Hoţii şi neprinşii

Dacă numai de la Piteşti DNA-ul adună atîţia arbitrii penali, oare cîţi or fi cu toţii?

Penalii arbitrajului românesc sînt de două feluri: de dinainte de monitorizarea telefoanelor şi de după monitorizare. Vîrstnicii, care n-au apucat era telefoanelor DNA, o fac pe deştepţii, se oferă pentru Comisii, pun condiţii de heruvimi. Că toţi arbitrii români sînt penali şi - vorba scriitorului  Luca Piţu - buni de împuşcăriere, n-am nici o îndoială. Nimeni nu se face arbitru de dragul gloriei şi al unor note în cronici de meci, ci pentru bani şi relaţii de piaţă. Adică tot bani. Huiduielile, înjurăturile, agresiunile de tot felul, stresul, deplasările cu mocăniţa, hotelurile de o stea şi răsplăţile în găini şi ţuică puturoasă, toate cîte le îndură arbitrii din ligile mici şi mijlocii, numai în perspectiva unor recuperări masive în Liga-ntîi le îndură.

Pădurea arbitrajului românesc e toată din uscături. Un Alexandru Tudor, chiar dacă nu ia bani, e la fel de culpabil ca şi un Corpodean, pentru că decide unele rezultate după cum crede el că-i spre binele fotbalului. În marele scandal Steaua - CFR Cluj, de mai an, a funcţionat subconştientul lui Alexandru Tudor. Subconştientul celor cîţiva arbitri “mai cinstiţi” e viciat de comandamente naţionaliste de tipul “ nu contează cine-i mai bun în teren, contează cine o să ne reprezinte mai bine în Europa”. Presiunea unor astfel de idei populare, dar păguboase l-au hotărît pe Tudor să-i dea un plus de credit  Stelei. Şi apoi, cinstea mai e dublată şi de frică. Unii  investesc în frică. Se fac simpatici unor finanţatori în avans, ca să nu fie desfiinţaţi brutal cînd va veni şi vremea mitei.

Cînd afirm că nu avem nici un arbitru nepătat, ci doar prinşi şi neprinşi, mă gîndesc la arestările de la Piteşti. Dacă din monitorizarea a numai trei-patru partide de ale Piteştiului a rezultat un pluton de penali, vă daţi seama ce regiment de corupţi ar încorpora DNA-ul într-un întreg campionat? Şi ce  crapi politici, ştiuci de bordel, rechini de regiune şi plevuşcă de presă ar scoate într-un an plasele penalului?! Alde Prunea, Lupescu, Mircea Sandu şi Dragomir se alintă tot repetînd zicala “Păduri fără uscături nu există”. Zicerea e valabilă doar pentru pădurile noastre, neîngrijite şi abuzate. Multe alte ţări n-o practică, întrucît în foarte multe alte ţări pădurile sînt sacre şi nu ajung la uscare. În arbitrajul nostru, proverbul trebuie întors pe dos: Pădure uscată şi moartă, fără cîteva petece de verdeaţă pe ici, colo nu există.

Ar trebui să fiu ipocrit şi să spun că nu mă bucur de răul arbitrilor. Ba uite că eu mă bucur. La cît rău ne-au făcut cei umflaţi de DNA şi cei care mai vin la rînd, puţină bucurie la necazul lor e reacţia umană firească şi care duce societatea spre mai bine.

10 comments ↓

# 10 Zamfir on 02.05.09 at 10:14 pm

Dacă ar fi vorba numai de carnete de conducere şi arbitrsj în fotbal, …
Mă tem că, rând pe rând, vom afla acelaşi lucru - murdar - despre încă multe domenii de activitate.

# 9 Barclay on 27.04.09 at 10:11 pm

Am sa astept pana cand va veti cerceta blogul, asa ca raspundeti, oricat de tardiv vi s-ar parea. Multumesc.

# 8 Barclay on 27.04.09 at 10:08 pm

revin cu rugamintea mea d-le Tudor Octavian, pls, cum il cheama pe flamand?

# 7 Radu B. on 27.04.09 at 4:16 pm

Luca Piţu e un pseudonim… ***

# 6 explorish on 27.04.09 at 10:15 am

cand aveti dreptate, aveti. pai putin paragradul cu tudor, mi se pare un pic hazardat. in rest, asa e.

# 5 west on 27.04.09 at 10:04 am

Chestia cu ” buna reprezentare in Europa ” este practicata de foarte multi ani. Pe vremuri, steaua si dinamo luau cu japca jucatori de oriunde pe acelasi motiv. Toate potlogariile din fotbalul romanesc au fost acoperite cu aceasta expresie. Impresarii, presarii, presedintii, suporterii, au invocat mereu ” interesul national “, acoperindu-si porcariile sau profitand de aceasta penibila coarda sensibila a bizonului roman.

# 4 madison,jimmy on 27.04.09 at 9:55 am

…ca de obicei , articol de +10 !! :roll:

# 3 Barclay on 27.04.09 at 8:49 am

Domnule Tudor Octavian stiu ca nu obisnuiti sa raspundeti interpelarilor de pe blog dar, va rog , faceti o exceptie de data asta. Imi puteti spune cum il chema pe scriitorul acela flamand (din Flandra) acela al carui dictionar l-ati publicat in serial in “revista X” in urma cu ceva vreme? Nu mai tin minte decat ca una dintre definitii se referea la “tehnica de asediu a purcelusului” inventata de Jaques al Treilea, zis “cel Smecher”, iar alta la un “arhitect ungur nascut mort”. Va multumesc.

# 2 RapidCringasi on 27.04.09 at 7:41 am

RESPECT dle. Tudor Octavian. deacord cu dumneata 100%. Esti unul dintre (foarte) putzinii care are curajul chiar sa puna punctul pe i.

# 1 ex. on 27.04.09 at 6:59 am

Perfect adevarat tot ce spuneti,d-le Tudor Octavian,doar ca eu unul nu am incredere in justitia romana si cred ca e doar un foc de paie si oricum rechinii mari nu vor pati nimic.Poate ca vor fi dati plebei spre sfirtecare vreo citiva mai fara proptele pentru apotoli setea de singe,poate ca se vaporni ceva prin justitie pentru a mai domoli pretentiile intru justitie ale coanei Europa,dar nu mai mult.Greu de crezut ca ne mai putem face bine.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.