi Dumnezeii sportului si decretam ca totul e dopaj si minciuna, e alta poveste si am auzit-o pana la plictiseala de moarte. Abia acum mi se pare cei doi si-au asumat sincer si fara ipocrizii parerile despre Tur, prin absenta de la pupitrul Eurosport.

# 23 raveMAN on 17.07.09 at 2:15 pm

buna ziua cu respect…o nelamurire am. acolo unde pomeniti k daca lance ii va face cadou turul lui antonio, va referiti cumva la contador? k din cate stiu eu il cheama alberto si nu antonio…

# 22 AfterD on 17.07.09 at 2:08 pm

Mda, am suportat sa ma uit doar la jumatate de etapa. Nu prea are sare si piper fara R&R .

# 21 ovidiu on 17.07.09 at 2:04 pm

Regret si eu pe cei 2 Radu!Fara ei turul mi se pare monoton.

# 20 Melvo on 17.07.09 at 12:47 pm

Buna ziua! Sincer, mie imi plac noii comentatori. Se completeaza unul pe altul, aduc informatii multe si fac glume. Nu e usor sa vorbesti 4-5 ore despre nimic. Da, fac greseli de franceza, se mai balbaie, dar sunt la inceput, este primul lor Tur. Isi mai aminteste cineva de Naum si Banciu cum erau la debut? Cat despre acestia doi, recunoasteti ca au devenit plictisitori si plictisiti. Ultimele doua tururi erau de-a dreptul enervanti. Numai despre dopaj, dopaj, dopaj vorbeau. Nimic despre cursa, nu mai avea nici adresa de e-mail. Cred ca ajunsesera si ei la o anumita saturatie si tocmai de aceea o schimbare, zic eu, este binevenita. Eu spun ca ar trebuie sa avem rabdare cu Manolo, Jean si Alex, mai ales ca ei se straduie.

# 19 razvan on 17.07.09 at 11:58 am

urmaresc turul din 1998 atunci cand Pantani pleca de unul singur si nimeni nu se putea tine de el;apoi a urmat scandalul festina..ce an a fost.
regret absenta celor doi Radu din tur.Fara ei turul nu mai are savoare,sclipire.puteau face dintr-o etapa monotona ceva la care sa te uiti cu interes.dintre cei trei de acum Manolo mi se pare cel mai simpatic iar Jean de departe cel mai enervant,sacaitor.de multe ori se contrazice singur…poate in urmatorii ani sa revina cei doi Radu pentru ca sunt tineri si pot face comentarii bune inca multi ani

# 18 lascu on 17.07.09 at 11:33 am

@durden, domnului cosasu ii poti adresa toate felicitarile (le merita pe deplin, e cel mai viu clasic pe care-l cunosc) dar nu-i poti spune “bravo”, sesizezi de ce ?

la topic, regret si eu nespus absenta celor doi ‘razi’…

# 17 dadan on 17.07.09 at 11:25 am

Desi nu pot sa nu ma uit la tur, mi-e dor de cei doi. Manolo n-are nici un haz, desi se straduieste. Tocmai evidenta stradaniei il dezavantajeaza. Prea frecventul ras fortat ma zgarie undeva. Jean e mai ok. Alex nu e deloc. Si cand citeste retete se balbaie. Radu si Radu. Ce-ar fi zis ei de saracul Cadel anul asta?

# 16 andrei on 17.07.09 at 11:25 am

nu impartaseam ideile lui naum si banciu,dar celor doi chiar le mergea mintea,era o placere sa-i asculti (chiar in mitocanisme),completau de minune sp.sportiv.mai multe nu vreau sa spun.

# 15 durden on 17.07.09 at 11:02 am

superb articolul!bravo!

# 14 eu on 17.07.09 at 10:02 am

aia pedaleaza acasa degeaba; sa il astepte pe armstrong cu o evadare de 8 minute, in alpi, si atunci o sa merie :)))

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.