Noi, cei din planul doi sau trei

Cum poate fi contracarată mîrlănia din prime-time

În Zimbabwe, Ioan Becali ar fi fost mîncat de stăpînii turmelor adverse. Noi fiind o democraţie, şi anume democraţia care şi stimulează saliva lui Becali, l-am suspendat. Aţi înţeles bine: Becali a fost suspendat din programele PRO TV. Şi mai clar: a fost suspendat pentru eternitate, vreme de două săptămîni sau trei luni sau un an - aici lucrurile nu sînt clare, dar se vor lămuri curînd. O să treacă atît cît trebuie să treacă, dar nu foarte mult şi zoaiele lui Becali vor pătrunde, iar, într-un studio tv.

Evident, istericalele de gherţoi ale lui Becali au fost, sînt şi vor fi considerate un mare succes de audienţă. Fac rating. Nu e nici o noutate: în filozofia şi deontologia PRO TV - Orice TV, cadavrele storcite, ţîţele şi Becali fac rating. Nici o televiziune nu îşi poate permite să piardă aşa ceva.
Iată de ce, spre deosebire de Emanuel Terzian, televiziunile şi ziarele îşi merită soarta. Dealtfel, nu e deloc limpede de ce se indignează PRO TV şi de ce şi-a suspendat unul din pilonii de audienţă.

Cine îl cheamă pe Becali în studio riscă să iasă cu capul spart. Cine îl cheamă a doua oară trebuie să-şi doteze moderatorii cu căşti anti-flegmă. În sfîrşit, cine îl cheamă sistematic şi -a concediat dreptul la onoare. Asta e problema: nu te poţi plînge de Becali după ce ai încheiat, tot cu Becali, un parteneriat anti-bun simţ şi o conspiraţie pro-nesimţire. Iar a-l suspenda e un act de ipocrizie pură.

Se poate trăi fără mîrlani în prime time? Se poate. Numai că pentru asta îţi trebuie curaj şi clasă profesională. Trebuie să fi ziarist şi să refuzi. Iar dacă n-ai refuzat încă, mai ai o şansă. Greva sanitară şi solidară. Apropos, unde e faimoasa solidaritate de breaslă? Acum ar avea această nobilă şi fantomatică formulă ocazia să se manifestre. Cum? Simplu: printr-un boicot media complet. Organizaţiile “breslei” se pricep să dea, din timp în timp, comunicate de înaltă moralitate. Tot ce ar trebui să facă acum e să scrie pe o foaie A4 cuvintele: “Noi, subsemnaţii, refuzăm din motivele cutare şi supercutare să difuzăm sau să cităm declaraţiile dnilor Becali”. Şi să semneze. Evident, dacă nu ajung, între timp, la concluzia că un asemenea act ar încălca dreptul la expresie al numiţilor Becali. Şi dreptul la de decenţă al cetăţenilor români. Dar asta abia în planul doi sau trei.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 Laurean on 19.02.09 at 7:41 pm

Doua zile am trait satisfactia unor ziare si a unor stiri Tv fara numele acestui “clan”! Nu a tinut 3 zile, ca era o minune! S-a revenit rapid la intoxicare cu numele acestora. Daca programul Tv il putem schimba, ziarul nu/l vom mai cumpara. De ce sa ne facem nervi cind putem sta linistiti? De ce sa mai mergem pe stadioane cind putem sa ne petrecem timpul altfel, mult mai relaxant? De ce sa ne certam pentru ca ne place de echipe diferite cind toate sunt in acelasi r** “gindit” de acesti indivizi? Ei uita un lucru - acuza in stinga si in dreapta dupa principiul “hotii striga hotii”, dar SUNT PARTASI la toate ilegalitatile, ca PARTASI, Au stiut, au tacut si acum vor sa santajeze pe cei care nu le ‘cinta in struna”. Adio bekali!!!

# 21 LEONIDAS6342000 on 19.02.09 at 7:35 pm

FELICITARI PENTRU ARTICOL FOARTE BUN .ACESTI BECALI NU AR TREBUI SA FI DATI PE POSTURI DE TV NISTE BISNITARI SI MOJICI SAU SA LI SE FACA UN POST UNDE SA FI DATI PE POST24 ORE DIN 24 SI OIILE LUI IL POT VEDEA ,EU SCHIMB CANALUL CAND ESTE DAT PE POST

# 20 razvan on 19.02.09 at 6:29 pm

In primul rand, noi, consumatorii finali, ar trebui sa boicotam toate aceste iesiri de genul lui Becali. Pur si simplu. Ne sta puterea in degete. Sa putem schimba programul cu telecomanda. Sau sa nu rasfoim ziarele in care se dau in stamba scursurile astea. Presa (cel putin, sper) ar trebui sa raspunda cerintelor clientilor, asa ca.. DO THE RIGHT THING! Doamne ajuta!

# 19 cazul finlanda-gsp on 19.02.09 at 5:20 pm

vasile ,stai linistit ca nu e cazul.o sa ramai cu televizorul.asa a fost si anul trecut.

# 18 Toader Vasile on 19.02.09 at 4:01 pm

Urmare afirnatiei Dlui(cat timp o mai fi “domn”)Gigi Becali,precum ca arunca televizorul -probabil cel putin marca Panasonic-in situatia ca Dinamo joaca IN cupele europene.
In acest sens ii propun:1.Sa arunce peste geam televisorul chiar acum si
2.In caz contrar de castig de catre Dinamo,eu ma angajez sa-i inmanez in public aparatul meu de televizor in functiune marca “RUBIN”.

# 17 mako on 19.02.09 at 3:49 pm

Corect!!! Aveti “cojones” dl-lor jurnalisti si analisti sa faceti asta? “Noi, subsemnaţii…, refuzăm din motivele cutare şi supercutare să difuzăm sau să cităm declaraţiile dnilor Becali”…Puteti face asta?Exista o solidaritate in sensul acesta ca sa nu mai vedem si sa ascultam dejectiile acestor Becali?Daca nu, inseamna ca va place flegma iar injosirea e mare pt 1 procent de audienta in plus…

# 16 asterix on 19.02.09 at 3:47 pm

Nu cumva titlul articolul trebuia sa fie: “Noi, cei din planurile doi sau trei” sau “Noi, cei din planul doi sau planul trei”? Articolul in sine nu l-am mai citit…

# 15 Jose Mourinho on 19.02.09 at 3:45 pm

Clubul roman de presa ce zice in acest caz ?

# 14 mniezo on 19.02.09 at 3:08 pm

buna ziua
exact aceeasi idee i’am scris’o lui Tolontan & Tolontaner intr-un comment cenzurat prin bunavointa mariei sale.

# 13 Rad_urs on 19.02.09 at 2:59 pm

Trebuie să “fi” ziarist şi să refuzi?

# 12 andrei on 19.02.09 at 2:53 pm

asa m-am gandit si eu si am spus-o si pe blogul lui radu naum mai ales el ca director a unei televiziuni de sport ar fi trebui sa fie solidar. ( apropo fara insinuari la adresa protv-ului ca si antena face la fel sau poate nu ai vazut emisiunea de cultura si meditatie filozofica Acces direct…? )

# 11 Agamitza on 19.02.09 at 2:45 pm

Spun cu regret, pentru ca il apreciez mult pe Traian Ungureanu, ca numitul Tertian nu face parte din breasla lurnalistilor sportivi. El saracul traieste numai din “cazuri bricheta, valiza” declaratii inexistente si alte cioace de doi lei vechi. Becali e ce e si atit poate si orice om cu scaun la cap nu i-ar fi repetat de 1000 de ori ca vrea si el cu nu stiu care olandezi. Jurnalismul in Romania, ezceptind citeva exemple, e la pamint.

# 10 Don on 19.02.09 at 2:41 pm

Adevarul despre fotbalul nostru!

# 9 Emil on 19.02.09 at 1:48 pm

Da, asa da! Este purul adevar domnule Ungureanu! Felicitari!

# 8 GentleGiant on 19.02.09 at 1:09 pm

Nu stiu de ce mi-ati eliminat mesajul. Ce-i indecent mai jos? Subversiv, poate.

Noi, romanii, am avut sansa mare ca dupa ‘90 sa ne profesionalizam presa si sa luam din Occident doar profesionalismul, nu si tabloidizarea (1. stiu, sint naiv - poate nu 2. stiu, din presa occidentala vine si tabloidizarea - a se tine cont, totusi, de diferente la nivelul de ansamblu). Bineinteles, am ratat momentul, publicul a fost educat prost, presa si-a vazut buzunarele umflindu-se si acum tipam unii la altii (Presa: “voi vreti sa vedeti scandal”; Publicul: “voi i-ati creat si ii promovati”) si ne batem ca pisicile alea din care n-a mai ramas decit coada. Din aceasta dilema nu se iese decit cu cojones. Morale.

# 7 lord belial on 19.02.09 at 12:45 pm

iar ca sa fii ziarist in romania actuala nici nu tre sa stii bine sa scrii: “Trebuie să fi ziarist şi să refuzi.”

cu doi de “i”, domnu’

# 6 gigi becali on 19.02.09 at 11:40 am

domnule deontolog,
pe primul rand, dupa cuvantul noi era nevoie de o virgula. altminteri articolul este gretos

# 5 gogu on 19.02.09 at 11:30 am

Din pacate nu a durat mult, aseara a fost la B1TV.

# 4 Daniellone on 19.02.09 at 10:38 am

Nu “trebuie să fi ziarist”, ci “trebuie să FII ziarist”, maestre… Chiar nu mă aşteptam de la dvs…

# 3 mircea nicola on 19.02.09 at 10:22 am

Ai dreptate, dar nu si in privinta lui manolo. Si-a facut-o cu mana lui, asa ca a primit ceea ce a meritat.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.