Gîndirea de Bamboo

Cum scoate Monica Iacob - Ritzi tinerii în stradă cu toptanul şi cu năvala

Problema la doamna ministru Monica Iacob - Ridzi nu e la ce spune, ci la cum gîndeşte. Cînd declară  că nu o interesează costurile şi că prosteala aia festivă, la preţuri de Bamboo - gîndită personal în cinstea zilei de 2 mai muncitoresc de mintea dumisale odihnită -  se putea face şi mai scump, aproape că nu mai remarcăm o jignire publică şi mai mare. Am scos în stradă 100.000 de tineri, spune  ministra de criză a sportului, am realizat obiectivul şi l-am şi depăşit.

Dacă n-aş fi un ins bine crescut şi un gazetar cu frică de justiţia de partid - de cînd am fost condamnat penal, pentru că  am scris despre un şahist că e escroc internaţional, cînd de fapt el era doar sponsor PDSR emerit - aş întreba-o pe doamna Iacob - Ridzi: Dar de ce, măi, fată, numeri matale românimea cu suta de mii? Ce mamă te-a învăţat pe matale să vorbeşte atît de măreţ şi de totalitar şi să spui că ai scos în stradă, ca pe o turmă de necuvîntătoare, 100.000 de cetăţeni? De români, adică, avînd conştiinţa unicităţii lor garantată de Constituţie? Păi, măi, fată, dacă azi numeri poporul român cu toptanul, cu suta de mii, înseamnă că matale, în visele secrete de mărire, voieşti să scoţi sau să bagi, să mîni din spate sau să pedepseşti, după cum e cazul şi după cîtă putere în alb îţi dă partidul, milioane de anonimi, mase largi de alde nimeni. Ca la Bamboo, pentru mătăluţă  suta de mii e suta de mii de pe nota de plată, o cifră fără identitate, un obiectiv îndeplinit şi depăşit.

Fiindcă sunt totuşi un ziarist care respectă femeia, chiar şi cînd nu-şi vede lungul nasului, îi atrag respectuos atenţia doamnei Iacob - Ritzi că în sport, în ministerul unde a fost cocoţată, contează unităţile, persoanele, nu sutele de mii de dansatori de pe plajă. Nici un om şi cu atît mai mult nici un ministru nu are îndreptăţirea să scoată în stradă poporul, decît dacă e în primejdie ţara. Nu e vorba la doamna Iacob - Ritzi doar de folosirea greşită a unui verb. E vorba de un gen de dispreţ pentru individ, nu foarte diferit de dispreţul pentru un euro.

E posibil ca doamna ministru să fi vrut să zică altceva: că prin nechibzuinţa sa financiară a îmbogăţit totuşi spiritual 100.000 de tineri. În care caz, ar trebui să luăm în discuţie concepţia despre spirit, cultură şi distracţie a doamnei ministru. E tot una de Bamboo, de estradă şi de şpriţ. Una de trei parale. Nu-i una care să jignească, însă nici una care să producă stimă. E mai degrabă un mod de a privi tinerimea română cu un ochi de ciocoi. ÎI dăm tinerimii ceva,  acolo, că orice-i dai e bine.
        

11 comments ↓

# 11 adidas on 28.06.09 at 12:41 pm

daca era un maraton sau o intrecere sportiva la care participau 100 000 oameni mai ziceam dar asa?
ce sa mai zici

# 10 Nakamicius on 22.06.09 at 12:00 pm

Articolele semnate Tudor Octavian sunt mai mereu sub mediocritate.

# 9 Nakamicius on 22.06.09 at 11:59 am

N-am inteles nimic. Am senzatia ca din dorinta de a epata in limbaj de o inteligenta extrema s-a ajuns la un articol slab. oare de ce nu ma mira?

# 8 silviu stelistu on 22.06.09 at 11:04 am

D-LE OCTAVIAN, ATI SCRIS ARTICOLUL ASTA MULT PREA INTELIGENT, INCAT TARE MI-E TEAMA CA D-NA MINISTRU NU VA INTELEGE NIMIC.RUSINE SA-I FIE, PENTRU BATAIA DE JOC PE CARE A FACUT-O SI NE DOREAM ASA MULT SA-NTINERIM CLASA POLITICA, AOLEU!!!!!

# 7 Catalin on 22.06.09 at 9:51 am

“Moartea unui om e o tragedie, moartea unui milion e o statistica”.Nu cred ca d-na Ridzi cunoaste autorul acestei expresii, altfel s-ar fi gandit de doua ori inainte sa se mandreasca ca 100000 de tineri nu stiu ce-au facut pe 2 mai.Somnul ratiunii naste monstri, de aia isi permit conducatorii sa ne trateze ca pe niste statistici. Si, din pacate, ratiunea romaneasca pare ca-si doarme somnul de veci sau ceasul desteptator s-a defectat si astfel, tiptil, s-au strecurat Vadim, Becali, EBA, Ridzi, Marean…

# 6 clatita on 22.06.09 at 7:14 am

COMENTARIU PERFECT. FELICITARI de peste Ocean! Dar crezi ca urmasii securistilor si PCR (adica FSN-ul split in PSD, PDL, PNL, PRM, PC) vor pricepe sau ca le va pasa?

# 5 dcoios on 22.06.09 at 7:11 am

Escroaca internationala de bambus!
bravo pt. articol!

# 4 cos tel on 22.06.09 at 7:03 am

Firmele lui Patriciu au primit exonerare la plata uni miliard de euro reprezentaind impozit pe profit si tva.N-am auzit o vorba.Pana-n 2004 statul roman platea 70 de milioane de dolari pe an publicitate catre principalele institutii media din Romania.A venit Basescu si-a taiat publicitatea, de atunci nu incetati sa desfiintati tot ce are tangenta cu Basescu in spirit si cu avant proletar.S-ar putea sa fiu subiectiv, dar erati tare linistiti in urma cu 5 ani cand pe Nastase se parea ca nu-l mai poate opri nimic si se fura ca-n codru…..

# 3 Bula on 22.06.09 at 6:37 am

Asta e cel mai mare soc! E prea tinara sa fi invatat acest dispret fata de mase de la comunistii lui Ceausescu! Probabil ca aflindu-se imediat in apropierea puterii, in anturajul EBA- ei, cea mai mare rusine nationala de la Elena Ceausescu, se crede intangibila! Tonul d-ei este tonul puterii, tonul imbogatitilor din ruina tarii, tonul celor care n-au mama n-au tata, al fripturistilor si arivistilor! Dispretul fata de omul normal e probabil un rau national mai vechi decit structurile parlamentare! Ce s-a intimplat cu ancheta despre apartamentul fetei presedintelui? S-a maturat totul sub covor? Manevra cu DNA-ul in fotbal a fost pe cit de grosolana, pe atit de eficace!

# 2 Bogdan Anderko on 22.06.09 at 4:07 am

Aplauze…

# 1 NOS on 22.06.09 at 3:21 am

Asta m-a deranjat si pe mine ca MTS, prin conducerea defectuoasa a lui Ridzi, a gandit aducerea a peste 100.000 de oameni la un concert ca pe un suces. Pai MTS parca inseamna Ministerul Tineretului si SPORTULUI iar treaba lui ar fi sa scoata lumea in strada prin promovarea sportului si nu a spectacolelor ca doar nu este Ministerul Distractiei pe Bani Publici!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.