Wimbledon: rîvnim şi ne abţinem

Anglia aşteaptă cam de mult să aplaude un învingător britanic pe iarbă

Nadal out! Au titrat entuziast The Times, Daily Telegraph & co, transformate în trupă de campanie pro Murray. Cel mai lung şi mai provincial vis sportiv naţional a început în 1936, la 40 de minute după prima minge a finalei Fred Perry-von Cramm. Marele Perry a cîştigat, atunci al treilea titlu consecutiv la Wimbledon, după care, în următorii cel puţin 73 de ani, britanicii au dispărut. Din jocul de tenis, nu din aspiraţia sentimentală. Cox, Rusedsky (un import), Henman au apărut şi au dispărut însoţiţii de corul naţional al doritorilor de triumf britanic. În orice caz, Marea Britanie nu a mai dat un jucător de tenis compatibil cu cel mai vechi şi mai respectat runeu de tenis al lumii. Aspiraţia n-a obosit şi, de mai bine de 70 de ani, îmbracă jucători semianonimi şi vise fără noroc. Micul naţionalsim pro-britanic pe care îl aprinde fiecare Wimbledon e un spectacol înduioşător şi inofenisv. Naţia care a inventat tensiul s-a retras ca din atîtea alte jocuri pe care le-a dat lumii şi îşi petrece timpul undeva între nostalgie şi oprimsim incoerent.

Murray, e în 2009, o propunere mult mai serioasă, probabil prima propuenre serioasă în ultimii 73 de ani. Şansele lui Murray, inclusiv după suplimentul generat de retragerea lui Nadal, sînt, însă mici. Nu iluzorii dar mici.

Culmea, vinovatul e unul şi acelaşi. Atît cultul portabil al pretendenţilor britanici la titlu, cît şi insuccesul lor constant, sînt generate de calităţile spiritului sportiv englez. Cuvîntul cheie e fair play, deşi această formulă transformată în clişeu nu mai spune, demult, nimic. În orice caz, ideea după care outsiderii sînt în mod special admirabili şi trebuie susţinuţi stă în centrul percepţiei sportive a enlgezilor şi ea i-a ajutat să nu obosească vreme de 73 de ani. Avem un nou outsider băştinaş? E cu atît mai normal să sperăm în victoria lui cu totul şi cu totul imporbabilă. Cealaltă notă de bază a britanismului sportiv e superstiţia sacră a corectitudinii. Un eşec sever e cu atît mai lăudabil cu cît e mai net şi mai clar. Asta a făcut din englezi mari colecţionari de înfrîngeri şi din comeptiţiile lor spaţii de onestitate garantată. În consecinţă, spiritul lcoal a protejat perfect Wimbledon-ul de ravagiile patriotismului local. Imaginaţi-vă: aceaşi naţie rîvneşte şi se abţine! 

13 comments ↓

# 13 adidas on 28.06.09 at 12:39 pm

daca este sa o luam asa toate tarile sunt fara coloana vertebrala cand este vb sa castige,sa nu uitam meciul shatior barcelona pai ce dovada de moralitate a dat barca sau sa numai vb de italieni cum castiga

# 12 mihai on 26.06.09 at 1:17 am

Domnule T.R.U. (pt ca asa va semnati), asa cum au semnalat si alti cititori inaintea mea, nu stiu de unde ati scos aceasta corestitudine a britanicilor. Pai nu mai departe de acum 3 zile, englezii au terminat la egalitate cu rivalii lor de o viata, nemtii, la C.E. de tineret. Intamplator :) ambele echipe se multumeau cu acest rezultat pentru ca se calificau direct in semifinale. Poate primiti o caseta de la televiziunea concurenta sa vedeti si meciul. Insa sirul de “corectitudini” ale britanicilor poate continua pana maine.

Doi la mana, mi-a placut cum ati specificat ca Rusedski (nu Rusedsky cum ati scris) este un export. Murrray, spre deosebire de el, e englez get-beget. Documentati-va putin pentru ca a fost si o controversa in privinta participarii lui la Jocurile Olimpice.

# 11 okocha on 25.06.09 at 5:35 pm

chiar asa?englezii sint fair play?poate ai vazut alt film.Sint ca si noi fara coloana vertebrala.Se mixeaza pe rupte cu negrii pina dupa statistica lor vor fi inghititi complet de negrii in 80 ani.Evreul nu doarme,ne impinge pe toti in groapa.

# 10 Evan on 25.06.09 at 5:35 pm

Victor, titlul ala se referea la faptul ca Nadal ar fi jucat cu Pavel in primul tur daca participa. Oricum nu l-a batut nici pe Alves, inlocuitorul lui Nadal, asa ca nu mai conteaza.

# 9 tico on 25.06.09 at 5:09 pm

Mai bine sa te ocupi de tenis decat sa-l lingusesti pe marele sef

# 8 colonel on 25.06.09 at 2:18 pm

fair-play englezesc? unde? in titlurile ziarelor? dar cand churchill, a vandut europa de est, rusilor, tot far-play a fost???????

# 7 bhuttu on 25.06.09 at 11:33 am

Sunt de acord ca englezii admira outsiderii, dar nu sunt de acord ca atitudinea asta genereaza esecuri. Dimpotriva.

# 6 victor on 25.06.09 at 10:54 am

Murray e jucator mare. Sperantele britanicilor sunt de data asta intemeiate. Dar titlul ” Nadal ,out !” nu cred ca are prea multa legatura cu sperantele lor. E , mai degraba , surpriza absentei nr-ului 1 de la cel mai important turneu din lume.

Dar ce ziceti de titlul asta , din presa romaneasca de data asta ( e pe bune si nu e din Catavencu ) : ” Retragerea lui Nadal , buna pentru Pavel !” ?

Sa razi ? Sa plangi ?…

# 5 Madalin Ilie on 25.06.09 at 10:49 am

chiar nu zici nimic si de basescu. ma dezamagesti complet. ai fi putut macar incerca. nu de alta, dar toti suntem niste filozofi

# 4 pepe2 on 25.06.09 at 10:38 am

#1:

asadar, tu traduceai Homer…

# 3 dexter71 on 25.06.09 at 10:38 am

…si revin sa completez: “victoria lui (Murray) cu totul si cu totul IMPROBABILA” Cum de va hazardati in asemenea afirmatii?!? Nu sunt un fan Murray dar chiar e bun tipul. Si e acasa. Fac pariu ca prinde cel putin finala.

# 2 vali on 25.06.09 at 6:41 am

Nu urmaresc neaparat autorul articolului dar citesc Gsp.ro zilnic. Sunt un mare amator de sport, inclusiv de tenis. Sunt la curent cu evolutiile, clasamentele actualizate, declaratiile etc.. Recunosc ca britanicilor le cam lipseste trofeul inventat de ei dar e doar vina lor (nu cumva e prea scump sau nu cumva sunt cam puturosi si nu e asa facil sa devii campion?). Dar de aici la a face judecata unei natiuni prin prisma unui principiu superb numit “fair play”, uitat din nefericire inclusiv pe plaiurile mioritice, e mare diferenta. Murray are sansa lui sportiva si comentariile de genul asta nu au legatura cu jurnalismul. Problema este: care e seful ala care-i permite sa ajunga pe piata cu asemenea ineptii? De asemenea pentru gsp.ro, poate ca si autocenzura foloseste la ceva!!!!! De cand decenta in fata esecului e un defect? De cand acceptarea superioritatii unui adversar sportiv e un defect? Chiar credeti ca Murray nu are nici un argument sportiv? Ma trezesc fara sa vreau avocatul unui jucator pe care nu-l agreez dar articolul mi se pare cel putin idiot.

# 1 Cimitirul Campionilor on 25.06.09 at 2:07 am

TRU, deci arati supercool cu telefonul la ureche in poza. Dai impresia ca esti activ, ca ne suni din London sau din Parlamentul Europeen, iar noi primim cu toata nerabdarea si curiozitatea fabuloasele tale cometarii erudite asupra prestigiosului Wimbledon. Sa mor eu, esti cool frate. Stii ceva, salut-o pe Ridzi din partea mea si pe Base si pe Eba si pe Moni Macovei. Stii ceva, eu chiar am venit in ziua aia ploioasa in fata la Teatrul National dupa ce au demis-o pe Macovei de la Justitie, eu si inca 3 tineri si toti pensionarii aia tristi si uzi in ploaie. Plecasem de la Universitate fixat sa sustin bunul mers al Justitiei, sa-i injur pe comunistoizii de la psd etc. etc., si astea dupa ce tradusesem Homer. Ca sa vezi diferenta intre lumea mintii si realitate. In citiva ani, crede-ma, o sa iti vina sa il omori pe Base si sa il injuri si sa il bagi in ma-sa. Sper ca tu sa fii diferit si sa faci ceva in Parlamentul ala, sper ca tu sa fii tipul ala in privinta caruia ma certam mereu cu maica-mea:”Dar intelectualii astia de ce nu intra si ei in politica?”, ma batea ea mereu la cap, si eu spuneam ca o sa intre treptat-treptat citiva intelectuali si o sa fie lenta acomodarea asta dintre cultura si politica, ca o sa se rezolve. In fine, ce conteaza toate astea…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.