Bravură şi încîntare

E permis să elogiez două meciuri de la noi?

Poate că nu voi fi luat la ochi şi la gioale dacă - la o săptămînă de meciul terorizant cu Serbia şi după 73 de ani de cînd Liverpool n-a mai bătut Manchesterul la 3 goluri diferenţă - voi da două strigăte de concis şi lucid entuziasm pentru două partide din prăpăditul nostru campionat. A fost mai întîi jocul de la Cluj, căruia pe ninsoarea aceea afurisită numai joc nu-i puteam spune, ci muncă grea, rea, de te durea la inimă; nu prea s-a văzut la noi caznă ca asta, să-i zicem dăruire, că e mai frumos. Omeneşte, româneşte, în portugheză sau argentiniană, toţi au fost bravi. Că merita să învingă Rapiduleţul e aproape adevărat, dar incontestabilă a fost dîrzenia băieţilor. Vă mai spune ceva acest cuvînt - bravură? Vă lasă rece? Vă priveşte, indiferent dacă sînteţi miopi. Eu nu sînt indiferent şi, ca bucureştean cu armata făcută la Cluj, mă întreb cît va ţine elanul Rapidului şi cînd îşi va reveni CFR-ul la jocul ei european, andono-trombetist.

Al doilea meci - s-o spun din prima: senzaţional de simpatic - a fost cel de la Constanţa, unde Craiova a (în)cîntat, alt verb pe care nu ştiu de cînd nu l-am folosit în interior. A mi se replica - munteneşte - că Farul nu a contat, nu prea ţine; poţi s-o baţi pe Farul şi fără să încînţi. Avem în pod, uscate, sute şi ceva de victorii ale oricui cu oricine, chircite, căznite, ca vai de capul lor. A învinge cu panaj, cu brio, asta e foarte rar în campionatul nostru. Plus filmul acesta cu cei doi fraţi Costea, care vin din scenariile nostime, cu happy-end pe moment, cu glorie sau nu după debut. Chiar - de cînd nu am avut în fotbalul nostru - doi fraţi de valoare? (De la fraţii Zavoda? De la fraţii Munteanu?) Răspunsul e simplu, imperativul e neaoş: fiilor doamnei Costea să nu li se urce la cap victoria de la Constanţa!

Încă o dată, sper să nu fiu declarat incompetent, indecent sau exagerat pentru această rătăcire în elogii, la o oră critică în cuget şi buget. În primul rînd, nu am avut nici un interes - ţin cu Progresul care “m-a ucis” în meciul cu Ceahlăul. În al doilea rînd, de cînd Sir Alex Ferguson - cel care i-a introdus deodată pe Giggs, Berbatov şi Scholes la 1-2, ca imediat să se facă 1-3! - a putut spune că Manchester a fost mai bună ca Liverpool, cred că toţi avem acoperire în a ne socoti superpricepuţi.

15 comments ↓

# 15 gicu on 20.03.09 at 1:36 pm

Sanatate, maestre!

# 14 Dr@Gosh on 20.03.09 at 1:20 pm

uncas: Rafa s-a ales cu un nou contract pe 5 ani, deci nu au fost chiar inutile cele doua victorii :D

# 13 ba(la)nel on 20.03.09 at 12:26 pm

mereu o delectare, d-le cosasu…scrieti mai des, poate invata si gazetarii cei tineri cum se scrie cu adevarat un articol…

respect pentru dl. cosasu

# 12 victor L on 20.03.09 at 12:07 pm

Ei si? ce daca a pierdut Man U? E drept, nu mi-a fost usor, mai ales ca Liverpool a jucat foarte bine si am vazut fotbal.

Despre fratii Costea? mi-e teama ca nu ar fi prima dezamagire.
Sanatate, dle Cosasu.

# 11 asparagus on 20.03.09 at 11:56 am

Multumesc maestre, cam rar dar este o incantare sa citesti ce scrie RC despre fotbal. Am si uitat decand citesc articole de RC, poate din Urzica poate mai demult, cine stie?

# 10 uncas on 20.03.09 at 11:40 am

macar cu atat sa se aleaga si rafa sezonu asta!

# 9 bogdan on 20.03.09 at 10:31 am

super articolul!

# 8 Dan on 20.03.09 at 10:23 am

Domnule Cosașu, cu puțină indulgență pentru mezin cred că ultimii frați de valoare din fotbalul nostru sunt frații Ilie, Adrian și Sabin.

# 7 cisco on 20.03.09 at 9:44 am

venind din partea matale, maestre, orice articol e o incantare; frumoasa “incursiune”!

# 6 danic on 20.03.09 at 9:41 am

bun articol!
totusi sunt un pic dezamagit ca n-ati spus mai multe despre M.U. si infrangerea ei
poate ca e mai bine asa, sa pastram decenta dupa un astfel de scor
in rest vreau sa va mai spun ca astept articolele dvs. cu mare interes si incerc sa ghicesc la ce subiect va opriti saptamana aceasta
de data asta am pierdut cand eram mai sigur ca “ghicesc” deci nu-s chiar asa “superpriceput”
Ferguson prin cele 3 schimbari dintr-un foc a sperat mai mult cred la un dublu soc pt. ai sai si adversari
ca a fost tradat chiar de apararea care de atatea ori l-a salvat asta e alta poveste
dar daca-i iesea miscarea?

# 5 Adrian on 20.03.09 at 5:32 am

Frumos!
Vorbiti despre poezia fotbalui, despre frumusetea jocului in sine, despre eroismul de la Cluj si finetea de la Constanta. Ce ne facem ca deschidem situl si dam de Ionica Serea si celelalte ” alte” care ne pierd in cotidian.

# 4 sorin on 20.03.09 at 5:25 am

Este o placere sa va citim, Dle.Cosasu.
Sa ne traiti. Bine!

# 3 grig on 20.03.09 at 2:16 am

unul din ultimii ziaristi adevarati!

# 2 rose on 20.03.09 at 2:13 am

De cand n-am mai avut frati de valoare in fotbalul nostru? De la fratii Ilie :)

# 1 rose on 20.03.09 at 2:11 am

Ulii blogului care nu va cunosc stilul (auto)-ironic o sa va taxeze scurt cand vor citi despre limba argentiniana :) Veti supravietui :) Sanatate maxima!

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.