Gura adevărului păcătos grăieşte

Sau acum a pus portarul Naţionalei, domnul Lobonţ, cireaşa pe mort

Noi le-am dat două goluri superbe, iar sîrbii ne-au bătut cu trei goluri urîte. Pînă nu de mult, din analizele şi declaraţiile la cald, de după înfrîngeri, ale oficialilor şi ale jucătorilor, tot românul înţelegea în ce chip mîncăm noi bătaie, deşi în majoritatea timpului de joc sîntem evident mai buni.

Şi acum, la drept vorbind sau mai bine zis ascultîndu-i pe Piţurcă, Lupescu, Lobonţ şi Mutu, ar fi trebuit să înţelegem acelaşi lucru, că sîrbii au fost niţel mai buni ca noi doar în momentele în care ne-au dat golurile. În rest, i-am umilit, am fost peste ei, ar fi fost drept să le dăm şase goluri.

Toate comentarile oficialilor şi ale jucătorilor noştri, la eşecuri, trec prin cîteva formule strîmte la sens, cam în felul în care trec uneori şi elefanţii prin gaura cheii. Lupescu, de exemplu, a încercat, în eleganta sa limbă română de poliester, să explice înfrîngerea zicînd în mai multe rînduri “Din păcate…” Fapt ce vroia să însemne că, în disputa din teren, au intervenit din păcate soarta, criza mondială, vremea în schimbare, cursul leului şi un arbitru îngrozitor de corect, altfel am fi învins. Cînd un oficial sau un fotbalist român îşi începe jelania cu “Din păcate”, poţi fi sigur că ea se termină cu tradiţionala concluzia fatalist-bulgaro-balcanică “Asta e!” Puţini cunosc că bulgarii au avut un filozof, pe nume Dimităr Dimitrov Dimitrovici Dimitrovgrad, care a rămas în cartea de aur a înţelepciunilor cu următoarea cugetare:  “Dacă e, e. Dacă nu e, nu e. Asta e!” Raţ, după ce a gîndit bulgăreşte vreo zece fraze fără nicio noimă a conchis “Asta e!”.

Dacă declaraţiile de după meci s-ar fi terminat cu aceea a lui Raţ, am fi zis probabil şi noi: Asta e! Piţurcă şi Mircea Sandu sînt însăşi veşnicia, iar Mutu, Marica şi Rădoi n-au nici o vină că se numesc români. La felul cum au luptat şi au marcat ei sînt de fapt sîrbi. Sînt sîrbii fotbalului nostru.

Din păcate, din foarte multe păcate, din toate păcatele lui Piţurcă, Mircea Sandu şi ale cooperatorilor din Liga-ntîi, s-a trezit vorbind şi Lobonţ, deşi la trei goluri primite fără drept de apel ar fi trebuit să tacă deştept o vreme. Lobonţ a rostit cea mai frumoasă tîmpenie din întreaga listă a prostiilor de patrimoniu zise şi scrise de oamenii fotbalului nostru. Păi, ce vă strofocaţi atîta că am luat trei goluri, a grăit dumnealui, portarul Naţionalei, după ce şi-a chinuit un timp mintea să ne servească o vorbă de ţinut minte, ce, parcă n-am mai luat trei şi de la Lituania?!

Lobonţ a pus cireaşa pe mort. De acum înainte va trebui să ne obişnuim nu numai cu ideea că e normal să pierdem mereu acasă, dar şi cu faptul că o bătaie acasă la 0-3 e, din perspectiva ultimelor evoluţii ale echipei lui Piţurcă, nu numai normală, ci şi onorantă. Doar nu o luăm în bot cu 0-6, ci nu mai cu 0-3 sau 2-3.

38 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 38 mitea sorin on 31.03.09 at 10:19 pm

Incep sa ma indoiesc de dvs. Numele real al filozofului citat este ” Stancio Stancev sau Stancov , nu-mi aduc aminte exact…Cine poate sa spuna ce este, ca sa afirme apoi ca este?”(Marin Preda - Cel mai iubit dintre pamanteni)
Cred ca ati prins o zi mai slaba!

# 37 Decebal on 31.03.09 at 2:23 am

Domnule Tudor Octavian, nu este vina jucatorilor. Linia de mijloc cu Codrea, Radoi, Cocis nu contine nici macar un singur jucator care sa stie sa dribleze, dar cine i-a pus acolo ? Daca pana la meciul asta driblau ca Messi si acum s-ar fi oprit as fi inteles sa-i criticam, dar in situatia de fata ei au jucat ce au stiut. Este oare vina lor ?

# 36 luigi_nb on 30.03.09 at 11:56 pm

Foarfeca e un gol urat? :O

# 35 cfrescu on 30.03.09 at 11:43 pm

hai sa nu fim ridicoli. Marica a jucat bine la cate mingi a avut, ma mir doar ca a primit o pasa de gol - probabil prima de cand joaca la nationala, sau cel putin prima de la Mutu (din greseala, mai mult ca sigur. ca si cea pt Dorel). Radoi a fost decent ca fundas, Tamas foarte bun, Contra cel mai periculos mijlocas, Cocis cel mai bun in prima repriza. Restul au jucat slabut, dar nu foarte rau. Am jucat in medie mai bine intr-adevar, dar asta numai cand sarbii aveau 2 goluri avans, adica probabil din cauza lor…

# 34 PLAYMAKER83 on 30.03.09 at 10:25 pm

AM MAI LUAT 3 ,CU LITUANIA…………… ASTA E …………….. OARE PE EI II DOARE ASA CUM NE DOARE PE NOI ACEASTA INFRANGERE SI NU NUMAI? NU E NICI O TRAGEDIE,ACASA MA ASTEAPTA O SILICONATA,IN GARAJ O DECAPOTABILA,CE CONTEAZA ACEI OAMENI DIN TRIBUNA? FRAIERI SUNT EI CA VIN ACOLO

# 33 MariusRO on 30.03.09 at 10:11 pm

La autogol Stoica nu avea habar unde este mingea. A fost foarte surprins ca s-a lovit de el. Cand te duci sa-l blochezi pe unul ca Vidic ai grija sa nu miste nu alergi de besmetic dupa el.

# 32 mch on 30.03.09 at 10:10 pm

” Marica şi Rădoi n-au nici o vină că se numesc români”

In afara golului, de curiozitate…l a mai vazut cineva pe Marica jucand? Adica nu, nu la imn, si nu, nu pe foaia de joc. Gina Pistol in tribune nu se pune. Si asta ca sa nu intram in detalii de gen forma, valoare… joaca de cat? 2, 3 ani in Germania si tot degeaba.

Radoi?… Ori sunteti teribil de subiectiv, nutrind afinitati ros albastre, ori efectiv nu intelegeti ca sportul asta, contrar tuturor aparentelor…e fotbal. A spus o perfect Balaci la gsp tv dupa meci, “nu stie cu mingea, nu poate…nu stie sa dea pase in fata, n are viziune, cu atat mai putin dribling”…si a mai jucat si mijlocas central in prima repriza… in timp ce lazar spre exemplu nu a avut nici o sansa sa prinda lotul.

Dar bineinteles, asta e fotbalul romanesc..iar ceea ce se intampla acum nu e nimic mai mult decat rodul “muncii” asidue a clanului becalienilor, dragomir, sandu etc…

Pana nu se va face o selectie bazata pe criterii reale, cu fundament in valoarea jucatorului, mentalitatea, forma lui…nu avem nici o sansa… Pana atunci sa continuam sa imbratisam fatalismul asta balcanist-patologic.

# 31 MariusRO on 30.03.09 at 10:09 pm

Sarbii au avut “cojones” ceea ce jucatorii romani nu mai au de mult timp. Care jucator roman si-a dominat adversarul direct?

# 30 mihai84 on 30.03.09 at 8:45 pm

excelent, domnu’ octavian , ecscelent.

# 29 hassan on 30.03.09 at 7:55 pm

domnilor care va dati cu parerea.primul gol a fost al lui lobont .mingea nu trece acolo ca sa se duca in bara ,e coltul lui.intelegeti domnilor care bateti campii cu pisica voastra proasta .groparu de lobont romania -danemarca 2-5 daca va amintiti

# 28 mersi on 30.03.09 at 7:44 pm

Nu de filozofii sau pseudo-filozofii avem nevoie, la a gasi tapi ispasitori si a cauta ghinioane si conspiratii anti-romanesti ale unui arbitru italian ingrozit si el de ce fac romanii cu unul sau doi de”r” prin peninsula! Cauza cauzelor e atat de simpla: in Romania nu se mai joaca fotbal adevarat, fara valize, brichete si butoane, nu se mai castiga pe merit un campionat in care, daca din greseala a castigat CFR din Cluj, s-au luat masuri ca asta sa nu se mai intample cu provincia, s-au depunctat echipe ce nu conveneau clanului Sandu, Becali sau Borcea, Piturca nu a mai putut juca decat cu cei indicati de Giovani si alti impresari parati si interesati doar de vanzari rapide de jucatori! Nu vedeti unde joaca Radoi, sau Cocis, sau chiar Codrea, ce echipe de prim top mai au jucatori romani in alcatuirea lor? Cat la suta din lotul actualei campioane si a altor multor echipe din tara mai e format din romani? Ce stadioane decente la nivelul actual mai avem in tara, unde sa nu iti fie frica sa joci nici in martie, nici in decembrie? Cati antrenori romani isi vad doar de propriile echipe, de tactici si sisteme si nu se balacaresc intre ei sau cu conducatorii, care nici ei nu dau dovada de mai mult bun simt? Pai acest infern nu are cum sa genereze o nationala competitiva, aici s-a ajuns cu grotescul!

# 27 marius s.galati-DINAMOVISTUL on 30.03.09 at 5:47 pm

Tot respectul ,dar nu inteleg de ce nu propavaduiti asemenea bogumilisme in vreo gubernie ruseasca!Unde baletul este privit ca un edulcorant al hocheiului!Pentru care “cadavrele vii”sunt intovarasite cu sudalme dintre cele iobagesti!La care accesele epileptiforme ale marelui autor al “IDIOTULUI” ar fi facut nota discordanta cu frectiile lingvistice ale dinicugolescienilor pripasiti langa mogulii …………negri in cer(i)ul gurii!Noua ne plac nihilistii,numai fierea lor sa fie capabila de a pune ceva in loc!

# 26 tandd on 30.03.09 at 5:32 pm

domnule tudor bati campi aiurea,lobont n-a zis ce-ai zis dumneata si nici vina la vreun gol n-are,dar voi ziaristii aveti vina ptr ca mereu rastalmaciti cum va convine declaratiile multora.In alta ordine de idei am jucat prost ptr ca jumate din echipa a fost folosita pe alt post decat cel calificat iar asta nu inseamna in principiu can u avem valoare,inseamna ca nu are cine pune in valoare valoarea noastra.Piturca oare cand isi da demisia ,asta era o intrebare buna ptr articol si era mai la obiect.

# 25 Cocos on 30.03.09 at 5:17 pm

Lobont este un jucator de fotbal care nici nu stiu daca a terminat liceul. Ce trebuie sa asteptam de la el este sa joace fotbal nu sa dea declaratii stufoase. Nu i se pot imputa nici unul din golurile primite simbata deci sa-l lasam in pace pe Loby si sa ne uitam la adevaratul vinovat pentru dezastrul creat la Constanta: barbugiul Pitzi!

# 24 eugen on 30.03.09 at 4:16 pm

excelent articol, sunt cateva domenii in care prostia romanilor chiar da pe afara si este urat mirositoare, lasand impresia ca e eterna si fara leac, pot da ex. cel putin doua domenii: circulatia rutiera si forbalul.

numai bine!

# 23 ......... on 30.03.09 at 4:15 pm

ESTE UNU DINTRE CELE MAI CORECTE SI BUNE ARTICOLE.FELECITARI.

# 22 george on 30.03.09 at 3:00 pm

de foarte mult timp nu am citit un editorial asha bun ! felicitari

# 21 rau on 30.03.09 at 2:20 pm

ARTICOL F. BUN, MI-A PLACUT ENORM
ASTA MERITA LOBONT - PACALA

# 20 [D][S][N] on 30.03.09 at 2:19 pm

Cel mai recent dialog intre Piturca si Mircea Sandu!

# 19 Bogdan on 30.03.09 at 2:07 pm

@house…ce putea lobont sa faca? la goluri nimic…dar putea sa taca mm si ranitii lui din gura daca nu-l ajuta cerebelul.
poate cand va gresi la un alt meci si va lua 3 goluri strict pe greselile lui, va zice: ce va strofocati ca am gresit la toate 3 golurile? nu am luat 3 si de la lituania si 3 de la serbia? mai conteaza cine si cum a gresit…nu e o noutate ca ne-o dau pescarii din faeroe cu 3:))

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.