Academia salvează România

Există fotbalişti buni şi în ţară, numai că nu ştim să-i căutăm
Şiman spune că ştie ce face cînd refuză 2 milioane de euro pe Varga şi Tibi Bălan, iar eu îl cred, pentru că tace şi face, iar ce face are logică şi temei. Chiar dacă nu are bani, chiar dacă va mai sta o mînă la promovare, Sportul Studenţesc e o construcţie viabilă, cu baze solide. Antrenorii de copii şi juniori sînt plătiţi bine şi scot jucători pe bandă rulantă, departamentul de recrutări are patru antrenori care ştiu tot ce mişcă în ligile inferioare  şi asa se face că profesorul de istorie Şiman Vasile a devenit un furnizor important de jucători de calitate în Liga I, ca să nu îi mai luăm în calcul pe cei  livratţ echipei naţionale.
 
Ţara asta are fotbalişti care aşteaptă să fie descoperiţi şi crescuţi. Bourceanu, de exemplu. În 4 ani, cît a vegetat în B, nu l-a văzut nimeni, pentru că armata de scouteri şi impresari era cu ochii ţintă pe Estrella Amadora şi Olivais e Moscavide. Dacă era promovat cu 4 ani în urmă, la ce nivel juca acum?

Sau Tătăruşanu. Pe portarul crescut vizavi de Ghencea, Steaua a plătit Bistritei un milion şi jumătate de euro! Nu vă vine să rîdeţi? Steaua a dat o altă valiză cu bani pentru că, în loc să se uite prin curte, a pierdut vremea uitîndu-se pe dvd-uri. Acum Steaua are Academie. Poate aşa să mai apară un jucător, în afară de Ogăraru, legat şi emoţional de club, nu doar prin contract. Cineva observa că dacă Gigi va eşua în afacerea cu oile, măcar să vîndă berbecuţi. E bine că  reuşim să ne păstrăm umorul pe criza asta, dar Academia e prima idee sănătoasă după mulţi ani de solutţi discutabile.

Acum, cînd planeta se scufundă, cu, dar mai ales fără banii lui nenea George, Rapidul vinde jucători ca să supravieţuiască. E ca şi cum ţi-ai plăti rata la maşină vînzîndu-i roţile! Specialiştii în management care au condus pînă de curînd clubul vor fi aflat că un fotbal fără un buget de vînzări şi cumpărări e un fotbal de tarabă, condus după principii bananiere. Îl şi văd pe Rică Raducanu, cu prosopul în jurul burţii, abia ieşit de la saună, direct în studioul lui Măruţă, cum aduce el jucători de la natţonala Egiptului.

Un asemenea sistem nu poate produce valoare sau respect. Ne mirăm că jucătorii de naţională nu ajung la echipe mari. Dică şi Rădoi s-au întors la foştii lor antrenori, iar tranzacţia poate fi privită şi ca o favoare făcută de Zenga şi Olăroiu clubului care le-a ornat CV-urile.

Vine primăvara, au ieşit urzicile, aşa că e loc de puţin optimism, acum, la început de retur. Hai că se poate, dragi conducători! Schimbaţi valiza de table pe laptop şi căutaţi mai atent prin ţară. Trebuie să găsiţi ceva, doar sîntem 20 de milioane.

4 comments ↓

# 4 ssb1916 on 01.03.09 at 7:28 pm

Draga domnule Gradinescu. In primul rand va respect opinia privind politica lui Vasile Siman. Pentru ca a refuzat acum 2 milioane de “ingerasi”, un scor mare pentru cei doi jucatori, il respect. Istoricul stie ce stie, la Fulgerul AEK Politehnica Bragadiru Timisoara (scuze daca am scapat ceva), Dacian Varga nu ar fi avut nicio sansa in fata fratilor Karamian. Siman a mutat inteligent, pentru viitorul unui jucator a refuzat niste bani care i-ar fi prins bine.

Cei doi, Balan si Varga, vor deveni in mod cert titulari intrun timp foarte scurt. Si poate valoarea lor va creste. Siman joaca dur si riscant. La fel de riscant a jucat si ieri, cand, fortat de accidentarea unui fundas, Cazan, Falub a facut o schimabre atipica. L-a trimis in lupta pe juniorul Truta. Vazandu-l pe roscatul ala mare, cu numarul 36 pe tricou, am observat ca in Regie se anunta un viitor bun, iar politica Academiei functioneaza. Cred ca s-ar gasi solutii de la tineret in locul dezertorilor Curelea, Ferfelea si Rusu. Sper ca si nenea Falub sa citeasca aceste randuri.

# 3 opris alin on 28.02.09 at 9:48 am

Maestre,DOMNULE RADU NAUM,nu ne lasa de izbeliste si vino inapoi la ciclism a inceput sezonul deja si in ROMANIA noastra plina de fotbal si de mizerii,nu ne mai tine nimeni la curent cu ce se intampla in ciclism.
Eu cred ca poti sa fii si director si comentator in acelasi timp,sau ai stipulat in contract ca nu ai voie la alta televiziune???hai domnule ca SA intors MARELE LANCE,nici macar asta nu te face sa fii putin curios,atunci poate asta:TU SI CU BANCIU NE-ATI ADUS CICLISMUL IN CASE,ASA CA ACUM TREBUIE SA CONTINUATI PE ACELASI DRUM,IMI DORESC SA COMENTEZI TURUL FRANTEI si altele PANA LA 80 DE ANI.
ESTI SINGURUL OM DIN SPORTUL DIN ROMANIA PE CARE CHIAR IL RESPECT.SANATATAE SI NUMAI DE BINE DOMNULE RADU NAUM.

# 2 lizer on 28.02.09 at 8:12 am

…da multe milioane… dar in tara cati au mai ramas? si cati sunt plecati prin lumea mare?

# 1 [D][S][N] on 27.02.09 at 9:16 pm

suntem mai multi maestre, mai exact 22,246,862
si 1,778,864 de tineri pana in 14 ani !!!
De aici trebuie sa gaseasca ceva…

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.