O porcărie

Cum aţi numi dvs. premierea de către un terţ interesat?

Mare bucurie mare din Pipera în Aviatorilor: fotbaliştii nu sînt funcţionari publici, ca atare premierea lor de către un terţ nu intră la fapta de corupţie, nu se va numi mită, nici şpagă. Dar cum? Trebuie să îi găsim un nume, nu-i putem zice premiere pur şi simplu, căci nu e. Trebuie să îi spunem neapărat premiere de către un terţ. Un terţ interesat în premiere. E prea lung, recunosc. Totuşi, fără precizarea asta - că cel care premiează are un interes material precis - ne batem joc de sport şi de mintea noastră. Sînt de acord să nu-i zică mită, să nu ţină de penal, să nu chemăm avocaţii - ce treabă au avocaţii cu stabilirea unui campion la fotbal sau la oină? În tot ce s-a urlat prin telestudiouri şi ale comisii şi paracomisii, nu s-a formulat niciodată că premierea se face dintr-un buzunar interesat; se discuta ca între generoşi, ca între mecenaţi, care între filosofi ai actului gratuit, ca între nişte obsedaţi ai filantropiei în fotbal. Tîmpenia aceea - că le-am dat un bonus ca să joace şi mai corect decît le cerea fari-play-ul, “să nu se dea la o parte” ci să învingă - tîmpenia aceea se spulbera cu o singură întrebare: da’ dumneata ce interes aveai? Nu aveai nici un interes? Te-a apucat aşa, din bunătate creştinească? Şi atunci de ce ai ascuns stimulentul într-o valiză? Aşa se face şi în străinătate? Nu s-a pus niciodată această întrebare venită din antichitatea dreptului roman: cui foloseşte fapta? S-ar fi dus dracului mărinimia la o simplă privire peste clasament.

Şi acum ce se va întîmpla? Nu vor mai exista premieri, aşa cum nu mai există blaturi? Desigur, nu se va mai alerga cu sacoşica după autobuze şi poate nici după stenograme. Se va perfecţiona secretul. Dacă nu toţi joacă la cazino, din pokeraş invizibil tot se va încinge: se va afla cumva că ăla îi stimulează pe ăia şi un terţ va face pe de trei, pe de nouă… Dar să nu întinez pokerul - joc care îmi place la nivel decent, pe principiul: joci mic, pierzi puţin, cît să te distrezi mult. Pasionat al cuvîntului, continuu să caut un nume premierii, fie ea formal interzisă. Lăcătuş a numit-o “o nebunie”. Fără să mă gîndesc la o judecată în tribunal, rămînînd doar între noi, microbiştii, eu i-aş zice: o porcărie

41 comments ↓

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

# 41 Radu B. on 03.03.09 at 12:00 pm

Maestre, prima dată de terţ rimează bine cu şperţ :)

# 40 ioan timisoara on 27.02.09 at 7:38 pm

@Evan
iti raspund eu si vin cu o noutate pt tine:
spaga catre terti INCALCA REGULAMENTUL si in SPANIA.
Esti dezinformat. Aceasta falsa afirmatie e cel mai bun exemplu cum un neadevar repetat la infinit intra in capul oamenilor.
Spaga incalca regulamentul spaniol, daca in Spania s-au pasat valize fara ca nimeni sa fie pedepsit asta s-a facut in mod NEREGULAMENTAR. Si e inca un argument in plus pentru ceea ce spune multe lume aici, si anume ca organele federatiilor nu sunt apte sa pedepseasca frauda in sport.
De aceea in Spania se introduce un articol special in Codul Penal privind frauda din sport.

# 39 Evan on 27.02.09 at 6:43 pm

Ma, voi considerati premierea altor echipe un act de coruptie. Pot sa respect parerea voastra dar permiteti-mi sa va intreb ceva? De ce in campionatul Spaniei, actuala campioana europeana, premierile sunt permise, ba mai mult, sunt vazute ca un stimulent al spectaculozitatii meciurilor? Pt ca acolo nici o echipa care a fost stimulata de o alta, nu s-ar gandi sa tranteasca meciul direct. E logic ca in ultima etapa, o echipa care e pe locul 10, nu are sanse la cupele europeme dar nici nu e in pericol de retrogradare, nu va avea nici o motivatie sa incurce o echipa care se bate la titlu. Si atunci nu vad care e problema acestor premieri. Totusi, ar trebuie permise premierile doar in ultimele 2-3 etape pt ca atunci sunt cele mai importante meciuri iar echipele mai potente financiar ar avea un avantaj prea mare daca ar putea premia adversarele rivalelor in fiecare etapa.

# 38 MB on 27.02.09 at 6:36 pm

@Poppy si ubaTTabu
Perfect de acord cu voi. Nu stiu daca ati citit postul meu pina la capat dar , in final, spuneam ca sint complet impotriva stimularii financiare de catre alte echipe. Doar ca ofeream un alt motiv.
Altfel, cind pledezi impotriva premierilor, am observat ca mare parte a suporterilor stelisti au senzatia ca tinta ar fi Steaua si Becali. Nu e adevarat. Cel putin din punctul meu de vedere , cind ma declar impotriva acestei practici si pentru pedepsirea ei, TOATE cluburile implicate in asa ceva trebuie pedepsite. De la locul 1 si pina la cele retrogradabile.

# 37 spydig on 27.02.09 at 6:11 pm

Hehehe…bineinteles ca cel care premieaza o terta echipa are un interes: acela ca meciul sa se joce pe teren si pe bune nu in culise cum le plac astora care sunt anti-premiere. Oricum premierea nu mai este coruptie nu pt. ca guvernul vroia sa-l salveze pe jiji de puscarie ci pt. ca la recurs se cerea ca dna sa faca publice toate stenogramele din fotbalul romanesc si acolo s-ar fi vazut ca otelul, craiova, dinamo au avut bani promisi de cfr ca sa-i incurce pe Steaua. Si atunci picau multi pe langa jiji ca doar nu putea nici un judecator din lume sa argimenteze ca “premierea” lui jiji ar fi fost mai periculoasa pt. societatea romaneasca decat cea facuta de cfr…Premierea in sine, facuta la vedere si in cadru legal este benefica pt. fotbalul romanesc pt. ca distruge cooperativa, aceasta “caracatita” care a distrus fotbalul romanesc!!!

# 36 nu conteaza on 27.02.09 at 5:42 pm

Frate, numai juristi peste tot. Ingineri, scriitori, poeti, jurnalisti, toti se pricep in drept. Numai aberatii juridice ai scris tataie in articol. Las-o balta ca transpiri a rapidist.

# 35 presu`--de ion baiesu on 27.02.09 at 5:42 pm

spunea cosbuc,intr-o poezie a sa:

totuna e daca-ai murit
flacau ori mos ingarbovit
dar nu-i totuna leu sa mori
sau caine-nlantuit

# 34 Jiji on 27.02.09 at 5:28 pm

Am citit ce a scris Popy despre Mitica. Pana ce nu mi s-a citi si ultima parte am crezut ca despre mine e vorba. Pai nu e corect! Eu sunt si mai tare ca Mitica, care e la grupa mica.
Uite ce scrie Popy despre mine, de fapt. Cititi! Eu, Jiji, sunt acela.

“L-am uitat pe cel mai important exponent al infractionismului din sportul romanesc, cel care nu trebuie indelung studiat la seminariile de psihologie si criminologie pentru a descoperi corelatia dintre fizionomia sa, functiile creierului si alte trasaturi ale individului:
- inadaptabil (greu educabil, educatia s-a realizat in conditii neprielnice si in mod nesatisfacator);
- duplicitatea comportamentului (lucreaza in taina, observa, planuieste si executa totul ferit de ochii oamenilor, in general si ai autoritatilor in special, are inclinatie spre MANIPULARE);
- imaturitate intelectuala (incapacitatea de a prevedea pe termen lung, este strict limitat la prezent, acorda o mica importanta viitorului);
- imaturitate afectiva (inconsecvent fata de problemele reale si importante, este lipsit de o pozitie critica si autocritica autentica, este nerealist);
- frustrat (comportament deviant, nu mai tine seama de norme si valori);
- sufera de complex de inferioritate (sentiment de insuficienta, de incapacitate personala);
- egocentric (se raporteaza la el insusi, isi minimalizeaza defectele si insuccesele, isi maximizeaza calitatile si succesele, iar atunci cand greseste in loc sa-si reconsidere pozitia, ataca virulent);
- labil (capricios, are o accentuata deschidere spre influente);
- agresiv (este ofensiv, ataca intens si deliberat iar la un pericol iminent fuge).

Ati recunoscut personajul ? Se numeste …umitru …ragomir si este unul dintre conducatorii football-ului romanesc.”
E si Mitica dar eu, Jiji, sunt si mai si, la toate capitolele!

# 33 presu`--de ion baiesu on 27.02.09 at 5:22 pm

bla,bla,bla.pai cred ca toti am “premiat “chelnerul sau frizerul si asta nu inseamna ca i-am mituit.sa nu uitam ca si presedintele romaniei a premiat o gramada de sportivi sau artisti.inseamna ca a dat mita?

# 32 Valiza on 27.02.09 at 5:18 pm

Intr-adevar, o PORCARIE!
Guvernul acesta al Romaniei nu are juristi? Cum poate lansa asa o propunere? Incepe coruptia chiar de la Guvern? Guverul Romaniei asigura teren propice pentru hotii, blaturi, valize, pac pac-uri? Unde suntem?
A cumparat Jiji si juristii guvernului? Se dau valize si acolo?
PORCARIE!
Vrem un fotbal curatat de hotii si aranjamente! Afara cu coruptia din fotbal!

# 31 ioan timisoara on 27.02.09 at 4:34 pm

total de acord cu UbaTTabu, MB , Dragos si Poppy.
c-ar putea scrie mii de pagini si prezenta sute de motive de ce premierea e spaga, distruge sportul si trebuie aspru pedepsita. Pe scurt inca cateva aspecte:

1. premierea este impotriva regulamentului FRF (UEFA) etc. Problema e ca a.) comisiile de disciplina FRF nu sunt independente, neinfluentabile b.) nu dispun de instrumentele de urmarire penala pe care le au procurorii. Si din motivul acesta spaga (si cea din domeniul privat) trebuie sa fie infractiune si in Codul penal. Cum se vede si in Italia, Polonia, doar procurorii si judecatorii pot face cat de cat curatenie in fotbal.
Ce s-a propus in Codul Penal, porcaria cum bine spune Dl Cosasu, este doar proiectul guvernului, inca nu e lege. Trebuie facut totul ca parlamentul sa amendeze acest proiect, care de fapt nici nu e compatibil cu legile europene. Si amploarea acestor spagi (8 milioane de euro in primavara trecuta) e un motiv ca aceste spagi sa fie pedepsite de Codul Penal:

2. Se tot vorbeste de catre complicii infractorilor de catre “premiere ca sa joace corect”. Nu este asa deoarece toate premierile s-ar fi dat si pentru EGAL, nu doar pentru victorie. Daca “U” Cluj ar fi obtinut un egal si procurorii nu s-ar fi implicat, jucatorii lui “U” CLuj ar fi obtinut 100.000 de euro (dublul sau triplul salariului lor anual) pentru un EGAL in ultima etapa dupa ce au retrogradat clubul lor periclitandu-i existenta. A juca corect nu inseamna a juca la egal. Jucand la egal nu se poate obtine nici o performanta, nici un titlu, nici macar neretrogradarea.

# 30 sorin on 27.02.09 at 2:56 pm

premierea este o rusine pentru cine o accepta iar despre becali toata lumea stie ca este un escroc si rusinea fotbalului romanesc

# 29 sorin on 27.02.09 at 2:52 pm

premierea este o rusine pentru cine o accepta

# 28 gil on 27.02.09 at 2:51 pm

@poppy
am inteles.te obsedeaza becali.
de aceea vi se pare un lucru rau premierea.de parca numai becali ar face asa ceva.
eu nu pot raspunde la intrebari stupide.tu nu poti raspunde la certitudini.vino cu ceva concret si atunci mai vorbim

# 27 Poppy on 27.02.09 at 2:33 pm

@gil
…sa-ti completez seria de intrebari stupide:
Un tun cu plasma care are in cap un bec poate lumina centrul Sucevei ? Sau, pulsul electromagnetic de joasa frecventa amplificat si total directionat intr-un anume punct, este posibil sa devina Unda de Soc ?

# 26 ubaTTabu on 27.02.09 at 2:09 pm

@gil
nu m-ar deranja atit de tare premierile acestea daca ar fi facute corect, adica becali, daca vrea ca un meci sa se joace corect, fair-play, ar trebui sa stimuleze ambele echipe, si pe cfr si pe u, si nu numai acestea, ci sa acorde premieri la absolut toate meciurile, ambelor echipe, altfel, stimulind anumite echipe la anumite meciuri, nu pot sa-l cred ca o face in interesul fotbalului ci in interesul sau personal

# 25 milici on 27.02.09 at 2:08 pm

Maestre Cosasu nu era rau daca treceati de Aviatorilor si Pipera cu bataie pana pe Somes.Aici chiar s-a premiat , nu doar s-a promis.CFR a premiat pentru o miza-calificarea in A care altminteri nu s-ar fi obtinut.In Pipera s-a promis premierea , cauza-calificarea in CL obtinindu-se oricum.
Daca nu am tine prea mult la impresia artistica am putea adauga la dosarul cauzei-campionatul 2007-2008 alte elemente:
-presiunile locale facute asupra lui U Cluj
-penaltiul absolut dubios prin care U a castigat in ultima etapa , pe linia aliniatului precedent
_modul in care echipe cu staif au stat capra in fata CFR-ului , sa acceptam cu naivitate, fara nici un interes material sau compensari ulterioare.Dar cum noncombatul e o atitudine normala in forbalul ASOCIATIE, cum va place dvs sau COOPERATIST , acceptata de regulile FIFA chiar daca a distorsionat clasamentul final nimeni nu are ce comenta.
Asa ca , dle Cosasu ramaneti in tendinte incalzind artistic , la randul domniei voastre, ciorba de Valiza.

# 24 gil on 27.02.09 at 1:44 pm

@poppy
,,noi’?
ia zi milanul daca era premiat putea mai mult in meciul cu werder?

# 23 Poppy on 27.02.09 at 1:25 pm

@gil
Ai dreptate !…
Esti in plina perioada de acumulari, se petrec evenimente noi in viata ta asupra carora nu trebuie sa te straduiesti prea mult spre a le intelege. Noi suntem alaturi de tine.

# 22 Poppy on 27.02.09 at 1:21 pm

@aldo
Este o idee buna si ar fi o problema in plus pentru acest etnic migrator !

Cum am ajuns sa fim atat de toleranti cu minoritatile astea de aromani si tigani ? Nu este o instigare, dar cand ma gandesc c-au pus talpa pe noi prin faradelegile unora si teroarea altora…

Pagini: [3] 2 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.