Fotbalist, prea fotbalist

Într-un interviu din “The Statesman”. Alex Ferguson a mărturisit ce mari jucători îi plac

Trebuie să revin la Alex Ferguson. S-a întîmplat ceva încurajator pentru lipsa de dimenisune a fotbalului contemporan. Revista engleză New Staesman a trecut în mîinile lui Alastair Campbell, fostul secretar de presă al fostului Prim Ministru Tony Blair. Campbell e o brută subtilă, o combinaţie de guru şi gladiator care a modificat faţa presei britanice, adăugîndu-i cîteva cicatrici. Dar Campbell e şi membru de bază al aşa zisei McMafia scoţiene care-i include, printre alţii, pe Tony Blair sau pe actualuil Prim Ministru Brown. Şi pe Sir Alex Ferguson -  glaswegianul arhetipal, începînd cu furiile atestate în vestiarele lui ManUnited şi neterminînd cu malt-urile din care s-au născut pungile foarte vizibile sub ochi.

Campbell a făcut un interviu formidabil cu Ferguson. E primul interviu cu un anternor de fotbal publicat într-o revistă de politică şi politologie. Iar Ferguson, spaima mai multor generaţii de mari jucători, scoţianul cu accent hiper-scoţian, fostul lăcătuş mult mai articulat decît actualul Lăcătuş, stă perfect. Nu cade din paginile unei reviste foarte culte.
Ferguson e o revelaţie. Vorbeşte despre politcă şi îşi explică limpede convingerile (e laburist), pricepe  istorie şi ştie în ce fel l-au ajutat cărţile despre oamenii mari (Lincoln) să devină un bun conducător al oamenilor care fac o echipă.

Dacă rămînem la fotbal, interviul ascunde o bijuterie: răspunsul la întrebarea “cine e cel mai mare jucător pe care l-aţi văzut?”. Sec: Pele, DiStefano, Maradona, Cruyff. Dezvoltînd: Ferguson a văzut tot ce e fotbal în ultimii 30-40 de ani. De aici: Pele, Maradona şi Cruyff. De unde, însă, DiStefano? Dintr-o amintire fericit-traumatică. În 1960, la 19 ani, Ferguson s-a aflat, la Glasgow, pe Hampden Park, alături de 135.000 de martori ai fabulosului Real-Eintracht 7-3. Eintracht a jucat mult mai bine decît se crede, dar DiStefano, Pukas şi Gento aveau zi de modificat istoria fotbalului. Ferguson a intuit corect: DiStefano era un geniu. De notat: cei patru aleşi de Ferguson nu trec de anii ‘90. La fel de importantă e absenţa lui Zidane. Ferguosn are, din nou, dreptate. Zidane a fost un fotbalist uluitor şi tocmai asta e problema. Zidane a fost prea fotbalist. Ceilalţi patru au avut un soi de supremaţie distantă care i-a plasat de la început dincolo de fotbal.

* Dintr-o greşeală de tehnoredactare cuvîntul ”glaswegianul” a apărut scris eronat “glasgowianul”

19 comments ↓

# 19 Mihnea Măruţă » Blog Archive » “Când te duci acasă, la mama ta, ai grijă…”. Alex Ferguson despre calităţile unui lider on 26.03.09 at 1:31 pm

[…] citit, după recomandarea lui Traian Ungureanu, interviul-eveniment pe care Alex Ferguson l-a acordat revistei engleze […]

# 18 THE UNDERTAKER on 26.03.09 at 1:00 pm

Marele Ferguson a spus corect care sunt geniile fotbalului.Maradona a fost,cronologic,ultimul,dupa el nu a mai aparut nimeni.zidane,ronaldo sunt uluitori,dar nu genii.si,daca e vorba de ronaldo,el a fost mediatic ,dar,valoric,este sub robby baggio,romario,sau messi.

# 17 GentleGiant on 26.03.09 at 11:10 am

@Rush: alt exigent! Cum cuvintul “glaswegian” nu apare in limba romana, TRU a recurs la o licenta ad-hoc si a creat “glasgowian”, tocmai tinind cont ca nu toti romanii ar sti cuvintul englezesc. Un fel de mura-n gura mai eleganta. Ia pronunta tu IN ROMANESTE “glasgowian” si “glaswegian” sa vezi care-ti vine mai la indemina.
Asa, probabil ca in uzul limbii (romane!) o sa intre si “mancunian”, desi e si mai departe de intelegerea “Romanului”, asa cum cred ca s-a consacrat deja si “monegasc”.

# 16 GentleGiant on 26.03.09 at 11:05 am

@adi: “Arhetipal” se gaseste in DEX, “glaswegian” - nu. Da’ ma bucur ca-ti place cum scrie (nu, nu “nenea”) TRU. Si mie. Foarte tare.

# 15 rush on 26.03.09 at 10:59 am

@gentle giant : ciudata abordare. ar trebui acum sa scriem si sa vorbim cu greseli ca sa inteleaga toata lumea ?

# 14 adi on 26.03.09 at 10:58 am

Gentle Giant: atunci nenea T.R.U. (pe care, altfel, il admir pentru stilul in care scrie) a incercat sa se dea mai destept decat era cazu’. Cati romani stiu ce inseamna “arhetipal”, nu era mai simplu sa spuna “scotianul tipic”? :)

# 13 marlboro_jimbeam on 26.03.09 at 10:52 am

sunt onorat de faptul ca l-am prins pe maradona jucand fotbal,,,,,,dar in anii 90 cel mai mare impact asupra fotbalului l-a avut ronaldo,,,,a fost un fenomen,,,,toata lumea din china pana in mexic si din congo pana in noaua zeelanda stia cine este ronaldo…….pt mine zidane ramane unic…nu avea viteza lui messi sau cristiano ronaldo ,nu avea schemele lui ronaldinho,dar la controlat mingea nu-l depaseste nimeni si cu ce usurinta dribla….fenomenal…chiar ca singura lui problema a fost ca stia prea mult fotbal

# 12 GentleGiant on 26.03.09 at 8:43 am

@Adi: apreciem cunostintele, cred ca stia si TRU ca se zice “glaswegian”, dar citi romani ar fi stiut? Asa, “glasgowian” e mai usor de intuit. Mai gindeste-te inainte de a-ti afisa exigentele.
@Clujean din State: Noo, mesaaju’ deviine dupa facultaati.

# 11 ciupi on 26.03.09 at 8:14 am

mi s-a parut simpatic termenul “prea fotbalist”. base o fi “prea om”?!

# 10 lol on 26.03.09 at 2:09 am

Mie mult mai interesanta mi s-a parut intrebarea: “Cei mai buni (alti) antrenori din PL?” (altii in afara lui A.F.)

Raspunsul lui Ferguson, demn de un Sir (ca manchesterist, mi se permite o mica ironie) e la fel de sec: “You’d have to say Arsène Wenger, David Moyes and Martin O’Neill.” Daca in privinta lui Wenger si O’Neill sunt perfect de acord, mi se pare necavalereasca excluderea lui Benitez. Acum, stiu ca o infrangere umilitoare cu 4-1 pe teren propriu poate fi dureroasa, dar asta nu e un motiv sa nu-i recunosti meritele spaniolului, ba dimpotriva. Dezamagitor raspuns, dar nu de neiertat:)

# 9 adi on 26.03.09 at 2:01 am

Mestere, e ‘Glaswegian’, nu ‘glasgowian’. Halal.

# 8 john on 26.03.09 at 1:38 am

Asadar Ferguson este antrenor la ManU din 1986. In primii ani n-a facut mare lucru, totusi nu s-au grabit sa-l dea afara. In 1991 a luat Cupa Cupelor (dupa ce o luase si cu Aberdeen inainte sa vina la Manchester) si dup’aia au inceput sa curga titlurile. E drept, acum nimeni nu pare sa mai aiba rabdare cu antrenorii. Te dau afara si daca ezita echipa cateva etape (vezi cazul Mourinho).
23 de ani antrenor la aceeasi echipa! Wenger are si el peste 10, Rafa va face 10 la sfarsitul noului contract. Se aude, Jiji?!

# 7 Stefan on 26.03.09 at 1:17 am

Frumos, ca de obicei.

# 6 CFR on 26.03.09 at 1:08 am

Sincer cred ca in momentul de fata cei trei cei mai buni manageri din lume se afla la United, Liverpool si Arsenal. Toti trei extrem de diferiti unul de celalalt dar care ar putea fi luati ca model de oricare dintre cei care ne bantuie campionatul si ne strica weekendurile. Din pacate echipele noastre au si patroni iar ei nu sunt chiar atat de inteligenti pe cat am vrea. Vreau antrenor la CFR care sa stea minim 3 ani. Si daca nu castigam titlul in primii doi. Dar vreau sa ma bucur din nou cand vad echipa jucand.

# 5 drucker on 26.03.09 at 12:34 am

Macar pentru capul in pieptul lui Materazzi , Zidane trebuie inclus . Daca nu de Ferguson atunci de noi . In plus domnule TRU cu toata admiratia ce v-o port atit articolelor din GSP cit si din ID va atrag atentia asupra faptului ca in general suprematia este distanta . Va astept cu nerabdare urmatorul articol .

# 4 bogdan6630 on 26.03.09 at 12:20 am

interesant si f bun articol

# 3 Clujean din State on 26.03.09 at 12:17 am

cam incurcat, nea traiane. si care-i mesajul?

# 2 mihnea on 26.03.09 at 12:13 am

Radu Naum dixit ( serios) : prefer lacrimile lui Platini , sudorii lui Zidane… prin urmare si asa deci de ce vorbim despre bani, amfetamine si non fotbal?

# 1 nicky on 25.03.09 at 11:54 pm

Frumos..poate nu ar strica un link catre interviul lui Fergie…sau o traducere…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.