Idolul inutil

Istoria face sportul, nu oamenii cu reputaţie de idoli

Gigi Becali a fost reţinut. E cercetat de organele judiciare, e urmărit de presă în calitate de centru al existenţei româneşti şi divinizat de un popor prea amplu, în calitate de astru providenţial. Becalo-centrismul maniacal e rezumatul complet al sărăciei de sine a fotbalului şi opiniei publice. Amîndouă gravitează în jurul unei persoane amplificate supranatural. Un om care rămîne o figură, dar nu e o forţă.

Confuzia febrilă între Becali şi Dumnezeul vieţii (fotbalistice) româneşti costă enorm. Şi e insuficientă. Atît de insuficientă încît explică suficient neputinţa continuă a fotbalului şi a analizelor care caută să dea de urma microbului originar. De ce nu se dezvoltă fotbalul şi de ce se sub-dezvoltă opinia despre tot ce e românesc? Pentru că, în ciuda lui Becali şi a comentatorilor lui, istoria sportului nu poate fi scrisă de persoane. Fotbalul e autonom, îndărătnic şi ascultă de altceva şi de altcineva. Exemplul? Australia.

Tocmai Australia, megaspaţiul străin de fotbal care se pregăteşte de joncţiunea neaşteptată cu fotbalul. Un comentariu foarte cifric publicat de Financial Times, constată că, pentru prima oară în tradiţia acestui continent sportivo-ahtiat, fotbalul face cît restul. Mai mult de 50% din publicul de sport australian e public de fotbal. Rugby-ul, cricket-ul şi « aussie rules »( acea ocupaţie locală care urmăreşte vătămarea semenilor sub pretexte vag sportie) adună mai puţini spectatori decît fotbalul. Asta, într-o ţară fără forţă de club şi fără calificări la Mondiale între 1974 şi 2006. De unde schimbarea? Nimeni  nu ştie, tocmai pentru că nimeni nu poate premia sau învinui o persoană, o valiză, o sumă de bani sau un astru. Cea mai întemeiată bănuială spune că mutaţia a fost dictată de istorie.

Trei valuri succesive de emigraţie (sîrbo-croat?, asiatică şi libaneză) au umplut şcolile, maidanele şi plajele australiene de oameni de rînd cu mingea la picior. Umilinţa lor plină de rîvnă a împins fotbalul şi a deplasat centrul de greutate al sportului australian. Miliardari teribili au întemeiat o Ligă australiană, dar suflul şi pasiunea populară au fost peste puterea lor. 

Istoria face sportul. Cine îşi închipuie altceva, rămîne cu dreptul mărunt de a comenta reputaţii de idoli inutili. Nu ei fac sportul. Deşi se pricep să îl ţină în loc. 

3 comments ↓

# 3 lorenzotns on 16.04.09 at 10:31 pm

@DSN: pai cat e Australia vere pe langa celelalte continente? O cam dadusi in Lambada…Sincer, daca acolo au mai multi fani socceroos decat wallabies e cam de jale…a mai cazut un mit….concluzia de fapt ar fi ca aia multi fac istoria :-)

# 2 skidrock on 09.04.09 at 12:38 pm

titlul e corect, textul mai putin
eu cred ca oamenii pina la urma l-au citit pe becali la adevarata valoare: nu a trecut de pragul electoral, cu toate artificiile bisericesco-fotbalistice de crestere a popularitatii.

si atunci de ce va dau dreptate vis-a-vis de titlu? pentru ca trebuie ca mesajul dvs sa il adresati tuturor si in parte cu dedicatie redactiilor de stiri din televiziuni, ziare, radiouri, si alte forme de media existente. Acestia sunt penibilii care ni-l baga pe gat zi de zi si considera ca aceasta inseamna informatie, si ca el trebuie sa ne fie idol.

Imi doresc experimentul-revansa : daca o saptamina nimeni , darnimeni nu ii va pomeni numele si mutra oare in a opta zi ne va mai interesa destinul clovnului sau ne vom vedea de vietile noastre un pic mai destinsi…

multumesc pentru timp

# 1 [D][S][N] - Bellissima Craiova on 09.04.09 at 12:32 am

Nu exista idoli INUTILI!
Nu istoria face sportul, ci invers!
Gigi Becali a fost divinizat de foarte putini oameni, acum nu il mai divinizeaza nici macar aceia!
Confuzia despre care vorbesti este o ineptie!
Istoria, in general, este scrisa de persoane! Istoria sportului nu face exceptie! Oamenii fac istoria!
Exemplul Australiei este irelevant pentru fenomen! Cati hispanici sunt in SUA? Cati europeni sunt in ASIA ? Cati europeni sunt in Canada ? Cati sunt in Africa ? Amatorismul din acest text este halucinant!
SPORTUL FACE ISTORIA!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.