Milionarul de la miezul noptii

Anunţul retragerii lui Janos Kurko din hochei redeşteaptă amintirea unei întîmplări pe care am petrecut-o demult împreună

În lumea hocheiului Ianos Kurko e cunoscut ca un tip contondent, dacă nu insuportabil, mai ales după ce echipa sa, HC Csikszereda, a boicotat naţionala. Dar personajul are o faţă ascunsă, dezvăluită de acest episod petrecut cu 10 ani în urmă.

Era întuneric şi ger şi treceam prin Miercurea Ciuc, trei oameni plictisiţi şi sătui de drum. Oraţul părea abandonat; cine să stea pe străzi duminică noaptea , la minus 15 grade? Dumitru Graur conducea grăbit, veneam de la Gheorghieni, de la un turneu de hochei şi speram să mai apucăm ceva din noaptea aceea în paturile noastre. Deodată, zdrang!, maşina prinde o groapă şi ambele roţi de pe stînga fac pană! Ieşim din maşină şi ne vine să rîdem: n-avem decît o singură roată de rezervă, e duminică noaptea, totul e pustiu, iar noi sîntem ai nimănui în gerul de decembrie. Mă uit la ceas, e aproape de miezul nopţii. Îngroş obrazul şi îl sun pe Janos Kurko. Mi-e jenă, dar nu avem de ales, nu ştim pe nimeni altcineva în stare să ne ajute. Kurko încă nu intrase în Top 300, sîntem abia în iarna lui 1999, dar tot era unul dintre cei mai bogaţi oameni din zonă. Îmi închipuiam că o să ne explice politicos şi somnoros că nu are ce să ne facă sau că, în cel mai bun caz, o să ne paseze cuiva. E totuşi duminică noaptea şi e de imaginat că orice om normal, cu mii de treburi pe cap a doua zi,  nu iese de sub plapumă de lîngă femeia lui, numai pentru că nişte unii, cu care a vorbit de trei ori în viaţă şi faţă de care nu are nici un fel de obligaţii, au dat în gropi. Dar Kurko  uită că are mii de motive să rămînă în pijamale, uită că e milionar în euro, vine la noi şi se apucă de treabă. Ne încarcă în maşina lui, alături de cele două roţi fărîmate, ne duce la o benzinărie care cîndva fusese a lui, ne lasă înăuntru la căldurică şi la o cafea, iar el, afară, la minus 15 grade, cu levierul şi ciocanul, repară amîndouă roţile! La urmă, am luat cheile maşinii din mîinile sale negre şi înţepenite de frig, am mulţumit frumos şi am plecat.

De atunci, milionarul nostru s-a făcut şi mai milionar, cu scandalurile de rigoare,  s-a certat şi cu românii, şi cu ungurii,  s-a despărţit de femeia cu care a trăit 11 ani,  a renunţat la Porsche pentru o Skoda şi în general  şi-a consolidat reputaţia de om sucit. Dar imaginea mîinilor sale negre şi înţepenite de frig îmi vine în minte de fiecare dată cînd e înjurat. Sau cînd îmi găsesc scuze ca să scap de o corvoadă.

23 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 23 alx on 29.05.09 at 1:34 pm

Mda, asa da. Si uite cum ne dam seama de ce unii sunt milionari si altii nu (exclus ****** de carton). Daca, in loc sa stati la caldurica, il ajutati era un semn ca si voi odata ati fi putut ajunge milionari.

# 22 THEO on 26.05.09 at 6:33 pm

asta da articol .. mai multe articole de genul, sa iti fie adevarata placere sa-l citesti .. inseamna Kurco asta e si om ok pe langa miliardar ungur .. bv autorului

# 21 explorish on 25.05.09 at 3:53 pm

micheteau. da’ chiar, voi de ce nu l-aţi ajutat să schimbe roţile?!?

# 20 cristi on 24.05.09 at 8:29 am

Cat despre poveste?! Este frumoasa si-l reprezinta. Felicitari pentru omenie !

# 19 cristi on 24.05.09 at 8:25 am

E clar ca oricat de mult harghitenii ar iubi hocheiul nu pot avea doua echipe care sa ravneasca titlul . Orasul nu este foarte mare insa orgoliile si ambitia sunt. In conditiile astea chiar daca momentan D-l Kurko pare un pic mazilit ar trebui sa gandeasca ca un patron ca el poate fi numarul unu cu echipe din Brasov, Galati, etc. In acel moment va fi mult mai iubit si-n mod firesc isi va capata un mare respect si intre ai lui. E cu bataie lunga insa va avea efectul scontat. Sincer, hocheiul nu avea nevoie in momentele astea de dezbinare ci de comunicare.

# 18 zlatneanu' on 23.05.09 at 5:59 pm

si totusi de ce a boicotat NATIONALA?????

# 17 alegzandru on 23.05.09 at 4:46 pm

Frumoasa povestea. Parca nimanui nu ii poti purta un mai mare respect decat celui ce lasa treburile lui pentru a ajuta un semen, cu sacrificiile de rigoare. Oameni adevarati!

# 16 cucurucu on 23.05.09 at 2:38 pm

tare articolu!felicit autoru.
probabil ,eu fiind in aceas situatie nu cred ca aveam atita omenie .dar cred ca articolu asta ,ma facut sa ma uit un pic in sufletul meu. mia placut faza cu gigi becali de la vasile ana.
felicitari pt. articol inca odata.

# 15 zsigodya on 23.05.09 at 2:21 pm

De ce ar fi Kurko “contondent” şi “insuportabil” ? Fiindcă-şi apără drepturile şi fiindcă consideră că are dreptate, atunci CÂND CHIAR ARE DREPTATE ?… El, ca ungur, nu este dispus la compromisurile permanente cu abuzurile şi ilegalitatea, cu care sunteţi obişnuiţi voi, miticii de la Bukale !
Şi, de ce ceea ce ai relatat ar fi “faţa ascunsă”, şi nu CARACTERUL OMULUI Kurko ?! Kurko este un ardelean normal, care a vrut să vă ajute atunci, şi a şi făcut-o…
Dar voi, “cei trei”, cu ce l-aţi ajutat acum, când a avut conflictul cu maimuţoii abuzivi din federaţia rrromână de hockey ?
Nici măcar n-ar fi fost necesar să îngheţaţi noaptea sau să vă înnegriţi mâinile aşa cum a facut el pentru voi !
Ar fi fost suficient să duceţi, în presă, o campanie de sprijinire a lui în conflict, mai ales că el a avut dreptate, şi nu birocraţii idioţi din federaţie şi din MTS…

# 14 Dragos Trestioreanu on 23.05.09 at 2:16 pm

Din acest motiv, poate ca ar trebui sa fim mai atenti cu unele etichete. Mai ales ca suntem un popor despre care se (tot) spune ca e milostiv si deschis! Felicitari pentru sinceritate, domnule Emil Gradinescu!

# 13 effe994 on 23.05.09 at 2:05 pm

Omul acesta a bagat o caruta de bani in hockey si niste birocrati au inceput sai gaseasca nod in papura.In orice tara civilizata jucatorii se duc la nationala in anumite conditii,nu la munca patriotica si cineva trebuie sa aiba grija de sanatatea lor.Doamna ministru al MTS ,a picat ca musca -n lapte.Faptul ca e jucator roman nul incalzeste pe niciunul jucator ,daca isi rupe vreun picior pt.ca federatia atunci da din umeri cu gratie si zice ca nema dinero.Asa ca vremurile cand munca patriotica era,ca si populismu’ asta ieftin pe carel tot aclama FRG si mts au apus .

# 12 ROBERT on 23.05.09 at 11:40 am

si eu am avut o experienta oarecum similara in Harghita si alta in Covasna cu niste maghiari de toata isprava. In iarna lui 1997 m-au scos dintr-un namet de zapada, in 2003 la Bixad iar un eveniment neplacut pe la garnitura de chiulasa…oameni OK

# 11 Dado on 23.05.09 at 9:44 am

Ca sa nu mai zic ca se spune Kurko Janos

# 10 Dado on 23.05.09 at 9:38 am

Dar voi de ce n-ati pus mainile innegrite sa-l ajutati sa schimbe rotile ?

# 9 emil gradinescu on 23.05.09 at 8:56 am

@Radone: E adevarat.

# 8 Bibi on 23.05.09 at 7:36 am

Frumos ! Oricum, ceva normal. Cel putin in zona respectiva. Mi s-a intamplat si mie ceva oarecum asemanator in zona. Nu sunt ungur. La noi in Banat se invata lectia democratiei si a varietatii de multa vreme. Va spun cu mana pe inima, as prefera sa fiu putin din toate. Pana atunci ma declar putin si ungur.

# 7 americanu on 23.05.09 at 7:31 am

Ianos Kurko
MESERIE

# 6 cynic on 23.05.09 at 4:14 am

foarte tare intamplarea. jos palaria. oare de ce fiind roman,numele meu se termina in “escu”,comportamentului maghiarului nu ma mira absolut deloc?

# 5 Clujeanul din USA on 23.05.09 at 3:38 am

mda… Cu rusine recunosc ,eu nu faceam la fel…Dar de asta eu nu sunt milionar….Felicitari!

# 4 d'coios on 23.05.09 at 2:57 am

Un ardelean adevarat chiar daca e ungur! Astia sintem noi!

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.