Valoarea fără discuţie

Luaţi cîteva noţiuni de bază, amestecaţi-le cu fotbal şi veţi obţine tot atîtea neînţelegeri

Fiind o artă tiranizată de impresia publică, fotbalul deformează. În aparenţă, toată lumea e de acord. Sezonul s-a încheiat cu două definiţii  fixe şi vizibile. Barcelona egal talent şi Dan Petrescu egal muncă. Imediat după acest acord iniţial încep problemele. S-a spus insistent că Spania 2008 şi subdiviziunea ei Barcelona sînt un caz masiv de talent. S-a spus, dar s-a spus cu un anume ton şi cu un subînţeles care trimite la alibi. Astfel, talentul supraponderal al unor Iniesta şi Xavi pare, mai degrabă, o neregulă, un soi de avantaj incorect care scuză echipele învinse, aşa cum turbulenţa  climei justifică dezastrele agrare. Cu alte cuvinte, talentul pare, în acest caz,  o noţiune capricioasă şi neserioasă. Deformarea vine din frustrarea unui public gazetăresc şi de stadion care nu poate accepta că munca îmbracă uneori formele graţiei.

Oricît de inacceptabil ar părea, talentul prodigios al fotbalului spaniol, portughez sau brazilian nu e o mană cerească, distribuită spre comfortul unora şi dezavantajul altora, ci o formă de muncă intensă. Iniesta nu joacă fotbal cu uşurinţă. Asta e o iluzie optică şi artistică. Iniesta joacă într-un regim de muncă ultra pretenţios. Văzut profesional, dinspre jucător spre tribună, talentul e muncă şi anume de muncă artizanală.

Şi Dan Petrescu a fost omagiat unidirecţional: un campion al muncii. Distincţia a fost acordată cu toată neînţelegerea. Ea îl distribuie pe Dan Petrescu într-un rol mai mic, aşa cum Barcelona e redusă de observaţia despre talentul “imposibil” şi alte daruri supranaturale (adică nemuncite). Multă lume presupune că munca a la Petrescu e talentul de a răcni şi de a face instrucţie cu un lot de răcani. Dacă ar fi fost aşa, Petrescu era doar un foarte bun fost fotbalist, iar Unirea Urziceni ar fi retrogradat cu mare succes. Nu e foarte greu să fi zbir şi să faci decorul ţăndări. Să împingi o echipă mică spre nivelul de joc imediat superior e cu totul altceva. E un talent aparte care vine din capacitatea de a inspira şi dintr-o ştiinţă solidă a jocului.

Munca şi talentul nu explică mare lucru în fotbal, pentru că stau prinse de pasiunile publice şi sînt folosite pentru a acuza sau pentru a justifica. E mult mai onest să cădem de acord asupra unui lucru anume: să recunoaştem valoarea. Fără alte discuţii.

8 comments ↓

# 8 adidas on 28.06.09 at 12:47 pm

asta este unirea a castigat lupta pe teren cat si in afara lui…pai stati asa putin,doar asa se ia campionate in tara noastra
nu i asa?

# 7 The Silence Of The Lambs on 18.06.09 at 7:36 am

Multă lume presupune că munca a la Petrescu e talentul de a răcni şi de a face instrucţie cu un lot de răcani. ..

Da! asa este! Unirea este ca o echipa de rugby pe un teren de fotbal…

Nimeni nu spune de arbitrajele absolut scandaloase de care a beneficiat Unirea - culmea!! - la ultimele meciuri decisive ale acestui campionat!!!

Mai ales ca in ultima vreme caraghiosul de Olaroiu - tocmai el care a inventat valiza alaturi de Gigi Becali!! - regreta DNA-ul lui Basescu, care a scos-o fraudulos pe Unirea campioana. Dorea si el un DNA al lui… :mrgreen:

Sa nu va mire ca atunci cind Basescu nu va mai fi, pentru ca el nu poate fi vesnic, ca Unirea sa cada in B!!

Aceasta e valoarea ei reala!! :evil:

# 6 filip on 18.06.09 at 7:05 am

da bun rezumat caci oricum sa fim seriosi, e diferenta enorma atat intre camp. spaniol si cel romanesc, cat si niuvelul echipelor Barcelona - Steaua si Guardiola-Petrescu…e diferenta ca de la cer la pamant dar daca vedem d.p.d.v. fiecare cu a lui e bun rezumatul… ;)

# 5 Thomas on 18.06.09 at 5:36 am

Bine spus….felicitari!

# 4 nime.n.lume on 18.06.09 at 4:02 am

Valoarea o recunostem, dar ..
Aici incepem sa gandim romaneste.
Adica sa cautam nod in papura.
Barcelona a cumparat talentu cu maja si petrescu e un stahanovist al fotbalului.
Pai asa putem si eu, nu-i mare lucru!
Si fiind satisfacut de concluzia la care tocmai am ajuns, nu mai fac nimic: nici munca nici talent (care e tot munca) fiindca tocmai am demonstrat ca put si eu daca vreau.
QED!

# 3 Tot Nea Caisa on 18.06.09 at 3:24 am

Daca recunoastem valoarea, atunci tu nu ai ce cauta la Bruxelles.

# 2 mariusdove on 18.06.09 at 3:13 am

ca intotdeauna ne oferiti lectii despre cum trebuie privita lumea- nu doar fotbalul- si multumim ptr darul asta

# 1 marius on 18.06.09 at 3:10 am

bravo

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.