Fotbalul în era computerului

Multora, fotbalul le e indiferent la modul firesc, fără să aibă şi o motivaţie intelectuală a indifenţei

Cei care fac din refuzul fotbalului o chestiune de înaltă spiritualitate sînt de fapt preocupaţi de înţelesurile relaţiei cu fotbalul. E ca şi cînd ai refuza relaţia cu o femeie dorită de toată lumea, dar te-ai întreba toată viaţa dacă a fost bine sau a fost rău.

 Mondializarea fotbalului e o realitate tot atît de intrinsecă mersului vremurilor ca şi mondializarea informaţiei, ca mondializarea unor boli sau mondializarea unor interese de grupuri financiare. Tata juca fotbal la o echipă de uzină, toată copilăria mea a fost marcată de vecinătatea stadionului, a sălii de box şi a unui bazin de înot, iar dacă mai spun că singurele evenimente la care participa trup şi suflet tot cartierul erau meciurile cu o echipă de cartier din Galaţi, conchid că nu aveam cum să mă detaşez de viaţa sportului, oricît de multă carte aş fi învăţat. Tot ce se întîmplă în copilărie ţine de softul esenţial al memoriei afective. Cînd unii din ultra-rafinaţii culturii strîmbă din nas la discuţiile despre fotbal, mă simt nu vulnerabil, ci jignit.

O cugetare a unui om de fotbal italian conţine raţiunea mondializării războaielor, cu poporul spectator în tribune: Mai bine bătăi între suporteri, decît bătălii între ţări. Zicala de mai sus a italianului are şi un pandant, creat tot de un intim al marilor confruntări fotbalistice: Sîmbăta nu se fac revoluţii, fiindcă avem derby. Energiile greu de controlat ale mulţimilor devin controlabile în mare parte prin noua mitologie a fotbalului. Unde au ceva dreptate ultra-rafinaţii opiniilor despre circ e la mondializarea, în paralel, a mafiei fotbalului şi a unui tip de prost-gust venit din lumea de jos a marelui public. Ceea ce numim marele public nu e o masă fără nuanţă. În marele public există şi pături de ultra-rafinaţi ai conflagraţiilor de stadion.

Ca fenomen economic, nici un stat cu administratori deştepţi nu-şi poate permite să nu ia în seamă industria fotbalului, singura care nu intră în criză şi care dă de lucru fără convulsii de personal unor generaţii întregi de slujbaşi ai sportului. Merg chiar mai departe cu judecata spunînd că un ministru al culturii care nu realizează înţelesurile sportului ca instrument al culturii nu-i bun de ministru.

3 comments ↓

# 3 Click Here on 20.05.09 at 12:35 am

Fodabal = Bani in ziua de azi nu se mai joaca din pasiune

# 2 www.ziareviste.ro on 18.05.09 at 4:22 pm

parca sportul avea alt “gust” acum 20 de ani.oare de ce?

# 1 armand on 18.05.09 at 1:44 pm

Asta a fost un uppercut pe cinste in barba unui anume dom` menistru! :)

Chapeau maestre!

Cheers!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.