Cealaltă jumătate a frazei

De ce sunt primiţI învinşii noştri ca nişte învingători?
Cu abia cîteva excepţii, fotbaliştii noştri de la export ar trebui să se întoarcă acasă cu nasul în pămînt. Unii chiar se întorc, după stagii în Occident scurte şi penibile. Aşadar, cealaltă jumătate a frazei e: ruşinaţi şi cu nasul în pămînt. Iar dacă vrem să nu presărăm sare pe rană direct, româneşte, umblăm la citatele cu ocolişuri din antichitate, de genul: nu pe scut, ci sub scut.

Claudiu Niculescu zburdă prin faţa camerelor de televiziune şi anunţă un sezon de mari izbînzi la Dinamo, de parcă ar fi un brazilian de la Real Madrid, cumpărat ca să ducă echipa  departe de tot, în Liga Campionilor. Normal, Claudiu Niculescu ar trebui să tacă mai multe luni, pînă ce lumea va mai uita că n-a mai fost dorit nici de Omonia Nicosia. Un jucător care nu-i om de bază, ci o soluţie de rezervă în Cipru, după ce nici acasă n-a mai dat randament, e sănătos să n-o facă pe noul născut. Toată stima pentru anii de glorie la Dinamo, dar Claudiu Niculescu e acum un domn bine de treizeci şI ceva de ani, niţel cam împlinit şi cam încet în mişcări, tocmai bun ca să anunţe decent retragerea..

Întrebarea e de ce sunt atît de veseli şi de vorbăreţi toţi cei care revin sub scut, dar cu coada sus? Motivele sunt mai multe. Primul e că toată lumea îi scarpină între coarne. Al doilea, că sunt îndelung nevorbiţi şi neluaţi în seamă. În ţară, n-a fost zi în care să nu aibă o poză în ziare şi să se dea mari la televizor. În străinătăţi, le-a apărut fotografia numai la rubricile “Aşa nu!” Neadaptarea n-a fost doar la treburile din teren, ci şi la regulile vieţii de fiece zi. Integrarea, prin urmare, e o învăţătură. Tare curios aş fi să ne spună Claudiu Niculescu într-un interviu ce a învăţat el în Germania despre efort, corectitudine, colegialitate şi discreţie. Reuşitele sale din ultimii ani la Dinamo au avut la bază, la fel ca ale lui Dică la Steaua, tot ce nu apreciază neamţul. La Duisburg, Claudiu Niculescu a trebuit să tragă el pentru echipă, nu toată echipa pentru el. Ori, asta nu prea i s-a întîmplat acasă.

In fine, al treilea motiv: acasă e mai bine ca oriunde în lume. Acasă, trăieşti dintr-un gol marcat cu fiţe un an întreg. Acasă eşti mare şi cînd nu mai eşti nimic. Acasă poţI să conduci maşina beat şi poliţia te salută. Acasă primeşti salariul din străinătate, ca şi cum un rateu în Germania e de două ori mai prestigios ca o viaţă de cinste şi muncă în România.  Acasă eşti vedetă, nu românul ăla, pe care s-au dat bani mulţi şi nu se ţine de treabă.

22 comments ↓

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

# 22 Radu B. on 27.01.09 at 11:13 am

Totuși, ce mă deranjează la acest articol (altfel amuzant) e că toată lumea se raportează la fotbal. Adică în loc să vorbim despre echipa masculină de handbal care a ajuns după mulți ani la campionatul mondial, e mai interesant să scriem despre tot felul de nulități din fotbalul românesc… Cred că a-i trata cu indiferență este cel mia bun lucru. De cîte ori n-au intrat dragii de ei în “silenzio stampa”? M-aș aștepta ca măcar ca măcar jurnaliștii cu creier (categorie din care face parte și dl. Octavian) să îi lase în plata Domnului…

# 21 Radu B. on 27.01.09 at 10:57 am

Expresia la care se face referire este: Ἢ τὰν ἢ ἐπὶ τᾶς
Adică: cu scut (victorios) sau pe scut (mort, dar demn).
Motivul: scutul era simbolul hoplitului. Nu se spune în expresie, dar se poate citi prin alte părți că rușinos era să vii fără scut (se presupunea că ai fugit din luptă).

Chestia cu “sub scut” pare a fi o invenție autohtonă…

Oricum, în concluzie, dl. Octavian greșește folosind expresia “sub scut” (dacă ar fi vrut să spună acoperit de rușine ar fi trebuit să zică: “fără scut”), dar și “detractorii” săi au cam dat cu bîta-n baltă, “sub scut” neexistînd în expresia originală.

# 20 fabregas on 26.01.09 at 10:46 pm

Domnule Tudor, ce va determina sa va raportati vesnic la Dinamo, sa atacati orice fisura identificati la aceasta echipa sau jucatorii sai? Personal va urmaresc tematica sportiva cu mult interes si nu pot sa nu remarc acest fapt. La Steaua nu ati gasit inca nimic, la Rapid idem, la Timisoara asisderea, doar “cainii” va dau insomnii. Probabil ca inversunarea si ironia cu care ii tratati au o alta sorginte, mult mai precisa. Argumentul meu este faptul ca nu cunosc nici un articol scris de dvs. in ultimii zece ani, cel putin, in care sa fi vorbit si altfel despre Dinamo atunci cand ati fi avut prilejul. Va propun s-o faceti la sfarsitul acestui campionat, desigur daca va fi cazul. Si ca sa nu las lucrurile in coada de peste va reamintesc ca in ultimul campionat castigat cu Dinamo, Niculescu a marcat aproape in fiecare meci, in mare parte din lovituri libere impecabile. La Duisburg a inscris dar echipa era in evolutie descendenta accentuata si a si retrogradat, optiunea lui de a pleca acolo fiind discutabila si nu jocul propriu-zis.

# 19 gicu on 26.01.09 at 8:59 pm

Manwe, fii putin mai atent, e vorba de “sub” ceea ce inseamna viu si rusinat, adica nici mort, nici invingator, un “infrant”.

# 18 Manwe on 26.01.09 at 8:00 pm

@Mircea, @Calin
Expresia este una spartana, chiar daca nu are legatura cu filmul 300.
Nici una din cele 2 situatii nu era rusinoasa, dimpotriva ambele erau considerate demne: moartea sau victoria.

Expresia este prost inteleasa si prost folosita. Asta nu inseamna nici ca dl Tudor Octavian a fost brusc retrogradat la statutul de agramat, dar nici nu inseamna ca putem inghiti orice spune.

Oricine poate gresi din varii motive, iar a remarca o greseala nu inseamna ca desconsideri un om.

# 17 Mircea on 26.01.09 at 5:52 pm

Scuze Caline, era pentru #12 Remus. Scuze.

# 16 Mircea on 26.01.09 at 5:49 pm

Nu pot sa inteleg cum se afla unii in treaba in a da lectii de gramatica D-lui Octavian. Daca in textul antic era “pe scut” , d-l Octavian a folosit ” sub scut” , cu sensul evident / mai rau si mai rusinos decat “pe scut”/.
Asa ca, mister Calin, lasa tu scoala ca e chestie grea, dar mai citeste si altceva inafara de Gazeta Sporturilor.

# 15 ovidiu on 26.01.09 at 5:36 pm

asa este d-le Octavian dar lista este mult mai mare.
Oare ce-o o fi in capul lor (a celor despre care ati scris)
si in capul celor care ii aduc ? Sunt curios daca ei atunci cand se uita in oglinda isi pun intrebari de genul :oare merit eu banii astia?

# 14 calin on 26.01.09 at 4:26 pm

#12 Remus
sa mai dai pe la scoala inainte sa dai lectii de istorie si frazeologie fraza in forma originala era cu scut sau pe scut dar evident ca daca inveti istoria din filmul 300 te alegi numai cu tupeul si nimic mai mult

# 13 durden on 26.01.09 at 3:25 pm

da…asa este…aveti mare dreptate dle octavian.pacat ca nu va aude nimeni in tara asta de cacao…

ps:ati fi putut sa dati si alte exemple in afara de niculescu,ca slava domnului toate echipele isi iau”copiii de suflet inapoi”.oricum,mai bine asa decat deloc…

# 12 Remus on 26.01.09 at 3:10 pm

Draga Domnule Octavian,

Pe scut inseamna mort, sub scut inseamna viu. Dumneata le folosesti tocmai invers. Atentie la barna din ochiul matale inainte de a-i critica pe altii ;)

# 11 bogdan on 26.01.09 at 1:16 pm

bine zis! ei si?…. reintors pe glia stramoseasca, un niculescu, un dica, moti sau altii ca ei sunt imediat luati in brate de presa. si da-i!… si zi-le!… avem cel mai “vorbit” fotbal din lume. daca e sa auzi / cirtesti ce zmai sunt ai nostri….dar ce ghinioane au, ce vreme potrivnica, ce adversari sau arbitri… repet vorba de rusine: “va aude colegii dumneavoastra, ziaristii, domnule octavian!” si nu le crapa obrazul de rusine.

# 10 titi on 26.01.09 at 12:57 pm

auzi, nea … ti-am luat de multe ori apararea in fata postarilor obscene, m-am gandit ca macar pentru parul tau alb … vax, parul alb nu inseamna nimic, s-au dus vreumurile
.
.
acum te rog sa scotocesti prin arhiva ta si sa imi spui ce ai scris cand a venit acasa rusinat ogararu … sau ogaroiu, cum naybach ii zice …

# 9 mara on 26.01.09 at 10:31 am

bine zis

# 8 nbk on 26.01.09 at 10:12 am

Sant curios ce e in sufletul Dlui Tudor Octavian cand constata ca la articolele dumnealui nu posteaza nimeni nici un comentariu.Sa fie vorba de nivelul intelectual al microbistilor romani si a societatii fotbalistice din Romania in ansamblul ei?

# 7 ciupi on 26.01.09 at 8:12 am

”papagalul” mascheaza intotdeauna rusinea. chestia asta chiar tine, de multe ori…

# 6 lucian n smultea on 26.01.09 at 7:17 am

EXCELLENT ,SUPER!

Cu deosebita stima ,
lucian n smultea

# 5 ca on 26.01.09 at 5:00 am

lista lunga: claudiu niculescu, mitea, moti, dica, marius nicolae, celalalt nicolae, marica, probabil stefan radu nu e nici el departe si altii;
problema e ca ochiul din romania difera mult de cel dinafara; la europene de exemplu, codrea, jucator apreciat in italia, a fost sacrificat in favoarea lui radoi si desi cit a jucat a scos citeva mingi de gol a fost printre cei mai criticati de catre piturca; la fel a fost criticat mutu, care oricum o fi el, e singurul capabil sa dea un gol intr-un meci international; iar chivu nu mai are onoarea de ani buni sa fie titular al postului de aparator central; se pare ca de la noi se vede mai bine…
dar asta dureaza din pacate doar pina treci de vama bors.

# 4 Ch1va5 on 26.01.09 at 4:35 am

Asa e maestre, aveti dreptate. Pentru majoritatea jucatorilor nostri, semnarea unui contract afara nu este un inceput de drum, ci sfarsitul sau.

# 3 Escu on 26.01.09 at 4:13 am

Dur, dar adevarat.

Pagini: [2] 1 » Afiseaza toate comentariile

Leave a Comment

Reguli :
1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
        a. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul/editorialul in cauza si sa nu atacati autorul.
        b. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
        c. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
2. Nu publicati sau solicitati in comentariile dumneavostra adrese de web, produse sau servicii.
3. Nu transformati acest blog intr-un "chat".
4. Pentru protectia dumneavostra nu folositi in comentarii informatii personale, adrese de email, numere de telefon sau URL.
5. In comentarii nu puteti folosi decit urmatoarele coduri HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <code> <em> <i> <strike> <strong>
6. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@gsp.ro.
7. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
8. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.

Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.