Ăla de la Bistriţa

Povestea lui Sînmărtean, fotbalistul dorit în Ghencea

Bani puţini, necazuri multe, că aşa e la săraci. Tatăl vlăguit de boala de rinichi stătea mai tot timpul prin spitale. Cei doi băieţi erau prea mici să aducă vreun ban în casă. Jucau fotbal şi prin Bistriţa se vorbea că sînt buni. Şi ce folos, vorbele frumoase nu plătesc întreţinerea. Mama ducea tot greul casei. O vreme a primit de lucru la cantina clubului. Măcar cu mîncarea erau asiguraţi.

Apoi, treptat, au ieşit la lumină. Lucian începea să prindă echipa mare şi să cîştige bani. De cele mai multe ori, în acest punct al povestirii apar starlete, cluburi de noapte şi mult alcool. La 20 de ani eşti tînăr, puternic şi viaţa e frumoasă. La 20 de ani, Lucian Sînmărtean e tînăr si are caracter. Dă goluri în campionat şi e privit ca marele talent al Gloriei. Dar de la talent la glorie drumul e greu, în acest timp Lucian trebuie să-şi întreţină familia. Tatăl său nu mai poate continua cu dializele, are nevoie de un rinichi nou. Îl va primi de la soţie, nimic neobişnuit într-o familie unită. Iar Lucian îşi continuă drumul: naţionala de tineret, naţionala mare, locul 3 cu Gloria în campionat, Panathinaikos, Utrecht, cunoaşteţi povestea. Poate mai puţin amănuntul că din Olanda a strîns bani pentru Ioan Baciu, colegul său de generaţie de la Mureşul Deva , bolnav  de leucemie.

Bineînţeles că o asemenea biografie de om trecut prin greutăţi şi care ştie din familie ce înseamnă solidaritatea nu contează de nici un fel cînd vine vorba de negocierea contractului. Contează în primul rînd că, fotbalistic, Sînmărtean nu a produs mai nimic în ultimii 5 ani. Nici returul nu pledează pentru el. Se vede că are nevoie de pregătire fizică, de un antrenor bun şi de un mediu stimulativ. Iar pentru asta Sînmărtean trebuie să ajungă la o echipă importantă. La ora acestui articol, negocierile sînt în impas. Dacă informaţiile sînt corecte, bistriţeanul vrea 100 de mii de euro la instalare şi un salariu anual de 200 de mii, dar a lăsat să se înţeleagă că mai reduce din pretenţii, în timp ce Steaua i-ar oferi 120 de mii pe an.

Sînt banii lui Gigi,  e treaba lui cum negociază. Îl priveşte dacă Sînmărtean e “ăla de la Bistriţa” sau un om cu o educaţie şi un potenţial de joc de care trebuie să ţină cont. Dar dacă pierde un fotbalist rafinat şi ofensiv, care se identifica stilului Stelei, problema nu va fi doar a lui.

15 comments ↓

# 15 cristi on 01.08.09 at 7:46 pm

doar minciuni despre Baciu Nela, e adevarat a fost bolnav dar nu de leucemie…….sa isi vada fiecare de problemele lui si sa nu mai inventeze ei boliiiiiii.

# 14 adidas on 28.06.09 at 12:37 pm

da, a disparut brusc ptr ca fost accidentat.si zicu disparuse dar cand la reabilitat r lucescu ati vazut ce randament dadea

# 13 Cristi on 27.06.09 at 12:11 pm

Sanmartean e un jucator care a aprut brusc, a disparut brusc iar mai recent reapare in acelasi fel….oare ce urmeaza?

# 12 Roro on 27.06.09 at 11:09 am

Din pacate Sinmartean nu si-a pus in valoare talentul si nu cred ca-l va mai pune vreodata,e terminat inainte sa fie vreo valoare.

# 11 alex on 27.06.09 at 11:01 am

eu cred ca lucian sanmartean este o perla rara in fotbalul romanesc,daca nu erau accidentarile si ghinionul era sigur la o mare echipa din europa,totusi el este f putin cunoscut in romania,si m-as mira ca becali sa faca in sfarsit o alegere buna.

# 10 Doru I on 27.06.09 at 10:13 am

In sfarsit, vad un articol 100% adevarat… Va garantez ca totul este exact asa cum ati citit… Dar asta nu se vede decat foarte rar…. Priviti, mai sunt si jucatori care fac totul pentru cei de langa ei…. Bravo lui! Cinste tie, Lucian! Si ma bucur ca si Baciu Nela e din ce in ce mai bine! Caracter de om, nu gluma!

# 9 adrian on 27.06.09 at 10:04 am

Pacat de problemele medicale pe care le are, altfel ajungea un mare fotbalist,e unul din putinii jucatori romani carouia banii nu iau luat mintile. Cred ca pt cariera lui mutarea la Steaua ar insemna mai mult decat un contract cu o echipa de mijlocul clasamentului in Belgia, iar daca Steaua isi atinge obiectivele si financiar ar avea mai mult de castigat .

# 8 Relu on 27.06.09 at 10:01 am

Mare talent, pacat ca nu a confirmat valoarea pe care o are. Viata se scurge pe langa el si cred ca va termina cariera ca o speranta ce nu a confirmat.

# 7 dariusgon on 27.06.09 at 9:59 am

despre Baciu e adevarat, sunt din Bistrita si pot sa confirm ce zice nea` Emil!

# 6 IONHARCAU on 27.06.09 at 9:31 am

NUMAI SA NU FIE UN FEL DE LUTU

# 5 x-mann on 27.06.09 at 8:57 am

n-are cum sa conteze la gigi astfel de lucruri ,cand zici caracter el stie ce e ala de pe la iancu ,borcea …,sa nu mai spunem de caracterul lui insusi ,asa ca nu tine ..vrajeala .Pacat ,mai ales ca Sanmartean chiar stie fotbal ,din pacate se dovedeste ca in jungla fotbalului ,daca nu urli ca celelalte fiare ,esti halit .

# 4 mihai on 27.06.09 at 8:09 am

din pacate la Steaua vor ajunge din ce in ce mai putini oameni cu caracter si cu educatie din cauza patronului. eu nu pot intelege cum de a venit Bergodi , dar poate nu semneaza.

# 3 Radu on 27.06.09 at 7:55 am

Poate daca ramanea la Rapid atunci cand a fost si in pregatiri , alta era soarta.
Cred ca e un caracter mai slab si are nevoie de familie alaturi tot timpul si de aceea nu a reusit in afara.

# 2 @buzarincelcretin on 27.06.09 at 3:17 am

pe de alta parte samartean se accidenteaza mai des decat mitea. ceea ce nu-i putin lucru.

# 1 corneutzu on 27.06.09 at 1:32 am

interesant. :)

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.