Fii bărbată, Zoe !

Despre jucătorii care-şi vînd onoarea cum îşi vînd ţiganii copiii

Ştiţi de ce-s eu incoruptibil şi demn? Pentru că inşii care au vrut să mă corupă mi-au oferit atît de puţin, că mi-a venit să rîd. Pur şi simplu încă nu ştiu care ar fi preţul onoarei mele. De aceea vin şi zic: nu există caractere perfecte, ci doar oameni care n-o să-şi afle, ca şi mine, niciodată preţul. Dacă Gigi Becali m-ar fi momit cu banii pe care li-i dă moca fotbaliştilor lui cei mai proşti, nu ştiu cum aş fi reacţionat. N-ar fi exclus să fi zis şi eu, ca papagalul, că e o onoare să joc la Steaua, că e o nouă provocare, că mă obligă statutul meu de profesionist să fiu stelist pînă la moarte şi că patronul e un model de corectitudine în treburile contractuale.

Pentru asta, pentru faptul că plăteşte la timp şi conform celor scrise şi semnate în contractele cu jucătorii, mă simt acum obligat să-l susţin pe Gigi Becali în tot ce spune despre fotbaliştii lui. Îi umileşte, îi tratează ca pe nişte oi, le vorbeşte ca unor mărfuri, deoarece nu scrie nicăieri în contracte că trebuie să-i trateze cu respect şi să nu tropăie în sensibilităţile lor personale sau naţionale. În nici un contract semnat de fotbaliştii Stelei nu scrie că, la cîţi bani le bagă în cont, patronul n-are voie să-i jignească şi să le vorbească buruienos, cam ca la uşa cortului.

Cu toate acestea, fotbaliştii Stelei insistă să fie respectaţi.

Respectul, o ştie toată lumea, se cîştigă, nu e un drept democratic. Fotbaliştii Stelei au venit în saivanul lui Gigi ca să-i ia banii, ştiind că nu-şi merită salariul, dar cînd patronul şterge cu ei pe jos, pretind respect. Orice om ştie că, pentru toţi banii primiţi pe degeaba, trebuie să plătească la un moment dat cu demnitatea. Scuipatul între ochi are şi el un mercurial în fotbal. La fel înjurătura de mamă, la fel piciorul în fund şi exilul la echipa din Liga a treia. Jucătorul care se socoteşte insultat de Gigi Becali are de ales: demnitatea sau banii. Demnitatea şi banii stau alături în Anglia, în Germania, în Franţa. Şi nici acolo la toate echipele, tot anul şi pentru toată lumea. În România, mii de oameni ai muncii îl dau dracului pe patron, cînd acesta îi jigneşte. E drept că pierd o leafă de două-trei sute de euro, dar măcar dorm răzbunaţi în demnitatea lor de oameni liberi. Fotbaliştii, care plîng pe ascuns în pumni şi-şi pîrăsc patronii jurnaliştilor, nu-s bărbaţi şi-şi merită soarta. Sînt, ce mai încolo, încoace, nişte fătălăi. 

Bărbaţii adevăraţi nu cerşesc respect şi compătimire. Partea proastă în treaba asta e că nu se ştie de la ce sumă în sus se răresc şi chiar renunţă complet la demnitate bărbaţii din fotbal. Unii zic că de la 100.000 de euro, dar eu cunosc destui mingicari care-şi vînd onoarea, cum îşi vînd ţiganii copiii, pentru nici 1.000 de euroi.    

18 comments ↓

# 18 alexandru on 16.03.09 at 11:03 pm

E foarte corect, isi merita soarta. Dar asta nu-l absolva pe jupan de suspiciunea ca s-ar purta aidoma lor in circumstante asemanatoare.

# 17 DEDE on 16.03.09 at 11:00 pm

makidonu tot makidon ca** ba nea tudore se intelege sau gresesc ca fotbalisti cersesc respect imi aduc aminte ca acum2 ani intrun articol ai scris ca nu mai scri niciodata de gigi becali ca ai demnitate**

# 16 Dani on 16.03.09 at 9:50 pm

Erata :rindul 6 - a se citi “primesc ” in loc de “primeste”.Eroarea se datoreaza faptului ca subiectul initial era “suporterul stelist” ,dar prin aceasta se putea intelege doar galeria ,sau o factiune a galeriei…galeria mai face greseli ,dar suporterii adevarati ramin cu un gust amar oricum…ei platesc pretul unui bilet la un meci de fotbal ,nu la spectacolul sinistru pe care il ofera butoane ,valize ,brichete ori nocturne.Este posibila si o generalizare : societatea face greseli si nu numai,oamenii ramin demni atunci cind nu accepta niciuna din aceste lacune ale societatii.

# 15 Dani on 16.03.09 at 9:36 pm

Pacat ,domnule Tudor Octavian…se pare ca tocmai ati aflat care este pretul onoarei dumneavoastra…sau ,mai degraba ,care A FOST acel pret.Oricit ar cheltui acel individ ,tot nu are dreptul de a confunda societatea in care traieste cu propria stina.De ce nu pui dumneata si problema respectului fata de patron ?Si suporterii stelisti platesc destul pentru un bilet la meciurile din Ghencea ,si in afara prestatiilor submediocre ale echipei si defularilor ciobanului ce mai primeste ? Pumni de la batausii de mahala ce-si cauta si ei onoarea sub titulatura de “bodyguard”…oare suporterii nu ar dori si ei sa fie tratati cu respect ?Ce-ar trebui sa faca pentru asta ?Sa cheme OPC-ul ?Si ciobanul se plinge ca e injurat la fiecare meci ,asadar conform logicii dumitale ,acesta nu e barbat si-si merita soarta…ce mai incolo si-ncoace ,e un fatalau !
Stii dumneata de ce eu sint incoruptibil si demn ?Dooarece nici nu mi-am pus problema stabilirii vreunui pret …atunci cind onoarea are un pret ,se transforma in marfa.

# 14 Da' nu zici nimic de Man U - Liverpool on 16.03.09 at 8:14 pm

Asa cum bine le zici tu, ca un manchesterist batran…

# 13 grig on 16.03.09 at 6:51 pm

Dl Tudor Octavian e in primul rand ziarist si apoi ziarist sportiv. De unde si avansul considerabil pe care il are in ceea ce priveste profunzimea articolelor sale vis-a -vis de altele semnate de asa zisi manuitori ai condeiului…

# 12 arhiepiscop MACARIE on 16.03.09 at 3:09 pm

FRUMOS ARTICOL, FRUMOS MECI DE FOTBAL, PE O VREME CE SE PUTEAU INTAMPLA MULTE ACCIDENTE, DAR, JUCATORII AMBELOR ECHIPE AU JUCAT FOTBAL ADEVARAT, SI NU SAU VAZUT RAUTATI PE TEREN. CRED CA VA FI MECIUL ANULUI ! HAI STEAUA!

# 11 un cititor on 16.03.09 at 12:49 pm

bravo ***….in sfarsit un articol bun. cam rar, dar….tot e bine mai tarziu decat niciodata

# 10 naejcon on 16.03.09 at 12:41 pm

excelent!

# 9 Noica on 16.03.09 at 11:28 am

Excelent, Nea Tudorika. Articolul asta il citim doar noi, ce-i din afara fotbalului, caci cei la care faci referire nu mai pun demult pret pe respect. Morisca banului si a “standardului” de fotbalist innoada creierul si demnitatea oricarui fotbalist. Dezastru!

# 8 CATA on 16.03.09 at 11:28 am

NU AM AUZIT IN ANGLIA,FRANTA,GERMANIA,DE PATRONI CA AI NOSTRI,ASA CA SI COMPARATIA DE MAI SUS NU TINE.JUCATORI SLABI,PATRONI NECIVILIZATI=ROMANIA,JUCATORI BUNI,PATRONI CIVILIZATI=ANGLIA,FRANTA,GERMANIA.TOTUL TINE DE MENTALITATE,CA DE AIA SUNTEM TRATATI SI DE UNGURI,CEHI,POLONEZI CU O OARECARE SUPERIORITATE(NEDREAPTA),DIN CAUZA COMPORTAMENTULUI NOSTRU

# 7 hatru on 16.03.09 at 11:18 am

Un articol excelent!

# 6 dean on 16.03.09 at 10:41 am

astazi, OCTAVIAN - TOLONTAN 1-0

# 5 unul on 16.03.09 at 10:28 am

Din pacate trebuie sa va contrazic. Multi romani ACCEPTA jignirile si umilintele patronilor pentru doua-trei sute de euro salariu. De ce ?! Simplu: au facturi de platit si nu-si permit sa lase totul balta doar ca sa poata zambi seara si sa doarma razbunati ca “i-au zis ei patronului”.

# 4 XlX on 16.03.09 at 4:11 am

true…

# 3 Mihai on 16.03.09 at 1:42 am

Superb articolul !!

# 2 bau on 15.03.09 at 8:37 pm

frumos articolul :) insa avem probleme mai mari decat demnitatea fotbalistilor

# 1 axxter on 15.03.09 at 4:46 pm

Ai mare drepate domnule Tudor Octavian, dar mai da cineva ceva pe respect si demnitate, mai poti sa ceri respect mai ales vreunui patron? Sa-mi fie cu iertare dar e cam gata tot.

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.