Politicos, dar şi cinstit

Răzvan e decis să rupă cu stilul lui Piţurcă? Aceasta-i întrebarea!

La ora cînd încep acest articol, Răzvan Lucescu îşi începe conferinţa de presă în calitatea sa de nou antrenor al echipei României. Cred că mai sîntem o mulţime mare de microbişti care am trăit şi vremurile cînd tatăl lui conducea naţionala avîndu-l ca jucător de bază pe “dacul liber” Boloni, în jurul căruia mobiliza o falangă falnică de olteni cu care ajungea, după mulţi ani de secetă, în turneul final al unui Campionat European. Presupun că la înscăunarea fiului, problema noastră, a acestor maturi, este aceea dacă să fim politicoşi sau cinstiţi, fără ipocrizii elegante. Una şi alta nu merg împreună, totdeauna. E cazul aici. Simplii politicoşi ar însemna să-l felicităm, desigur, să-i ascultăm evidentele care se impun din moşi-strămoşi, tăcînd cu o cupă de şampanie în mînă, urîndu-i să fie cu noroc. Cinstiţi ceva mai riguroşi moral, nu putem să ne rezumăm la felicitările de bun gust. E de bun gust să nu-i expui omului în momente festive idei complicate, dar bunul simţ îţi cere şi el, totodată, să nu-i spui prea tîrziu ceea ce trebuie zis cu grijă de la bun început.

Ca atare, nu mă şochează tinereţea lui Răzvan. Nu e revoltător să conduci o naţională la 40 de ani, ba e chiar simpatic; nu mă copleşeşte puţina lui experienţă obţinută la echipe de club. Sigur că mă gîndesc şi la problema autorităţii sale faţă de stranierii noştri supuşi 11 luni din 12 unor antrenori ca Mourinho sau Prandelli, dar mai presus de toate aceste angoase, întrebarea mea este dacă Răzvan e hotărît să rupă - mai mult sau mai puţin violent - cu stilul  cu viziunea, cu spiritul lui Piţurcă. Cu antijocul - mai mult sau mai puţin evoluat - nu numai al lui Piţurcă, dar şi al altor strămoşi ai săi. Cu obsesia defensivei, cu îngheţarea jocului la 1-0, cu neputinţa de a întoarce un scor nasol, cu voluptatea unui meci nul în faţa granzilor, cu groaza de eşec, groaza aceea care, e adevărat, ne-a adus cîteva victorii aplaudate de toţi, dar sărace în consecinţe.

Sincer pînă la capăt, nu pot uita nici pînă azi elogiile pe care i le-au adus lui Piţurcă şi naţionalei sale, după cele două nule cu Franţa şi Italia la ultimul European, cine? TRU, Dan Petrescu şi Cornel Dinu, în studioul TVR! După cum se poate uşor observa din reuşitele lui la Rapid şi Braşov, Răzvan nu ne dă deocamdată garanţii pentru această minirevoluţie; el rămîne adeptul acelei idei - încă valabilă în fotbalul de azi - conform căreia “cel mai bun contraatac vine dintr-o apărare beton”. El ştie prea bine că aceasta e şi ideea tatălui său. Urarea maximă este însă aceea să nu cunoască ghinioanele lui Mircea Lucescu.

14 comments ↓

# 14 un-doi on 02.05.09 at 12:23 am

d-le Cosasu, TRU a scris citeva articole in timpul Campionatului European in care condamna jocul defensiv al nationalei, mai ales cel in care zice ca nu imnul ci jocul trebuie schimbat; tot el a scris un articol intitulat de-Piturcizarea Romaniei; cit despre ceilalti doi, nici unul nu e fanul lui Piturca, erau si ei politicosi.
Dar intr-adevar, aici e problema, daca se va rupe cu stilul fotbalului chinuit si chinuitor pt privitor!

# 13 dorin on 01.05.09 at 12:13 pm

reusite….brasov?cred k este o alegere buna,spre f buna!!!

# 12 sd on 01.05.09 at 11:24 am

e bine ca mai sunt si unii realisti si care nu cad pe spate la stirea numirii lui lucescu jr.;
eu cred ca familiei lucescu i s-a acordat mult mai mult credit decit poate gestiona; daca ar fi fost numit seniorul, nu ar mai fi aparut chiar nicio grija asupra suceselor nationalei date ca sigure; dar daca trecem putin trecutul in revista, din cite imi amintesc, intr-o viata lunga de antrenor, nici seniorul nu a reusit niciodata cu vreo echipa de club sa treaca de sferturi in cupele europene, iar cu nationala are o singura calificare la europene; deci sub ienei, iordanescu sau piturca! in rest inter a renuntat la el dupa perioada de proba, cu brescia a ajuns in B, corvinul nu a fost niciodata mare echipa, iar galata a fost opera lui fatih terim; asa ca toti cei care cred ca seniorul il va alimenta continuu pe junior cu sfaturi intelepte si mutari surpriza care sa ne califice de acum la toate turneele, ar trebui sa fie mult mai ponderati;
personal nu stiu in cite tari cu fotbal dezvoltat ar fi fost numit selectioner un antrenor a carui singura performanta este eliminarea hamburgului intr-un meci din …optimile cupei uefa!

# 11 ionut on 01.05.09 at 11:02 am

Nu va reusi sa aduca nimic nou. Jucatorii cu doua-trei exceptii sunt de o calitate modesta. E acelasi lucru pe care l-am spus despre Steaua si anume ca nici un antrenor din lume care ar veni nu ar reusi sa faca mare lucru cu lotul pe care il are la dispozitie acolo. Asadar, dragi optimisti, numai norocul nu este suficient. Imi pare rau dar sirul dezamagirilor la echipa nationala va continua.

# 10 breitner on 01.05.09 at 10:43 am

mi-ar place 1 - 0 sau 0 - 0 cu brazilia, argentina, spania …

# 9 marius on 01.05.09 at 10:26 am

să nu cunoască ghinioanele lui Mircea Lucescu….

Prietene TU chiar crezi ca fotbalul e numai ghinion sau noroc??
Invocam ghinioane de ani de zile ca un popor slab si plangacios ce suntem!! Iar M. Lucescu e parca reprezentantul sef !! Normal ca ai ghinioane cand te aperi cu autobaza si aia ataca in valuri…

Asta nu intelegi tu, domnule Cosasu, ca nu poti sa castigi cupe aparandu-te! Asta nu intelege nici Lucescu senior… de aia spera acu la 60 si ceva de ani la prima finala.. si o face..tot aparandu-se! Eu pun pariu ca nu va reusi!

Sper ca Razvan Lucescu sa nu faca aceleasi greseli, si mai sper sa nu aduca obositi care jucau odata bine si acu nici nu mai exista pt fotbal cum ar fi Daniel Niculae, Buga, Trica, Mazilu… si mai sper sa intinerim lotul, sa scapan de Fl Petre, Contra, Dorel Stoica, Tames,Codrea, Bucur…
Poate incercam cu Curtean, Max Nicu, Cr. Tanase, Pantilimon, Torje, Zicu(dc isi revine), fratii Costea, Prepelita si alti tineri.. E vremea sa construim! Sa o facem in liniste si fara plansete si nici concesii!
Hai Razvane!Hai Romania!

# 8 victor L on 01.05.09 at 10:23 am

Si sa nu uit: daca a plecat Roonie, vreau sa cistige ,la snooker, M. Allen.

# 7 Radu on 01.05.09 at 10:17 am

Ii urez noroc lui Razvan, desi sunt destul de sceptic. Razvan nu mi-a lasat impresia unui antrenor curajos. razvan este o soultie mult mai buna decat Piturca, dar l-as fi preferat, totusi, pe Dan Petrescu.

# 6 victor L on 01.05.09 at 10:15 am

Sanatate, dle Cosasu.

Nu cred ca e indeajuns antrenorul, mai trebuie si jucatori, pe care nu-i prea avem. Scuze pentru pesimism!

# 5 Alex Timisoara on 01.05.09 at 9:30 am

Judecand dupa calitatea si corectitudinea competitiei interne, nici nu meritam mare lucru. Ca atare, sa ne bucuram ca Lucescu Jr nu e orgolios, il duce capul, nu e barbugiu, n-a furat, are carisma, leaga doua cuvinte, etc. Adica e tot ce nu-i piturca, a carui nume nu vreau sa-l mai aud vreodata. Poate doar in emisiuni cu faze comice, in care sa vedem golul lui cu ceafa.
Asadar, ne ramane numai speranta.
Sanatate!

# 4 romeo on 01.05.09 at 9:02 am

nu va face mare branza

# 3 rose on 01.05.09 at 8:40 am

Avand in vedere ca cele mai frecvente scoruri ale Brasovului in acest sezon sunt 1-0 si 0-0, ma indoiesc ca vom juca altceva.
Pozitiv e faptul ca omul pare sa aiba foarte mult noroc, lucru esential pentru un antrenor.
Sa fie intr-un ceas bun!

# 2 gicu on 01.05.09 at 3:35 am

Sanatate, maestre!

# 1 Norbert on 01.05.09 at 1:15 am

Sa fie cu noroc pt Razvan si pt echipa nationala.Am comvingerea ca vom vedea un fotbal modern de angajament,agresiv pt ca scopul final este totusi golul si victoria.Sper sa nu mai vad la echipa nationala o temporizare totala ori popular spus sa nu mai bage tinjaua de pe Mara.Acel stil,tipic lui Piturca ne-a facut de risul Europei,nu ne batea nimeni in momente cheie,dar nici noi nu bateam pe nimeni nici daca jucam 3 zile continuu.Sa fie cu noroc pt Romania

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.