Fotbalul vorbit şi scris

Fără scandalurile din afara terenului, tot ce întîmplă în teren e ceva mai mult decît zero

Regret că începe returul. Fotbalul din teren e mai degrabă plicticos. Dacă n-am avea certurile, dezvăluirile şi poveştile despre transferuri şi aranjamentele dintre cele două jumătăţi de campionat, fotbalul nostru n-ar avea nici un haz. Ce interes poate să prezinte un meci dintre Otopeni şi Buzău? El prezintă oarece interes doar pentru o mînă de fani din Otopeni şi Buzău. Zece - douăsprezece din echipele noastre din Liga-ntîi, în afară de nişte antrenamente anonime, nu produc nimic în intersezon. Nici un scandal, nici un transfer plin de poveşti ajutătoare, nici un subiect de ziar.

Fotbalul nostru vorbit şi scris, în schimb, e pe primele locuri în Europa. Vîrful aisbergului abia de se vede deasupra apei, dar în adînc, ce de cantitate! Ce viaţă! Şi cîteodată ce moarte! Aş face şi un clasament al întîmplărilor din fotbalul vorbit - scris, primul loc deţinîndu-l tot Steaua şi Gigi  Becali. Fără materialul penal şi imoral furnizat de moşia latifundiarului  piaţa vorbei şi a scrisului ar fi săracă. Degeaba încearcă Dinamo să stîrnească furtuni mediatice, tot în teren trebuie să se ia în seamă. Unii, şi-n puşcărie or să fie mai căutaţi de presă decît alţii.

Nu trebuie să fim sceptici. Fotbal bun în teren n-am avut şi n-o să avem mult timp, dar istorii mai captivante decît “Valiza” şi stenogramele DNA-ului, foarte probabil că da. Lumea s-a săturat de arbitraje vîndute şi de frăţii cooperatiste. După cum merg treburile în ţară şi-n Ligă, sînt coapte condiţiile pentru  violuri în grup, pentru atacuri armate, pentru  încăierări cu pistoale.
Cum probabil a observat toată lumea, cîteva din situaţiile limită ale spectacolului sportiv nu constituie decît prin excepţie subiecte de larg consum. Dacă am avea un singur stadion declasat şi toate celelalte ar fi de rang continental, atunci, da, mizeria unui stadion ar fi un scandal. Dar cum să devin un scandal mizeria generalizată a stadioanelor noastre? Cînd n-ai termen de comparaţie, urîtul trece drept un lucru normal. Ce-ai măi, române, cu toaletele noastre, că doar la toaletă nu te duci ca la bal. E normal să calci în bălţi de urină şi-n rahaţi. La urma urmei, anormal ar fi să dai în mai multe bălţi de urină în tribună. Dar vede oricine că-s mult mai puţine.

Păcat că s-a terminat pauza de citit. Or fi derbyurile pasionante, dar cronica unui meci trucat n-o să fie niciodată mai savuroasă şi mai plină de substanţă intelectuală  ca înregistrarea unui dialog de patrimoniu , doldora de băga-mi-aş şi mînca-ţi-aş, între un antrenor al Naţionalei şi un investitor cu licenţa în drept luată la grajd.

5 comments ↓

# 5 cosmin on 27.02.09 at 3:11 pm

@moni
in sfarsit un comentariu intelept si plin de substanta. cand ai timp, te voi ruga frumos sa ne impartasesti din maretia gandirii tale din nou.

# 4 Poppy on 23.02.09 at 12:34 am

@Moni
…mai incearca odata !

# 3 Poppy on 22.02.09 at 4:29 pm

“…doldora de băga-mi-aş şi mînca-ţi-aş, între un antrenor al Naţionalei şi un investitor cu licenţa în drept luată la grajd.”

Asta ar fi cel mai plauzibil motiv de a fi indepartat Viturca de la nationala. Ca este limitat si stereotip ca antrenor, incult si razbunator ca om, le mai putem trece cu vederea, dar ca reprezentativa Romaniei este alcatuita (si) dupa interesele de grup ale interlopilor Becali… Asta nu se mai poate ierta.

# 2 MONI on 22.02.09 at 4:10 pm

LIGA 1 ALA CARE E CORECT IL VEDE-TI RAU LIGII 1-GIGI.CARE CHIAR FAC RAU NU-I VEDE-TI.

# 1 Laurean on 22.02.09 at 4:01 pm

Credeti, domnule Tudor Octavian, ca va v-a aprecia cineva ceea ce ati scris? Ma refer la cei ce conduc echipele, dar mai ales la cei care conduc, zic ei, fotbalul rominesc actual? o liga nationala cu 10 echipe, hai 12 ar fi suficient, plus ca ar fi o concentrare a valorilor. dar dincolo de …gazon, balacareala conducatorilor nu mai este de mult “savuroasa”. Dizgratioasa, da! Mai rau este ca, asemeni “politicienilor de carton”, ne umplu ziarele si ecranele, ne mai si injura sau ne scuipa! Pentru ca ei, in grandomania lor cred ca detin “adevarul absolut”. Si un singuir exemplu - un oarecare TURCU ajunge sa-i faca morala lui Gica Popescu. O avea el pacatele lui, dar pentru FOTBALISTUL Gica Popescu a cintat IMNUL TARII si l-au aclamat milioane de spectatori. Acest Turcu, Borcea, Bekali sau mai stiu eu cine, nu va ajunge niciodata aici. Dincolo de asta, acuzarea lui Popescu inseamna incalcarea “dreptului la libera exprimare”. Dar nu pot sa-i cer lui Turcu ceea ce nu are - CULTURA! In alta ordine de idei, m-ar interesa o analiza a prezentei din ce in ce mai mici a spectatorilor la stadiopane. O sa ajungeti la niste concluzii socante! Cu stima …

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.