Tranziţia de la celular la celulă

Fotbalul nostru nu s-a adaptat la tehnicile de ascultare şi uite unde a ajuns!

Răul cel mai mare al fotbalului românesc? Să fie conducătorii de club, corupţi si corupători, păşind cu grijă pe graniţa penalului, bombardîndu-se de ochii lumii cu declaraţii de război, dar uniţi în fond de sistemul de cumetrii şi interese? Nu! Fără banii lor cluburile nu ar exista, fără neroziile lor ne-am plictisi. Deci: sînt un rău necesar, şi nu chiar atît de mare.

Să fie arbitrii? Nu-i putem băga pe toţi în aceeaşi oală. Unii sînt mai fraieri, alţii mai deştepţi şi nu iau bani, iar alţii nu sînt nici deştepţi, nici proşti, sînt pur şi simplu corecţi. Concluzie: nu se poate fără ei.

Să fie Federaţia? Exclus! Nu a calificat de atîtea ori România la Mondiale şi Europene? Oamenii ăştia muncesc, au liste  FIFA de aprobat,   juniori de crescut, fotbal mixt de promovat, nu au timp să-i păzească pe alţii.

Atunci de unde ni se trage? De la celulare! Celularele l-au dat în primire pe Gigi cînd cu valiza şi  cu cîte or mai fi. Din cauza lor hitul primaverii la CCA e “Vino, mamă, la rascruce/Să vezi duba cum mă duce”. Din cauza lor, Penescu trebuie să ciripească şi alte nume decît ale arbitrilor, dacă Mitică Dragomir e bine informat, ca de obicei.

De aici ne dăm seama cît de îmbătrînit e fotbalul nostru, populat de  oameni care trăncănesc la telefon fără nici o reţinere, de parcă  ar face planuri de concediu cu nevasta. Azi e nevoie de tipi cu o concepţie nouă, în pas cu tehnologia modernă a comunicaţiilor, familiarizaţi cu cifrarea mesajelor. Sînt vreo cîţiva, spaima antrenorilor, schimbă cîte 4 pe sezon, dar nu sînt destui. Fotbalul nostru e învechit, domnilor! Nu s-a adaptat la ultimele tehnici de ascultare şi uite unde a ajuns!

 Şi acum, serios: scandalul Penescu e produsul autentic şi vizibil al sistemului de complicităţi , tolerat şi apoi promovat de capii fotbalului nostru. Vor fi şi alte dezvăluiri. Viorel Sandu a ridicat un colţ de perdea. Sigur, e parte vătămată şi trebuie ascultat cu circumspecţie, dar cei care se învîrt în lumea arbitrilor ştiu că  aşa stau lucrurile. Nimic nu se mişcă fără voie de la stăpînire!

Cu toţii am sărit cu picioarele pe Piţurcă, dar  am scăpat din vedere esenţialul: deja nu mai avem jucători de naţională. Zîmbiţi, mîine o să fie mai rău, pentru că din producători am devenit importatori de fotbalişti, iar sistemul e incapabil să scoată juniorii din letargie. Acest sistem e îmbătrînit în rele.  Schimbarea lui Mircea Sandu nu modifică decisiv datele problemei, pentru că anchiloza s-a întins de sus pînă jos. Întrebaţi părinţii cîţi bani fără chitanţă au dat la cluburi ca să îşi ţină copiii la grupele de fotbal. Întrebaţi-l pe juniorul Cristian Manea ce trebuie să facă tatăl său ca să îi obţină acordul de transfer.

Cînd un sistem e incapabil să se reformeze din interior, atunci, fie dispare, fie e nevoie de o intervenţie din afară.  O soluţie ar fi ca Federaţia să fie pusă sub controlul sportiv al unui organism de mare autoritate si competenţă, independent politic. După cum constatăm cu toţii, fotbalul e o chestie prea serioasă ca să rămînă nesupravegheată. Deocamdată se supraveghează celularele.

11 comments ↓

# 11 TELEFONISTA on 26.04.09 at 12:33 am

Da ce bine ar fi fost pentru penescu sa nu fi existat Bell :))

# 10 Dan on 25.04.09 at 11:01 pm

Am uitat… ar trebui sa aveti a doua * dupa cea pusa in clasament pentru Politehnica Timisoara, a doua sa fie pentru FC ARGES si sa fie trecute in paranteza cate puncte ar castiga fiecare echipa de pe urma depunctarii.

# 9 Dan on 25.04.09 at 10:57 pm

In primul rand, vreau sa va felicit.

Acuma ca am trecut de primul rand as vrea sa va propun un articol pentru saptamana care urmeaza “Pe cine ar avantaja retrogradarea echipei FC ARGES?”

Am aruncat o privire cu cateva minute in urma pe scorurile echipei FC ARGES si mi am dat seama ca s-ar schimba ceva in clasamentul Ligii 1. Ce parere aveti? Din cate am auzit, subliniez am auzit - vorba targului - sanctiunea ar trebui sa fie pierderea fiecarui meci disputat cu scorul de 3-0.

In ultimul rand, keep up the good work.
Nu a fost chiar ultimul rand:)

# 8 de-al casei on 25.04.09 at 11:19 am

Excelent! Din pacate nu cred investigatiile vor merge mai departe, oricum nu foarte departe! Am ramane fara trei sferturi din Liga I ca sa nu mai zic de Liga a doua, ar disparea cu desavarsire, daca s-ar aplica acele sanctiuni dure atat de necesare. Si ce e de facut?! Pai o sa “se dea” in cativa arbitrii (ei sunt dispensabili, vin altii), in jucatori e putin probabil, cat despre conducatori…Penescu cred ca va fi singura “victima”, desi e cel mai mic peste din lac.
Semene de resuscitare?! Nici vorba. Doar ghiulele de media. In general noi ne dam in vant dupa senzational, dupa scandaluri si divertisment specific populatiilor arboricole, si Liga I (a lu’ peste prajit) nu face exceptie. E mai multa animatie prin emisiuni tv, prin tribune si DNA decat pe teren. Se vorbeste mult, mult prea mult, nu se face si mai ales nu se joaca nimic insa, iar “viitorul suna bine” (un mare zero). Tipic romanesc!

Mass-media continua sa promoveze submediocrul scandalurilor, analfabetismul “ne-omenilor” de fotbal si orice lucru de nimic care ar vinde. La randul lui sistemul nu vrea sa se schimbe, cei care il intretin si protejeaza o duc foarte bine asa. Iar “forte” din exterior chiar nu au nici un interes sa-si bata capul cu debandada generala de pe aici. Deci despre ce schimbare e vorba!?? Aiureli!

# 7 Relybv on 25.04.09 at 9:51 am

Viitorul fotbalului nostru este intradevar sumbru.De la copii si juniori nu prea mai apar talente pt. ca odraslele cu parinti cu dare de mana ajung pe la 17-18 ani sa nu-i mai intereseze fotbalul,ei au oricum viitorul asigurat datorita parintilor iar pt. ei fotbalul n-a fost decat un moft.In schimb acei copii proveniti din familii mai nevoiase , copii poate foarte talentati,dar ai caror parinti nu-si permit sa plateasca sute de euro pt. turnee in strainatate sau cantonamente pe litoral si pentru care fotbalul ar fi fost unica sansa de afirmare ,se pierd.Deasemeni cred ca nu mai exista acei antrenori descoperitori de talente care stateau ziua intraga pe stadion si triau zeci de copii pana gaseau acele talente care sa devina mari fotbalisti.

# 6 alexey on 25.04.09 at 9:40 am

foarte bun articolul…ma inclin!

# 5 Zadkielix on 25.04.09 at 6:29 am

Excelent punctat!
TRANZITIA NU SE LASA ASTEPTATA… e AIDOMA ACESTOR SPASME INCERCATE DE ACESTE ILUSTRE FATE DE …MAFIOTI CE , ODATA SCUTURATI SUFERA DE DIFERITE CHESTTII (UNI) SI NU CA “PE VREMURI GLORIOASE”…nU ADUC CA AR FI ATAT DE IMPORTANTI SAU AR SUFERI DE EI…
hIPNOZA SI AERUL DE SFINTI NU II RECOMANDA NICI MACAR IN pURGATORIU…
Cam atat am avut si eu de transmis, un anonim ce urmareste acest fenomen…
In rest sa mai auzim (daca se poate) acel cantecel aproape transformat in hit…”vino mama la rascruce/ sa vezi duba cum m-o duce!”
Se vor linisti oare apele si va iesi Adevarul ?
Ramane de vazut….

# 4 Cosmin on 25.04.09 at 1:57 am

Uiti un lucru: sunt doua echipe in campionatul nostru care continua sa dea jucatori valorosi la nationala si, daca presa va inceta sa-si bata joc de aceste cluburi, va da si pe viitor talente ca Tanase si Doman (FC Arges) sau fratii Costea (Craiova).
Dar se pare ca presa a muscat prea tare din placerea scandalului, ca sa mai tina seama de jocul frumos practicat de tinerii jucatori ai celor doua cluburi, si se zbate sa determine retrogradarea unei echipe care a castigat toate meciurile pe teren - cel putin pana acum n-a reusit nimeni sa dea exemple care sa contrazica acest fapt.

# 3 nini on 25.04.09 at 1:51 am

felicitari pt comentariile sportive.va admir de mult pt talentul si coerenta dvs si cred ca meciurile din liga 1 pe care le comentati nu se ridica la nivelul dvs ar trebui sa comentati meciurile de pe boom din primera ca ei stau foarte prost.
oricum parerea mea este ca sunte-ti de la topescu incoace de departe cel mai bun comentator roman!

# 2 VICTOR on 24.04.09 at 8:22 pm

Stii cei mai interesant? Ca fotbalisti, din ce in ce mai multi pleaca in strainatate si nu se acomodeaza deloc, apoi vin inapoi si sunt cei mai buni. Ori campionatul este slab, ori acesti jucatori au o mentalitate asa ne(buna incat daca fac doi pasi departe de casa se pierd. Apoi, cu acesti jucatori se vrea performanta….ha ha
In rest ai dreptate, macar sa fie mai ingeniosi, dar am impresia ca Penescu e zero, mita de 15 mii…No, nu…ceva pute. Ori, Lica sa ia 2 mii, ….Ori ii descopera pe toti, ori nu mai fac nimic, da ma indoiesc ca vor merge mai departe, ma indoiesc…

# 1 MICROBISTA on 24.04.09 at 6:41 pm

Da chiar sa transmita mesajele prin fum ca indieni :)

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.